Kmetijska oddaja

VEČ ...|23. 2. 2025
Občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Kmetijska oddaja je predstavila reportažo z rednega občnega zbora Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki je potekal v nedeljo, 9.februarja 2025, v Mariboru. Udeleženci so si pred začetkom uradnega dela, kot primera dobrih praks ogledali sirarno Čuš in sirarno Hecl v Orehovi vasi, Mojca Polak pa je imela v okviru občnega zbora predavanje, v katerem je sirarjem predstavila pogled na njihove izdelke skozi oči gostincev . 

Občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Kmetijska oddaja je predstavila reportažo z rednega občnega zbora Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki je potekal v nedeljo, 9.februarja 2025, v Mariboru. Udeleženci so si pred začetkom uradnega dela, kot primera dobrih praks ogledali sirarno Čuš in sirarno Hecl v Orehovi vasi, Mojca Polak pa je imela v okviru občnega zbora predavanje, v katerem je sirarjem predstavila pogled na njihove izdelke skozi oči gostincev . 

kmetijstvonaravavrtsirarstvo

Kmetijska oddaja

Občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Kmetijska oddaja je predstavila reportažo z rednega občnega zbora Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki je potekal v nedeljo, 9.februarja 2025, v Mariboru. Udeleženci so si pred začetkom uradnega dela, kot primera dobrih praks ogledali sirarno Čuš in sirarno Hecl v Orehovi vasi, Mojca Polak pa je imela v okviru občnega zbora predavanje, v katerem je sirarjem predstavila pogled na njihove izdelke skozi oči gostincev . 

VEČ ...|23. 2. 2025
Občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Kmetijska oddaja je predstavila reportažo z rednega občnega zbora Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki je potekal v nedeljo, 9.februarja 2025, v Mariboru. Udeleženci so si pred začetkom uradnega dela, kot primera dobrih praks ogledali sirarno Čuš in sirarno Hecl v Orehovi vasi, Mojca Polak pa je imela v okviru občnega zbora predavanje, v katerem je sirarjem predstavila pogled na njihove izdelke skozi oči gostincev . 

Slavi Košir

kmetijstvonaravavrtsirarstvo

Doživetja narave

VEČ ...|26. 5. 2023
Kako je stati na strehi sveta in kaj ponuja Poljanska dolina?

29. maja mineva 70 let, odkar je človek prvič stopil na Everest. Zato smo v prvem delu oddaje slišali, kako se svojih trenutkov na vrhu Everesta spominjajo Andrej Gradišnik, ki se je pravkar vrnil z Everesta, Marija Štremfelj (7. oktober 1990), Roman Benet (17. maj 2007) in Tomaž Jakofčič (19. maj 2009). V drugem delu oddaje pa se bomo podali po prelepi Poljanski dolini, ki je v znamenju Tavčarjevega leta. Februarja je namreč minilo natanko 100 let od smrti vsestransko dejavnega moža, pisatelja in politika Ivana Tavčarja. Slišali ste lahko župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, sogovornice pa so bile še Martina Ambrožič Tušar (kavarna Dvorca Visoko), Katarina Uršič (sirarstvo Pustotnik) in Lucija Kavčič (Tematska pot po Zali).

 

Kako je stati na strehi sveta in kaj ponuja Poljanska dolina?

29. maja mineva 70 let, odkar je človek prvič stopil na Everest. Zato smo v prvem delu oddaje slišali, kako se svojih trenutkov na vrhu Everesta spominjajo Andrej Gradišnik, ki se je pravkar vrnil z Everesta, Marija Štremfelj (7. oktober 1990), Roman Benet (17. maj 2007) in Tomaž Jakofčič (19. maj 2009). V drugem delu oddaje pa se bomo podali po prelepi Poljanski dolini, ki je v znamenju Tavčarjevega leta. Februarja je namreč minilo natanko 100 let od smrti vsestransko dejavnega moža, pisatelja in politika Ivana Tavčarja. Slišali ste lahko župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, sogovornice pa so bile še Martina Ambrožič Tušar (kavarna Dvorca Visoko), Katarina Uršič (sirarstvo Pustotnik) in Lucija Kavčič (Tematska pot po Zali).

