Od slike do besede
Muzeji na Gorenjskem so se odločili za skupen promocijski projekt, s katerim želijo v muzejske hiše privabiti več obiskovalcev. Pripravili so Projekt Z Valvasorjem po gorenjskih muzejih, v katerem Valvasor gledalcem predstavlja dragocenosti, ki se skrivajo v muzejih. In o tem smo govorili v oddaji Od slike do besede z direktorico Gorenjskega muzeja Kranj Marjano Žibert in direktorico Tržiškega muzeja Jano Babšek.
Od slike do besede
Muzeji na Gorenjskem so se odločili za skupen promocijski projekt, s katerim želijo v muzejske hiše privabiti več obiskovalcev. Pripravili so Projekt Z Valvasorjem po gorenjskih muzejih, v katerem Valvasor gledalcem predstavlja dragocenosti, ki se skrivajo v muzejih. In o tem smo govorili v oddaji Od slike do besede z direktorico Gorenjskega muzeja Kranj Marjano Žibert in direktorico Tržiškega muzeja Jano Babšek.
Kulturni utrinki
Kulturni utrinki
Naš gost
S. Zorica je uršulinka, ki od novembra 2021 deluje v Senegalu. Spregovorila nam je o svoji poti, klicu, ki ga najprej ni želela razumeti, danes pa ji dokazuje kako ljubeča je Božja previdnost. Spoznajte življenje in delo misijonarke v deželi, ki bo tudi del prihajajoče Pustne Sobotne iskrice. Letos bo skušala omiliti lakoto otrok na Arktiki, v Senegalu in Kongu.
Globine
V Globinah smo odprli vrata teologiji pokojnega papeža Benedikta XVI. Dotaknili smo se tudi vprašanja tradicije in modernejših tokov znotraj Cerkve, saj naj bi bil prav zaslužni papež najbolj blizu vernikom, ki zagovarjajo latinsko liturgijo. Kako živi so ti tokovi znotraj Cerkve po svetu? Naš gost je bil vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina.
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Doživetja narave
Tokratni gost je strnil 46 let spoznavanja himalajske dežele, kjer je opravil vsaj 30 trekingov in tudi osem vzponov na najvišje gore sveta. Viki Grošelj je spregovoril o Križu čez Nepal - enem samem dolgem potovanju prek najvišjih vrhov nazaj k ljudem.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. januar 2023 ob 05-ih
S svetnikom na ti
Ubogi si, res. A ne ker bi bil ubožen, saj ti denarja ni manjkalo, temveč zaradi …
Sobotni duhovni večer
Najprej boste slišali duhovni nagovor celjskega škofa Maksimilijana Matjaža. Nadaljevali bomo z molitvijo prvih nedeljskih večernic in molitvijo rožnega venca, ki ga bomo molili za mir v Ukrajini. V zadnjem delu duhovnega večera boste slišali pet poglavij - od 7. do 11. - iz Matejevega evangelija.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.