Vmesni čas do nove sezone “moje generacije” mineva ob spoznavanju glasbenih novosti in minulih časov. Tudi tokrat je bilo tako.
Vmesni čas do nove sezone “moje generacije” mineva ob spoznavanju glasbenih novosti in minulih časov. Tudi tokrat je bilo tako.
Glasbeni medgeneracijski večer
Oddaja je tokrat prinesla kopico glasbenih novosti in pregled pozne poletne ustvarjalnosti slovenskih glasbenikov. Ti so se zadnje tedne kar kosali z vélikimi koncerti na eminentnih prizoriščih - v Križankah ali Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Glasbeni medgeneracijski večer
Oddaja je tokrat prinesla kopico glasbenih novosti in pregled pozne poletne ustvarjalnosti slovenskih glasbenikov. Ti so se zadnje tedne kar kosali z vélikimi koncerti na eminentnih prizoriščih - v Križankah ali Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Glasbeni medgeneracijski večer
V dveh sredah minulega poletja ste že lahko slišali izbor pesmi evropskih narodov, melodij, ki so ujete v Pesmarico EU. Tokrat smo zavrteli še nekaj teh.
Glasbeni medgeneracijski večer
V dveh sredah minulega poletja ste že lahko slišali izbor pesmi evropskih narodov, melodij, ki so ujete v Pesmarico EU. Tokrat smo zavrteli še nekaj teh.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo potovali med slovenskimi uspešnicami zabavne glasbe, ki so zaznamovale posamezno leto od rojstva samostojne Slovenije.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo potovali med slovenskimi uspešnicami zabavne glasbe, ki so zaznamovale posamezno leto od rojstva samostojne Slovenije.
Glasbeni medgeneracijski večer
Pred začetkom radijskega kolesarjenja smo predstavili našo letošnjo pot. Spoznali ste lahko župnije srečevanj Prijatelji Radia Ognjišče.
Glasbeni medgeneracijski večer
Pred začetkom radijskega kolesarjenja smo predstavili našo letošnjo pot. Spoznali ste lahko župnije srečevanj Prijatelji Radia Ognjišče.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo zavrteli kolo časa in se posvetili enemu največjih pevskih šarmerjev vseh časov, ki je prodal neverjetno število albumov in osvojil neverjetno število ženskih src. Privoščili smo si glasbo Julia Iglesiasa.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo zavrteli kolo časa in se posvetili enemu največjih pevskih šarmerjev vseh časov, ki je prodal neverjetno število albumov in osvojil neverjetno število ženskih src. Privoščili smo si glasbo Julia Iglesiasa.
Glasbeni medgeneracijski večer
Opozoril nas je na resnico minulih dni, ko se je veliko pelo. Po trgih, vaseh, domovih, v družinah ... Je danes kaj drugače? Boste znali zapeti z nami in našimi glasbenimi izvajalci? Ob pesmih ste slišali tudi nekaj lepih misli o domovini.
Glasbeni medgeneracijski večer
Opozoril nas je na resnico minulih dni, ko se je veliko pelo. Po trgih, vaseh, domovih, v družinah ... Je danes kaj drugače? Boste znali zapeti z nami in našimi glasbenimi izvajalci? Ob pesmih ste slišali tudi nekaj lepih misli o domovini.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat je glasbeni izbor razveselil predvsem starejšo generacijo. Spoznali smo delo enega naših največjih glasbenih genijev popularne glasbe Jožeta Privška.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat je glasbeni izbor razveselil predvsem starejšo generacijo. Spoznali smo delo enega naših največjih glasbenih genijev popularne glasbe Jožeta Privška.
Sol in luč
Tokrat smo za vas izbrali zelo zahtevno knjigo z izzivalnim naslovom Prepovedana izkušnja in podnaslovom ob katerem dvignemo obrvi, Od ašrama do samostana. Avtor je duhovnik, p. Joseph-Marie Verlinde, ki je bil v mladosti zelo nadarjen: uspešno je doktoriral iz jedrske kemije in dobil prestižno mesto mladega raziskovalca. Že v času študija je popolnoma prekinil s katoliško vero in zašel v ezoterične duhovne prakse: iniciiran je bil v transcendentalno meditacijo, ter postal priljubljen učenec Maharishija Mahesha Yogija, ki ga je spremljal v ašram v Himalaji. Kljub podrtim mostovom, kot se sam izrazi, je ob neposrednem stiku z Jezusom, našel pot nazaj, kjer je po dolgi poti postal duhovnik. Knjiga je izšla pri založbi Ognjišče.