 

Everest70 letSlovenci na EverestuTavčarjevo letoDvorec Visokosirarstvo PustotniknaravaPoljanska dolina

Doživetja narave

Kako je stati na strehi sveta in kaj ponuja Poljanska dolina?

29. maja mineva 70 let, odkar je človek prvič stopil na Everest. Zato smo v prvem delu oddaje slišali, kako se svojih trenutkov na vrhu Everesta spominjajo Andrej Gradišnik, ki se je pravkar vrnil z Everesta, Marija Štremfelj (7. oktober 1990), Roman Benet (17. maj 2007) in Tomaž Jakofčič (19. maj 2009). V drugem delu oddaje pa se bomo podali po prelepi Poljanski dolini, ki je v znamenju Tavčarjevega leta. Februarja je namreč minilo natanko 100 let od smrti vsestransko dejavnega moža, pisatelja in politika Ivana Tavčarja. Slišali ste lahko župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, sogovornice pa so bile še Martina Ambrožič Tušar (kavarna Dvorca Visoko), Katarina Uršič (sirarstvo Pustotnik) in Lucija Kavčič (Tematska pot po Zali).

 

VEČ ...|26. 5. 2023
Kako je stati na strehi sveta in kaj ponuja Poljanska dolina?

29. maja mineva 70 let, odkar je človek prvič stopil na Everest. Zato smo v prvem delu oddaje slišali, kako se svojih trenutkov na vrhu Everesta spominjajo Andrej Gradišnik, ki se je pravkar vrnil z Everesta, Marija Štremfelj (7. oktober 1990), Roman Benet (17. maj 2007) in Tomaž Jakofčič (19. maj 2009). V drugem delu oddaje pa se bomo podali po prelepi Poljanski dolini, ki je v znamenju Tavčarjevega leta. Februarja je namreč minilo natanko 100 let od smrti vsestransko dejavnega moža, pisatelja in politika Ivana Tavčarja. Slišali ste lahko župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, sogovornice pa so bile še Martina Ambrožič Tušar (kavarna Dvorca Visoko), Katarina Uršič (sirarstvo Pustotnik) in Lucija Kavčič (Tematska pot po Zali).

 

Blaž Lesnik

Everest70 letSlovenci na EverestuTavčarjevo letoDvorec Visokosirarstvo PustotniknaravaPoljanska dolina

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|3. 10. 2022
V TNP so veseli, da se število planin, na katerih se siri, veča.

Vodja oddelka za trajnostni razvoj pri Triglavskem narodnem parku Davorin Koren pravi, da je trenutno sirarsko živih 22 planin in da si prizadevajo, da bi park vzpostavljal pogoje, ki bi planinam omogočili, da se še naprej razvijajo. Prav zato so podprli tudi letošnjo konferenco Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev, ki je bila namenjena prav področju planinskih sirov.

V TNP so veseli, da se število planin, na katerih se siri, veča.

Vodja oddelka za trajnostni razvoj pri Triglavskem narodnem parku Davorin Koren pravi, da je trenutno sirarsko živih 22 planin in da si prizadevajo, da bi park vzpostavljal pogoje, ki bi planinam omogočili, da se še naprej razvijajo. Prav zato so podprli tudi letošnjo konferenco Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev, ki je bila namenjena prav področju planinskih sirov.

TNPsiriplaninesirarstvo

Minute za kmetijstvo in podeželje

V TNP so veseli, da se število planin, na katerih se siri, veča.

Vodja oddelka za trajnostni razvoj pri Triglavskem narodnem parku Davorin Koren pravi, da je trenutno sirarsko živih 22 planin in da si prizadevajo, da bi park vzpostavljal pogoje, ki bi planinam omogočili, da se še naprej razvijajo. Prav zato so podprli tudi letošnjo konferenco Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev, ki je bila namenjena prav področju planinskih sirov.

