Ukrep sodi med prizadevanja, da se afriška prašičja kuga, ki je prisotna v skoraj vseh sosednjih državah in vseh državah Zahodnega Balkana, ne bi prenesla v slovenske reje.
Ukrep sodi med prizadevanja, da se afriška prašičja kuga, ki je prisotna v skoraj vseh sosednjih državah in vseh državah Zahodnega Balkana, ne bi prenesla v slovenske reje.
Afriška prašičja kuga se bliskovito širi v rejah domačih prašičev v Romuniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem. V vseh teh državah tedensko odkrijejo več kot 100 novookuženih rej prašičev, in kot zatrjujejo v Srbiji, je prav vzdrževanje učinkovitih biovarnostnih ukrepov največja težava, ki botruje požaru te bolezni. Srbski strokovnjaki opozarjajo, da je za omejitev širitve te bolezni nujno, da se popolnoma omeji rejne prašiče od stika z okolico, drugimi domačimi živalmi in da do prašičev, kljub razkuževanju ne dostopajo tudi uradne osebe, torej veterinarji, ki vsaj polna dva dni niso bili na nobeni drugi kmetiji. V zahodni Evropi se je uveljavila praksa 72 ur karantene, o uvedbi tega razmišljajo tudi pri nas. Več pa mag. Breda Hrovatin z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Afriška prašičja kuga se bliskovito širi v rejah domačih prašičev v Romuniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem. V vseh teh državah tedensko odkrijejo več kot 100 novookuženih rej prašičev, in kot zatrjujejo v Srbiji, je prav vzdrževanje učinkovitih biovarnostnih ukrepov največja težava, ki botruje požaru te bolezni. Srbski strokovnjaki opozarjajo, da je za omejitev širitve te bolezni nujno, da se popolnoma omeji rejne prašiče od stika z okolico, drugimi domačimi živalmi in da do prašičev, kljub razkuževanju ne dostopajo tudi uradne osebe, torej veterinarji, ki vsaj polna dva dni niso bili na nobeni drugi kmetiji. V zahodni Evropi se je uveljavila praksa 72 ur karantene, o uvedbi tega razmišljajo tudi pri nas. Več pa mag. Breda Hrovatin z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.
Gostili smo izjemnega poznavalca vesoljskega vremena dr. Primoža Kajdiča. Več kot 21 let je kot raziskovalec zaposlen v Mehiki na tamkajšnji državni univerzi. Spregovorili smo o vse večji aktivnosti Sonca, polarnem siju in o vplivih vesoljskega vremena na življenje na Zemlji.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
Neki mož je ugotovil, da bi potreboval slušni aparat, a zanj ...
Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Kadarkoli sta naju hči in zet pobarala za recept najine nadpovprečno dolge zakonske zveze, sva oba izpostavila nežnost, medsebojno spoštovanje, prijaznost, iskrenost, pogovor, vero, strpnost in sočutje. Strastna erotična ljubezen se z leti postopoma umika drugim trajnejšim vrednotam, ki dva človeka iz zmesi ali seštevka povzdignejo v božansko spojino, v “ljubezen dvoedino” kot je to tenkočutno izpovedal naš pesnik Ciril Zlobec.
Ali če ponovimo žlahtne besede evangelista Pavla: “Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. Največja od teh pa je ljubezen.”
Komentar je pripravil prof. dr. Marko Pavliha, vodja pravne katedre Univerze v Ljubljani.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.