Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|18. 11. 2022
Andreja Grobiša: Če otroci ne bodo začutili, kaj zares pomeni biti kmet, ne vem kaj čaka našo družbo?

V naših vrtcih in osnovnih šolah bo danes na obisku kar precej mladih kmetov, marsikje pa so se v teh ustanovah odločili, da se bodo vzgojne skupine odpravile na kratek obisk na bližnjo kmetijo, da bodo otroci lahko videli, kako tam poteka delo. Mlada kmetica Andreja Grobiša pravi, da so taki obiski zelo pomembni.

Andreja Grobiša: Če otroci ne bodo začutili, kaj zares pomeni biti kmet, ne vem kaj čaka našo družbo?

V naših vrtcih in osnovnih šolah bo danes na obisku kar precej mladih kmetov, marsikje pa so se v teh ustanovah odločili, da se bodo vzgojne skupine odpravile na kratek obisk na bližnjo kmetijo, da bodo otroci lahko videli, kako tam poteka delo. Mlada kmetica Andreja Grobiša pravi, da so taki obiski zelo pomembni.

dan slovenske hranekmetjeotroci

Minute za kmetijstvo in podeželje

Andreja Grobiša: Če otroci ne bodo začutili, kaj zares pomeni biti kmet, ne vem kaj čaka našo družbo?

V naših vrtcih in osnovnih šolah bo danes na obisku kar precej mladih kmetov, marsikje pa so se v teh ustanovah odločili, da se bodo vzgojne skupine odpravile na kratek obisk na bližnjo kmetijo, da bodo otroci lahko videli, kako tam poteka delo. Mlada kmetica Andreja Grobiša pravi, da so taki obiski zelo pomembni.

VEČ ...|18. 11. 2022
Andreja Grobiša: Če otroci ne bodo začutili, kaj zares pomeni biti kmet, ne vem kaj čaka našo družbo?

V naših vrtcih in osnovnih šolah bo danes na obisku kar precej mladih kmetov, marsikje pa so se v teh ustanovah odločili, da se bodo vzgojne skupine odpravile na kratek obisk na bližnjo kmetijo, da bodo otroci lahko videli, kako tam poteka delo. Mlada kmetica Andreja Grobiša pravi, da so taki obiski zelo pomembni.

Robert Božič

dan slovenske hranekmetjeotroci

Svetovalnica

VEČ ...|17. 11. 2022
Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

zajtrkNIJZhranadan slovenske hrane

Svetovalnica

Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

VEČ ...|17. 11. 2022
Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

Radio Ognjišče

zajtrkNIJZhranadan slovenske hrane

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|15. 11. 2022
Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

dan slovenske hranečebelarjimlekomed

Minute za kmetijstvo in podeželje

Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

VEČ ...|15. 11. 2022
Boštjan Noč: Čas je za korak naprej. Za Teden slovenske hrane!

V petek bomo spet obeleževali dan slovenske hrane, otroci v vzgojno varstvenih ustanovah in osnovnih šolah pa bodo tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, mleka, kruha z maslom in medom ter jabolka. Letos bodo ob tem posebej razmišljali o dobrobiti, ki jo prinaša uživanje mleka in na Zvezi slovenske podeželske mladine so na to temo pripravili tudi posebne didaktične vsebine.A čebelarji, ki so bili pred 15-timi leti pobudniki te akcije pravijo, da je čas, da naredimo konkretne korake naprej.

Robert Božič

dan slovenske hranečebelarjimlekomed

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|17. 11. 2021
ZSPM in TZS: Tudi letos so pripravili didaktične vsebine

Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Zelo aktivni so bili v minulem mesecu tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine, kjer so za vzgojno izobraževalne ustanove pripravili posebne učne vsebine, pravi Anja Mager.

ZSPM in TZS: Tudi letos so pripravili didaktične vsebine

Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Zelo aktivni so bili v minulem mesecu tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine, kjer so za vzgojno izobraževalne ustanove pripravili posebne učne vsebine, pravi Anja Mager.

naravahranadan slovenske hrane

Minute za kmetijstvo in podeželje

ZSPM in TZS: Tudi letos so pripravili didaktične vsebine

Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Zelo aktivni so bili v minulem mesecu tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine, kjer so za vzgojno izobraževalne ustanove pripravili posebne učne vsebine, pravi Anja Mager.

VEČ ...|17. 11. 2021
ZSPM in TZS: Tudi letos so pripravili didaktične vsebine

Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Zelo aktivni so bili v minulem mesecu tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine, kjer so za vzgojno izobraževalne ustanove pripravili posebne učne vsebine, pravi Anja Mager.

