Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|17. 11. 2022
Sodelovanje z javnimi ustanovami je za kmetije zelo pomembno.

Na živinorejskih kmetijah, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka in se odločijo tudi za predelavo v mlečne izdelke, so zelo veseli, če je povpraševanje po teh izdelkih redno in omogoča načrtovanje. Mateja Volčič s Kmetije pr’ Janež v Retečah, ki slovi po odličnem domačem sladoledu je spregovorila tudi o tem, pa tudi kako priti skupaj s ceno.

Sodelovanje z javnimi ustanovami je za kmetije zelo pomembno.

Na živinorejskih kmetijah, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka in se odločijo tudi za predelavo v mlečne izdelke, so zelo veseli, če je povpraševanje po teh izdelkih redno in omogoča načrtovanje. Mateja Volčič s Kmetije pr’ Janež v Retečah, ki slovi po odličnem domačem sladoledu je spregovorila tudi o tem, pa tudi kako priti skupaj s ceno.

mlekozajtrkkmetijejavne ustanove

Minute za kmetijstvo in podeželje

Sodelovanje z javnimi ustanovami je za kmetije zelo pomembno.

Na živinorejskih kmetijah, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka in se odločijo tudi za predelavo v mlečne izdelke, so zelo veseli, če je povpraševanje po teh izdelkih redno in omogoča načrtovanje. Mateja Volčič s Kmetije pr’ Janež v Retečah, ki slovi po odličnem domačem sladoledu je spregovorila tudi o tem, pa tudi kako priti skupaj s ceno.

VEČ ...|17. 11. 2022
Sodelovanje z javnimi ustanovami je za kmetije zelo pomembno.

Na živinorejskih kmetijah, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka in se odločijo tudi za predelavo v mlečne izdelke, so zelo veseli, če je povpraševanje po teh izdelkih redno in omogoča načrtovanje. Mateja Volčič s Kmetije pr’ Janež v Retečah, ki slovi po odličnem domačem sladoledu je spregovorila tudi o tem, pa tudi kako priti skupaj s ceno.

Robert Božič

mlekozajtrkkmetijejavne ustanove

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|16. 11. 2022
Mlečna Kraljica Aleksandra: Zelo sem ponosna, ko lahko grem v vrtec in spregovorim o mleku in pomenu zajtrka!

V Mlekarni Celeia so aprila, na posebni slovesnosti, ki je sledila izboru, Aleksandro Matan uradno razglasili za Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Tako je za leto dni postala glavna promotorka slovenske pridelave mleka, ki je ena najpomembnejših kmetijskih panog, saj poleg mleka in mlečnih izdelkov pomaga ohranjati idilični izgled slovenske krajine.

Mlečna Kraljica Aleksandra: Zelo sem ponosna, ko lahko grem v vrtec in spregovorim o mleku in pomenu zajtrka!

V Mlekarni Celeia so aprila, na posebni slovesnosti, ki je sledila izboru, Aleksandro Matan uradno razglasili za Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Tako je za leto dni postala glavna promotorka slovenske pridelave mleka, ki je ena najpomembnejših kmetijskih panog, saj poleg mleka in mlečnih izdelkov pomaga ohranjati idilični izgled slovenske krajine.

zajtrkmlekomlečna kraljica

Minute za kmetijstvo in podeželje

Mlečna Kraljica Aleksandra: Zelo sem ponosna, ko lahko grem v vrtec in spregovorim o mleku in pomenu zajtrka!

V Mlekarni Celeia so aprila, na posebni slovesnosti, ki je sledila izboru, Aleksandro Matan uradno razglasili za Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Tako je za leto dni postala glavna promotorka slovenske pridelave mleka, ki je ena najpomembnejših kmetijskih panog, saj poleg mleka in mlečnih izdelkov pomaga ohranjati idilični izgled slovenske krajine.

