Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|27. 1. 2022
Prehranski varuh: Ali se v klavnicah manipulira?

Ali se v slovenskih klavnicah lahko »manipulira« s težo živali, se, po prejetih opozorilih s strani rejcev, sprašuje Igor Hrovatič, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je klavna teža moških živali, približno enake starosti, pasme, istega rejca v isti klavnici razlikovala tudi do 200 kg, je pristojnim inštitucijam prijavil sum neustreznega delovanja merilnih naprav in sum menjave ušesnih številk živali po zakolu.

Prehranski varuh: Ali se v klavnicah manipulira?

Ali se v slovenskih klavnicah lahko »manipulira« s težo živali, se, po prejetih opozorilih s strani rejcev, sprašuje Igor Hrovatič, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je klavna teža moških živali, približno enake starosti, pasme, istega rejca v isti klavnici razlikovala tudi do 200 kg, je pristojnim inštitucijam prijavil sum neustreznega delovanja merilnih naprav in sum menjave ušesnih številk živali po zakolu.

mesoklavniceprehranski varuh

Minute za kmetijstvo in podeželje

Prehranski varuh: Ali se v klavnicah manipulira?

Ali se v slovenskih klavnicah lahko »manipulira« s težo živali, se, po prejetih opozorilih s strani rejcev, sprašuje Igor Hrovatič, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je klavna teža moških živali, približno enake starosti, pasme, istega rejca v isti klavnici razlikovala tudi do 200 kg, je pristojnim inštitucijam prijavil sum neustreznega delovanja merilnih naprav in sum menjave ušesnih številk živali po zakolu.

VEČ ...|27. 1. 2022
Prehranski varuh: Ali se v klavnicah manipulira?

Ali se v slovenskih klavnicah lahko »manipulira« s težo živali, se, po prejetih opozorilih s strani rejcev, sprašuje Igor Hrovatič, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je klavna teža moških živali, približno enake starosti, pasme, istega rejca v isti klavnici razlikovala tudi do 200 kg, je pristojnim inštitucijam prijavil sum neustreznega delovanja merilnih naprav in sum menjave ušesnih številk živali po zakolu.

Robert Božič

mesoklavniceprehranski varuh

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|26. 1. 2022
ZSPM: Akcije kažejo, da slovenskega mesa ne cenimo!

Ponujanje mesa znamke Izbrana kakovost Slovenije s 50% popustom razvrednoti delo rejcev, ima negativen vpliv za oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine ter vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano, pravi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager.

ZSPM: Akcije kažejo, da slovenskega mesa ne cenimo!

Ponujanje mesa znamke Izbrana kakovost Slovenije s 50% popustom razvrednoti delo rejcev, ima negativen vpliv za oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine ter vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano, pravi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager.

mesoakcijepopusti

Minute za kmetijstvo in podeželje

ZSPM: Akcije kažejo, da slovenskega mesa ne cenimo!

Ponujanje mesa znamke Izbrana kakovost Slovenije s 50% popustom razvrednoti delo rejcev, ima negativen vpliv za oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine ter vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano, pravi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager.

VEČ ...|26. 1. 2022
ZSPM: Akcije kažejo, da slovenskega mesa ne cenimo!

Ponujanje mesa znamke Izbrana kakovost Slovenije s 50% popustom razvrednoti delo rejcev, ima negativen vpliv za oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine ter vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano, pravi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager.

Robert Božič

mesoakcijepopusti

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|21. 1. 2022
Razvrednotenje znamke Izbrana kakovost Slovenije?

Dva slovenska trgovca v teh dneh v okviru cenovnih akcij ponujata prvovrstno slovensko mlado goveje meso po precej znižanih cenah. V trgovinah Tuš lahko kupci goveje stegno brez kosti, ki se prodaja v okviru nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije kupijo s kar 50 odstotnim popustom, kar je nesprejemljivo in vodi k razvrednotenju te znamke pravi Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

Razvrednotenje znamke Izbrana kakovost Slovenije?

Dva slovenska trgovca v teh dneh v okviru cenovnih akcij ponujata prvovrstno slovensko mlado goveje meso po precej znižanih cenah. V trgovinah Tuš lahko kupci goveje stegno brez kosti, ki se prodaja v okviru nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije kupijo s kar 50 odstotnim popustom, kar je nesprejemljivo in vodi k razvrednotenju te znamke pravi Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

naravakmetijstvomesoIK

Minute za kmetijstvo in podeželje

Razvrednotenje znamke Izbrana kakovost Slovenije?

