Ali se v slovenskih klavnicah lahko »manipulira« s težo živali, se, po prejetih opozorilih s strani rejcev, sprašuje Igor Hrovatič, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je klavna teža moških živali, približno enake starosti, pasme, istega rejca v isti klavnici razlikovala tudi do 200 kg, je pristojnim inštitucijam prijavil sum neustreznega delovanja merilnih naprav in sum menjave ušesnih številk živali po zakolu.
Ali se v slovenskih klavnicah lahko »manipulira« s težo živali, se, po prejetih opozorilih s strani rejcev, sprašuje Igor Hrovatič, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je klavna teža moških živali, približno enake starosti, pasme, istega rejca v isti klavnici razlikovala tudi do 200 kg, je pristojnim inštitucijam prijavil sum neustreznega delovanja merilnih naprav in sum menjave ušesnih številk živali po zakolu.
Ponujanje mesa znamke Izbrana kakovost Slovenije s 50% popustom razvrednoti delo rejcev, ima negativen vpliv za oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine ter vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano, pravi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager.
Ponujanje mesa znamke Izbrana kakovost Slovenije s 50% popustom razvrednoti delo rejcev, ima negativen vpliv za oblikovanje odkupnih cen v prihodnje, razvrednoti pomen kvalitetne, lokalno pridelane hrane kot strateške dobrine ter vnaša dodatno nezadovoljstvo v odnose med deležniki preskrbe s hrano, pravi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager.
Dva slovenska trgovca v teh dneh v okviru cenovnih akcij ponujata prvovrstno slovensko mlado goveje meso po precej znižanih cenah. V trgovinah Tuš lahko kupci goveje stegno brez kosti, ki se prodaja v okviru nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije kupijo s kar 50 odstotnim popustom, kar je nesprejemljivo in vodi k razvrednotenju te znamke pravi Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.
Dva slovenska trgovca v teh dneh v okviru cenovnih akcij ponujata prvovrstno slovensko mlado goveje meso po precej znižanih cenah. V trgovinah Tuš lahko kupci goveje stegno brez kosti, ki se prodaja v okviru nacionalne sheme Izbrana kakovost Slovenije kupijo s kar 50 odstotnim popustom, kar je nesprejemljivo in vodi k razvrednotenju te znamke pravi Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.
V tokratni oddaji smo se ponovno ozrli na posvet o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in slišali o pogojih, ki jih mora član kmetije izpolnjevati za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter o najpogostejših napakah, ki se pojavljajo pri predelavi mesa.
V tokratni oddaji smo se ponovno ozrli na posvet o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in slišali o pogojih, ki jih mora član kmetije izpolnjevati za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter o najpogostejših napakah, ki se pojavljajo pri predelavi mesa.
Strmo rast vhodnih surovin kmetijske pridelave na Evropskih trgih na svojih plečih občutijo slovenski potrošniki ter slovenski kmetje in zadruge. Potrošniki zato, ker so soočeni s podražitvami hrane, kmetje pa zaradi padca odkupnih cen. To da za slovenske prašiče ni interesa v naših klavnicah in morajo kmetje prodajne poti iskati v Avstriji je za zadružnike absolutno nesprejemljivo, saj slovenskega kmeta postavlja v situacijo, ko mora zaradi lastnega preživetja odločati, da kakovostno slovensko meso, ki ga potrošnik želi, proda preko meja,« pravi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.
Strmo rast vhodnih surovin kmetijske pridelave na Evropskih trgih na svojih plečih občutijo slovenski potrošniki ter slovenski kmetje in zadruge. Potrošniki zato, ker so soočeni s podražitvami hrane, kmetje pa zaradi padca odkupnih cen. To da za slovenske prašiče ni interesa v naših klavnicah in morajo kmetje prodajne poti iskati v Avstriji je za zadružnike absolutno nesprejemljivo, saj slovenskega kmeta postavlja v situacijo, ko mora zaradi lastnega preživetja odločati, da kakovostno slovensko meso, ki ga potrošnik želi, proda preko meja,« pravi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije.
Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.
Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.
Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.
Marjana Cvirn, urednica revije Drobnica je bila naša gostja v oddaji, z njo pa smo se pogovarjali o težavah rejcev drobnice zaradi dampinškega uvoza mesa iz tujine. V oddaji je Aleš Volčič iz Semenarne Ljubljana predstavil še pozne hibride koruze in nekaj alternativ, če koruze zaradi kolobarja ne moremo sejati.
Pred tednom Karitas in ob 30. obletnici Uprave RS za zaščito in reševanje smo v oddaji v ospredje postavili lanske poplave - najhujšo vodno ujmo znano doslej in izkušnje, ki jih je prinesla ta naravna nesreča. Matej Pirnat, Danilo Jesenik Jelenc in Martin Smodiš so povedali, kako so doživljali samo nesrečo, kako je potekalo reševanje prizadetih, dostavljanje pomoči, koordinacija prostovoljcev. Stiske prizadetih v poplavah ostajajo, zato je raznovrstna pomoč še vedno potrebna. Gostje so predstavili tudi izkušnje, ki jih je prinesla lanska ujma.
V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.
Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.
Spoštovane poslušalke, cenjeni poslušalci, na kaj pomislite ob imenu Barcelona?
Morda na glavno mesto Katalonije ali na drugo največje v Španiji, ki slovi po še nedokončani stolnici Sagrada Familia? Mogoče na baziliko Santa Maria del Mar, Kolumbov spomenik, ulico La Rambla, akvarij, slavno nogometno ekipo in stadion Camp Nou? Nemara na prelepo pesem pokojnega Freddieja Mercuryja in olimpijske igre? Ali na slikovit samostan Montserrat, ki se nahaja v bližnjem gorovju v skalovju in je najbolj obiskan španski romarski kraj s kipom katalonske zaščitnice črne Marije?
Komentar je pripravil profesor prava, dvojni doktor, Marko Pavliha.
Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot sveže narejene.