VEČ ...|16. 11. 2022
Mlečna Kraljica Aleksandra: Zelo sem ponosna, ko lahko grem v vrtec in spregovorim o mleku in pomenu zajtrka!

V Mlekarni Celeia so aprila, na posebni slovesnosti, ki je sledila izboru, Aleksandro Matan uradno razglasili za Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Tako je za leto dni postala glavna promotorka slovenske pridelave mleka, ki je ena najpomembnejših kmetijskih panog, saj poleg mleka in mlečnih izdelkov pomaga ohranjati idilični izgled slovenske krajine.

Robert Božič

zajtrkmlekomlečna kraljica

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|15. 11. 2022
Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

dan slovenske hranečebelarjimlekomed

Minute za kmetijstvo in podeželje

Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

VEČ ...|15. 11. 2022
Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

Robert Božič

dan slovenske hranečebelarjimlekomed

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|23. 12. 2021
10 let nerazumno nizkih odkupnih cen duši kmetijstvo

Predsednik KGZS Roman Žveglič je prepričan, da bi kmetije, če ne bi bile že celo desetletje izčrpavane z nizkimi odkupnimi cenami, razvoj lahko financirale s svojimi sredstvi. To je tudi pojasnil na primeru mlekarskih kmetij, ki so v zadnjem desetletju izgubile okroglih 200 milijonov sredstev.

10 let nerazumno nizkih odkupnih cen duši kmetijstvo

Predsednik KGZS Roman Žveglič je prepričan, da bi kmetije, če ne bi bile že celo desetletje izčrpavane z nizkimi odkupnimi cenami, razvoj lahko financirale s svojimi sredstvi. To je tudi pojasnil na primeru mlekarskih kmetij, ki so v zadnjem desetletju izgubile okroglih 200 milijonov sredstev.

naravakmetijstvomlekoodkupne ceneinvesticije

Minute za kmetijstvo in podeželje

10 let nerazumno nizkih odkupnih cen duši kmetijstvo

Predsednik KGZS Roman Žveglič je prepričan, da bi kmetije, če ne bi bile že celo desetletje izčrpavane z nizkimi odkupnimi cenami, razvoj lahko financirale s svojimi sredstvi. To je tudi pojasnil na primeru mlekarskih kmetij, ki so v zadnjem desetletju izgubile okroglih 200 milijonov sredstev.

VEČ ...|23. 12. 2021
10 let nerazumno nizkih odkupnih cen duši kmetijstvo

Predsednik KGZS Roman Žveglič je prepričan, da bi kmetije, če ne bi bile že celo desetletje izčrpavane z nizkimi odkupnimi cenami, razvoj lahko financirale s svojimi sredstvi. To je tudi pojasnil na primeru mlekarskih kmetij, ki so v zadnjem desetletju izgubile okroglih 200 milijonov sredstev.

Robert Božič

naravakmetijstvomlekoodkupne ceneinvesticije

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|22. 6. 2021
Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

naravakmetijstvosenenomlekomeso

Minute za kmetijstvo in podeželje

Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

VEČ ...|22. 6. 2021
Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

Robert Božič

naravakmetijstvosenenomlekomeso

Kmetijska oddaja

VEČ ...|29. 4. 2018
Zatiranje plevelov v koruzi

Naša gostja je bila ga. Metka Barbarič, svetovalka specialistka s KGZ Murska Sobota. V osrednjem delu oddaje smo gostili Darinko Sebenik, urednico Glasa dežele in se med drugim pogovarjali o razmerah na trgu surovega mleka. Mag. Nataša Ferant pa je povabila na posvet ob letošnjem 12. dnevu odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu.