Dva slovenska trgovca v teh dneh v okviru cenovnih akcij ponujata prvovrstno slovensko mlado goveje meso po precej znižanih cenah. V trgovinah Tuš lahko kupci goveje stegno brez kosti, ki se prodaja v okviru nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije kupijo s kar 50 odstotnim popustom, kar je nesprejemljivo in vodi k razvrednotenju te znamke pravi Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

VEČ ...|21. 1. 2022
Razvrednotenje znamke Izbrana kakovost Slovenije?

Dva slovenska trgovca v teh dneh v okviru cenovnih akcij ponujata prvovrstno slovensko mlado goveje meso po precej znižanih cenah. V trgovinah Tuš lahko kupci goveje stegno brez kosti, ki se prodaja v okviru nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije kupijo s kar 50 odstotnim popustom, kar je nesprejemljivo in vodi k razvrednotenju te znamke pravi Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

Robert Božič

naravakmetijstvomesoIK

Kmetijska oddaja

VEČ ...|9. 1. 2022
Najpogostejše napake pri predelavi mesa na kmetijah

V tokratni oddaji smo se ponovno ozrli na posvet o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in slišali o pogojih, ki jih mora član kmetije izpolnjevati za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter o najpogostejših napakah, ki se pojavljajo pri predelavi mesa. 

Najpogostejše napake pri predelavi mesa na kmetijah

V tokratni oddaji smo se ponovno ozrli na posvet o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in slišali o pogojih, ki jih mora član kmetije izpolnjevati za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter o najpogostejših napakah, ki se pojavljajo pri predelavi mesa. 

kmetijstvonaravameso

Kmetijska oddaja

Najpogostejše napake pri predelavi mesa na kmetijah

V tokratni oddaji smo se ponovno ozrli na posvet o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in slišali o pogojih, ki jih mora član kmetije izpolnjevati za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter o najpogostejših napakah, ki se pojavljajo pri predelavi mesa. 

VEČ ...|9. 1. 2022
Najpogostejše napake pri predelavi mesa na kmetijah

V tokratni oddaji smo se ponovno ozrli na posvet o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in slišali o pogojih, ki jih mora član kmetije izpolnjevati za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter o najpogostejših napakah, ki se pojavljajo pri predelavi mesa. 

Slavi Košir

kmetijstvonaravameso

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|24. 6. 2021
Ceneno dampinško meso iz tujine kmete stiska ob zid. Že več kot leto dni!

Strmo rast vhodnih surovin kmetijske pridelave na Evropskih trgih na svojih plečih občutijo slovenski potrošniki ter slovenski kmetje in zadruge. Potrošniki zato, ker so soočeni s podražitvami hrane, kmetje pa zaradi padca odkupnih cen. To da za slovenske prašiče ni interesa v naših klavnicah in morajo kmetje prodajne poti iskati v Avstriji je za zadružnike absolutno nesprejemljivo, saj slovenskega kmeta postavlja v situacijo, ko mora zaradi lastnega preživetja odločati, da kakovostno slovensko meso, ki ga potrošnik želi, proda preko meja,« pravi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Ceneno dampinško meso iz tujine kmete stiska ob zid. Že več kot leto dni!

Strmo rast vhodnih surovin kmetijske pridelave na Evropskih trgih na svojih plečih občutijo slovenski potrošniki ter slovenski kmetje in zadruge. Potrošniki zato, ker so soočeni s podražitvami hrane, kmetje pa zaradi padca odkupnih cen. To da za slovenske prašiče ni interesa v naših klavnicah in morajo kmetje prodajne poti iskati v Avstriji je za zadružnike absolutno nesprejemljivo, saj slovenskega kmeta postavlja v situacijo, ko mora zaradi lastnega preživetja odločati, da kakovostno slovensko meso, ki ga potrošnik želi, proda preko meja,« pravi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

naravakmetijstvopolitika. mesodampingcenetrgovci nepravilnosti v verigi od vi do vilic

Minute za kmetijstvo in podeželje

Ceneno dampinško meso iz tujine kmete stiska ob zid. Že več kot leto dni!

Strmo rast vhodnih surovin kmetijske pridelave na Evropskih trgih na svojih plečih občutijo slovenski potrošniki ter slovenski kmetje in zadruge. Potrošniki zato, ker so soočeni s podražitvami hrane, kmetje pa zaradi padca odkupnih cen. To da za slovenske prašiče ni interesa v naših klavnicah in morajo kmetje prodajne poti iskati v Avstriji je za zadružnike absolutno nesprejemljivo, saj slovenskega kmeta postavlja v situacijo, ko mora zaradi lastnega preživetja odločati, da kakovostno slovensko meso, ki ga potrošnik želi, proda preko meja,« pravi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

VEČ ...|24. 6. 2021
Ceneno dampinško meso iz tujine kmete stiska ob zid. Že več kot leto dni!