VEČ ...|3. 10. 2022
V TNP so veseli, da se število planin, na katerih se siri, veča.

Vodja oddelka za trajnostni razvoj pri Triglavskem narodnem parku Davorin Koren pravi, da je trenutno sirarsko živih 22 planin in da si prizadevajo, da bi park vzpostavljal pogoje, ki bi planinam omogočili, da se še naprej razvijajo. Prav zato so podprli tudi letošnjo konferenco Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev, ki je bila namenjena prav področju planinskih sirov.

Robert Božič

TNPsiriplaninesirarstvo

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|22. 9. 2022
Milan Brence: Če izživiš svoje darove, pa čeprav v poklicu, ki je trd, se lahko pod to podpišeš

V življenju so ključni ljudje. Tudi ali pa še posebej v kmetijstvu. Kako torej sprejeti rutino trdega dela, kako doseči, da z rutino ne izgoriš? Kmečki sirar Milan Brence. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v oddaji Naš gost.

Milan Brence: Če izživiš svoje darove, pa čeprav v poklicu, ki je trd, se lahko pod to podpišeš

V življenju so ključni ljudje. Tudi ali pa še posebej v kmetijstvu. Kako torej sprejeti rutino trdega dela, kako doseči, da z rutino ne izgoriš? Kmečki sirar Milan Brence. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v oddaji Naš gost.

kmetijstvosirarstvorutinamodrost

Minute za kmetijstvo in podeželje

Milan Brence: Če izživiš svoje darove, pa čeprav v poklicu, ki je trd, se lahko pod to podpišeš

V življenju so ključni ljudje. Tudi ali pa še posebej v kmetijstvu. Kako torej sprejeti rutino trdega dela, kako doseči, da z rutino ne izgoriš? Kmečki sirar Milan Brence. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v oddaji Naš gost.

VEČ ...|22. 9. 2022
Milan Brence: Če izživiš svoje darove, pa čeprav v poklicu, ki je trd, se lahko pod to podpišeš

V življenju so ključni ljudje. Tudi ali pa še posebej v kmetijstvu. Kako torej sprejeti rutino trdega dela, kako doseči, da z rutino ne izgoriš? Kmečki sirar Milan Brence. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v oddaji Naš gost.

Robert Božič

kmetijstvosirarstvorutinamodrost

Naš gost

VEČ ...|27. 8. 2022
Žuža in Milan Brence

Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi v Poljanski dolini, je iz klasične slovenske kmetije, na kateri so pridelovali mleko, meso in poljščine, prerasla v prvo kmečko sirarno v Sloveniji, ki je danes samostojno podjetje. Leta 2010 so se v družinsko podjetje vključili tudi otroci, ki nadaljujejo s hišno tradicijo. O zgodbi o uspehu, ki ga je rodilo trdo delo, številne žrtve, neomajna vztrajnost ter velika ljubezen, sta spregovorila naša sogovornika, Žuža in Milan Brence.

Žuža in Milan Brence

Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi v Poljanski dolini, je iz klasične slovenske kmetije, na kateri so pridelovali mleko, meso in poljščine, prerasla v prvo kmečko sirarno v Sloveniji, ki je danes samostojno podjetje. Leta 2010 so se v družinsko podjetje vključili tudi otroci, ki nadaljujejo s hišno tradicijo. O zgodbi o uspehu, ki ga je rodilo trdo delo, številne žrtve, neomajna vztrajnost ter velika ljubezen, sta spregovorila naša sogovornika, Žuža in Milan Brence.

spominživljenjekmetijstvodružinasirarstvo

Naš gost

Žuža in Milan Brence

Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi v Poljanski dolini, je iz klasične slovenske kmetije, na kateri so pridelovali mleko, meso in poljščine, prerasla v prvo kmečko sirarno v Sloveniji, ki je danes samostojno podjetje. Leta 2010 so se v družinsko podjetje vključili tudi otroci, ki nadaljujejo s hišno tradicijo. O zgodbi o uspehu, ki ga je rodilo trdo delo, številne žrtve, neomajna vztrajnost ter velika ljubezen, sta spregovorila naša sogovornika, Žuža in Milan Brence.