Zatiranje plevelov v koruzi

Naša gostja je bila ga. Metka Barbarič, svetovalka specialistka s KGZ Murska Sobota. V osrednjem delu oddaje smo gostili Darinko Sebenik, urednico Glasa dežele in se med drugim pogovarjali o razmerah na trgu surovega mleka. Mag. Nataša Ferant pa je povabila na posvet ob letošnjem 12. dnevu odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu.

koruzamlekoplevelikrizazelišča

Kmetijska oddaja

Zatiranje plevelov v koruzi
Naša gostja je bila ga. Metka Barbarič, svetovalka specialistka s KGZ Murska Sobota. V osrednjem delu oddaje smo gostili Darinko Sebenik, urednico Glasa dežele in se med drugim pogovarjali o razmerah na trgu surovega mleka. Mag. Nataša Ferant pa je povabila na posvet ob letošnjem 12. dnevu odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu.
VEČ ...|29. 4. 2018
Zatiranje plevelov v koruzi
Naša gostja je bila ga. Metka Barbarič, svetovalka specialistka s KGZ Murska Sobota. V osrednjem delu oddaje smo gostili Darinko Sebenik, urednico Glasa dežele in se med drugim pogovarjali o razmerah na trgu surovega mleka. Mag. Nataša Ferant pa je povabila na posvet ob letošnjem 12. dnevu odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu.

Robert Božič

koruzamlekoplevelikrizazelišča

Priporočamo
|
Aktualno

Za življenje

VEČ ...|23. 9. 2023
Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Mateja Feltrin Novljan

Naš gost

VEČ ...|23. 9. 2023
Dr. Ivan Platovnjak

Docent dr. Ivan Platovnjak je duhovnik, predavatelj in profesor, ki se zelo poglobljeno, znanstveno in raziskovalno ukvarja s področjem duhovnosti. Je skrbnik študijskega programa Duhovno izpopolnjevanje in koordinator za teološke simpozije ter še marsikaj drugega. Rodil se je v preprosti, kmečki družini, ki mu je pomagala delati prve korake v veri, o duhovniškem poklicu pa je začel razmišljati po prvem letniku srednje šole.

Dr. Ivan Platovnjak

Docent dr. Ivan Platovnjak je duhovnik, predavatelj in profesor, ki se zelo poglobljeno, znanstveno in raziskovalno ukvarja s področjem duhovnosti. Je skrbnik študijskega programa Duhovno izpopolnjevanje in koordinator za teološke simpozije ter še marsikaj drugega. Rodil se je v preprosti, kmečki družini, ki mu je pomagala delati prve korake v veri, o duhovniškem poklicu pa je začel razmišljati po prvem letniku srednje šole.

Slavi Košir

Globine

VEČ ...|12. 9. 2023
Človek in smisel njegovega dela

V septembrskih Globinah smo se dotaknili obširnega področja, ki ga zajema družbeni nauk Cerkve. Od kdaj je Cerkev vpeta v teme, ki zadevajo socialno pravičnost, vlogo države, solidarnost, človekovo dostojanstvo in skrb za okolje? Številni danes razumejo to kot nepotrebno vmešavanje Cerkve v družbeno politično dogajanje. Je res? Posebej smo se ustavili tudi pri vprašanju smisla človeškega dela z vidika socialne moralne teologije. Naš sogovornik je bil župnik iz Šmihela pri Novem mestu Štefan Hosta.

Človek in smisel njegovega dela

V septembrskih Globinah smo se dotaknili obširnega področja, ki ga zajema družbeni nauk Cerkve. Od kdaj je Cerkev vpeta v teme, ki zadevajo socialno pravičnost, vlogo države, solidarnost, človekovo dostojanstvo in skrb za okolje? Številni danes razumejo to kot nepotrebno vmešavanje Cerkve v družbeno politično dogajanje. Je res? Posebej smo se ustavili tudi pri vprašanju smisla človeškega dela z vidika socialne moralne teologije. Naš sogovornik je bil župnik iz Šmihela pri Novem mestu Štefan Hosta.

