Is podcast
Ekipa Superior Engineering so mladi, aktivni, nadebudni in ambiciozni študenti, ki si vrata v svet odpirajo sami, prevzemajo pobudo in si s trdim delom, pridobljenim znanjem s fakultet ter pod okriljem sponzorjev, sami ustvarjajo priložnosti za tehnični in osebni napredek. Ekipo sestavlja prek 30 članov, z različnih fakultet (s področja strojništva, elektrotehnike, ekonomije…), vsem pa je skupen cilj: ustvariti kompleksen in celovit izdelek, formulo, po vzoru Formule 1, ki jo pošljejo na dirkalno stezo in kjer se v tistih nekaj minutah tekmovanja “Formula Student”, v njihovih očeh, poplača ves vložen trud.
Ekipa Superior Engineering so mladi, aktivni, nadebudni in ambiciozni študenti, ki si vrata v svet odpirajo sami, prevzemajo pobudo in si s trdim delom, pridobljenim znanjem s fakultet ter pod okriljem sponzorjev, sami ustvarjajo priložnosti za tehnični in osebni napredek. Ekipo sestavlja prek 30 članov, z različnih fakultet (s področja strojništva, elektrotehnike, ekonomije…), vsem pa je skupen cilj: ustvariti kompleksen in celovit izdelek, formulo, po vzoru Formule 1, ki jo pošljejo na dirkalno stezo in kjer se v tistih nekaj minutah tekmovanja “Formula Student”, v njihovih očeh, poplača ves vložen trud.
Ekipa Superior Engineering so mladi, aktivni, nadebudni in ambiciozni študenti, ki si vrata v svet odpirajo sami, prevzemajo pobudo in si s trdim delom, pridobljenim znanjem s fakultet ter pod okriljem sponzorjev, sami ustvarjajo priložnosti za tehnični in osebni napredek. Ekipo sestavlja prek 30 članov, z različnih fakultet (s področja strojništva, elektrotehnike, ekonomije…), vsem pa je skupen cilj: ustvariti kompleksen in celovit izdelek, formulo, po vzoru Formule 1, ki jo pošljejo na dirkalno stezo in kjer se v tistih nekaj minutah tekmovanja “Formula Student”, v njihovih očeh, poplača ves vložen trud.
Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA
Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA
Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo.
Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo.
Natalija Obadič se je v adventnem času domislila posebnih idej, za notranjo izkušnjo luči in dobrega.
Natalija Obadič se je v adventnem času domislila posebnih idej, za notranjo izkušnjo luči in dobrega.
Helena Valenčič je ustvarila štiri pakete posebnih kartic, v vsakem z več kot stotimi vprašanji za boljše spoznavanje parov - tistih, ki so skupaj že dlje časa kot tistih, ki se šele spoznavajo, ter tudi za otroke. Na spletu pod naslovom Svet pogovora jo najdemo.
Helena Valenčič je ustvarila štiri pakete posebnih kartic, v vsakem z več kot stotimi vprašanji za boljše spoznavanje parov - tistih, ki so skupaj že dlje časa kot tistih, ki se šele spoznavajo, ter tudi za otroke. Na spletu pod naslovom Svet pogovora jo najdemo.
Na rojstni dan Radia Ognjišče smo pogledali - ja, le kam, če ne v ognjišče oziroma tja, kjer se mesijo dobrote, kjer se peče dober domač kruh in ostali krušni ter pekovski izdelki. Kmečka pekarna Metličar je prejemnica več priznanj za kakovost in inovativnost. Pogovarjali smo se z Marijo Metličar.
Na rojstni dan Radia Ognjišče smo pogledali - ja, le kam, če ne v ognjišče oziroma tja, kjer se mesijo dobrote, kjer se peče dober domač kruh in ostali krušni ter pekovski izdelki. Kmečka pekarna Metličar je prejemnica več priznanj za kakovost in inovativnost. Pogovarjali smo se z Marijo Metličar.
V Ljubljani so prejšnji teden pripravili tradicionalno mednarodno konferenco “Dan inovacij, letos z naslovom “Življenje in delo v zdravem okolju”. Med pripravljavci je bil tudi dr. Igor Kovač z Inštituta Jožef Stefan.