VEČ ...|27. 8. 2022
Žuža in Milan Brence

Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi v Poljanski dolini, je iz klasične slovenske kmetije, na kateri so pridelovali mleko, meso in poljščine, prerasla v prvo kmečko sirarno v Sloveniji, ki je danes samostojno podjetje. Leta 2010 so se v družinsko podjetje vključili tudi otroci, ki nadaljujejo s hišno tradicijo. O zgodbi o uspehu, ki ga je rodilo trdo delo, številne žrtve, neomajna vztrajnost ter velika ljubezen, sta spregovorila naša sogovornika, Žuža in Milan Brence.

Slavi Košir

spominživljenjekmetijstvodružinasirarstvo

Kmetijska oddaja

VEČ ...|31. 7. 2022
Kmetija Vučji ogrizek

Zadnja nedelja v mesecu ponovno prinaša predstavitev sirarske kmetije. Tokrat je to kmetija Vučji ogrizek ali kot jo poznajo sosedje, kmetija Peteh. Novi družinski priimek je Grabrijan. Manca in Izidor sta povedala, zakaj sta se odločila za življenje na kmetiji v Velikih selih pri Adlešičih in kaj izdelujeta iz ovčjega mleka.

Kmetija Vučji ogrizek

Zadnja nedelja v mesecu ponovno prinaša predstavitev sirarske kmetije. Tokrat je to kmetija Vučji ogrizek ali kot jo poznajo sosedje, kmetija Peteh. Novi družinski priimek je Grabrijan. Manca in Izidor sta povedala, zakaj sta se odločila za življenje na kmetiji v Velikih selih pri Adlešičih in kaj izdelujeta iz ovčjega mleka.

kmetijstvonaravaovčjerejasirarstvo

Kmetijska oddaja

Kmetija Vučji ogrizek

Zadnja nedelja v mesecu ponovno prinaša predstavitev sirarske kmetije. Tokrat je to kmetija Vučji ogrizek ali kot jo poznajo sosedje, kmetija Peteh. Novi družinski priimek je Grabrijan. Manca in Izidor sta povedala, zakaj sta se odločila za življenje na kmetiji v Velikih selih pri Adlešičih in kaj izdelujeta iz ovčjega mleka.

VEČ ...|31. 7. 2022
Kmetija Vučji ogrizek

Zadnja nedelja v mesecu ponovno prinaša predstavitev sirarske kmetije. Tokrat je to kmetija Vučji ogrizek ali kot jo poznajo sosedje, kmetija Peteh. Novi družinski priimek je Grabrijan. Manca in Izidor sta povedala, zakaj sta se odločila za življenje na kmetiji v Velikih selih pri Adlešičih in kaj izdelujeta iz ovčjega mleka.

Robert Božič

kmetijstvonaravaovčjerejasirarstvo

Kmetijska oddaja

VEČ ...|5. 1. 2020
Uspešne zgodbe v kmetijstvu

Lansko leto oktobra je na Brdu pri Kranju potekal Festival sirov in na njem smo za vas posneli uspešne zgodbe mladih sirarjev.

Uspešne zgodbe v kmetijstvu

Lansko leto oktobra je na Brdu pri Kranju potekal Festival sirov in na njem smo za vas posneli uspešne zgodbe mladih sirarjev.

kmetijstvodomačesirarstvoslovenija

Kmetijska oddaja

Uspešne zgodbe v kmetijstvu
Lansko leto oktobra je na Brdu pri Kranju potekal Festival sirov in na njem smo za vas posneli uspešne zgodbe mladih sirarjev.
VEČ ...|5. 1. 2020
Uspešne zgodbe v kmetijstvu
Lansko leto oktobra je na Brdu pri Kranju potekal Festival sirov in na njem smo za vas posneli uspešne zgodbe mladih sirarjev.

