V terminu jutranje Svetovalnice ob 8h, so bile na sporedi Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
V terminu jutranje Svetovalnice ob 8h, so bile na sporedi Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
V terminu jutranje Svetovalnice ob 8h, so bile na sporedi Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
Ob evropskem dnevu žil smo se posvetili skrbi za žile. Preverili smo, kaj lahko sami storimo za zdravje ožilja ter kako zmanjšamo dejavnike tveganja bolezni srčno-žilnega sistema. Kaj so anevrizme in kdaj opraviti meritev gleženjskega indeksa? Z nami je bil profesor interne medicine dr. Aleš Blinc.
Svetovalnica
Ob evropskem dnevu žil smo se posvetili skrbi za žile. Preverili smo, kaj lahko sami storimo za zdravje ožilja ter kako zmanjšamo dejavnike tveganja bolezni srčno-žilnega sistema. Kaj so anevrizme in kdaj opraviti meritev gleženjskega indeksa? Z nami je bil profesor interne medicine dr. Aleš Blinc.
Svetovalnica
Vstopili smo v evropski teden denarja, ki je posvečen finančnemu opismenjevanju, o tem je spregovoril Matej Krumberger, vodja Izobraževalnega centra Združenja bank.
Svetovalnica
Vstopili smo v evropski teden denarja, ki je posvečen finančnemu opismenjevanju, o tem je spregovoril Matej Krumberger, vodja Izobraževalnega centra Združenja bank.
Svetovalnica
V državi deluje več zavetišč za živali. Kako poteka njihovo delo in kako lahko žival posvojimo sami, kakšni so pogoji in kaj od nas pričakujejo? O tem smo govorili z gostjo Oljo Ivanovič iz ljubljanskega zavetišča.
Svetovalnica
V državi deluje več zavetišč za živali. Kako poteka njihovo delo in kako lahko žival posvojimo sami, kakšni so pogoji in kaj od nas pričakujejo? O tem smo govorili z gostjo Oljo Ivanovič iz ljubljanskega zavetišča.
Svetovalnica
V negotovih časih, ko so borzni indeksi na prepihu, je vedno zahtevno vprašanje, kam vlagati? Z direktorjem podjetja Zlato po pošti Gregorjem Razboršekom smo pogledali, kakšni so obeti za plemenite kovine, predvsem za zlato, ki dosega najvišje vrednosti v zgodovini.
Svetovalnica
V negotovih časih, ko so borzni indeksi na prepihu, je vedno zahtevno vprašanje, kam vlagati? Z direktorjem podjetja Zlato po pošti Gregorjem Razboršekom smo pogledali, kakšni so obeti za plemenite kovine, predvsem za zlato, ki dosega najvišje vrednosti v zgodovini.
Svetovalnica
Tokrat nas je v Svetovalnici zanimala zelena površina okoli hiš. Kako se lotimo zasaditve naših vrtov? Kje na vrtu bo prostor za jagodičevje in kje za cvetoče rastline? Predvsem smo govorili o jagodičevju. Kdaj je pravi čas za sajenje, kako pripravimo tla, kako negujemo rastline? Z nami je bil strokovnjak za načrtovanje in urejanje vrtov, Grega Čuden, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Tokrat nas je v Svetovalnici zanimala zelena površina okoli hiš. Kako se lotimo zasaditve naših vrtov? Kje na vrtu bo prostor za jagodičevje in kje za cvetoče rastline? Predvsem smo govorili o jagodičevju. Kdaj je pravi čas za sajenje, kako pripravimo tla, kako negujemo rastline? Z nami je bil strokovnjak za načrtovanje in urejanje vrtov, Grega Čuden, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Neplodnost je danes težava mnogih parov. Kako se s tem soočiti, kje so razlogi in kje možne rešitve? O tem smo govorili z ginekologinjo Mileno Igličar.
Svetovalnica
Neplodnost je danes težava mnogih parov. Kako se s tem soočiti, kje so razlogi in kje možne rešitve? O tem smo govorili z ginekologinjo Mileno Igličar.