Robert Božič

naravahranadan slovenske hrane

Priporočamo
|
Aktualno

Doživetja narave

VEČ ...|1. 12. 2023
Z Gregorjem Kresalom o astrofotografiji

Tokrat smo našo redno oddajo Zanimivosti nočnega neba, ki je na sporedu vsak prvi petek v mesecu in je namenjena ljubiteljskim astronomom, izpeljali v živo. Naš gost je bil mojster fotografije Gregor Kresal, ki se v zadnjem času posveča fotografiranju nočnega neba in astrofotografiji. Njegova fotografija Božje oko je bila razstavljena na prestižni razstavi Kraljevega observatorija v Greenwichu. Pridružil se nam je tudi avtor pravkar izdanega učbenika o astronomiji prof. Rasto Snoj, ki je zastavil dve nagradni vprašanji.

Z Gregorjem Kresalom o astrofotografiji

Tokrat smo našo redno oddajo Zanimivosti nočnega neba, ki je na sporedu vsak prvi petek v mesecu in je namenjena ljubiteljskim astronomom, izpeljali v živo. Naš gost je bil mojster fotografije Gregor Kresal, ki se v zadnjem času posveča fotografiranju nočnega neba in astrofotografiji. Njegova fotografija Božje oko je bila razstavljena na prestižni razstavi Kraljevega observatorija v Greenwichu. Pridružil se nam je tudi avtor pravkar izdanega učbenika o astronomiji prof. Rasto Snoj, ki je zastavil dve nagradni vprašanji.

Blaž Lesnik

astronomijavesoljefotografijanočno neboopazovanjeastrofotografija

Svetovalnica

VEČ ...|6. 12. 2023
Aktualna opravila na vrtu

V miklavževem jutru smo gostili Mišo Pušenjak, svetovalko specialistko za pridelavo zelenjave in okrasnih rastlin s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Odgovarjala je na vaša vprašanja, ki ste nam jih posredovali po elektronski pošti. 

Aktualna opravila na vrtu

V miklavževem jutru smo gostili Mišo Pušenjak, svetovalko specialistko za pridelavo zelenjave in okrasnih rastlin s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Odgovarjala je na vaša vprašanja, ki ste nam jih posredovali po elektronski pošti. 

Robert Božič

svetovanje

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|6. 12. 2023
Novice iz Sydneyja in Melbourna

Miklavž se je pri rojakih v Melbournu ustavil že na prvo adventno nedeljo, sprejem so mu pripravili učenci Slomškove šole. V Merrylandsu v Sydneyju je bilo to nedeljo po sveti maši srečanje v dvorani, Miklavž pa je popoldne obiskal Klub Triglav. V teh dneh se rojaki v obeh mestih pripravljajo na praznik Brezmadežne. V Sydneyju bosta sveti maši ob pol desetih dopoldne in ob sedmih zvečer, pred slednjo bo češčenje Najsvetejšega, v Melbournu pa bo maša ob desetih dopoldne. Dan kasneje, v soboto, pa se bodo tamkajšnji Slovenci odpravili na romanje v Ta Pinu. Zbrali se bodo pred slovensko kapelico, kjer bodo zmolili litanije, nato pa bo v bližnji kapeli adoracije še sveta maša. P. Simon Peter Berlec je v župnijskih oznanilih zapisal, da je za lepo praznovanje pomembna dobra priprava. Za pripravo na praznike si je treba vzeti čas – večkrat naravnost odtrgati. Večji je praznik, daljše so priprave nanj. S pripravami ustvarjamo posebno ozračje, pričakovanje … in obrnjeno: veselo pričakovanje in prijetno ozračje človeka spodbujata k zavzeti pripravi. Ali danes še verjamemo v pričakovanje, ko imamo vendar gumbe, avtomate, »instant« preparate, ko tako ni nobenega pričakovanja, vse je naenkrat tu … Krščansko pričakovanje v adventu in potem praznovanje božiča ni odvisno od daril in okraskov. Resnično lepoto praznika prinesejo duhovna doživetja, srečanja z živim Bogom in poglobitev pristnih medčloveških odnosov. Lažje si vzamemo čas in pripravimo vse potrebno, če nekoga z veseljem pričakujemo. Pravljica »Mizica, pogrni se!« je postala resnica: stopiš pred supermarket, vrata se sama odpro; kruh, bel, črn, orehova potica, pizza, vse kot »z neba« pada v košaro. Pet, deset minut, pa je vse doma ... Zelo rado se zgodi, da gredo tudi prazniki prehitro mimo nas. V adventnem času pripravljamo za božič predvsem svoje srce, urejamo odnose v družini, da bi bili prisrčni, topli in vredni človeka – predvsem pa vredni Boga, ki prihaja. Starši darujejo otrokom več svojega časa kot sicer, v ospredju je skrb za prijetno družinsko življenje, skrb za toplino in ljubezen. To pa seveda ne pade kar z neba, niti se ne da kupiti. Treba se je potruditi. Temu je namenjen čas adventa.

Novice iz Sydneyja in Melbourna

Miklavž se je pri rojakih v Melbournu ustavil že na prvo adventno nedeljo, sprejem so mu pripravili učenci Slomškove šole. V Merrylandsu v Sydneyju je bilo to nedeljo po sveti maši srečanje v dvorani, Miklavž pa je popoldne obiskal Klub Triglav. V teh dneh se rojaki v obeh mestih pripravljajo na praznik Brezmadežne. V Sydneyju bosta sveti maši ob pol desetih dopoldne in ob sedmih zvečer, pred slednjo bo češčenje Najsvetejšega, v Melbournu pa bo maša ob desetih dopoldne. Dan kasneje, v soboto, pa se bodo tamkajšnji Slovenci odpravili na romanje v Ta Pinu. Zbrali se bodo pred slovensko kapelico, kjer bodo zmolili litanije, nato pa bo v bližnji kapeli adoracije še sveta maša. P. Simon Peter Berlec je v župnijskih oznanilih zapisal, da je za lepo praznovanje pomembna dobra priprava. Za pripravo na praznike si je treba vzeti čas – večkrat naravnost odtrgati. Večji je praznik, daljše so priprave nanj. S pripravami ustvarjamo posebno ozračje, pričakovanje … in obrnjeno: veselo pričakovanje in prijetno ozračje človeka spodbujata k zavzeti pripravi. Ali danes še verjamemo v pričakovanje, ko imamo vendar gumbe, avtomate, »instant« preparate, ko tako ni nobenega pričakovanja, vse je naenkrat tu … Krščansko pričakovanje v adventu in potem praznovanje božiča ni odvisno od daril in okraskov. Resnično lepoto praznika prinesejo duhovna doživetja, srečanja z živim Bogom in poglobitev pristnih medčloveških odnosov. Lažje si vzamemo čas in pripravimo vse potrebno, če nekoga z veseljem pričakujemo. Pravljica »Mizica, pogrni se!« je postala resnica: stopiš pred supermarket, vrata se sama odpro; kruh, bel, črn, orehova potica, pizza, vse kot »z neba« pada v košaro. Pet, deset minut, pa je vse doma ... Zelo rado se zgodi, da gredo tudi prazniki prehitro mimo nas. V adventnem času pripravljamo za božič predvsem svoje srce, urejamo odnose v družini, da bi bili prisrčni, topli in vredni človeka – predvsem pa vredni Boga, ki prihaja. Starši darujejo otrokom več svojega časa kot sicer, v ospredju je skrb za prijetno družinsko življenje, skrb za toplino in ljubezen. To pa seveda ne pade kar z neba, niti se ne da kupiti. Treba se je potruditi. Temu je namenjen čas adventa.

Matjaž Merljak

družbarojaki

Dogodki

VEČ ...|1. 11. 2023
Ali imamo še kaj možnosti, da postanemo sveti?

Tokrat ste lahko prisluhnili pogovoru z Gregorjem Čušinom, ki nam vsak dan predstavlja svetnike. Kako ga nagovarjajo, kako se poglablja v njihovo življenje, komu se najbolj priporoča? Vprašali smo ga tudi, ali imamo še kaj možnosti, da postanemo sveti in kako je Gregor ob tem prazniku povezan s svojimi rajnimi domačimi.

Ali imamo še kaj možnosti, da postanemo sveti?

Tokrat ste lahko prisluhnili pogovoru z Gregorjem Čušinom, ki nam vsak dan predstavlja svetnike. Kako ga nagovarjajo, kako se poglablja v njihovo življenje, komu se najbolj priporoča? Vprašali smo ga tudi, ali imamo še kaj možnosti, da postanemo sveti in kako je Gregor ob tem prazniku povezan s svojimi rajnimi domačimi.

