Is podcast
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah pogovarjala z gostom, ki se s tem ukvarja. To je bil Miha Mav.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah pogovarjala z gostom, ki se s tem ukvarja. To je bil Miha Mav.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah, o tem, kako jih postaviti in kaj je pomembno, pogovarjala z gostoma, ki se s tem ukvarjata. To sta bila Miha Mav in Anže Štern.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah, o tem, kako jih postaviti in kaj je pomembno, pogovarjala z gostoma, ki se s tem ukvarjata. To sta bila Miha Mav in Anže Štern.
Svetovalnica
Flancati, žganci iz pirine moke, prežganka, miške, olje se peni, zakaj breskvica razpokajo, jedi iz beljakov ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Flancati, žganci iz pirine moke, prežganka, miške, olje se peni, zakaj breskvica razpokajo, jedi iz beljakov ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
V tem času potekajo vpisi otrok v 1. razred osnovne šole. Kaj pomeni vstop v šolo, kako ocenjevati zrelost otroka, kakšna je razlika, če je vpisan na šolo z montessori programom? V studiu je bila ustanoviteljica Inštituta montessori dr. Melita Kordeš Demšar.
Svetovalnica
V tem času potekajo vpisi otrok v 1. razred osnovne šole. Kaj pomeni vstop v šolo, kako ocenjevati zrelost otroka, kakšna je razlika, če je vpisan na šolo z montessori programom? V studiu je bila ustanoviteljica Inštituta montessori dr. Melita Kordeš Demšar.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejom Maček.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejom Maček.
Svetovalnica
Tokrat smo v času zimskih počitnic spregovorili o pripravi vozila na zimsko vožnjo, posebej pa smo se posvetili kakovosti in varnosti strešnih kovčkov. Z nami je bil odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel.
Svetovalnica
Tokrat smo v času zimskih počitnic spregovorili o pripravi vozila na zimsko vožnjo, posebej pa smo se posvetili kakovosti in varnosti strešnih kovčkov. Z nami je bil odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel.
Svetovalnica
Ste ste kdaj vprašali, od kod so rabljena oblačila in kako poskrbijo za njih pred prodajo? Kakšna je razlika med Second hand in vintage trgovinami? Naša gostja je bila vodja trgovin Humana Maja Humski, ki je delila tudi nekaj praktičnih nasvetov za nakup rabljenih oblek.
Svetovalnica
Ste ste kdaj vprašali, od kod so rabljena oblačila in kako poskrbijo za njih pred prodajo? Kakšna je razlika med Second hand in vintage trgovinami? Naša gostja je bila vodja trgovin Humana Maja Humski, ki je delila tudi nekaj praktičnih nasvetov za nakup rabljenih oblek.
Svetovalnica
Kako v današnjem času najti sorodno dušo in oblikovati skupno pot? Kako nam lahko pomaga portal Katstik, ki deluje že več kot desetletje? O tem smo se pogovarjali z njegovo vodjo Mojco Belcl Magdič, ki je spregovorila tudi o temeljih za resno zvezo.
Svetovalnica
Kako v današnjem času najti sorodno dušo in oblikovati skupno pot? Kako nam lahko pomaga portal Katstik, ki deluje že več kot desetletje? O tem smo se pogovarjali z njegovo vodjo Mojco Belcl Magdič, ki je spregovorila tudi o temeljih za resno zvezo.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah, o tem, kako jih postaviti in kaj je pomembno, pogovarjala z gostoma, ki se s tem ukvarjata. To sta bila Miha Mav in Anže Štern.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 25. februar 2025 ob 05-ih
Spoznanje več, predsodek manj
V oddaji smo p. Brankom Cestnikom govorili med drugim o tem, da se svet nevarno hitro spreminja po nareku močnih; kje je tu glas Cerkve? Mineva tudi 80 let od strahotnega frankolovskega zločina; kaj lahko o tem pove tamkajšnji župnik? Dotaknili pa smo bomo tudi dvoumnih slovenskih protestov v podporo srbskim študentom.
Kmetijska oddaja
Kmetijska oddaja je predstavila reportažo z rednega občnega zbora Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki je potekal v nedeljo, 9.februarja 2025, v Mariboru. Udeleženci so si pred začetkom uradnega dela, kot primera dobrih praks ogledali sirarno Čuš in sirarno Hecl v Orehovi vasi, Mojca Polak pa je imela v okviru občnega zbora predavanje, v katerem je sirarjem predstavila pogled na njihove izdelke skozi oči gostincev .
Naš pogled
Kulturni utrinki
Publicist, geolog in zgodovinar Alojzij Pavel Florjančič, prijatelj pokojnega koroškega slikarja Jožeta Tisnikarja, je pred časom Kulturnemu društvu Jože Tisnikar doniral nekaj slikarjevih zgodnjih del. Del donacije je skupaj z deli drugih umetnikov na ogled na razstavi v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Umrla je režiserka Marija Šeme Baričevič, ki je na nacionalni televiziji utirala pot svojim kolegom in kolegicam, ki so začeli režirati igrane in dokumentarne oddaje ter televizijske filme. Celovečerni prvenec Kaj ti je deklica scenaristke in režiserke Urške Djukić je na letošnjem 75. mednarodnem filmskem festivalu Berlinale prejel nagrado fipresci, ki jo podeljuje mednarodno združenje filmskih kritikov, za najboljši film v novem tekmovalnem programu Perspektive.
Naš pogled
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potrebujemo: 60 dag moke, žličko soli, 2 do 3 rumenjake, žlico in pol sladkorja, limonino lupino, 2 do 3 žlice ruma, vsaj 3 dag ali celo kocko kvasa, toplo mleko, 3 dag masla in 1-2 žlici olja. Kvas s sladkorjem in 2 žlicama toplega mleka raztopimo, dodamo še malo moke. V moko naredimo jamico, vanjo damo rumenjake, ob strani pa sol. To zgnetemo, dodamo vzhajan kvas in počasi prilivamo prijetno toplo, ne vroče mleko. Z roko mesimo. Dodamo še limonino lupino in rum. Na koncu dodamo maščobo. Dobro ga ugnetemo. Testo naj vzhaja do uro in pol. Na pomokanem prtu enakomerno razvaljamo in razrežemo kvadratke za dva dobra prsta ali tri širine, zarežemo tudi vmes. Nato spet vzhajajo 30-40 minut. Na koncu pripravimo maščobo za cvrenje. Preizkus temperature naredimo s koščkom testa, ki ga damo v olje. Če pride do dna in nazaj v štetju en, dva, tri, je temperatura pravšnja. Najprej damo v olje vrhnjo stran, pokrito cvremo 3 minute, nato odkrijemo in obrnemo ter do konca ocvremo. Flancate pobiramo na cedilo ali rešetko. S sladkorjem v prahu jih potresemo šele pred serviranjem.