Blaž Lesnik

Moja zgodba

VEČ ...|24. 9. 2023
Jožef Trpin - Avtobusi in trolejbusi Ljubljane med letoma 1927 in 1994

Oddaja Moja zgodba je tokrat nekoliko drugačna, umeščena v rubriko posebno, saj smo govorili o Avtobusih in trolejbusih Ljubljane med letoma 1927 in 1994. To je naslov bogate monografije nekaj večjega formata od A4, ki obsega 656 strani in tehta dva in pol kilograma. Njen avtor je diplomirani inženir kemije Jožef Trpin, ki je vse življenje delal v farmaciji v podjetju Lek, a je imel za avtobuse vedno čas in se zanje nikoli ni nehal zanimati.

Pozabi je iztrgal vrsto podatkov o prevozu potnikov v Ljubljani. Zanimali so ga tehniški podatki o vozilih, njihovi načrti, oznake, registrske tablice, vozni redi in še marsikaj, kar je povezano z javnim mestnim prometom.

Jožef Trpin - Avtobusi in trolejbusi Ljubljane med letoma 1927 in 1994

Oddaja Moja zgodba je tokrat nekoliko drugačna, umeščena v rubriko posebno, saj smo govorili o Avtobusih in trolejbusih Ljubljane med letoma 1927 in 1994. To je naslov bogate monografije nekaj večjega formata od A4, ki obsega 656 strani in tehta dva in pol kilograma. Njen avtor je diplomirani inženir kemije Jožef Trpin, ki je vse življenje delal v farmaciji v podjetju Lek, a je imel za avtobuse vedno čas in se zanje nikoli ni nehal zanimati.

Pozabi je iztrgal vrsto podatkov o prevozu potnikov v Ljubljani. Zanimali so ga tehniški podatki o vozilih, njihovi načrti, oznake, registrske tablice, vozni redi in še marsikaj, kar je povezano z javnim mestnim prometom.

Jože Bartolj

Pogovor o

VEČ ...|20. 9. 2023
Medvrstniško nasilje

Je medvrstniškega nasilja danes več kot ga je bilo nekoč? Kako ga prepoznati in se nanj odzvati? Kaj lahko naredi šola in kaj smo dolžni narediti starši? Na ta in še mnoga druga vprašanja smo odgovarjali s strokovnjaki z različnih področij.  

Medvrstniško nasilje

Je medvrstniškega nasilja danes več kot ga je bilo nekoč? Kako ga prepoznati in se nanj odzvati? Kaj lahko naredi šola in kaj smo dolžni narediti starši? Na ta in še mnoga druga vprašanja smo odgovarjali s strokovnjaki z različnih področij.  

Manca Hribar

Kulturni utrinki

VEČ ...|25. 9. 2023
Alojzij Pavel Florjančič - Iz paradiža, Tri stoletja Škofjeloškega pasijona

Alojzij Pavel Florjančič - Iz paradiža, Tri stoletja Škofjeloškega pasijona

Jože Bartolj

kulturaliteraturaškofjeloški pasijonIz paradižaAlojzij Pavel Florjančič

Spominjamo se

VEČ ...|25. 9. 2023
Spominjamo se dne 25. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 25. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Življenje išče pot

VEČ ...|25. 9. 2023
Žalovanje odpre brezno žalosti

P. Ivan Platovnjak že tri leta spremlja skupine žalujočih po izgubi ljubljene osebe. Povedal nam je kaj občutijo žalujoči in kako jih lahko bolje razumemo in slišimo.

Žalovanje odpre brezno žalosti

P. Ivan Platovnjak že tri leta spremlja skupine žalujočih po izgubi ljubljene osebe. Povedal nam je kaj občutijo žalujoči in kako jih lahko bolje razumemo in slišimo.

s. Meta Potočnik

Svetovalnica

VEČ ...|25. 9. 2023
Kuhajmo s sestro Nikolino

Štajerska gibanica, kostanj za nadev, shranjevanje špinače, jedi iz bučk, marmelada iz grozdja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Štajerska gibanica, kostanj za nadev, shranjevanje špinače, jedi iz bučk, marmelada iz grozdja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak