Is podcast Domači sladoled Is podcast
Domači sladoled

Poslušalka je prosila za recept za nizkokalorični sladoled iz jogurta in sadja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj običajni recept za domači sladoled prilagodi tako, da uporabi en lonček smetane in dva lončka jogurta. Vzamemo lahko sadni jogurt, ni pa nujno. Sladoled lahko pripravimo iz več vrst sadja, le pri jagodičevju pazimo, da bo čim naj pešk ... ½ kg sadja zmiksamo, dodamo limonin sok (da ohrani okus in barvo) in nato to dodamo k miksanemu jogurtu (2 lončka) in dodamo še stepeno sladko smetano (1 lonček). Po želji dodamo malo sadnega likerja ... To naložimo v večjo skledo ali pa v manjše posodice. Postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo. Po drugem receptu pa potrebujemo 2 jajci, ¼ l mleka, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor. Rumenjaka, sladkor in vanilin miksamo in dodamo zavretemu mleku. Postavimo v posodo nad vrelo vodo in mirno mešamo, da beljakovina zakrkne. Odstavimo in ohladimo. Nato dodamo stepeno smetano, jogurt in okus, ki ga želimo: sadje, čokolada, vanilin ..  

Matjaž Merljak

kuhajmo

10. 7. 2024
Domači sladoled

Poslušalka je prosila za recept za nizkokalorični sladoled iz jogurta in sadja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj običajni recept za domači sladoled prilagodi tako, da uporabi en lonček smetane in dva lončka jogurta. Vzamemo lahko sadni jogurt, ni pa nujno. Sladoled lahko pripravimo iz več vrst sadja, le pri jagodičevju pazimo, da bo čim naj pešk ... ½ kg sadja zmiksamo, dodamo limonin sok (da ohrani okus in barvo) in nato to dodamo k miksanemu jogurtu (2 lončka) in dodamo še stepeno sladko smetano (1 lonček). Po želji dodamo malo sadnega likerja ... To naložimo v večjo skledo ali pa v manjše posodice. Postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo. Po drugem receptu pa potrebujemo 2 jajci, ¼ l mleka, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor. Rumenjaka, sladkor in vanilin miksamo in dodamo zavretemu mleku. Postavimo v posodo nad vrelo vodo in mirno mešamo, da beljakovina zakrkne. Odstavimo in ohladimo. Nato dodamo stepeno smetano, jogurt in okus, ki ga želimo: sadje, čokolada, vanilin ..  

Matjaž Merljak

VEČ ...|10. 7. 2024
Domači sladoled

Poslušalka je prosila za recept za nizkokalorični sladoled iz jogurta in sadja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj običajni recept za domači sladoled prilagodi tako, da uporabi en lonček smetane in dva lončka jogurta. Vzamemo lahko sadni jogurt, ni pa nujno. Sladoled lahko pripravimo iz več vrst sadja, le pri jagodičevju pazimo, da bo čim naj pešk ... ½ kg sadja zmiksamo, dodamo limonin sok (da ohrani okus in barvo) in nato to dodamo k miksanemu jogurtu (2 lončka) in dodamo še stepeno sladko smetano (1 lonček). Po želji dodamo malo sadnega likerja ... To naložimo v večjo skledo ali pa v manjše posodice. Postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo. Po drugem receptu pa potrebujemo 2 jajci, ¼ l mleka, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor. Rumenjaka, sladkor in vanilin miksamo in dodamo zavretemu mleku. Postavimo v posodo nad vrelo vodo in mirno mešamo, da beljakovina zakrkne. Odstavimo in ohladimo. Nato dodamo stepeno smetano, jogurt in okus, ki ga želimo: sadje, čokolada, vanilin ..  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 7. 2024
Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

VEČ ...|19. 7. 2024
Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|18. 7. 2024
Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

VEČ ...|18. 7. 2024
Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|17. 7. 2024
Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

VEČ ...|17. 7. 2024
Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 7. 2024
Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

VEČ ...|16. 7. 2024
Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|12. 7. 2024
Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

VEČ ...|12. 7. 2024
Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|5. 7. 2024
Mlečni kruh

Potrebujemo ½ kg moke, kavno žličko soli, 20 g kvasa, 2 žlici sladkorja, 8-10 dag masla in olja (vsakega pol), toplo mleko. Kvas raztopimo z 2 žlicama mleka in sladkorjem, damo ga v moko (ob steno posode damo sol) in ko začne vzhajati, prilivamo mleko in mešamo, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo. Bela moka ima veliko škroba v porabi veliko tekočine in zato to testo lahko postane krepko, trdo. Vzhaja naj 60 do 75 minut, vmes ga lahko enkrat pregnetemo. Nato ga damo ali v namazan model ali pa v košarico s pomokanim prtičem, da dobimo obliko hlebca. Tako naj vzhaja ¾ ure do 1 uro. Nato ga obrnemo na pekač s peki papirjem, zarežemo enkrat ali dvakrat in postavimo v 190 °C vročo pečico. Peče se 30-40 minut. V moko lahko dodamo malo naribane limonine lupine, pa tudi rumenjak lahko, beljak pa naredi testo gosto, žilavo.  

Mlečni kruh

Potrebujemo ½ kg moke, kavno žličko soli, 20 g kvasa, 2 žlici sladkorja, 8-10 dag masla in olja (vsakega pol), toplo mleko. Kvas raztopimo z 2 žlicama mleka in sladkorjem, damo ga v moko (ob steno posode damo sol) in ko začne vzhajati, prilivamo mleko in mešamo, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo. Bela moka ima veliko škroba v porabi veliko tekočine in zato to testo lahko postane krepko, trdo. Vzhaja naj 60 do 75 minut, vmes ga lahko enkrat pregnetemo. Nato ga damo ali v namazan model ali pa v košarico s pomokanim prtičem, da dobimo obliko hlebca. Tako naj vzhaja ¾ ure do 1 uro. Nato ga obrnemo na pekač s peki papirjem, zarežemo enkrat ali dvakrat in postavimo v 190 °C vročo pečico. Peče se 30-40 minut. V moko lahko dodamo malo naribane limonine lupine, pa tudi rumenjak lahko, beljak pa naredi testo gosto, žilavo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Mlečni kruh

Potrebujemo ½ kg moke, kavno žličko soli, 20 g kvasa, 2 žlici sladkorja, 8-10 dag masla in olja (vsakega pol), toplo mleko. Kvas raztopimo z 2 žlicama mleka in sladkorjem, damo ga v moko (ob steno posode damo sol) in ko začne vzhajati, prilivamo mleko in mešamo, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo. Bela moka ima veliko škroba v porabi veliko tekočine in zato to testo lahko postane krepko, trdo. Vzhaja naj 60 do 75 minut, vmes ga lahko enkrat pregnetemo. Nato ga damo ali v namazan model ali pa v košarico s pomokanim prtičem, da dobimo obliko hlebca. Tako naj vzhaja ¾ ure do 1 uro. Nato ga obrnemo na pekač s peki papirjem, zarežemo enkrat ali dvakrat in postavimo v 190 °C vročo pečico. Peče se 30-40 minut. V moko lahko dodamo malo naribane limonine lupine, pa tudi rumenjak lahko, beljak pa naredi testo gosto, žilavo.  

VEČ ...|5. 7. 2024
Mlečni kruh

Potrebujemo ½ kg moke, kavno žličko soli, 20 g kvasa, 2 žlici sladkorja, 8-10 dag masla in olja (vsakega pol), toplo mleko. Kvas raztopimo z 2 žlicama mleka in sladkorjem, damo ga v moko (ob steno posode damo sol) in ko začne vzhajati, prilivamo mleko in mešamo, da dobimo prijetno mehko testo. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo v gladko testo. Bela moka ima veliko škroba v porabi veliko tekočine in zato to testo lahko postane krepko, trdo. Vzhaja naj 60 do 75 minut, vmes ga lahko enkrat pregnetemo. Nato ga damo ali v namazan model ali pa v košarico s pomokanim prtičem, da dobimo obliko hlebca. Tako naj vzhaja ¾ ure do 1 uro. Nato ga obrnemo na pekač s peki papirjem, zarežemo enkrat ali dvakrat in postavimo v 190 °C vročo pečico. Peče se 30-40 minut. V moko lahko dodamo malo naribane limonine lupine, pa tudi rumenjak lahko, beljak pa naredi testo gosto, žilavo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 7. 2024
Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

VEČ ...|3. 7. 2024
Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Moja zgodba

VEČ ...|14. 7. 2024
Pričevanje Miklavž Kavčič - 1. del

Tokrat smo poslušali pričevanje Miklavža Kavčiča, ki je bil rojen na Šentjoštu nad Horjulom, večino življenja pa je preživel v Ljubljani. Spregovoril nam je o svojih spominih na otroška leta, začetek vojne, nastanek vaške straže v Šentjoštu in na prvi partizanski napad na Šentjošt. To je bil prvi del njegovih spominov, ki jih bomo predvajali še v nekaj naslednjih oddajah.

Pričevanje Miklavž Kavčič - 1. del

Tokrat smo poslušali pričevanje Miklavža Kavčiča, ki je bil rojen na Šentjoštu nad Horjulom, večino življenja pa je preživel v Ljubljani. Spregovoril nam je o svojih spominih na otroška leta, začetek vojne, nastanek vaške straže v Šentjoštu in na prvi partizanski napad na Šentjošt. To je bil prvi del njegovih spominov, ki jih bomo predvajali še v nekaj naslednjih oddajah.

Jože Bartolj

spominpolitikaMiklavž KavčičŠentjošt

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|19. 7. 2024
V Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu 29-letni Martin Nyberg.  V otroških letih je tam ministriral, obiskoval slovensko šolo in sodeloval pri folklorni skupini, enkrat na mesec se z družino udeležijo slovenske svete mašah in se nato na kosilu družijo s slovenskimi rojaki. Na to obdobje ima zelo veliko lepih spominov. Kot pravi, se je počutil kot član razširjene družine: “To doživljanje pripadnosti, skupne vere in kulture mi je dalo zelo pozitivno izkušnjo Cerkve in morda je to zasejalo semena zame, da sem lahko na klic k duhovništvu odgovoril z “da”.” V 30-ih letih, odkar deluje Slovensko versko središče v Lemontu, je to že šesti duhovnik slovenskega rodu.

V Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu 29-letni Martin Nyberg.  V otroških letih je tam ministriral, obiskoval slovensko šolo in sodeloval pri folklorni skupini, enkrat na mesec se z družino udeležijo slovenske svete mašah in se nato na kosilu družijo s slovenskimi rojaki. Na to obdobje ima zelo veliko lepih spominov. Kot pravi, se je počutil kot član razširjene družine: “To doživljanje pripadnosti, skupne vere in kulture mi je dalo zelo pozitivno izkušnjo Cerkve in morda je to zasejalo semena zame, da sem lahko na klic k duhovništvu odgovoril z “da”.” V 30-ih letih, odkar deluje Slovensko versko središče v Lemontu, je to že šesti duhovnik slovenskega rodu.

Matjaž Merljak

družbarojakicerkevkultura

Sol in luč

VEČ ...|16. 7. 2024
Deiric McCann: predsednik podjetja Profiles International - ponovitev

“Na svetu je zelo veliko ljudi, ki imajo občutek, da se jim dela krivica. Ko prideš do take točke, se ne moreš osredotočiti na nič drugega, kar se dogaja v tvojem življenju, tudi če je pozitivno. Ko imaš občutek, da si potegnil kratko slamico, potem ne moreš najti sonca v svojem življenju. Vse to poveča stres. Naj z vami delim zgodbo. Z ženo sva za obletnico šla v eno izmed dražjih restavracij, saj je bil to za naju zelo pomemben dogodek in nasproti naju je sedel neki par, ki je ves večer drug z drugim komuniciral samo prek telefona. Tako smo prišli do naslednjega problema današnje družbe in to je pogovor. Ta par ni spregovoril niti besedice med seboj, saj sta bila preveč zaposlena z nekakšnim fantazijskim svetom v katerega sta se preprosto priklopila.”

Tako nas bo v tokratni oddaji nagovoril Deiric McCann, s katerim smo pred leti posneli pogovor na mednarodni konferenci z naslovom: Voditelj prihodnosti, ki smo ga ponovili v tokratni oddaji.

Deiric McCann: predsednik podjetja Profiles International - ponovitev

“Na svetu je zelo veliko ljudi, ki imajo občutek, da se jim dela krivica. Ko prideš do take točke, se ne moreš osredotočiti na nič drugega, kar se dogaja v tvojem življenju, tudi če je pozitivno. Ko imaš občutek, da si potegnil kratko slamico, potem ne moreš najti sonca v svojem življenju. Vse to poveča stres. Naj z vami delim zgodbo. Z ženo sva za obletnico šla v eno izmed dražjih restavracij, saj je bil to za naju zelo pomemben dogodek in nasproti naju je sedel neki par, ki je ves večer drug z drugim komuniciral samo prek telefona. Tako smo prišli do naslednjega problema današnje družbe in to je pogovor. Ta par ni spregovoril niti besedice med seboj, saj sta bila preveč zaposlena z nekakšnim fantazijskim svetom v katerega sta se preprosto priklopila.”

Tako nas bo v tokratni oddaji nagovoril Deiric McCann, s katerim smo pred leti posneli pogovor na mednarodni konferenci z naslovom: Voditelj prihodnosti, ki smo ga ponovili v tokratni oddaji.

Tadej Sadar

družbaodnosi

Program zadnjega tedna

VEČ ...|20. 7. 2024
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 20. julij 2024 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 20. julij 2024 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Kmetijska oddaja

VEČ ...|7. 7. 2024
Strniščnim dosevki

O agrotehniki strniščnih dosevkov, smo se pogovarjali z mag. Jožetom Moharjem. V drugem delu ste slišali tudi nekaj utrinkov iz delovanja Kmetijske Zadruge Metlika.

Strniščnim dosevki

O agrotehniki strniščnih dosevkov, smo se pogovarjali z mag. Jožetom Moharjem. V drugem delu ste slišali tudi nekaj utrinkov iz delovanja Kmetijske Zadruge Metlika.

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Zgodbe za otroke

VEČ ...|18. 6. 2024
Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljicešmarnice 2024Na začetku je bila škatlasaška ocvirkCeljska Mohorjeva družba

Rožni venec

VEČ ...|21. 7. 2024
Častitljivi del dne 21. 7.

Molili so člani skupnosti Pelikan in Karitas.

Častitljivi del dne 21. 7.

Molili so člani skupnosti Pelikan in Karitas.

Radio Ognjišče

Radijska kateheza

VEČ ...|20. 7. 2024
Si lahko bolnik ali invalid privošči počitek za dušo in telo?

Julijska kateheza je bila namenjena razmišljanju o počitku. Poznamo več vrst počitka. Vsak, tudi bolan, ostarel ali invaliden človek, 

potrebuje nekaj dni, ko je ritem življenja vsaj malo drugačen. Morda ste v naši sobotni katehezi dobili dober namig zase.

Nekaj več ste tudi slišali o skorajšnjem romanju v Lurdu in o tem, kako poteka ponudba pogovora po telefonu z duhovnikom.

Si lahko bolnik ali invalid privošči počitek za dušo in telo?

Julijska kateheza je bila namenjena razmišljanju o počitku. Poznamo več vrst počitka. Vsak, tudi bolan, ostarel ali invaliden človek, 

potrebuje nekaj dni, ko je ritem življenja vsaj malo drugačen. Morda ste v naši sobotni katehezi dobili dober namig zase.

Nekaj več ste tudi slišali o skorajšnjem romanju v Lurdu in o tem, kako poteka ponudba pogovora po telefonu z duhovnikom.

s. Meta Potočnik

počitekinvalidi in ostareliromanje v Lurd

Sobotni duhovni večer

VEČ ...|20. 7. 2024
Pred 16. nedeljo med letom

V duhovnem večeru ste slišali duhovni nagovor mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla. Sledila je molitev 1. nedeljskih večernic in rožnega venca, s katerim smo prosili za vse bolnike, invalide in ostarele. Zadnje dejanje je bila Radijska kateheza za bolnike in ostarele, ki je bila namenjena razmišljanju o počitku. Poznamo več vrst počitka. Vsak, tudi bolan, ostarel ali invaliden človek, potrebuje nekaj dni, ko je ritem življenja vsaj malo drugačen. Nekaj več ste slišali tudi o skorajšnjem romanju v Lurdu in o tem, kako poteka pogovor po telefonu z duhovnikom. 

Pred 16. nedeljo med letom

V duhovnem večeru ste slišali duhovni nagovor mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla. Sledila je molitev 1. nedeljskih večernic in rožnega venca, s katerim smo prosili za vse bolnike, invalide in ostarele. Zadnje dejanje je bila Radijska kateheza za bolnike in ostarele, ki je bila namenjena razmišljanju o počitku. Poznamo več vrst počitka. Vsak, tudi bolan, ostarel ali invaliden človek, potrebuje nekaj dni, ko je ritem življenja vsaj malo drugačen. Nekaj več ste slišali tudi o skorajšnjem romanju v Lurdu in o tem, kako poteka pogovor po telefonu z duhovnikom. 

Franci Trstenjak

duhovnostpogovorodnosi

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|20. 7. 2024
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 20. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 20. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan