Želja po bližini je položena globoko v nas in iz tega izhaja vse, kar v odnosih nastaja, pravita. Kot zakonca sta rada skupaj in z vsakim otrokom - sta namreč straša petih fantov - je bila ta želja še večja, ker se čas za odnos deli. Povedala sta še, kako pomembno je ne le govoriti, ampak si dejansko vzeti čas za zakon ter to dati na prioritetno lestvico.
Želja po bližini je položena globoko v nas in iz tega izhaja vse, kar v odnosih nastaja, pravita. Kot zakonca sta rada skupaj in z vsakim otrokom - sta namreč straša petih fantov - je bila ta želja še večja, ker se čas za odnos deli. Povedala sta še, kako pomembno je ne le govoriti, ampak si dejansko vzeti čas za zakon ter to dati na prioritetno lestvico.
Radijski misijon 2021
Krajši misijonski nagovor je pripravila psihologinja in terapevtka Silva Matos. Geslo dneva ima za našo gostjo poseben pomen, saj izhaja iz osebne izkušnje.
Radijski misijon 2021
Krajši misijonski nagovor je pripravila psihologinja in terapevtka Silva Matos. Geslo dneva ima za našo gostjo poseben pomen, saj izhaja iz osebne izkušnje.
Radijski misijon 2021
V zadnjem letošnjem misijonskem pogovornem večeru so sodelovali župnik Ervin Mozetič in zakonca Nataša in Simon Jerebic iz Lipovcev v Prekmurju, ki sta nam predstavila družinsko zgodbo nesreče 13 letne hčerke Ele. Po hudi nesreči glave, si je s pomočjo molitvene podpore opomogla in danes živi normalno življenje pubertetnice.
Radijski misijon 2021
V zadnjem letošnjem misijonskem pogovornem večeru so sodelovali župnik Ervin Mozetič in zakonca Nataša in Simon Jerebic iz Lipovcev v Prekmurju, ki sta nam predstavila družinsko zgodbo nesreče 13 letne hčerke Ele. Po hudi nesreči glave, si je s pomočjo molitvene podpore opomogla in danes živi normalno življenje pubertetnice.
Radijski misijon 2021
V osrednjem nagovoru zadnjega dne letošnjega radijskega misijona je bil z nami župnik koprske župnije svetega Marka in škofov vikar za pastoralo Ervin Mozetič. V nagovoru zagotavlja, da ne bomo umrli, če bomo ostali Jezusovi prijatelji.
Radijski misijon 2021
V osrednjem nagovoru zadnjega dne letošnjega radijskega misijona je bil z nami župnik koprske župnije svetega Marka in škofov vikar za pastoralo Ervin Mozetič. V nagovoru zagotavlja, da ne bomo umrli, če bomo ostali Jezusovi prijatelji.
Radijski misijon 2021
V krajšem misijonskem nagovoru je komendski župnik Zdravko Žagar naš pogled usmeril v vso celovitost Jezusovih besed, ki so tudi trde in ne čehljajo ušes. Iz evangelija namreč ne moremo po svoji volji izbirati zgolj tistih besed, ki so nam všeč.
Radijski misijon 2021
V krajšem misijonskem nagovoru je komendski župnik Zdravko Žagar naš pogled usmeril v vso celovitost Jezusovih besed, ki so tudi trde in ne čehljajo ušes. Iz evangelija namreč ne moremo po svoji volji izbirati zgolj tistih besed, ki so nam všeč.
Radijski misijon 2021
O tem, kaj pomeni »Hodi za menoj!« za današnje može in očete, smo se vprašali v Svetovalnici. Z nami je bil družinski terapevt Luka Mavrič. Kako opremiti svoje otroke za ta svet, kako zaščiti najdragocenejše, svojo družino?
Radijski misijon 2021
O tem, kaj pomeni »Hodi za menoj!« za današnje može in očete, smo se vprašali v Svetovalnici. Z nami je bil družinski terapevt Luka Mavrič. Kako opremiti svoje otroke za ta svet, kako zaščiti najdragocenejše, svojo družino?
Radijski misijon 2021
V osrednjem misijonskem nagovoru nas moralni teolog Gabriel Kavčič najprej povabi tja, kjer je bilo prvič slišati besede Hodi za menoj!, na obalo Galilejskega jezera. Nato pa se posveti različnim pomenom teh besed, predvsem pa naboju, ki ga prinašajo današnjemu človeku in v moči katerega se rodijo različne poklicanosti.
Radijski misijon 2021
V osrednjem misijonskem nagovoru nas moralni teolog Gabriel Kavčič najprej povabi tja, kjer je bilo prvič slišati besede Hodi za menoj!, na obalo Galilejskega jezera. Nato pa se posveti različnim pomenom teh besed, predvsem pa naboju, ki ga prinašajo današnjemu človeku in v moči katerega se rodijo različne poklicanosti.
Radijski misijon 2021
V misijonskem pogovornem večeru o poklicanosti, hoji za Njim in osebni svobodi so sodelovali duhovnik Gabriel Kavčič, študentka Eva Marija Candellari, ter poročena laika Hana Strajnar in Silvester Bukovec.
Radijski misijon 2021
V misijonskem pogovornem večeru o poklicanosti, hoji za Njim in osebni svobodi so sodelovali duhovnik Gabriel Kavčič, študentka Eva Marija Candellari, ter poročena laika Hana Strajnar in Silvester Bukovec.
Misijonska svetovalnica
V Svetovalnici sta zakonca Katarina in Klemen Lajevec govorila o tem, kaj pomeni čas praznih mrež za starša šestih odraščajočih otrok in tudi o tem, kako izreči besede Gospod, ti veš, da te imam rad v času preizkušnje.
Misijonska svetovalnica
V Svetovalnici sta zakonca Katarina in Klemen Lajevec govorila o tem, kaj pomeni čas praznih mrež za starša šestih odraščajočih otrok in tudi o tem, kako izreči besede Gospod, ti veš, da te imam rad v času preizkušnje.

Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo predstavili knjigo z naslovom Beg iz pekla, ki jo je že leta 1987 izdal Anton Torkar. To je že tretji ponatis o vojaški poti primorskega Slovenca, ki je bil kot italijanski vojaški obveznik poslan na vzhodno fronto v zaledje bitke za Stalingrad. Knjigo sta ob 80 letnici konca druge svetovne založila Muzej novejše in sodobne zgodovine ter Tolminski muzej, predstavila pa nam je urednica, kustosinja Irena Uršič.
Kmetijska oddaja
V 16. epizodi podkasta RAST smo gostili dr. Jožeta Podgorška, predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Prisluhnite, kako vodenje te največje kmečke stanovske organizacije vidi po letu dni »zelo razburkane plovbe« in kakšni so izzivi, ki jih napovedujejo pretresi na kmetijskem področju v prihodnjem letu.
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.
Naš gost
S. Nikolina je za kuhalnico najprej poprijela, ko je pomagala mami doma v Lenartu v Slovenskih goricah. Eno leto se je šolala pri sestrah na gospodinjski šoli v Avstriji. Nato je, da bi zaslužila za šolnino, kuhala v turističnem objektu ob Vrbskem jezeru. Vmes je dozorela odločitev za vstop k samostan, in sicer v red šolskih sester v Repnjah. Tam je nadaljevala kuharsko tradicijo sestre Vendeline, ki je bila tudi njena učiteljica v Avstriji. Leta 1975 je začela pripravljati kuharske tečaje in svoje bogato znanje posredovala več kot tisoč ženam in dekletom. Leta 1990 je začela pripravljati recepte za tednik Družina, od leta 2006 sodeluje z našim radiem.
Spoznanje več, predsodek manj
Katere pomembne odločitve bi morali sprejeti, da sploh lahko govorimo prihodnosti? Na to je odgovarjal v tokratni oddaji prof. Petrič. Še prej se je ustavil pri odločitvi za samostojno Slovenijo 23. decembra 1990. Prepričan je, da tudi danes večina podpira samostojno državo, ki pa jo lahko izgubimo. Nujno je urediti našo preteklost, ki nas razdvajajo; predvsem pa pokopati mrtve. Vrednote, se morda spreminjajo a temeljni principi, ki urejajo medčloveške odnose ostajajo. Spregovoril je tudi o tretji veji oblasti, ki je daleč od tega, da bi bila všečna politiki, o izbiri kompetentnih ljudi na volitvah in mestu Slovenije v širšem prostoru.
Zgodbe za otroke
Z zgodbo potujemo v sosednjo Avstrijo, da slišimo pripoved o treh čevljarjevih sinovih, ki jih nekega večera obišče popoln neznanec. Kaj se bo zgodilo?
Adventna spodbuda
Misijonski zgodbi upanja prihajata iz Bocvane in Indonezije. Prinašata spoznanje: če se boš trudil, bo Bog na tvojo pot poslal ljudi, ki ti bodo pomagali.
Kulturni utrinki
V oddaji o kulturi smo gostili izjemen komorni tandem, življenjski in umetniški par, ki že več kot tri desetletja navdušuje domače in tuje občinstvo – klarinetista Dušana Sodjo in pianistko Tatjano Kaučič, znana kot Duo Claripiano. Okroglo 30-letnico delovanja sta zaznamovala tudi z izidom zgoščenke 30 ClariPiano, ki vsebuje izključno izvirno slovensko glasbo za klarinet in klavir, za duo z mešanim zborom in godalnim orkestrom. Ob tem smo napovedali tudi prihajajočo oddajo Naš gost v kateri ju bomo gostili v soboto 13. decembra.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Center kulinarike in turizma KULT316, že deset let deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Pogovarjali smo se z direktorico mag. Jasno Kržin Stepišnik. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikro-pivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odprti za širšo javnost.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako narediti šmorn iz zdroba. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo pšenični zdrob, mleko, sol, sladkor, rozine ... Zavremo ½ l mleka, solimo in zakuhamo 2 dl pšeničnega zdroba. Z metlico urno mešamo, ker se zelo hitro zgosti. Ko postane pregosto, mešamo s kuhalnico. Ko je skuhamo, odstavimo in ohladimo. Nato ga naložimo na pekač, ki smo ga namazali z oljem. Ob tem prižgemo pečico, da se pogreje. Po pekaču najprej potresemo malo sladkorja, da začne karamelizirati, potem nanj z lopatko naložimo kuhan zdrob. Lepo naj se zapeče - se na vrhu naredi skorjica. Potem pa ga razdrobimo. V zdrob bi lahko dali tudi rozine ali pa jih potresemo zdaj, ko drobimo jed. K pečenjaku lahko ponudimo kompot ali dušeno sadje. Lahko naredimo tudi jajčni pečenjak, kruhov pečenjak ...