Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
svetovanje kuhajmo sadje jedi iz beljakov brezglutenska potica leča riba iz prejšnjega dne testo nadev za potico
Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
svetovanjekuhajmosadjejedi iz beljakovbrezglutenska poticalečariba iz prejšnjega dnetestonadev za potico
Svetovalnica
Čas od velikega do malega šmarna je najprimernejši čas za nabiranje zelišč, je pa to tudi čas, ko lahko na naših vrtovih storimo marsikaj, da bomo čez zimo in zgodaj spomladi imeli na voljo svojo domačo zelenjavo. In prav o tem nam je svetovala Fanči Perdih iz ekološke semenarske hiše Amarant.
Svetovalnica
Čas od velikega do malega šmarna je najprimernejši čas za nabiranje zelišč, je pa to tudi čas, ko lahko na naših vrtovih storimo marsikaj, da bomo čez zimo in zgodaj spomladi imeli na voljo svojo domačo zelenjavo. In prav o tem nam je svetovala Fanči Perdih iz ekološke semenarske hiše Amarant.
Svetovalnica
Jedi iz bučk in zamrzovanje, marmelada iz aronije, paradižnikova mezga, zamrzovanje fižola, pesto iz bazilike, praznični jedilnik ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Jedi iz bučk in zamrzovanje, marmelada iz aronije, paradižnikova mezga, zamrzovanje fižola, pesto iz bazilike, praznični jedilnik ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Z nami je bila Anja Mihevc iz Drogarta in povedala, kakšni so trendi na področju novih drog, kaj zaznavajo na področju posledic njihovega uživanja in katere so najboljše poti za rešitev iz odvisnosti?
Svetovalnica
Z nami je bila Anja Mihevc iz Drogarta in povedala, kakšni so trendi na področju novih drog, kaj zaznavajo na področju posledic njihovega uživanja in katere so najboljše poti za rešitev iz odvisnosti?
Svetovalnica
Posvetili smo se osebnim financam. Finančnega strokovnjaka Simona Megliča smo vprašali, kako pametno ravnati z denarjem, kako načrtovati osebni proračun in kje začeti, če razmišljamo o investiranju. Razložil je osnovne pojme, razblinil mite in ponudil praktične nasvete za bolj varno in premišljeno finančno prihodnost.
Svetovalnica
Posvetili smo se osebnim financam. Finančnega strokovnjaka Simona Megliča smo vprašali, kako pametno ravnati z denarjem, kako načrtovati osebni proračun in kje začeti, če razmišljamo o investiranju. Razložil je osnovne pojme, razblinil mite in ponudil praktične nasvete za bolj varno in premišljeno finančno prihodnost.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
Pogledali smo v svet katoliških skavtov – gibanja, ki mladim ponuja več kot le pustolovščine v naravi. Z gostjo Matejo Mehle smo govorili o poslanstvu skavtstva, o tem, zakaj starši zaupajo svoje otroke skavtom, kako skavtsko življenje spodbuja odgovornost, prijateljstvo in duhovno rast ter kako izgledajo poletni tabori.
Svetovalnica
Pogledali smo v svet katoliških skavtov – gibanja, ki mladim ponuja več kot le pustolovščine v naravi. Z gostjo Matejo Mehle smo govorili o poslanstvu skavtstva, o tem, zakaj starši zaupajo svoje otroke skavtom, kako skavtsko življenje spodbuja odgovornost, prijateljstvo in duhovno rast ter kako izgledajo poletni tabori.
Svetovalnica
Poletje je v polnem razmahu in planinske poti zvabijo po tradiciji največ Slovencev prav avgusta. Naš gost je bil gorski reševalec Jani Bele, Z njim smo govorili o tem, kako se varno podati v gore, kaj naj bo v nahrbtniku, kako prepoznati svoje meje in zakaj je dobra priprava ključna za varen korak.
Svetovalnica
Poletje je v polnem razmahu in planinske poti zvabijo po tradiciji največ Slovencev prav avgusta. Naš gost je bil gorski reševalec Jani Bele, Z njim smo govorili o tem, kako se varno podati v gore, kaj naj bo v nahrbtniku, kako prepoznati svoje meje in zakaj je dobra priprava ključna za varen korak.
Svetovalnica
Z Marjanom Pograjcem iz podjetja Sistem Plus smo govorili o klimatskih napravah, ki jih uporabljamo v naših domovih. Kako jih pravilno uporabljati, na kaj naj bomo pozorni pri nakupu in kako vplivajo na naše počutje. Če razmišljate o nakupu klime ali pa vas zanima, zakaj vas zjutraj boli grlo, ko spite z vklopljeno klimo, mu prisluhnite.
Svetovalnica
Z Marjanom Pograjcem iz podjetja Sistem Plus smo govorili o klimatskih napravah, ki jih uporabljamo v naših domovih. Kako jih pravilno uporabljati, na kaj naj bomo pozorni pri nakupu in kako vplivajo na naše počutje. Če razmišljate o nakupu klime ali pa vas zanima, zakaj vas zjutraj boli grlo, ko spite z vklopljeno klimo, mu prisluhnite.
