Petkov večer
Petkov večer je bil poseben: nežen, nostalgičen, poln pričakovanj in spominov. Oblikovati ga je pomagal svetnik, ki nas navdihuje z dobrosrčnostjo, prižiga iskrice v očeh najmlajših in nas uči o hvaležnosti - sveti Miklavž.
Petkov večer
Petkov večer je bil poseben: nežen, nostalgičen, poln pričakovanj in spominov. Oblikovati ga je pomagal svetnik, ki nas navdihuje z dobrosrčnostjo, prižiga iskrice v očeh najmlajših in nas uči o hvaležnosti - sveti Miklavž.
Petkov večer
S preteklo nedeljo Kristusa Kralja se je končalo prejšnje cerkveno leto, novo se bo začelo v nedeljo, v nekem vmesnem obdobju pa smo si dovolili glasbene skoke v vsa obdobja cerkvenega leta, in sicer z novimi pesmimi skupine Alfa in Omega. Da, slišali smo lahko tudi velikonočno in božično ... Z nami so bili vodja skupine Nada Žgur in člana Maja ter Andrej Pušenjak.
Petkov večer
S preteklo nedeljo Kristusa Kralja se je končalo prejšnje cerkveno leto, novo se bo začelo v nedeljo, v nekem vmesnem obdobju pa smo si dovolili glasbene skoke v vsa obdobja cerkvenega leta, in sicer z novimi pesmimi skupine Alfa in Omega. Da, slišali smo lahko tudi velikonočno in božično ... Z nami so bili vodja skupine Nada Žgur in člana Maja ter Andrej Pušenjak.
Petkov večer
Pred nami je Teden Karitas, v katerem bo še posebej veliko priložnosti delati dobro in pomagati soljudem. Prav v ta namen bomo v sredo neposredno prenašali že 35. koncert Klic dobrote, ki je vrsto let ne le vrhunski glasbeni dogodek, ampak tudi lepa demonstracija dobrote. V oddaji smo zato pokramljali s scenaristko in organizatorko prireditve Mojco Kepic ter s krojačem glasbene podobe večera Matjažem Vlašičem.
Petkov večer
Pred nami je Teden Karitas, v katerem bo še posebej veliko priložnosti delati dobro in pomagati soljudem. Prav v ta namen bomo v sredo neposredno prenašali že 35. koncert Klic dobrote, ki je vrsto let ne le vrhunski glasbeni dogodek, ampak tudi lepa demonstracija dobrote. V oddaji smo zato pokramljali s scenaristko in organizatorko prireditve Mojco Kepic ter s krojačem glasbene podobe večera Matjažem Vlašičem.
Petkov večer
V oddajo je prišel vodja ene najuspešnejših, najbolj prodajanih, najbolj ponarodelih in tudi najbolj kontroverznih slovenskih pop skupin, ki se pripravlja na koncert ob 40. obletnici začetkov delovanja. Aleš Klinar je predstavil zgodbo Agropopa, ki je s svojo glasbo tudi povezoval in celo budil narodno zavest.
Petkov večer
V oddajo je prišel vodja ene najuspešnejših, najbolj prodajanih, najbolj ponarodelih in tudi najbolj kontroverznih slovenskih pop skupin, ki se pripravlja na koncert ob 40. obletnici začetkov delovanja. Aleš Klinar je predstavil zgodbo Agropopa, ki je s svojo glasbo tudi povezoval in celo budil narodno zavest.
Petkov večer
V oddaji smo predstavili nekaj glasbene ustvarjalnosti mlade generacije. Tako smo slišali novosti belokranjskega dvojca 2B, spoznali čisto svežo skladbo 19-letnega pevca, kitarista in avtorja Martina Arbija ter predstavili debitantski album Klaudije Jaketič, ki deluje pod umetniškim imenom Claudizu.
Petkov večer
V oddaji smo predstavili nekaj glasbene ustvarjalnosti mlade generacije. Tako smo slišali novosti belokranjskega dvojca 2B, spoznali čisto svežo skladbo 19-letnega pevca, kitarista in avtorja Martina Arbija ter predstavili debitantski album Klaudije Jaketič, ki deluje pod umetniškim imenom Claudizu.
Petkov večer
Gost oddaje je bil igralec, režiser, producent in ustanovitelj Društva SNG Kranj Igor Korošec. Pripovedoval je o svoji novi predstavi Moj sinko Jezus, v kateri upodablja svetega Jožefa, pa o študiju igralstva v Moskvi, o igralskih izkušnjah v Hollywoodu in še čem.
Petkov večer
Gost oddaje je bil igralec, režiser, producent in ustanovitelj Društva SNG Kranj Igor Korošec. Pripovedoval je o svoji novi predstavi Moj sinko Jezus, v kateri upodablja svetega Jožefa, pa o študiju igralstva v Moskvi, o igralskih izkušnjah v Hollywoodu in še čem.
Petkov večer
V oddajo sta prišla avtor in scenarist ter režiserka nove slovenske televizijske nadaljevanke Takšno je življenje. Jani Virk in Maja Prettner sta povedala, kako nastaja tak velik projekt, s kakšnimi izzivi se srečujeta, z nami pa sta delila tudi kakšno peripetijo s snemanja.
Petkov večer
V oddajo sta prišla avtor in scenarist ter režiserka nove slovenske televizijske nadaljevanke Takšno je življenje. Jani Virk in Maja Prettner sta povedala, kako nastaja tak velik projekt, s kakšnimi izzivi se srečujeta, z nami pa sta delila tudi kakšno peripetijo s snemanja.
Petkov večer
V oddajo je prišla mlada koroška kantavtorica, ki bogati slovenski glasbeni prostor že 15 let. Običajno ustvarja glasbo na poezijo Ferija Lainščka, zdaj pa se predstavlja s samostojnim albumom v angleškem jeziku. Prisluhnite Ditki.
Petkov večer
V oddajo je prišla mlada koroška kantavtorica, ki bogati slovenski glasbeni prostor že 15 let. Običajno ustvarja glasbo na poezijo Ferija Lainščka, zdaj pa se predstavlja s samostojnim albumom v angleškem jeziku. Prisluhnite Ditki.
Komentar tedna
Advent je popolno nasprotje »veselega decembra«. Medtem ko je prvi priprava na praznike v tišini in temi, pa drugi skuša preglasili vse tegobe tega sveta in preplavlja čute do otopelosti, da ne morejo več čutiti resničnosti sveta in življenja, ki ga živimo. Kako potem najti mir v sebi in pot do drugega?
Sol in luč
Tokrat smo za vas izbrali zelo zahtevno knjigo z izzivalnim naslovom Prepovedana izkušnja in podnaslovom ob katerem dvignemo obrvi, Od ašrama do samostana. Avtor je duhovnik, p. Joseph-Marie Verlinde, ki je bil v mladosti zelo nadarjen: uspešno je doktoriral iz jedrske kemije in dobil prestižno mesto mladega raziskovalca. Že v času študija je popolnoma prekinil s katoliško vero in zašel v ezoterične duhovne prakse: iniciiran je bil v transcendentalno meditacijo, ter postal priljubljen učenec Maharishija Mahesha Yogija, ki ga je spremljal v ašram v Himalaji. Kljub podrtim mostovom, kot se sam izrazi, je ob neposrednem stiku z Jezusom, našel pot nazaj, kjer je po dolgi poti postal duhovnik. Knjiga je izšla pri založbi Ognjišče.
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.
Kmetijska oddaja
V 16. epizodi podkasta RAST smo gostili dr. Jožeta Podgorška, predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Prisluhnite, kako vodenje te največje kmečke stanovske organizacije vidi po letu dni »zelo razburkane plovbe« in kakšni so izzivi, ki jih napovedujejo pretresi na kmetijskem področju v prihodnjem letu.
Za življenje
Na god svetega Miklavža smo se dotaknili ene najlepših in hkrati najtežjih resnic družinskega življenja: brezpogojnega darovanja. Miklavž nas vsako leto spominja na dar, ki ni kupčija in ne pričakuje povračila. A kako takšno darovanje živeti doma – v odnosih, kjer so ranjenosti, pričakovanja in neizrečene potrebe največje? Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje za gosta lahko posredujete na: za.zivljenje@ognjisce.si
Zgodbe za otroke
Z zgodbo potujemo v sosednjo Avstrijo, da slišimo pripoved o treh čevljarjevih sinovih, ki jih nekega večera obišče popoln neznanec. Kaj se bo zgodilo?
Adventna spodbuda
Misijonski zgodbi upanja prihajata iz Bocvane in Indonezije. Prinašata spoznanje: če se boš trudil, bo Bog na tvojo pot poslal ljudi, ki ti bodo pomagali.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Center kulinarike in turizma KULT316, že deset let deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Pogovarjali smo se z direktorico mag. Jasno Kržin Stepišnik. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikro-pivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odprti za širšo javnost.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako narediti šmorn iz zdroba. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo pšenični zdrob, mleko, sol, sladkor, rozine ... Zavremo ½ l mleka, solimo in zakuhamo 2 dl pšeničnega zdroba. Z metlico urno mešamo, ker se zelo hitro zgosti. Ko postane pregosto, mešamo s kuhalnico. Ko je skuhamo, odstavimo in ohladimo. Nato ga naložimo na pekač, ki smo ga namazali z oljem. Ob tem prižgemo pečico, da se pogreje. Po pekaču najprej potresemo malo sladkorja, da začne karamelizirati, potem nanj z lopatko naložimo kuhan zdrob. Lepo naj se zapeče - se na vrhu naredi skorjica. Potem pa ga razdrobimo. V zdrob bi lahko dali tudi rozine ali pa jih potresemo zdaj, ko drobimo jed. K pečenjaku lahko ponudimo kompot ali dušeno sadje. Lahko naredimo tudi jajčni pečenjak, kruhov pečenjak ...
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.