Strmo rast vhodnih surovin kmetijske pridelave na Evropskih trgih na svojih plečih občutijo slovenski potrošniki ter slovenski kmetje in zadruge. Potrošniki zato, ker so soočeni s podražitvami hrane, kmetje pa zaradi padca odkupnih cen. To da za slovenske prašiče ni interesa v naših klavnicah in morajo kmetje prodajne poti iskati v Avstriji je za zadružnike absolutno nesprejemljivo, saj slovenskega kmeta postavlja v situacijo, ko mora zaradi lastnega preživetja odločati, da kakovostno slovensko meso, ki ga potrošnik želi, proda preko meja,« pravi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Robert Božič

naravakmetijstvopolitika. mesodampingcenetrgovci nepravilnosti v verigi od vi do vilic

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|22. 6. 2021
Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

naravakmetijstvosenenomlekomeso

Minute za kmetijstvo in podeželje

Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

VEČ ...|22. 6. 2021
Projekt Seneno: Dan odprtih vrat in predstavitev na Turistični kmetiji Apat

Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.

Robert Božič

naravakmetijstvosenenomlekomeso

Pogovor o

VEČ ...|13. 2. 2019
O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu

Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.

O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu

Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.

hranapolitikamesouvoz

Pogovor o

O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu
Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.
VEČ ...|13. 2. 2019
O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu
Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Tanja Dominko

hranapolitikamesouvoz

Kmetijska oddaja

VEČ ...|25. 3. 2018
Zakaj trgovci pred veliko nočjo uvažajo meso drobnice iz tujine?

Marjana Cvirn, urednica revije Drobnica je bila naša gostja v oddaji, z njo pa smo se pogovarjali o težavah rejcev drobnice zaradi dampinškega uvoza mesa iz tujine. V oddaji je Aleš Volčič iz Semenarne Ljubljana predstavil še pozne hibride koruze in nekaj alternativ, če koruze zaradi kolobarja ne moremo sejati.

Zakaj trgovci pred veliko nočjo uvažajo meso drobnice iz tujine?

Marjana Cvirn, urednica revije Drobnica je bila naša gostja v oddaji, z njo pa smo se pogovarjali o težavah rejcev drobnice zaradi dampinškega uvoza mesa iz tujine. V oddaji je Aleš Volčič iz Semenarne Ljubljana predstavil še pozne hibride koruze in nekaj alternativ, če koruze zaradi kolobarja ne moremo sejati.

drobnicamarjana cvirnrejci drobniceuvozmeso

Kmetijska oddaja

Zakaj trgovci pred veliko nočjo uvažajo meso drobnice iz tujine?
Marjana Cvirn, urednica revije Drobnica je bila naša gostja v oddaji, z njo pa smo se pogovarjali o težavah rejcev drobnice zaradi dampinškega uvoza mesa iz tujine. V oddaji je Aleš Volčič iz Semenarne Ljubljana predstavil še pozne hibride koruze in nekaj alternativ, če koruze zaradi kolobarja ne moremo sejati.
VEČ ...|25. 3. 2018
Zakaj trgovci pred veliko nočjo uvažajo meso drobnice iz tujine?
Marjana Cvirn, urednica revije Drobnica je bila naša gostja v oddaji, z njo pa smo se pogovarjali o težavah rejcev drobnice zaradi dampinškega uvoza mesa iz tujine. V oddaji je Aleš Volčič iz Semenarne Ljubljana predstavil še pozne hibride koruze in nekaj alternativ, če koruze zaradi kolobarja ne moremo sejati.

Robert Božič

drobnicamarjana cvirnrejci drobniceuvozmeso

Priporočamo
|
Aktualno

Pogovor o

VEČ ...|20. 11. 2024
Pred tednom Karitas

Pred tednom Karitas in ob 30. obletnici Uprave RS za zaščito in reševanje smo v oddaji v ospredje postavili lanske poplave - najhujšo vodno ujmo znano doslej in izkušnje, ki jih je prinesla ta naravna nesreča. Matej Pirnat, Danilo Jesenik Jelenc in Martin Smodiš so povedali, kako so doživljali samo nesrečo, kako je potekalo reševanje prizadetih, dostavljanje pomoči, koordinacija prostovoljcev. Stiske prizadetih v poplavah ostajajo, zato je raznovrstna pomoč še vedno potrebna. Gostje so predstavili tudi izkušnje, ki jih je prinesla lanska ujma.

Pred tednom Karitas

Pred tednom Karitas in ob 30. obletnici Uprave RS za zaščito in reševanje smo v oddaji v ospredje postavili lanske poplave - najhujšo vodno ujmo znano doslej in izkušnje, ki jih je prinesla ta naravna nesreča. Matej Pirnat, Danilo Jesenik Jelenc in Martin Smodiš so povedali, kako so doživljali samo nesrečo, kako je potekalo reševanje prizadetih, dostavljanje pomoči, koordinacija prostovoljcev. Stiske prizadetih v poplavah ostajajo, zato je raznovrstna pomoč še vedno potrebna. Gostje so predstavili tudi izkušnje, ki jih je prinesla lanska ujma.

Tone Gorjup

politikaživljenje

Moja zgodba

VEČ ...|10. 11. 2024
Znanstveni posvet ob 100 letnici rojstva Alojza Rebule - 1

V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.

Znanstveni posvet ob 100 letnici rojstva Alojza Rebule - 1

V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.

Jože Bartolj

spominpolitikaAlojz RebulaJanko KosMarko SnojVinko OšlakBrane Senegačnik

Globine

VEČ ...|12. 11. 2024
Zakaj bi se morala Cerkev ukvarjati z misijoni?

Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.

Zakaj bi se morala Cerkev ukvarjati z misijoni?

Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.

Blaž Lesnik

duhovnostmisijoniAfrikaevangelizacijaCerkev

Komentar tedna

VEČ ...|15. 11. 2024
Marko Pavliha: Bruce Lipton v Barceloni

Spoštovane poslušalke, cenjeni poslušalci, na kaj pomislite ob imenu Barcelona? 

Morda na glavno mesto Katalonije ali na drugo največje v Španiji, ki slovi po še nedokončani stolnici Sagrada Familia? Mogoče na baziliko Santa Maria del Mar, Kolumbov spomenik, ulico La Rambla, akvarij, slavno nogometno ekipo in stadion Camp Nou? Nemara na prelepo pesem pokojnega Freddieja Mercuryja in olimpijske igre? Ali na slikovit samostan Montserrat, ki se nahaja v bližnjem gorovju v skalovju in je najbolj obiskan španski romarski kraj s kipom katalonske zaščitnice črne Marije?

Komentar je pripravil profesor prava, dvojni doktor, Marko Pavliha.

Marko Pavliha: Bruce Lipton v Barceloni

Spoštovane poslušalke, cenjeni poslušalci, na kaj pomislite ob imenu Barcelona? 

Morda na glavno mesto Katalonije ali na drugo največje v Španiji, ki slovi po še nedokončani stolnici Sagrada Familia? Mogoče na baziliko Santa Maria del Mar, Kolumbov spomenik, ulico La Rambla, akvarij, slavno nogometno ekipo in stadion Camp Nou? Nemara na prelepo pesem pokojnega Freddieja Mercuryja in olimpijske igre? Ali na slikovit samostan Montserrat, ki se nahaja v bližnjem gorovju v skalovju in je najbolj obiskan španski romarski kraj s kipom katalonske zaščitnice črne Marije?

Komentar je pripravil profesor prava, dvojni doktor, Marko Pavliha.

Marko Pavliha

komentardružbaodnosi

Sol in luč

VEČ ...|12. 11. 2024
Odpuščanje

Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.

Odpuščanje

Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.

Tadej Sadar

odpuščanjekrivda

Spominjamo se

VEČ ...|22. 11. 2024
Spominjamo se dne 22. 11.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 22. 11.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 11. 2024
Krompirjevi cmoki

Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot  sveže narejene. 

Krompirjevi cmoki

Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot  sveže narejene. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Duhovna misel

VEČ ...|22. 11. 2024
Ali je v nebesih kakšen odvetnik?

Nekega dne so bila vrata, ki so ločevale nebesa in pekel, ...

Iz knjige Zgodbe s semeni upanja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Ali je v nebesih kakšen odvetnik?

Nekega dne so bila vrata, ki so ločevale nebesa in pekel, ...

Iz knjige Zgodbe s semeni upanja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Rožni venec

VEČ ...|22. 11. 2024
Žalostni del dne 22. 11.

Molili so radijski sodelavci.

Žalostni del dne 22. 11.

Molili so radijski sodelavci.

Radio Ognjišče