Minute za kmetijstvo in podeželje
Medtem ko rahlo znižane napovedi pridelkov krušne pšenice ostajajo v okviru petletnega povprečja EU pridelave, pa v julijskem biltenu MARS najdemo precej znižane napovedi pridelka koruze, fižola, sončnic in oljne ogrščice. Ekstremna vročina in suša naj bi znižali junijsk napovedi pridelka koruze za zrnje v Bolgariji za 15 %, na Madžarskem za 14 % in v Romuniji za 13 %, znižanje pa naj bi bilo tako, da bo vplivalo tudi na padec povprečja pridelave teh poljščin v zadnjih petih letih.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Medtem ko rahlo znižane napovedi pridelkov krušne pšenice ostajajo v okviru petletnega povprečja EU pridelave, pa v julijskem biltenu MARS najdemo precej znižane napovedi pridelka koruze, fižola, sončnic in oljne ogrščice. Ekstremna vročina in suša naj bi znižali junijsk napovedi pridelka koruze za zrnje v Bolgariji za 15 %, na Madžarskem za 14 % in v Romuniji za 13 %, znižanje pa naj bi bilo tako, da bo vplivalo tudi na padec povprečja pridelave teh poljščin v zadnjih petih letih.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Včeraj se je sestala t.i. komisija za prodajo žit, ki jo sestavljajo predstavniki pridelovalcev, Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice in Zadružne zveze Slovenije. Trenutne razmere na globalnih trgih ponudbe žit vidijo v veliki meri špekulativne, v Sloveniji pa naj bi bili letos priče povprečni letini pšenice. Pričakujejo da bo požete približno 100.000 ton pšenice krušne kakovosti, pravi Franc Kučan …
Minute za kmetijstvo in podeželje
Včeraj se je sestala t.i. komisija za prodajo žit, ki jo sestavljajo predstavniki pridelovalcev, Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice in Zadružne zveze Slovenije. Trenutne razmere na globalnih trgih ponudbe žit vidijo v veliki meri špekulativne, v Sloveniji pa naj bi bili letos priče povprečni letini pšenice. Pričakujejo da bo požete približno 100.000 ton pšenice krušne kakovosti, pravi Franc Kučan …
Kmetijska oddaja
Naša osrednja gostja je bila Marija Kalan, svetovalka specialistka za pridelavo poljščin s Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj. Svetovala je o setvi jarih žit in krmnega graha, ter pojasnila, zakaj je pomembno spomladansko gnojenje ozimnih žit.
Kmetijska oddaja
Naša osrednja gostja je bila Marija Kalan, svetovalka specialistka za pridelavo poljščin s Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj. Svetovala je o setvi jarih žit in krmnega graha, ter pojasnila, zakaj je pomembno spomladansko gnojenje ozimnih žit.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Priča smo pomanjkanju gnojil in skokoviti rasti njihovih cen. Mnogi kmetje v tej situaciji razmišljajo, da posevkov ozimnih žit ne bodo dognojevali. Marija Kalan, svetovalka specialistka za pridelavo poljščin na KGZ Kraj pa opozarja, da moderne sorte žit za dobre pridelke zahtevajo dognojevanje z dušikom. Opuščanje dognojevanja, zato ker so gnojila zelo draga oziroma jih sploh ni na voljo, bo rezultiralo v precej nižjih pridelkih.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Priča smo pomanjkanju gnojil in skokoviti rasti njihovih cen. Mnogi kmetje v tej situaciji razmišljajo, da posevkov ozimnih žit ne bodo dognojevali. Marija Kalan, svetovalka specialistka za pridelavo poljščin na KGZ Kraj pa opozarja, da moderne sorte žit za dobre pridelke zahtevajo dognojevanje z dušikom. Opuščanje dognojevanja, zato ker so gnojila zelo draga oziroma jih sploh ni na voljo, bo rezultiralo v precej nižjih pridelkih.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Temperatura tal je v zadnjem tednu padla krepko pod 5 stopinj, kar pomeni, da je vegetacija obstala. Dokler se temperature ne dvignejo, ni smiselno dognojevati ozimnih žit, pravi mag. Jože Mohar. S česanjem pa je treba počakati, dokler se žita ne vrastejo in ne vzklijejo pleveli.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Temperatura tal je v zadnjem tednu padla krepko pod 5 stopinj, kar pomeni, da je vegetacija obstala. Dokler se temperature ne dvignejo, ni smiselno dognojevati ozimnih žit, pravi mag. Jože Mohar. S česanjem pa je treba počakati, dokler se žita ne vrastejo in ne vzklijejo pleveli.
Kmetijska oddaja
Nedeljska kmetijska oddaja je prinesla aktualne pogovore. Anton Jagodic vodja JSKS na KGZS je pojasnil, kaj je treba vedeti ob začetku letošnje subvencijske kampanje, mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat pa vse o dognojevanju ozimnih žit.
Kmetijska oddaja
Nedeljska kmetijska oddaja je prinesla aktualne pogovore. Anton Jagodic vodja JSKS na KGZS je pojasnil, kaj je treba vedeti ob začetku letošnje subvencijske kampanje, mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat pa vse o dognojevanju ozimnih žit.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Tudi letos smo priča rumenenju žit, temu pa so najbolj podvrženi ječmeni. Razlogi za to so lahko večplastni, opozarja Mateja Strgulec, svetovalka specialistka s KGZ Novo mesto.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Tudi letos smo priča rumenenju žit, temu pa so najbolj podvrženi ječmeni. Razlogi za to so lahko večplastni, opozarja Mateja Strgulec, svetovalka specialistka s KGZ Novo mesto.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Temelj uspešnega pridelovanja žit je uporaba kakovostnega certificiranega semena, ki zagotavlja sortno čistost, ustrezno zdravstveno stanje, visoko kaljivost in odsotnost semena plevelov. Pomen setve certificiranega semena se kaže še posebej v boju z snetmi, ki so se v Sloveniji v minulih letih spet bolj razširile, pravi mag. Jože Mohar.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Temelj uspešnega pridelovanja žit je uporaba kakovostnega certificiranega semena, ki zagotavlja sortno čistost, ustrezno zdravstveno stanje, visoko kaljivost in odsotnost semena plevelov. Pomen setve certificiranega semena se kaže še posebej v boju z snetmi, ki so se v Sloveniji v minulih letih spet bolj razširile, pravi mag. Jože Mohar.
Sol in luč
Psihologinja, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo, raziskava, ki potrjuje, da je Rožni venec lahko tudi oblika terapije in Kanadčana, ki sta prodala uspešno podjetje in luksuz zamenjala za Medžugorje!
Tokrat smo prebrali tri prispevke s spletne strani Aleteia.si, ki govorijo o moči te preproste molitve.
Duhovna misel
Fadis je bil eden največjih kiparjev stare Grčije. Pripovedujejo, da je bil izredno pazljiv in je z izredno skrbjo oblikoval zadnje udarce, s katerimi je oblikoval ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 10. oktober 2025 ob 05-ih
Globine
Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Doživetja narave
Tokrat smo opazovanje nočnega neba povezali s preživetjem v naravi. Obojega se namreč z delavnicami in tabori za učence loteva učitelj Bela Szomi iz Osnovne šole Domžale. Povedal je tudi, kako se je lotil postavitve observatorija v Šalovcih na Goričkem, ki ga bodo z učenci upravljali na daljavo.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo.
Rožni venec
Molile so redovnice - Šolske sestre de Notre Dame.
Radijski roman
Anin mož dokončno spozna, da se je žena odločila dokončno prekiniti stike z njim.
Ana S. T., založba Ognjišče