V Ljubljani so prejšnji teden pripravili tradicionalno mednarodno konferenco “Dan inovacij, letos z naslovom “Življenje in delo v zdravem okolju”. Med pripravljavci je bil tudi dr. Igor Kovač z Inštituta Jožef Stefan.
V Tednu slovenske hrane smo za rubriko Ni meje za dobre ideje iskali sogovornika, ki bi predstavil inovativnosti na področju pridelave, predelave in kmetijstva širše. Vrsto let se s tem ukvarja prof. dr. Mario Lešnik s Fakultete za kmetijstvo Maribor, ki je vključen v svetovno gibanje za preizkušanje novih alternativnih pristopov kmetovanja.
V Tednu slovenske hrane smo za rubriko Ni meje za dobre ideje iskali sogovornika, ki bi predstavil inovativnosti na področju pridelave, predelave in kmetijstva širše. Vrsto let se s tem ukvarja prof. dr. Mario Lešnik s Fakultete za kmetijstvo Maribor, ki je vključen v svetovno gibanje za preizkušanje novih alternativnih pristopov kmetovanja.
Sonja Majcen je direktorica Inkubatorja Savinjske regije. Številne dobre in uspešne poslovne ideje spreminjajo lokalno okolje. Nekaj uspelih idej, podjetniških zgodb, ki so zaživele in se razvijajo, je naštela v pogovoru.
Sonja Majcen je direktorica Inkubatorja Savinjske regije. Številne dobre in uspešne poslovne ideje spreminjajo lokalno okolje. Nekaj uspelih idej, podjetniških zgodb, ki so zaživele in se razvijajo, je naštela v pogovoru.
Prikazujemo realnejšo gospodarsko sliko v Sloveniji. Naša domovina ni samo prizorišče neuspelih podjetniških zgodb, ampak smo tudi dežela inovativnih in zelo sposobnih ljudi. To dokazujemo v pogovorih, v katerih predstavljamo dobre rešitve z različnih področij.
Naš gost je bil osamosvojitelj, pisatelj in dolgoletni zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Vabljeni k poslušanju.
V začetku leta 2024 je bil sodelavec SCNR dr. Renato Podbersič na delovnem obisku med Slovenci v Avstraliji in je tam posnel več pričevanj. Tokrat nam je svojo zanimivo izkušnjo poti v Avstralijo predstavil Peter Mandelj, predsednik Urada za Slovence v Melbournu ter spoštovan član slovenske skupnosti, rojen leta 1935 v Šmartnem pri Litiji. Leta 1953 je emigriral v Avstralijo.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. december 2024 ob 05-ih
Pred vrati je jubilejno leto 2025. Prvo sveto leto je že leta 1300 uvedel Bonifacij VIII. Gre za celoletni poudarek, ki ga želi dati Cerkev v duhovnem in družbenem življenju. Kako lahko posameznik vstopi skozi svoja duhovna sveta vrata in kakšne priložnosti se odpirajo ob svetoletnem romanju upanja? O tem smo se pogovarjali s frančiškanom in rektorjem bazilike na Brezjah p. dr. Robertom Bahčičem.
Ne glede na vse, kar se dogaja, kar se je dogajalo in kar je pred dva tisoč leti doživljala tako imenovana Sveta dežela, Bog prihaja v ta svet. Prihaja ne glede na razdejanje, na sovraštvo, na prepire in prevare, na krivične sodbe, na samozadostnost vladajočih, prihaja … Želi nam biti blizu, želi biti naš brat, eden izmed nas. Prinaša nam blagoslov, upanje, tolažbo … Bog prihaja, kaj pa mi?
V božičnem času in na državni praznik smo obiskali Romea Volka v Ilirski Bistrici, ljudskega glasbenika iz družinske glasbene skupine Volk Folk, likovnega ustvarjalca, rezbarja in vsestranskega zbiratelja ljudskega gradiva. Pogovarjali smo se o njegovi bogati zbirki, ustvarjalni poti, o rezbarjenju jaslic, in vseh ostalih njegovih zanimanjih, pa tudi o njegovi predanosti domovini ter do vsega, kar ima v sebi slovensko dušo.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA