Is podcast
Zbirnik pomembnejših informativnih oddaj v programu Radia Ognjišče.
Predstavili smo dogajanje v okviru 4. festivala sirov, v drugem delu pa še nekaj nasvetov za setev ozimin.
V oddaji ste lahko prisluhnili pričevanju Edvarda Trobca, ki se je rodil leta 1922 v Velikem Dolu, prebival pa je v Križu na Krasu. V italijansko kopensko vojsko je bil mobiliziran januarja 1942. Iz Tortone v Piemontu je bil napoten v Neapelj in od tam na bojišče v Libijo. Od britanskih sil je bil zajet v času bitke pri El-Alameinu v Egiptu. Zatem je bil pripeljan v ujetništvo na Škotsko. Domov se je vrnil junija 1946.
V slovenski župniji v Sydneyju v Avstraliji so na Rafaelovo - žegnanjsko nedeljo praznovali zakonske jubileje, 30-letnico duhovništva domačega župnika, frančiškana p. Darka Žnidaršiča in 35-letnico delovanja molitvene skupine Srca Jezusovega. Zakonski jubilanti so bili: Janez in Neva Janc (65 let), Ivo in Teja Bavčar (64 let), Branko in Ljubica Pezdirc (57 let), Jože in Olga Lah (53 let) in Walter in Kristina Šuber (35 let). Pri sv. maši je pel mešani zbor, po maši pa je bilo srečanje v dvorani in druženje. Razstavo, ki so jo načrtovali ob jubileju molitvene skupine, bodo pripravili kasneje. Naslednja večja slovesnost v Merrylandsu bo sveta birma, ki jo bodo imeli po šestih letih v nedeljo, 17. novembra. Na prejem zakramenta svete birme se pripravlja sedem kandidatov.
Župnik p. Darko se je v oznanilih zahvali: pevcem, organistki Carmen Austin, mašnemu pomočniku Jožetu Marinču, bralcem, Jožetu in Olgi Lah, Mihelci Šušteršič, Danici Petrič, Mirku Lukežiču, ki so pripravili in okrasili dvorano, Olgi Konda, Jenny Stariha, Jožici Modrijančič in Veroniki Konda, ki so skuhale in postregle kosilo, Rudiju Korparju, Stanku Kolarju in Jožetu Marinču, ki so stregli pijačo, osebju slaščičarne De Toni Patisserie za okusni torti, mesarstvu Gojak za meso pri kosilu in kranjske klobase za naš srečolov. Tanja Smrdel je pripravila reportažo za radio VOSA in projekcijo na odru. Danica Petrič je članom molitvene skupine razdelila rožne venčke in spominčke iz Medjugorja, ki jih je poslal njen nečak Domen Novak. Hvala tudi Vesni Kavčič, ki je prodajala srečke, Erin Brežnik, Tanji Resnik, Lidiji Jeraj in še drugim pridnim.
Prebrali smo nekaj odlomkov izknjige »Najti notranji mir«, Anselma Grüna. Izšla je pri ZaložbiOgnjišče, za tokrat pa smo izbrali misli iz Uvoda, ter iz petega inenajstega poglavja z naslovoma: »Sam prevzemi odgovornost inspodbujaj življenjske možnosti drugih« in »Sooči se s svojimistrahovi, ne zatajuj jih – spremeni jih v življenjsko moč.«
Gostili smo astrofizika, ki ga je karierna pot odpeljala na Nizozemsko. Dr. Jure Japelj je urednik spletnega Portala v vesolje, o katerem je tudi tekla beseda. Bil je del skupine evropskih raziskovalcev, ki so testirali velik teleskop v Čilu za opazovanje tranzientne astronomije, v zadnjem času pa se posveča pisanju poljudnoznanstvenih člankov in mentoriranju mladih astronomov pri projektu GoChile.
Predstavili smo dobrodelni koncert OVITA zanjo, ki bo v ponedeljek 14. oktobra ob 18. uri v Gallusovi dvorani, ljubljanskega Cankarjevega doma. Namenjen je pomoči in predstavitvi zgodb žensk, ki se soočajo ali so prestale bolezni raka na rodilih. Skupaj z zdravnico in pianistko ter ponudnico koncerta Matejo Lasič bodo nastopili Anja Bukovec, Bojan Cvjetićanin iz skupine Jocker out, Tomi Meglič iz skupine Siddharta, Sara Čano, Maja Žerjav, vokalna skupina Katrinas in vokalna skupina Muze.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kaj lahko naredimo z zelenim paradižnikom, ki je na vrtu? Ga lahko za kaj uporabimo oz. shranimo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga naloži v leseno gajbico ali na police v kleti in pokrije s časopisnim papirjem. Tako bodo ti paradižniki počasi zoreli. Nekateri bodo kmalu rumeni, drugi pa morda šele ob božiču ... Zelen paradižnik lahko tudi uporabi za pripravo ajvarja. Poslušalka Marija je nato povedala recepte za paradižnik s hrenom. 3 kg zelenega paradižnika zmeljemo na mesoreznico, dodamo 2 žlici soli in pustimo stati 24 ur. Dobro odcedimo. Naribamo ½ kg hrena, dodamo 2 dl gorčice, 1 žlico sladkorja, ½ l vinskega kisa in 2 dl olja. Vse to dobro zmešamo in naložimo v male kozarčke. To je odlična priloga k narezkom
Razkrivamo zgodbe žensk, ki so doživele bolečino ločitve in našle oporo v skupnosti SRCE, ki že vrsto let sprejema medse osebe, ki iščejo pomoč v procesu ozdravitve in preoblikovanja življenja, ko se ti svet podre in je treba nadaljevati drugače. Natalie Kardum je povedala, kako od ločitve dalje zdravi sebe in spreminja svoje življenje.