Na sejmu bo letos mogoče obiskati in doživeti t.i. paviljon Čebelji svet, ki ga je kmetijsko ministrstvo oblikovalo z namenom osveščanja javnosti o pomembnosti čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo ter za kakovost življenja, pravi, direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec.
Na sejmu bo letos mogoče obiskati in doživeti t.i. paviljon Čebelji svet, ki ga je kmetijsko ministrstvo oblikovalo z namenom osveščanja javnosti o pomembnosti čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo ter za kakovost življenja, pravi, direktor Pomurskega sejma, Janez Erjavec.
Za veselje na naših vrtovih so zelo zaslužne čebele, saj s svojim opraševanjem poskrbijo za pisano podobo različnih vrst sadja in zelenjave. Letošnje leto je za čebele in čebelarjenje skrajno neugodno, saj je slabo vreme v aprilu in maju povzročilo, da so čebelarji, namesto da bi med točili, že primorani krmiti čebele, da bodo sploh preživele… Osebne izkušnje, kako se z letošnjo slabo sezono spopadajo v čebelarstvu Ferenčak, je z nami delil Rok Ferenčak.
Za veselje na naših vrtovih so zelo zaslužne čebele, saj s svojim opraševanjem poskrbijo za pisano podobo različnih vrst sadja in zelenjave. Letošnje leto je za čebele in čebelarjenje skrajno neugodno, saj je slabo vreme v aprilu in maju povzročilo, da so čebelarji, namesto da bi med točili, že primorani krmiti čebele, da bodo sploh preživele… Osebne izkušnje, kako se z letošnjo slabo sezono spopadajo v čebelarstvu Ferenčak, je z nami delil Rok Ferenčak.
Pogovarjali smo se z dr. Petrom Kozmusom, vodjo Rejskega programa za kranjsko čebelo, predsednikom Sveta za čebelarstvo pri Ministrstvu za kmetijstvo in je že nekaj let podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije Apimondia.
Pogovarjali smo se z dr. Petrom Kozmusom, vodjo Rejskega programa za kranjsko čebelo, predsednikom Sveta za čebelarstvo pri Ministrstvu za kmetijstvo in je že nekaj let podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije Apimondia.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča čebelarje, da bosta predvidoma ta petek, 21. avgusta, v Uradnemlistu RS objavljena dva dodatna javna razpisa za čebelarje za oddajovlog pri ukrepih: Tehnična pomoč čebelarjem in Racionalizacijasezonske selitve panjev. Za oba razpisa sso rezervirana sredstva vskupni vrednosti 163.000 evrov.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča čebelarje, da bosta predvidoma ta petek, 21. avgusta, v Uradnemlistu RS objavljena dva dodatna javna razpisa za čebelarje za oddajovlog pri ukrepih: Tehnična pomoč čebelarjem in Racionalizacijasezonske selitve panjev. Za oba razpisa sso rezervirana sredstva vskupni vrednosti 163.000 evrov.
V osrednjem delu nedeljske kmetijske oddaje smo govorili o čebelarjenju na pragu jeseni. Naš gost je bil čebelar Milan Meglič.
Neurja s točo, ki so na začetku tega meseca klestila na širšem ptujskem območju, so v kmetijstvu povzročila za skoraj 12 milijonov evrov škode. O tem in zapletih v prvem delu oddaje, v drugem pa z čebelarjem Milanom Megličem o čebelarjenju na višku poletja.
Poleg zakasnitve v razvoju čebeljih družin, zaradi pomanjkanja svežega nektarja in cvetnega prahu in zakasnitve v razvoju vegetacije, lahko v preostanku sezone pričakujemo tudi večjo prisotnost varoje v čebeljih družinah. Razmere katerim smo priča namreč dokaj ugodno vplivajo na njen razvoj, saj se zaradi mraza podaljša čas razvoja zalege, zato se iz posamezne celice pokrite zalege izvali vsaj ena varoja več kot bi se smela. Tudi na tem področju priporočamo pazljivost in redno spremljanje prisotnosti varoje v čebeljih družinah, pravi svetovalec specialist ČSS Simon Golob
Predstavili smo novo knjigo, ki je izšla pri Slovenski Matici in se s tem pridružuje bogati čebelarski strokovni in poljudni literaturi. Napisala jo je dr. Marija Stanonik in ji dala pomenljiv naslov: Čebela na cvetu in v svetu. Letos bomo namreč prav na pobudo Slovenije praznovali prvi svetovni dan čebel.
OMD plačila ne bodo več obdavčena, povabili smo na 39. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, ob 130 letnici Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor pa smo se o izzivih delovanja pogovarjali z direktorico mag. Ireno Leonido Kropf.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. november 2024 ob 05-ih
Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.
Pred tednom Karitas in ob 30. obletnici Uprave RS za zaščito in reševanje smo v oddaji v ospredje postavili lanske poplave - najhujšo vodno ujmo znano doslej in izkušnje, ki jih je prinesla ta naravna nesreča. Matej Pirnat, Danilo Jesenik Jelenc in Martin Smodiš so povedali, kako so doživljali samo nesrečo, kako je potekalo reševanje prizadetih, dostavljanje pomoči, koordinacija prostovoljcev. Stiske prizadetih v poplavah ostajajo, zato je raznovrstna pomoč še vedno potrebna. Gostje so predstavili tudi izkušnje, ki jih je prinesla lanska ujma.
Za izhodišče smo vzeli stavek legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi in se osredotočili na cilj. V letu tematskih in gozdnih učnih poti (mineva pol stoletja od prve takšne poti) so nas gozdarja Jože Prah in Luka Jemec ter markacist Zdravko Bodlaj spomnili, da poti niso samoumevna dobrina.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot sveže narejene.