Slovencem po svetu in domovini
Na gori sv. Heme nad Globasnico v Podjuni na avstrijskem Koroškem bo jutri že 25. leto zapored potekalo čezmejno srečanje umetnikov in umetnic iz alpsko-jadranske regije Trivium. Na treh krajih zgodnjekrščanskega romarskega svetišča bodo z glasbenimi in literarnimi prispevki pogledali nazaj, v cerkvi pa bo sledil poseben in nov program. Na željo Valentina Omana so vsi likovni umetniki in umetnice Triviuma prvih 25 let povabljeni, da za ta večer prispevajo majhen „ex voto - sliko, podarjeno zaradi obljube. V glasbenem delu bodo sodelovali: Mira Gregorič (violina), Sara Gregorič (kitara), Eva Kumpfmüller Lipuš (sopran), Helene Glüxam (kontrabas), Janez Gregorič (kitara), Roman Pechmann (akordeon), Emanuel Lipuš (tolkala) in Gerd Hermann Ortler. Umetniki besede tokratnega Triviuma pa bodo: Dominik Srienc, Alenka Resman Langus in Maximilian Achatz, še sporočajo s Krščanske kulturne zveze iz Celovca.
Svetovalnica
Čas od velikega do malega šmarna je najprimernejši čas za nabiranje zelišč, je pa to tudi čas, ko lahko na naših vrtovih storimo marsikaj, da bomo čez zimo in zgodaj spomladi imeli na voljo svojo domačo zelenjavo. In prav o tem nam je svetovala Fanči Perdih iz ekološke semenarske hiše Amarant.
Komentar tedna
Tako se je leta 1931 spraševal Albert Einstein. Tako kot Freud je poskušal ugotoviti, ali obstaja način, kako rešiti človeštvo pred grožnjo nove svetovne vojne. Odgovora seveda nista našla. Freud je umrl tri tedne po nemški invaziji na Poljsko, 1. 9. 1939, Einstein pa leta 1955, tri mesece pred deseto obletnico napada Američanov z atomsko bombo na Hirošimo in Nagasaki, 6. in 9. avgusta 1945.
Komentar je pripravil Milan Knep, tajnik Katehetskega urada ljubljanske nadškofije.
Globine
Tokrat smo si v 7. delu cikla Dialog z ateizmom vzeli čas za refleksijo: ateist Simon Rigač je delil svoj pogled na srečanja, snemanje oddaj, povedal je, kaj se ga je dotaknilo, v zadnjem delu pogovora pa je beseda tekla o ustvarjanju glasbe z umetno inteligenco. Začeli smo s ponovitvijo dela pogovora z jezuitom p. Damjanom Ristićem o tem, kako razumemo ateizem in kakšne oblike poznamo. Vprašanja za oba gosta lahko pošljete na: globine@ognjisce.si
Za življenje
V rednih pogovorih z Alenko Rebula, ki opisuje izvirno metodo Vera vase Josipe Prebeg, smo se dotaknili razkošja poletja. Alenka pravi: Poletje je z več vidikov čas obilja; to odpira možnosti, da se premaknemo k stvarem, ki so nam ljubše, bližje. Toda, ali se znajdemo v obilju? Če ne vemo, kaj je najbolj po naši meri srca, se lahko izgubimo in potem delamo, kar mislimo, da je treba - ker to počnejo tudi drugi, in ne tisto, kar nam dobro dene. Velja zato poiskati v poletju vse tisto, kar nam je res ljubo, kar običajno ne najde mesta v preostalem delu leta, ker je več drugih obveznosti. Razmislimo, kaj nas prerodi, obnavlja?, kajti to je ponudba poletja. Skromnost je drugi obraz hvaležnosti.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalki je dobro obrodil grm aronije na vrhu in je sestro Nikolino vprašala, kaj lahko iz nje naredi. Pijačo, marmelado ali pa jo posušimo za čas - je bil prvi odgovor. Pri marmeladi aronijo lahko dodamo drugemu sadju: breskvam, robidam ... Sadje lahko najprej s paličnim mešalnikom gladko prepasira, sladka po potrebi (saj je sadje zelo sladko) in skuha. Sok iz aronije (tudi z dodatkom drugega sadja) naredi na sokovnik. Jagode aronije pa lahko tudi posuši za čaj. Poslušalka je dodala, da aronijo uporablja tudi za zavitek (po skuti potrese jagode aronije), iz nje naredi tudi sirup, doda jih k jogurtu za zajtrk, lahko se naredi tudi kakšen liker.
Duhovna misel
Navado na božični večer prižigati sveče na okenskih policah so v Ameriko prinesli priseljenci iz Irske. Zanimiv pa je njen nastanek. Ko so ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.