Svetovalnica

VEČ ...|4. 6. 2021
Prehrana in njeni vplivi na naše telo

Kaj pomeni zdravo prehranjevanje in kako vplivajo različna prehranska dopolnila? Prof. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je odgovoril na to in nekatera druga vprašanja poslušalcev.

Prehrana in njeni vplivi na naše telo

Kaj pomeni zdravo prehranjevanje in kako vplivajo različna prehranska dopolnila? Prof. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je odgovoril na to in nekatera druga vprašanja poslušalcev.

svetovanjeprehranazdravje

Svetovalnica

Prehrana in njeni vplivi na naše telo

Kaj pomeni zdravo prehranjevanje in kako vplivajo različna prehranska dopolnila? Prof. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je odgovoril na to in nekatera druga vprašanja poslušalcev.

VEČ ...|4. 6. 2021
Prehrana in njeni vplivi na naše telo

Kaj pomeni zdravo prehranjevanje in kako vplivajo različna prehranska dopolnila? Prof. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je odgovoril na to in nekatera druga vprašanja poslušalcev.

Tanja Dominko

svetovanjeprehranazdravje

Modrost v očeh

VEČ ...|27. 10. 2020
Skrb za telo v starosti

Naša gostja je bila dr. Veronika Dolenc, profesorica športne vzgoje ter kondicijska in osebna trenerka. Svetuje, da se vsake spremembe lotimo počasi in postopno.

Skrb za telo v starosti

Naša gostja je bila dr. Veronika Dolenc, profesorica športne vzgoje ter kondicijska in osebna trenerka. Svetuje, da se vsake spremembe lotimo počasi in postopno.

gibanješportstarostspanjevodauravnotežena prehrana

Modrost v očeh

Skrb za telo v starosti

Naša gostja je bila dr. Veronika Dolenc, profesorica športne vzgoje ter kondicijska in osebna trenerka. Svetuje, da se vsake spremembe lotimo počasi in postopno.

VEČ ...|27. 10. 2020
Skrb za telo v starosti

Naša gostja je bila dr. Veronika Dolenc, profesorica športne vzgoje ter kondicijska in osebna trenerka. Svetuje, da se vsake spremembe lotimo počasi in postopno.

Damijana Medved

gibanješportstarostspanjevodauravnotežena prehrana

Svetovalnica

VEČ ...|18. 9. 2020
Kako do dobrega domačega jabolčnega soka

Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.

Kako do dobrega domačega jabolčnega soka

Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.

kmetijstvovrtsadjarstvoprehranasvetovanje

Svetovalnica

Kako do dobrega domačega jabolčnega soka
Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.
VEČ ...|18. 9. 2020
Kako do dobrega domačega jabolčnega soka
Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.

Robert Božič

kmetijstvovrtsadjarstvoprehranasvetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|22. 5. 2020
Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije

Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.

Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije

Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.

izobraževanjesvetovanjezdravstvokulinarikaprehranavzgoja

Svetovalnica

Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije
Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.
VEČ ...|22. 5. 2020
Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije
Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.

Nataša Ličen

izobraževanjesvetovanjezdravstvokulinarikaprehranavzgoja

Svetovalnica

VEČ ...|22. 7. 2019
Slovenci pojemo premalo rib

Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.

Slovenci pojemo premalo rib

Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.

zdravjeribesvetovanjeprehrana

Svetovalnica

Slovenci pojemo premalo rib
Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.
VEČ ...|22. 7. 2019
Slovenci pojemo premalo rib
Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.

Blaž Lesnik

zdravjeribesvetovanjeprehrana

Svetovalnica

VEČ ...|21. 3. 2019
Transmaščobam so šteti dnevi

Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.

Transmaščobam so šteti dnevi

Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.

prehranazdravjesvetovanjetransmaščobe

Svetovalnica

Transmaščobam so šteti dnevi
Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.
VEČ ...|21. 3. 2019
Transmaščobam so šteti dnevi
Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.

Blaž Lesnik

prehranazdravjesvetovanjetransmaščobe

Svetovalnica

VEČ ...|25. 1. 2019
O podhranjenosti

Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.

O podhranjenosti

Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.

izobraževanjesvetovanjezdravstvo. prehrana

Svetovalnica

O podhranjenosti
Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.
VEČ ...|25. 1. 2019
O podhranjenosti
Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.

Blaž Lesnik

izobraževanjesvetovanjezdravstvo. prehrana

Svetovalnica

VEČ ...|20. 12. 2018
Z zdravo hrano praznikom naproti

O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.

Z zdravo hrano praznikom naproti

O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.

svetovanjeprehranazdravjestarejši

Svetovalnica

Z zdravo hrano praznikom naproti
O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.
VEČ ...|20. 12. 2018
Z zdravo hrano praznikom naproti
O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.

Blaž Lesnik

svetovanjeprehranazdravjestarejši

Priporočamo
|
Aktualno

Moja zgodba

VEČ ...|25. 7. 2021
Simpozij 80 let začetka 2. svetovne vojne - 2.

Letos junija je potekal simpozij ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo in Parka vojaške zgodovine Pivka. Danes je bila na sporedu druga oddaja s prispevkoma dr. Jožeta Možine in dr. Jelke Piškurić.

Simpozij 80 let začetka 2. svetovne vojne - 2.

Letos junija je potekal simpozij ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo in Parka vojaške zgodovine Pivka. Danes je bila na sporedu druga oddaja s prispevkoma dr. Jožeta Možine in dr. Jelke Piškurić.

Jože Bartolj

spominpolitikavojnaMožinaPiškurić

Pogovor o

VEČ ...|28. 7. 2021
Matej Tonin

Gostili smo predsednika Nove Slovenije in obrambnega ministra Mateja Tonina. Povedal je kako vidi aktualno dogajanje in izzive, ki vlado čakajo jeseni, kako so zadovoljni z delom vlade nasploh, kako se stranka pripravlja na volilno leto ter kateri so izzivi obrambnega resorja. 

Matej Tonin

Gostili smo predsednika Nove Slovenije in obrambnega ministra Mateja Tonina. Povedal je kako vidi aktualno dogajanje in izzive, ki vlado čakajo jeseni, kako so zadovoljni z delom vlade nasploh, kako se stranka pripravlja na volilno leto ter kateri so izzivi obrambnega resorja. 

Tanja Dominko

politikaživljenjedružbaSlovenija

Kmetijska oddaja

VEČ ...|25. 7. 2021
Prihodnost kmetijske politike

V nedeljski kmetijski oddaji smo nadaljevali s pogledom na izzive prihodnje skupne kmetijske politike. Tokrat je z nami prof. dr. Marija Klopčič. Prisluhnite oddaji!

Prihodnost kmetijske politike

V nedeljski kmetijski oddaji smo nadaljevali s pogledom na izzive prihodnje skupne kmetijske politike. Tokrat je z nami prof. dr. Marija Klopčič. Prisluhnite oddaji!

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Doživetja narave

VEČ ...|23. 7. 2021
100 let slovenskega gorniškega društva Skala

100 let je minilo od nastanka slovenskega gorniškega kluba Skale. Slišali smo nekaj utrinkov iz kolokvija, ki ga je konec meseca januarja pripravil planinski muzej v Mojstrani.

V prvem delu pa še utrinek iz našega junijskega vzpona na Trigalav s katerim smo ponovno opozorili na akcijo 30 vrhov za 30 let Slovenije.

100 let slovenskega gorniškega društva Skala

100 let je minilo od nastanka slovenskega gorniškega kluba Skale. Slišali smo nekaj utrinkov iz kolokvija, ki ga je konec meseca januarja pripravil planinski muzej v Mojstrani.

V prvem delu pa še utrinek iz našega junijskega vzpona na Trigalav s katerim smo ponovno opozorili na akcijo 30 vrhov za 30 let Slovenije.

Blaž Lesnik

svetovanjenarava

Dogodki

VEČ ...|24. 6. 2021
Oglašanje iz Triglavskega doma na Kredarici

V nocojšnji praznični oddaji Ob radijskem ognjišču so celotno današnje dogajanje podviga Z morja na Triglav, predvsem pa svoje doživljanje poti in vzpona, delili z nami Blaž Lesnik, Andrej Novljan, Andrej Jerman in Izidor Šček.

Oglašanje iz Triglavskega doma na Kredarici

V nocojšnji praznični oddaji Ob radijskem ognjišču so celotno današnje dogajanje podviga Z morja na Triglav, predvsem pa svoje doživljanje poti in vzpona, delili z nami Blaž Lesnik, Andrej Novljan, Andrej Jerman in Izidor Šček.

Radio Ognjišče

Z morja na Triglavšportnaravadružba

Zgodbe za otroke

VEČ ...|28. 7. 2021
O deklici žabici

Hrvaška ljudska pravljica pripoveduje o možu in ženi, ki sta se postarala brez otrok. Vsak dan sta prosila Boga, da bi jima dal otroka. Pa čeprav bi bila žabica … Verjetno slutite kako se pravljica nadaljuje. Pa vendar mislimo, da vas bo vsebina presenetila. Prisluhnite pravljici iz soseščine.

O deklici žabici

Hrvaška ljudska pravljica pripoveduje o možu in ženi, ki sta se postarala brez otrok. Vsak dan sta prosila Boga, da bi jima dal otroka. Pa čeprav bi bila žabica … Verjetno slutite kako se pravljica nadaljuje. Pa vendar mislimo, da vas bo vsebina presenetila. Prisluhnite pravljici iz soseščine.

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljice

Ob radijskem ognjišču

VEČ ...|29. 7. 2021
313. oddaja

Predvajali smo skladbe: Vzameš me v roke - Elda Viler, Spanish Flea - Herb Alpert’s & the Tijuana Brass, L’amour est toujours en vacances - Patricija Lavila, Breskvice - Sonja Gabršček, All I ever need is you - Tom Jones, Michaela - Bata Illić, Ritem srca - Janez Bončina Benč, Karoca in Oprosti mi, pape - Oliver Dragojević, Caruso - Al Bano, Xanadu - Olivia Newton-John, On je rekel sonce - Marjetka Falk, Smoke get’s in your eyes - The Platters, Zorba’s dance - Mikis Theodorakis, Poletna noč - Marjana Deržaj ...

313. oddaja

Predvajali smo skladbe: Vzameš me v roke - Elda Viler, Spanish Flea - Herb Alpert’s & the Tijuana Brass, L’amour est toujours en vacances - Patricija Lavila, Breskvice - Sonja Gabršček, All I ever need is you - Tom Jones, Michaela - Bata Illić, Ritem srca - Janez Bončina Benč, Karoca in Oprosti mi, pape - Oliver Dragojević, Caruso - Al Bano, Xanadu - Olivia Newton-John, On je rekel sonce - Marjetka Falk, Smoke get’s in your eyes - The Platters, Zorba’s dance - Mikis Theodorakis, Poletna noč - Marjana Deržaj ...

Matjaž Merljak, Marko Zupan

glasbaspomin

Via positiva

VEČ ...|29. 7. 2021
Čustva so pomembna, toda koristijo le, če jih znamo uravnavati in prav umeščati.

Pia Valenzuela je rojena v Čilu, kjer je diplomirala iz filozofije, pozneje je v Rimu študirala teološke predmete, nato na ljubljanski Filozofski Fakulteti pridobila naziv magistrica znanosti iz filozofije-etike. Želja po znanju jo je pozneje znova vodila v Rim, kjer se je specializirala na področju etike in antropologije ter s tem začela doktorski študij. Poliglotka, ki predava na več mednarodnih izobraževalnih ustanovah, pri nas na Katoliškem inštitutu

Čustva so pomembna, toda koristijo le, če jih znamo uravnavati in prav umeščati.

Pia Valenzuela je rojena v Čilu, kjer je diplomirala iz filozofije, pozneje je v Rimu študirala teološke predmete, nato na ljubljanski Filozofski Fakulteti pridobila naziv magistrica znanosti iz filozofije-etike. Želja po znanju jo je pozneje znova vodila v Rim, kjer se je specializirala na področju etike in antropologije ter s tem začela doktorski študij. Poliglotka, ki predava na več mednarodnih izobraževalnih ustanovah, pri nas na Katoliškem inštitutu

Nataša Ličen

družbapogovorkoronavirusodnosivzgojaizobraževanje

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|29. 7. 2021
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 29. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 29. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Kulturni utrinki

VEČ ...|29. 7. 2021
Plečnikova dela na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Odbor za svetovno dediščino Unesca je na zasedanju na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine vpisal izbrana dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani. Nominacijo ‘Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani - urbano oblikovanje po meri človeka’ je pod vodstvom ministrstva za kulturo koordiniral Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Plečnikova dela na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Odbor za svetovno dediščino Unesca je na zasedanju na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine vpisal izbrana dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani. Nominacijo ‘Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani - urbano oblikovanje po meri človeka’ je pod vodstvom ministrstva za kulturo koordiniral Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Marjan Bunič

kulturaliteraturalikovna umetnostglasbagledališčefilm