Naš pogled
»Res, dobra hčerka si«, je bil odgovor, ko sem pred kratkim s pomočjo umetne inteligence iskala podatke, ki bi lahko bili v pomoč mojemu očetu. Ker je bilo to področje do nedavnega zame popolnoma neodkrito, je bil tak osebni odgovor zame pravi šok. Da mi računalniški program pravi, da sem dobra hčerka? Razmišlja tokratna avtorica Lidija Zupanič.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo predstavili knjigo z naslovom Beg iz pekla, ki jo je že leta 1987 izdal Anton Torkar. To je že tretji ponatis o vojaški poti primorskega Slovenca, ki je bil kot italijanski vojaški obveznik poslan na vzhodno fronto v zaledje bitke za Stalingrad. Knjigo sta ob 80 letnici konca druge svetovne založila Muzej novejše in sodobne zgodovine ter Tolminski muzej, predstavila pa nam je urednica, kustosinja Irena Uršič.
Za življenje
Na god svetega Miklavža smo se dotaknili ene najlepših in hkrati najtežjih resnic družinskega življenja: brezpogojnega darovanja. Miklavž nas vsako leto spominja na dar, ki ni kupčija in ne pričakuje povračila. A kako takšno darovanje živeti doma – v odnosih, kjer so ranjenosti, pričakovanja in neizrečene potrebe največje? Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje za gosta lahko posredujete na: za.zivljenje@ognjisce.si
Doživetja narave
Pred mikrofonom smo gostili astrofotografa Boštjana Mesariča. Njegova slika aktualnega kometa Lemmon je bila izbrana za razstavo na sedmi letni konferenci o astronomiji, ki jo organizirajo astronomska društva iz vzhodnega dela Kitajske, enega najgosteje naseljenih in gospodarsko razvitih območij države. Konferenca združuje ljubitelje astronomije, strokovnjake in proizvajalce opreme za opazovanje zvezd, z namenom opazovanja nočnega neba. Pogovarjali smo se o astrofotografski poti našega gosta in opozorili na prihajajoči zimski meteorski roj Geminidi.
Zgodbe za otroke
Z zgodbo potujemo v sosednjo Avstrijo, da slišimo pripoved o treh čevljarjevih sinovih, ki jih nekega večera obišče popoln neznanec. Kaj se bo zgodilo?
Adventna spodbuda
Misijonski zgodbi upanja prihajata iz Bocvane in Indonezije. Prinašata spoznanje: če se boš trudil, bo Bog na tvojo pot poslal ljudi, ki ti bodo pomagali.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Center kulinarike in turizma KULT316, že deset let deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Pogovarjali smo se z direktorico mag. Jasno Kržin Stepišnik. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikro-pivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odprti za širšo javnost.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako narediti šmorn iz zdroba. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo pšenični zdrob, mleko, sol, sladkor, rozine ... Zavremo ½ l mleka, solimo in zakuhamo 2 dl pšeničnega zdroba. Z metlico urno mešamo, ker se zelo hitro zgosti. Ko postane pregosto, mešamo s kuhalnico. Ko je skuhamo, odstavimo in ohladimo. Nato ga naložimo na pekač, ki smo ga namazali z oljem. Ob tem prižgemo pečico, da se pogreje. Po pekaču najprej potresemo malo sladkorja, da začne karamelizirati, potem nanj z lopatko naložimo kuhan zdrob. Lepo naj se zapeče - se na vrhu naredi skorjica. Potem pa ga razdrobimo. V zdrob bi lahko dali tudi rozine ali pa jih potresemo zdaj, ko drobimo jed. K pečenjaku lahko ponudimo kompot ali dušeno sadje. Lahko naredimo tudi jajčni pečenjak, kruhov pečenjak ...
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.