Slavi Košir

kmetijstvodomačesirarstvoslovenija

Priporočamo
|
Aktualno

Za življenje

VEČ ...|18. 10. 2025
O vlogi žene v družini

V tokratni oddaji Za življenje je bil z nami logoterapevt Matic Vidic, ki je spregovoril o vlogi žene v družini. 

O vlogi žene v družini

V tokratni oddaji Za življenje je bil z nami logoterapevt Matic Vidic, ki je spregovoril o vlogi žene v družini. 

Mateja Subotičanec

vzgojaduhovnost

Pogovor o

VEČ ...|15. 10. 2025
Obramba, varnost in odpornost

V času osamosvajanja Slovenije se je pokazalo, da je področje obrambe eno od temeljnih področij vsake države. Vojna na evropskih tleh, nas opozarja, da tega področja ne smemo zanemarjati. Zato smo tokrat spregovorili o domači obrambni industriji. Zakaj je potrebna? Kaj trenutno imamo? S kom sodelujemo? Kje se odpirajo nove možnosti? O tem sta spregovorila direktor Grozda obrambne industrije Slovenije – GOIS Boštjan Skalar in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Boštjan Pavlin.

Obramba, varnost in odpornost

V času osamosvajanja Slovenije se je pokazalo, da je področje obrambe eno od temeljnih področij vsake države. Vojna na evropskih tleh, nas opozarja, da tega področja ne smemo zanemarjati. Zato smo tokrat spregovorili o domači obrambni industriji. Zakaj je potrebna? Kaj trenutno imamo? S kom sodelujemo? Kje se odpirajo nove možnosti? O tem sta spregovorila direktor Grozda obrambne industrije Slovenije – GOIS Boštjan Skalar in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Boštjan Pavlin.

Tone Gorjup

politikaživljenje

Naš pogled

VEČ ...|14. 10. 2025
Rok Mihevc: Obletnica valete, ki je prinesla več kot spomine

Zadnjič smo imeli obletnico valete. 20 let. Kar nekaj časa torej od zadnjega stika z osnovnošolskimi klopmi, učitelji in sošolci. Tako kot vsakemu, tudi mene spomini na osnovnošolske čase obdajajo z lepimi in manj lepimi trenutki. Mešane občutke dobim, ko pomislim na svoje sošolce. Razumeli smo se povprečno, z nekaterimi smo ohranili stike, z drugimi smo se srečevali zgolj priložnostno v trgovini ali na kakšni prireditvi, s tistimi, ki so se odselili, pa se nismo videli praktično od valete.

Rok Mihevc: Obletnica valete, ki je prinesla več kot spomine

Zadnjič smo imeli obletnico valete. 20 let. Kar nekaj časa torej od zadnjega stika z osnovnošolskimi klopmi, učitelji in sošolci. Tako kot vsakemu, tudi mene spomini na osnovnošolske čase obdajajo z lepimi in manj lepimi trenutki. Mešane občutke dobim, ko pomislim na svoje sošolce. Razumeli smo se povprečno, z nekaterimi smo ohranili stike, z drugimi smo se srečevali zgolj priložnostno v trgovini ali na kakšni prireditvi, s tistimi, ki so se odselili, pa se nismo videli praktično od valete.

Rok Mihevc

komentar

Moja zgodba

VEČ ...|19. 10. 2025
Konferenca: Slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje -5

Pred nami je peta oddaja iz znanstvene konference z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. V oddaji Moja zgodba ste lahko prisluhnili dvema primorskima duhovniškima primeroma. Dr. Matic Batič je predstavil Virgila Ščeka in njegov boj za slovenstvo, dr. Renato Podbersič pa podeželskega župnika Antona Rutarja med vero in narodom.

Konferenca: Slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje -5

Pred nami je peta oddaja iz znanstvene konference z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. V oddaji Moja zgodba ste lahko prisluhnili dvema primorskima duhovniškima primeroma. Dr. Matic Batič je predstavil Virgila Ščeka in njegov boj za slovenstvo, dr. Renato Podbersič pa podeželskega župnika Antona Rutarja med vero in narodom.

