Is podcast
Središči ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih) in SSU (Središče za samostojno učenje) ter Andragoški center Slovenije (ACS) so že dvajsetič pripravili Dneve svetovanja za znanje, ki so namenjeni informiranju odraslih o možnostih izobraževanja in učenja. Mag. Andreja Dobrovoljc, svetovalka z Andragoškega centra, je opisala številne brezplačne možnosti za dokončanje ali nadaljevanje izobraževanja odraslih, za pridobivanje novih veščin ali ovrednotenje že pridobljenega znanja in za spremembe v karieri.
Središči ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih) in SSU (Središče za samostojno učenje) ter Andragoški center Slovenije (ACS) so že dvajsetič pripravili Dneve svetovanja za znanje, ki so namenjeni informiranju odraslih o možnostih izobraževanja in učenja. Mag. Andreja Dobrovoljc, svetovalka z Andragoškega centra, je opisala številne brezplačne možnosti za dokončanje ali nadaljevanje izobraževanja odraslih, za pridobivanje novih veščin ali ovrednotenje že pridobljenega znanja in za spremembe v karieri.
Središči ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih) in SSU (Središče za samostojno učenje) ter Andragoški center Slovenije (ACS) so že dvajsetič pripravili Dneve svetovanja za znanje, ki so namenjeni informiranju odraslih o možnostih izobraževanja in učenja. Mag. Andreja Dobrovoljc, svetovalka z Andragoškega centra, je opisala številne brezplačne možnosti za dokončanje ali nadaljevanje izobraževanja odraslih, za pridobivanje novih veščin ali ovrednotenje že pridobljenega znanja in za spremembe v karieri.
Na sporedu so bile Pravne zagate. Gostja je bila odvetnica Mateja Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate. Gostja je bila odvetnica Mateja Maček.
Slivova marmelada, kako prav panirati, tudi brez olja, marmelada iz grozdja, kako shraniti orehe, pogrevanje gobove juhe, potica se trga, domači ajvar ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Slivova marmelada, kako prav panirati, tudi brez olja, marmelada iz grozdja, kako shraniti orehe, pogrevanje gobove juhe, potica se trga, domači ajvar ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Spregovorili smoo poporodni depresiji. V našem studiu se nam je pridružila Tea Terzić s Psihiatrične klinike Ljubljana. Kako prepoznati, da gre za poporodno depresijo, kako ta vpliva na dojenčka, kako jo zdraviti in kakšne so možnosti, da se ponovi? To je le nekaj vprašanj, ki smo jih zastavili.
Spregovorili smoo poporodni depresiji. V našem studiu se nam je pridružila Tea Terzić s Psihiatrične klinike Ljubljana. Kako prepoznati, da gre za poporodno depresijo, kako ta vpliva na dojenčka, kako jo zdraviti in kakšne so možnosti, da se ponovi? To je le nekaj vprašanj, ki smo jih zastavili.
Tokrat smo pogledali, kaj trenutno pobiramo z vrta in poiskali nekaj idej, kako uporabiti viške zelenjave. Predstavili smo enostavne recepte in povedali, kaj lahko shranimo za uporabo v jesensko zimskem času brez predelave. Osredotočili smo se na paradižnik, papriko, buče in bučke, fižol, korenček in ostale korenovke ter tudi na blitvo, zelje in zelišča. Z nami je bila Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
Tokrat smo pogledali, kaj trenutno pobiramo z vrta in poiskali nekaj idej, kako uporabiti viške zelenjave. Predstavili smo enostavne recepte in povedali, kaj lahko shranimo za uporabo v jesensko zimskem času brez predelave. Osredotočili smo se na paradižnik, papriko, buče in bučke, fižol, korenček in ostale korenovke ter tudi na blitvo, zelje in zelišča. Z nami je bila Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V tokratni Svetovalnici smo spregovorili o medvrstniškem nasilju med mladimi, zlasti tistem, ki se dogaja prek spleta. Katere so najpogostejše oblike, kako prepoznamo, da se z mladimi nekaj dogaja in kaj opažajo pri Tom telefonu, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. V studiu je bila z nami njihova sodelavka Neža Jagodic.
V tokratni Svetovalnici smo spregovorili o medvrstniškem nasilju med mladimi, zlasti tistem, ki se dogaja prek spleta. Katere so najpogostejše oblike, kako prepoznamo, da se z mladimi nekaj dogaja in kaj opažajo pri Tom telefonu, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. V studiu je bila z nami njihova sodelavka Neža Jagodic.
Pred začetkom kurilne sezone smo se posvetili ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kakšne so prednosti, katere vrste toplotnih črpalk poznamo in kako je z vzdrževanjem? Naš gost je bil tehnični svetovalec v podjetju Veto Marko Bizjak, ki je odgovoril tudi na konkretna vprašanja naših poslušalcev.
Pred začetkom kurilne sezone smo se posvetili ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kakšne so prednosti, katere vrste toplotnih črpalk poznamo in kako je z vzdrževanjem? Naš gost je bil tehnični svetovalec v podjetju Veto Marko Bizjak, ki je odgovoril tudi na konkretna vprašanja naših poslušalcev.
Tokrat smo se lotili pravilne nastavitve osnovnega prevoznega sredstva romarjev na poti od Marije k Mariji. V Preboldu smo obiskali mojstra tako imenovanega bike fittinga Nika Korberja in mu zastavili vrsto praktičnih vprašanj.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
V tokratni oddaji smo vam predstavili monografijo z naslovom Virgil Šček, Dnevniški zapisi: 1909-1933, ki jo je izdal Študijski center za narodno spravo v so-založništvu z Goriško Mohorjevo družbo. Monografija prinaša prvi del Ščekovih dnevniških zapisov, ki segajo od začetka njegovega pisanja dnevnika v letu 1911 do konca leta 1933. O knjigi so spregovorili predsednik Goriške Mohorjeve družbe msgr. mag. Renato Podbersič, ter urednika dnevniških zapisov in sodelavca Študijskega centra za narodno spravo dr. Renato Podbersič in dr. Matic Batič. Pogovor je povezoval dr. Jože Možina.
Slovenska športna zveza, krovna organizacija, ki združuje slovenska in dvojezična športna društva v Avstriji, praznuje 75-letnico. Ob tem je sinoči v iKultu v Celovcu pripravila slovesno proslavo. V razgibanem programu so bili orisani največji projekti, aktivnosti ter mednarodno delovanje zveze, predstavili so zbornik TranSport 2.0 ter s pomočjo arhivskih posnetkov in prispevkov zbrane popeljali zgodovino organizacije. Pozdravila sta koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser in predsednik Slovenske športne zveze Marijan Velik. Podpredsednik slovenske vlade in minister Matej Arčon pa je zvezi podelil zahvalo in priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno uspešno delovanje in povezovanje na področju športa ter za dragocen prispevek k ohranjanju slovenskega jezika in slovenske identitete med pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Napovedal je ustanovitev koordinacije vseh zamejskih krovnih športnih organizacij. Slovenska športna zveza v Avstriji združuje 33 športnih društev s približno 3000 aktivnimi športniki in športnicami ter skoraj 500 športnimi funkcionarji, športnimi delavci, trenerji in pedagogi.
Tokrat smo razmišljali o odgovorih na vprašanja današnjega časa, ki jih lahko daje Cerkev po občestvu. Kaj sploh je živo občestvo in kako skrbeti za njegovo rast? Kakšna je vloga duhovnika v njem in kako vanj pritegniti oddaljene od Cerkve? Z nami je bil župnik iz župnije Ljubljana – Kašelj / Zalog Andrej Maksimilijan Gósek.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
Prvič sem bila na kolesarjenju, a sem se hitro nalezla romarskega duha. Ne gre le za športno dejavnost, kar dobro povzame izbrano geslo od Marije k Mariji, od prijatelja k prijatelju. V ospredju je vera, živa vera, ki veje, ko smo zbrani skupaj. Odraža se v romarjih in tistih, ki romarje sprejmejo. In kakšne sprejeme smo doživeli!
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.
Višji deleži odobrenih predplačil, ki jih države članice lahko kmetom začnejo izplačevati že sredi oktobra, naj bi pomagali reševati likvidnost. Kmetje bodo tako lahko s t.i. začasnimi odločbami prejeli skupno do 70 odstotkov neposrednih predplačil, medtem ko je do zdaj veljalo, da lahko na tak način vnaprej prejmejo do 50 odstotkov sredstev, razliko pa kasneje, ko so jim izdane končne odločbe. A v Slovenji bodo s preplačili začeli šele januarja 2025 …