Is podcast
Kako začeti pogovor s človekom, ki je v stiski? Kakšna je prva pomoč posamezniku, družini? Kdaj, kako in kam se obrniti po pomoč, ko si v stiski? To so vprašanja, na katera smo v tednu Karitas iskali odgovore v Svetovalnici. Z nami je bila sodelavka nadškofijske Karitas Maribor Sibila Nidorfer.
Kako začeti pogovor s človekom, ki je v stiski? Kakšna je prva pomoč posamezniku, družini? Kdaj, kako in kam se obrniti po pomoč, ko si v stiski? To so vprašanja, na katera smo v tednu Karitas iskali odgovore v Svetovalnici. Z nami je bila sodelavka nadškofijske Karitas Maribor Sibila Nidorfer.
Kako začeti pogovor s človekom, ki je v stiski? Kakšna je prva pomoč posamezniku, družini? Kdaj, kako in kam se obrniti po pomoč, ko si v stiski? To so vprašanja, na katera smo v tednu Karitas iskali odgovore v Svetovalnici. Z nami je bila sodelavka nadškofijske Karitas Maribor Sibila Nidorfer.
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Svetovalnica
V začetku januarja je Ekosklad objavil javni poziv za nepovratno finančno pomoč pri samooskrbi z električno energijo s pomočjo sonca. Prav tako so na voljo sredstva za skupne naložbe ogrevanja starejših stavb. O podrobnosti razpisa in višini sredstev je v Svetovalnici govoril Luka Petkovšek iz Ekosklada, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
V začetku januarja je Ekosklad objavil javni poziv za nepovratno finančno pomoč pri samooskrbi z električno energijo s pomočjo sonca. Prav tako so na voljo sredstva za skupne naložbe ogrevanja starejših stavb. O podrobnosti razpisa in višini sredstev je v Svetovalnici govoril Luka Petkovšek iz Ekosklada, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
V Svetovalnici je bila z nami ga. Mirjam Kopše. Kako prav skuhati proseno kašo, zakaj je ta kaša lahko izhodišče za celo pahljačo zdravih jedi in zakaj je proso tudi eden od temeljev projekta Botrinja, ki nagovarja babice, da poskrbijo za zdravo prehranjevanje mladih mamic.
Svetovalnica
V Svetovalnici je bila z nami ga. Mirjam Kopše. Kako prav skuhati proseno kašo, zakaj je ta kaša lahko izhodišče za celo pahljačo zdravih jedi in zakaj je proso tudi eden od temeljev projekta Botrinja, ki nagovarja babice, da poskrbijo za zdravo prehranjevanje mladih mamic.
Svetovalnica
V tokratni oddaji smo se osredotočili na videoigre. Kako delujejo in kako se razvija zasvojenost, nam je povedala psihologinja Nuša Klepec iz Logouta. To je prvi specializirani center pomoči ob različnih tveganih spletnih vedenjih. Ustanovljen je bil leta 2011.
Svetovalnica
V tokratni oddaji smo se osredotočili na videoigre. Kako delujejo in kako se razvija zasvojenost, nam je povedala psihologinja Nuša Klepec iz Logouta. To je prvi specializirani center pomoči ob različnih tveganih spletnih vedenjih. Ustanovljen je bil leta 2011.
Svetovalnica
Tokratna zdravstvena Svetovalnica je prinesla temo, aktualno za ženske v zrelih letih: Kakšni so znaki menopavze, kako je s hormonskim ravnovesjem in kaj za zdravje ter kakovost življenja v tem obdobju pomeni hormonska terapija? Ponovili smo oddajo, v kateri smo gostili ginekologinjo Ksenijo Martinec Šelih, specialistko ginekologije in porodništva. Spregovorila je tudi o nehotenem uhajanju urina, neprijetni težavi, ki spremlja marsikatero žensko.
Svetovalnica
Tokratna zdravstvena Svetovalnica je prinesla temo, aktualno za ženske v zrelih letih: Kakšni so znaki menopavze, kako je s hormonskim ravnovesjem in kaj za zdravje ter kakovost življenja v tem obdobju pomeni hormonska terapija? Ponovili smo oddajo, v kateri smo gostili ginekologinjo Ksenijo Martinec Šelih, specialistko ginekologije in porodništva. Spregovorila je tudi o nehotenem uhajanju urina, neprijetni težavi, ki spremlja marsikatero žensko.
Svetovalnica
Mag. Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!, je spodbudila za izbor poklicne poti v svetu inženirkih dejavnosti. Ob začetku Informative v letu 2023 in pred Informativnimi dnevi smo v pogovoru spodbudili k izbiri tehnoloških in naravoslovnih poklicev ter k razvijanju inovativnosti med dijaki. Omenjeno bo vodilo k dvigovanju dodane vrednosti in konkurenčnosti. Mlade spodbujajo k razmisleku: v čem sem dober, kaj me veseli in kaj okolje potrebuje? Dobri rezultati njihovega dela se kažejo v povišanem interesu za tehnične in naravoslovne poklice.
Svetovalnica
Mag. Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!, je spodbudila za izbor poklicne poti v svetu inženirkih dejavnosti. Ob začetku Informative v letu 2023 in pred Informativnimi dnevi smo v pogovoru spodbudili k izbiri tehnoloških in naravoslovnih poklicev ter k razvijanju inovativnosti med dijaki. Omenjeno bo vodilo k dvigovanju dodane vrednosti in konkurenčnosti. Mlade spodbujajo k razmisleku: v čem sem dober, kaj me veseli in kaj okolje potrebuje? Dobri rezultati njihovega dela se kažejo v povišanem interesu za tehnične in naravoslovne poklice.
Svetovalnica
V Svetovalnici smo pred sobotnim začetkom Svetopisemskega maratona odprli Knjigo knjig. Vprašali smo se, kako jo pravzaprav brati? Nekaj usmeritev je ponudil generalni tajnik Svetopisemske družbe Matjaž Črnivec.
Svetovalnica
V Svetovalnici smo pred sobotnim začetkom Svetopisemskega maratona odprli Knjigo knjig. Vprašali smo se, kako jo pravzaprav brati? Nekaj usmeritev je ponudil generalni tajnik Svetopisemske družbe Matjaž Črnivec.
Svetovalnica
Naša gostja je bila odvetnica Mateja Maček, ki je odgovarjala na vprašanja povezana s pravnimi zagatami.
Svetovalnica
Naša gostja je bila odvetnica Mateja Maček, ki je odgovarjala na vprašanja povezana s pravnimi zagatami.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Moja zgodba
11. januarja je minilo dvajset let od prezgodnje smrti dr. Jožeta Pučnika, ki je pomembno zaznamoval novejšo slovensko zgodovino. Bivši predsednik države Borut Pahor ga je opredelil za najpomembnejšega slovenskega politika, očeta slovenske države. Ob obletnici je Muzej slovenske osamosvojitve, ki so ga v teh dneh ukinili, že lansko jesen, 3. in 4. oktobra, pripravil posvet z naslovom Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu. V oddaji Moja zgodba ste lahko prisluhnili nekaterim odlomkom, med drugim takratnemu predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju in predsedniku osamosvojitevne vlade Lojzetu Peterletu.
Spoznanje več, predsodek manj
V oddaji Spoznanje več predsodek manj je bil z nami p. Branko Cestnik. Med drugim smo govorili o tem, da najbolj prestižno etnografsko dogajanje pri nas, kar ptujsko kurentovanje je, letos odpira srbska turba pevka Ceca in kaj sporoča veganska ofenziva trenutne vlade? Dotaknili smo se tudi letnega poročila SŠK o stanju Cerkve na Slovenskem.
Globine
V Globinah smo odprli vrata teologiji pokojnega papeža Benedikta XVI. Dotaknili smo se tudi vprašanja tradicije in modernejših tokov znotraj Cerkve, saj naj bi bil prav zaslužni papež najbolj blizu vernikom, ki zagovarjajo latinsko liturgijo. Kako živi so ti tokovi znotraj Cerkve po svetu? Naš gost je bil vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina.
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Sol in luč
Svetlobo in zrna modrosti smo tokrat zajemali iz Svetega pisma. Nasvete za življenje smo poiskali v knjigi knjig in prebrali nekaj odlomkov iz knjige Modrosti, iz knjige Pregovorov iz Pridigarja in iz knjige preroka Siraha. Pustite se nagovoriti večnim resnicam saj so: “Poti modrosti (so) prijetne, vse njene steze so mirne.”
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. januar 2023 ob 05-ih
Sobotna iskrica
Sobotna iskrica je tudi tokrat prva stopila v dopoldanski del radijske sobote. Povabila je na srečanje otroških in mladinskih zborov k don Bosku v Maribor. Nato je odprla Mavrico in osvetlila bogastvo, ki ga prinaša Sveto pismo. Slišali ste tudi kratek nagovor duhovnika Marka Rijavca, ki je spregovoril o blagrih, glavni vsebini nedeljske Božje besede.
Iz naših krajev
Poročali smo o kadrovskih spremembah v zavodu Turizem Bled, novem vodstvu in načrtih občine Domžale, soočenju mnenj o postavitvi vetrnih elektrarn na širšem območju Dravograda in desetletnici delovanja družinskega centra Mala ulica.
Duhovna misel
Gobavec, ki ima na sebi bolna mesta, naj nosi pretrgana oblačila, naj ima razmršene lase, naj zakriva brke in naj kliče: “Nečist, nečist!” Vse dni, dokler je bolan, naj prebiva ločeno; zunaj tabora naj bo njegovo bivališče! (Tretja Mojzesova knjiga 13, 45-46).
Rožni venec
Molili so radijski sodelavci. Molitev je vodil Franci Trstenjak.