Jože Bartolj

spominpolitikaSlovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanjeMatic BatičRenato PodbersičVirgil ŠčekAnton Rutar

Naš gost

VEČ ...|18. 10. 2025
Drago Tacol

Povezali smo nedavni mednarodni dan starejših in letošnjo 60-letnico revije Ognjišče. Že štiri leta članke zanjo piše klinični psiholog mag. Drago Tacol. Članki prvih dveh let so že zbrani v knjigi Dober dan, starost, ki je izšla pri Založbi Ognjišče. V pogovoru smo spoznali avtorjevo otroštvo v Črni na Koroškem, kjer se je kot ministrant seznanil s takrat se ciklostilnim Ognjiščem, prek gimnazijskih let, kjer ga je odličen profesor slovenščine navdušil za lep jezik, v katerem mag. Tacol piše, do študija psihologije v Ljubljani, kjer je spoznal ženo Alenko, s katero imata tri odrasle sinove in več vnukov. Dotaknili smo se njegovih službenih let v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, ki ji je bil zvest kar 35 let in tudi tega, da je zdaj upokojenec in nenazadnje še, kako je bivati v zavetju Doma sveti Jožef v Celju.

Drago Tacol

Povezali smo nedavni mednarodni dan starejših in letošnjo 60-letnico revije Ognjišče. Že štiri leta članke zanjo piše klinični psiholog mag. Drago Tacol. Članki prvih dveh let so že zbrani v knjigi Dober dan, starost, ki je izšla pri Založbi Ognjišče. V pogovoru smo spoznali avtorjevo otroštvo v Črni na Koroškem, kjer se je kot ministrant seznanil s takrat se ciklostilnim Ognjiščem, prek gimnazijskih let, kjer ga je odličen profesor slovenščine navdušil za lep jezik, v katerem mag. Tacol piše, do študija psihologije v Ljubljani, kjer je spoznal ženo Alenko, s katero imata tri odrasle sinove in več vnukov. Dotaknili smo se njegovih službenih let v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, ki ji je bil zvest kar 35 let in tudi tega, da je zdaj upokojenec in nenazadnje še, kako je bivati v zavetju Doma sveti Jožef v Celju.

Matjaž Merljak

spominživljenje

Kulturni utrinki

VEČ ...|21. 10. 2025
Razstava: Razkošje grofov Szapary ob 70 letnici Pomurskega muzeja Murska Sobota

V sredo 22. oktobra ob 18h bodo v Murski Soboti v tamkajšnjem Pomurskem muzeju odprli osrednjo razstavo z naslovom Razkošje grofov Szapary (Sapári), s katero bodo obeležili letošnjo 70-letnico delovanja. Prvič bodo skupaj predstavili kose izvirne opreme soboškega gradu, ki so bili razprodani na dražbi pred več kot 90 leti. 

Razstava: Razkošje grofov Szapary ob 70 letnici Pomurskega muzeja Murska Sobota

V sredo 22. oktobra ob 18h bodo v Murski Soboti v tamkajšnjem Pomurskem muzeju odprli osrednjo razstavo z naslovom Razkošje grofov Szapary (Sapári), s katero bodo obeležili letošnjo 70-letnico delovanja. Prvič bodo skupaj predstavili kose izvirne opreme soboškega gradu, ki so bili razprodani na dražbi pred več kot 90 leti. 

Jože Bartolj

kulturaTamara AndrejekRazkošje grofov SzaparyPomurski muzej Murska sobota

Spominjamo se

VEČ ...|21. 10. 2025
Spominjamo se dne 21. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 21. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 10. 2025
Skorja pri potici odstopa