Matjaž Merljak

Naš gost

VEČ ...|2. 12. 2023
Naša gostja avtorica lutk, akademska slikarka in profesorica Agata Freyer

Naša gostjo je bila avtorica lutk, scenografka, kostumografka in akademska slikarka Agata Freyer, letošnja dobitnica Klemenčičeva nagrada za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji. V pogovoru smo izvedeli, da prihaja iz znane družine, ki je imela na Kongresnem trgu Lectarijo, najbolj znano trgovino umetnostne obrti v Ljubljani. Zanjo je mojster Plečnik izdelal načrte notranje opreme. Agata Freyer je že od malih nog vedela, da se želi ukvarjati z umetnostjo. Po končani Akademiji za likovno umetnost je ustvarila scene, lutke in kostume za več kot 40 predstav slovenskih in tujih lutkovnih gledališč. Bila je tudi soustanoviteljica Freyer teatra, ki je po osamosvojitvi združil več svobodnih lutkovnih ustvarjalcev in ponudil nekatere izjemne predstave, denimo Trnuljčico (1992), Tobija (1996) in Osla nazarenskega (1996). Sicer je bila Agata Feyer tudi predana profesorica umetnostne zgodovine na Srednji trgovski šoli, smer aranžerski tehnik.

Naša gostja avtorica lutk, akademska slikarka in profesorica Agata Freyer

Naša gostjo je bila avtorica lutk, scenografka, kostumografka in akademska slikarka Agata Freyer, letošnja dobitnica Klemenčičeva nagrada za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji. V pogovoru smo izvedeli, da prihaja iz znane družine, ki je imela na Kongresnem trgu Lectarijo, najbolj znano trgovino umetnostne obrti v Ljubljani. Zanjo je mojster Plečnik izdelal načrte notranje opreme. Agata Freyer je že od malih nog vedela, da se želi ukvarjati z umetnostjo. Po končani Akademiji za likovno umetnost je ustvarila scene, lutke in kostume za več kot 40 predstav slovenskih in tujih lutkovnih gledališč. Bila je tudi soustanoviteljica Freyer teatra, ki je po osamosvojitvi združil več svobodnih lutkovnih ustvarjalcev in ponudil nekatere izjemne predstave, denimo Trnuljčico (1992), Tobija (1996) in Osla nazarenskega (1996). Sicer je bila Agata Feyer tudi predana profesorica umetnostne zgodovine na Srednji trgovski šoli, smer aranžerski tehnik.

Jože Bartolj

spominživljenjeAgata FreyerLectarijalutkeEdi Majaron

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|7. 12. 2023
Miša Pušenjak o tem, ali slana res vpliva na okus kisle repe

Starejši ljudje na podeželju vedo povedati, da na res dobro kislo repo vpliva tudi to, če je repo na njivi vsaj enkrat dobila tudi slana. A Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor ob tem opozarja, da pa zelo nizke temperature lahko povzročijo, de repa zmrzne in je potem steklasta ter neuporabna.

Miša Pušenjak o tem, ali slana res vpliva na okus kisle repe

Starejši ljudje na podeželju vedo povedati, da na res dobro kislo repo vpliva tudi to, če je repo na njivi vsaj enkrat dobila tudi slana. A Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor ob tem opozarja, da pa zelo nizke temperature lahko povzročijo, de repa zmrzne in je potem steklasta ter neuporabna.

Robert Božič

naravakmetijstvovrtsvetovanjerepa

Duhovna misel

VEČ ...|7. 12. 2023
Bog govori velikokrat in na veliko načinov

Tedaj je Gospod odprl oslici usta in je rekla Bileamu: “Kaj sem ti storila, da si me že trikrat pretepel?” Bileam je rekel oslici: “Ker se norčuješ iz mene. Če bi imel pri roki meč, bi te pri priči ubil” (Četrta Mojzesova knjiga 22, 28-29).

Bog govori velikokrat in na veliko načinov

Tedaj je Gospod odprl oslici usta in je rekla Bileamu: “Kaj sem ti storila, da si me že trikrat pretepel?” Bileam je rekel oslici: “Ker se norčuješ iz mene. Če bi imel pri roki meč, bi te pri priči ubil” (Četrta Mojzesova knjiga 22, 28-29).

Pavle Ravnohrib

duhovnost

Rožni venec

VEČ ...|7. 12. 2023
Svetli del dne 7. 12.

Molitev je vodil ljubljansk pomožni škof Franc Šuštar.

Svetli del dne 7. 12.

Molitev je vodil ljubljansk pomožni škof Franc Šuštar.

Radio Ognjišče

S svetnikom na ti

VEČ ...|7. 12. 2023
Sv. Ambrož

So ljudje, ki govorijo, kot bi rožice sadili. In so ljudje, ki jim jezik teče kot …

Sv. Ambrož

So ljudje, ki govorijo, kot bi rožice sadili. In so ljudje, ki jim jezik teče kot …

Gregor Čušin

duhovnostspomin