Svetovalnica
Piškoti iz ovsenih kosmičev, vampi na tržaški način, juha iz lisičk, jedi iz prosene kaše, rahel in puhast šmorn, sočne piščančje prsi ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Piškoti iz ovsenih kosmičev, vampi na tržaški način, juha iz lisičk, jedi iz prosene kaše, rahel in puhast šmorn, sočne piščančje prsi ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Duhovna misel
Potapljajoči se deček se je bojeval z valovi in se trudil rešiti iz objema vode. Na bregu ...
Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 19. marec 2025 ob 05-ih
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo prisluhnili trem pričevalcem, ki jih je v začetku leta 2024 med Slovenci v Avstraliji posnel sodelavec Študijskega centra za narodno spravo Renato Podbersič. Svoje življenjske zgodbe so z nami delili Francke Anžin, Lidije Čušin in Mirka Cudermana.
Doživetja narave
Začeli smo z zgodovinskim uspehom tekmovalnih turnih smučarjev - Klara Velepec in Klemen Španring sta se s svetovnega prvenstva v Švici vrnila z zlatima kolajnama v disciplini vzpon. Nadaljevali pa smo z uspehom sežanskih jamarjev, ki so v bližini meje z Italijo odkrili novo jamo. Poimenovali so jo po odkritelju - Matejeva jama, za raziskovalce pa obeta veliko.
Kmetijska oddaja
Za vas smo pripravili pregled najbolj aktualnega dogajanja na kmetijskem področju, objavili nekaj utrinkov s posveta »Prihodnost kmetijstva in hrane v luči novih izzivov«, opozorili na začetek letošnje subvencijske kampanje in dodali še nekaj pomenljivih misli iz 6. epizode podkasta Rast, ki je govorila o tem, kako se izogniti izgorevanju pri delu na kmetiji.
Kulturni utrinki
18. marca je minilo natančno pol stoletja od izida Pahorjeve in Rebulove knjige Edvard Kocbek – pričevalec našega časa. Najpomembnejši del te knjige je pogovor z Edvardom Kocbekom, kjer je kot eden izmed voditeljev odpora proti okupatorju, razkrinkal medvojni partijski teror in povojni množični umor neoboroženih domobrancev. Ob tem je Igor Omerza izdal knjigo Kocbekovo tržaško pričevanje in Udba, ki smo jo tokrat predstavili.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je sestro Nikolina prosila za nasvet za pripravo sočnih piščančjih prsi. Sestra je povedala, da jih lahko dela v omaki kot piščančje zrezke, lahko naredi obaro ali pa jih prepraži za rižoto ali h kuhanim testeninam. Meso nareže na koščke in soli, po želji doda še poper in pokaplja z olivnim oljem. To lahko stori že zvečer in si s tem pomaga k hitrejši pripravi jedi. Čebulo olupimo in sesekljamo ter damo pražit. Takoj dodamo še narezano meso. Prilijemo nekaj žlic tekočine in nežno dušimo, da meso ostane mehko. Če bomo delali rižoto, lahko dodamo polnozrnat ali navadni glaziran riž ali ajdovo kašo, zalijemo z dvakratno količino vrele vode (lahko uporabimo tudi krompirjevko). Posolimo, dodamo lovorjev list in pokrijemo, da se mirno kuha oziroma brbota. Za zrezke pa meso ustrezno nareže in posoli, nežno popra in doda nekaj kapljic olja. To lahko stori zvečer, naloži v posodo in pokrije. Naslednji dan jih hitro opeče, da bodo ostali sočni. Ob meso lahko naložimo fino sesekljano čebulico, stisnemo malo česna in dobimo nekaj omake, ki jo po potrebi zgostimo.
Življenje išče pot
V naši državi imamo izredno veliko število obcestnih panojev, s katerimi nas želijo podjetja prepričati, da potrebujemo prav njihov produkt. Zato so pri Agenciji za varnost prometa izvedli anketo med vozniki. Nekaj rezultatov je komentirala predstavnica sektorja za urejanje cest na direkciji za infrastrukturo Gordana Grahe, ki je poudarila, da je stališče sektorja, da cesta ni medij za oglaševanje.