Poslušalki se pri peki orehove in pehtranove potice zgodi, da ji skorja zgoraj odstopi. V potici sicer ni kakšne luknje. Sestra Nikolina meni, da je po vsej verjetnosti potica pred peko preveč oziroma predolgo vzhajala. Že če vzhaja pet ali deset minut dlje, se skorjica  kruši oziroma odpada. Če pa je potica vzhajala premalo časa, se pojavijo luknje. Oglasila se je poslušalka, ki potico, takoj ko jo zavije, da v pečico pri 50 stopinjah. Ko lučka ugane, temperaturo poviša za deset stopinj in tako povečuje do 160 stopinj. Nato jo peče toliko časa, da je skorja pečena - pri tem ne gleda na uro. Nato pečico izklopi, potico vzame ven, jo obrne na desko, pokrije z mokro, vlažno krpo in pokrije s pekačem, da se ohladi. Prav tako v nadev ne daje snega, ampak samo beljake. Poslušalec pa je povedal, da testa ne smemo pretanko zvaljati (glede na količino in gostoto nadeva). Prav tako moramo po njegovih besedah paziti pri dolžini vzhajanja potice. Samo testo vzhaja dobro uro, potica (že z nadevom) pa še pol ure. Pečeno, po nasvetih sestre Nikoline, pokrije s polivinil vrečko. Tako ohrani svežino še 10 dni.

Skorja pri potici odstopa

Poslušalki se pri peki orehove in pehtranove potice zgodi, da ji skorja zgoraj odstopi. V potici sicer ni kakšne luknje. Sestra Nikolina meni, da je po vsej verjetnosti potica pred peko preveč oziroma predolgo vzhajala. Že če vzhaja pet ali deset minut dlje, se skorjica  kruši oziroma odpada. Če pa je potica vzhajala premalo časa, se pojavijo luknje. Oglasila se je poslušalka, ki potico, takoj ko jo zavije, da v pečico pri 50 stopinjah. Ko lučka ugane, temperaturo poviša za deset stopinj in tako povečuje do 160 stopinj. Nato jo peče toliko časa, da je skorja pečena - pri tem ne gleda na uro. Nato pečico izklopi, potico vzame ven, jo obrne na desko, pokrije z mokro, vlažno krpo in pokrije s pekačem, da se ohladi. Prav tako v nadev ne daje snega, ampak samo beljake. Poslušalec pa je povedal, da testa ne smemo pretanko zvaljati (glede na količino in gostoto nadeva). Prav tako moramo po njegovih besedah paziti pri dolžini vzhajanja potice. Samo testo vzhaja dobro uro, potica (že z nadevom) pa še pol ure. Pečeno, po nasvetih sestre Nikoline, pokrije s polivinil vrečko. Tako ohrani svežino še 10 dni.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakladi naše dediščine

VEČ ...|21. 10. 2025
Odkritje, ki razkriva neznano poglavje evropske prazgodovine

Slovenski arheologi so odkrili prazgodovinske lovske megastrukture, ki razkrivajo neznano poglavje evropske prazgodovine. Kamnite strukture so takratne skupnosti najverjetneje uporabljale za množični lov. Velike kamnite formacije so strateško postavljene za usmerjanje ali zadrževanje divjadi med lovom. Njihova velikost in kompleksnost kažeta na visoko stopnjo organizacije in sodelovanja med prazgodovinskimi ljudmi. Odkritje razkriva doslej nepoznano poglavje evropske prazgodovine, saj tovrstne strukture niso bile značilne za ta del Evrope – bolj so bile znane iz Bližnjega vzhoda ali Severne Amerike. Študijo sta izvedla dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik in dr. Tomaž Fabec

Odkritje, ki razkriva neznano poglavje evropske prazgodovine

Slovenski arheologi so odkrili prazgodovinske lovske megastrukture, ki razkrivajo neznano poglavje evropske prazgodovine. Kamnite strukture so takratne skupnosti najverjetneje uporabljale za množični lov. Velike kamnite formacije so strateško postavljene za usmerjanje ali zadrževanje divjadi med lovom. Njihova velikost in kompleksnost kažeta na visoko stopnjo organizacije in sodelovanja med prazgodovinskimi ljudmi. Odkritje razkriva doslej nepoznano poglavje evropske prazgodovine, saj tovrstne strukture niso bile značilne za ta del Evrope – bolj so bile znane iz Bližnjega vzhoda ali Severne Amerike. Študijo sta izvedla dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik in dr. Tomaž Fabec

Nataša Ličen

dediščinazgodovina