Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
svetovanje kuhajmo sadje jedi iz beljakov brezglutenska potica leča riba iz prejšnjega dne testo nadev za potico
Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Biskvit s sadjem, jedi iz beljakov, brezglutenska potica, leča, riba iz prejšnjega dne, testo in nadev za potico ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
svetovanjekuhajmosadjejedi iz beljakovbrezglutenska poticalečariba iz prejšnjega dnetestonadev za potico
Svetovalnica
V Svetovalnici se bomo naslonili na nedavni god sv. Frančiška Asiškega, zavetnika živali, ki nas uči spoštljivega odnosa do stvarstva nasploh. V studio smo povabili veterinarko Veroniko Pretnar z Veterine Vrhnika, govorili pa bomo o zdravstvenih težavah pri psih. Prisluhnite in vprašajte, začnemo ob osmih.
Svetovalnica
V Svetovalnici se bomo naslonili na nedavni god sv. Frančiška Asiškega, zavetnika živali, ki nas uči spoštljivega odnosa do stvarstva nasploh. V studio smo povabili veterinarko Veroniko Pretnar z Veterine Vrhnika, govorili pa bomo o zdravstvenih težavah pri psih. Prisluhnite in vprašajte, začnemo ob osmih.
Svetovalnica
V tokratni oddaji smo spregovorili o vlagi, ki ni pogosta le v zimskih mesecih, pač pa tudi poleti, zato se v marsikaterem domu pojavlja plesen. Kako učinkovito prezračevati in kako odpravljati posledice hude vlage, nam je zaupal gost Bojan Žnidaršič, ki je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.
Svetovalnica
V tokratni oddaji smo spregovorili o vlagi, ki ni pogosta le v zimskih mesecih, pač pa tudi poleti, zato se v marsikaterem domu pojavlja plesen. Kako učinkovito prezračevati in kako odpravljati posledice hude vlage, nam je zaupal gost Bojan Žnidaršič, ki je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.
Svetovalnica
Na pragu kurilne sezone smo spregovorili o ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kako preverimo delovanje sistema, na kaj moramo biti pozorni pred začetkom ogrevanja in ali bodo toplotne črpalke ob naraščanju cen elektrike še konkurenčne ostalim energentom? Z nami je bil Gregor Stare iz skupine Veto Group.
Svetovalnica
Na pragu kurilne sezone smo spregovorili o ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kako preverimo delovanje sistema, na kaj moramo biti pozorni pred začetkom ogrevanja in ali bodo toplotne črpalke ob naraščanju cen elektrike še konkurenčne ostalim energentom? Z nami je bil Gregor Stare iz skupine Veto Group.
Svetovalnica
Spregovorili smo o različnih možnostih, ki jih nudi eUprava, med katerimi je poleg vpogleda v osebne podatke, vloge in premoženje tudi elektronski podpis. Na ta način je z nekaj kliki mogoče olajšati naše vsakdanje opravke z državo: od oddaje vloge za štipendijo do aktualnega podpisa za razpis referenduma o Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Z nami je bil predsednik Družinske pobude Tomaž Merše.
Svetovalnica
Spregovorili smo o različnih možnostih, ki jih nudi eUprava, med katerimi je poleg vpogleda v osebne podatke, vloge in premoženje tudi elektronski podpis. Na ta način je z nekaj kliki mogoče olajšati naše vsakdanje opravke z državo: od oddaje vloge za štipendijo do aktualnega podpisa za razpis referenduma o Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Z nami je bil predsednik Družinske pobude Tomaž Merše.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
S Sebastjanom Štarkljem iz podjetja Zdrava pisarna smo govorili o ključnih nastavitvah mize, stola in ostale pisarniške opreme za čim boljše počutje in optimalno držo v času delovnih ur. Dobro počutje dviguje storilnost na delovnem mestu in pripomore k boljšemu razpoloženju.
Svetovalnica
S Sebastjanom Štarkljem iz podjetja Zdrava pisarna smo govorili o ključnih nastavitvah mize, stola in ostale pisarniške opreme za čim boljše počutje in optimalno držo v času delovnih ur. Dobro počutje dviguje storilnost na delovnem mestu in pripomore k boljšemu razpoloženju.
Svetovalnica
Uporabimo ostanke hrane, nadevi za kanelone, blanširanje jurčkov in uporaba vode, uporaba hrane iz konzerve, kremna špinača/blitva ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Uporabimo ostanke hrane, nadevi za kanelone, blanširanje jurčkov in uporaba vode, uporaba hrane iz konzerve, kremna špinača/blitva ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Specialistka ginekologije in porodništva iz ZD Ljubljana Tinkara Srnovršnik in predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Darja Molan sta bili naši gostji. Govorili smo o raku rodil in raku dojk in opozorili na aktivnosti v rožnatem oktobru v duhu gesla: Ne pozabi nase.
Svetovalnica
Specialistka ginekologije in porodništva iz ZD Ljubljana Tinkara Srnovršnik in predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Darja Molan sta bili naši gostji. Govorili smo o raku rodil in raku dojk in opozorili na aktivnosti v rožnatem oktobru v duhu gesla: Ne pozabi nase.
Globine
Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Slovencem po svetu in domovini
Danes svojo turnejo po Sloveniji in zamejstvu začenjajo rojaki iz ZDA, ki so v povojnih pobojih izgubili svoje sorodnike. Obiskali bodo množična grobišča, nekdanja koncentracijska taborišča in zapore. Vodili jih bodo slovenski strokovnjaki, med njimi: zgodovinarji, direktorji muzejev, pravni strokovnjaki in arheolog. Osredotočili se bodo na spoznavanje revolucionarnega nasilja, obravnavali pa tudi zločine, ki so jih zagrešili nacisti, Italijani in domobranci. Vsak dan bodo obiskali več lokacij, štirje večeri bodo namenjeni tudi strokovnim govorcem. Jutri zvečer bo tako v dvorani Slovenske matice v Ljubljani razprava, pri kateri bodo sodelovali zgodovinar, muzealec in publicist ter predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman, profesor za ustavno in mednarodno pravo človekovih pravic Peter Jambrek in profesor za ustavno pravo in pravo človekovih pravic Jernej Letnar Černič. Pogovor bo moderirala Maria Velikonja, ki je bila med letoma 1994 do 1997 preiskovalka na Mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo in je nedavno izdala knjigo o sojenju svojemu dedu z naslovom Narte Velikonja: proces, usmrtitev, oprostilna sodba.
Sol in luč
Psihologinja, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo, raziskava, ki potrjuje, da je Rožni venec lahko tudi oblika terapije in Kanadčana, ki sta prodala uspešno podjetje in luksuz zamenjala za Medžugorje!
Tokrat smo prebrali tri prispevke s spletne strani Aleteia.si, ki govorijo o moči te preproste molitve.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo nadaljevali z objavo referatov, ki so bili predstavljeni na znanstveni konferenci z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Tokrat lahko prisluhnete dr. Tamari Griesser Pečar, ki je spregovorila o Lambertu Erlichu in pa dr. Simonu Malmenvallu, ki je predstavil Franca Grivca.
Naš gost
Na praznik sv. Frančiška Asiškega smo gostili brata frančiškana, dolgoletnega župnika župnije svetega Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani, kamor se je letos kot župnik tudi vrnil, vmes pa je kot provincial vodil slovenske frančiškane, patra Marjana Čudna. Prisluhnite, kako Frančiškova karizma nagovarja tudi danes.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Koliko časa lahko kuhan krompir še hranimo? Nekateri pravijo, da ga je treba takoj zavreči, je vprašala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da če kuhan krompir takoj odcedimo, ohladimo, zabelimo z maščobo (maslom ali oljem) in hranimo na hladnem, lahko uporabimo zvečer ali naslednji dan pri pripravi juhe, njokov, svaljkov ... Krompirjevko lahko uporabimo, če kuhamo golaž ali dušeno meso ali kakšno drugo omako ali juho. a je izredno okus. Zna pa prilivamo k mesu golažu praženemu mesu dušenemu mesu za kakšno drugo omako juho pa pravzaprav vsako.
Duhovna misel
Hasidska zgodba govori o rabiju Neftaliju. V njegovem času je bila navada, da so bogataši njegovega mesta, katerih domovi so bili nekoliko bolj ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Rožni venec
Molili so člani skupnosti Pelikan in Karitas.