Mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl se ustavi pri odlomku Janezovega evangelija, kjer Jezus govori o Evharistiji. Evangelist dogajanje poveže s praznikom pashe, kar globok simbolni pomen daje tudi čudežu pomnožitve kruha. Kruh tako ni le hrana za telo, ampak simbol Jezusa kot Odrešenika človeštva. Izpostavi tudi pomen sodelovanja učencev pri Jezusovih čudežih, kar nakazuje, da je naše sodelovanje in darovanje ključno za doživljanje Božje dobrote in ljubezni ter za postajanje znamenje te ljubezni v svetu. Dejanja iz ljubezni, pa čeprav skromna, so pomembna in ključna pri gradnji solidarnosti in ljubezni med ljudmi.
Mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl se ustavi pri odlomku Janezovega evangelija, kjer Jezus govori o Evharistiji. Evangelist dogajanje poveže s praznikom pashe, kar globok simbolni pomen daje tudi čudežu pomnožitve kruha. Kruh tako ni le hrana za telo, ampak simbol Jezusa kot Odrešenika človeštva. Izpostavi tudi pomen sodelovanja učencev pri Jezusovih čudežih, kar nakazuje, da je naše sodelovanje in darovanje ključno za doživljanje Božje dobrote in ljubezni ter za postajanje znamenje te ljubezni v svetu. Dejanja iz ljubezni, pa čeprav skromna, so pomembna in ključna pri gradnji solidarnosti in ljubezni med ljudmi.
Duhovni nagovor
Nagovor upokojenega celjskega škofa Stanislava Lipovška.
Duhovni nagovor
Nagovor upokojenega celjskega škofa Stanislava Lipovška.
Duhovni nagovor
Mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl nas je nagovoril ob začetku letošnjega adventa.
Duhovni nagovor
Mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl nas je nagovoril ob začetku letošnjega adventa.
Duhovni nagovor
»In govoril je: ‚Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!‘« (Lk 23,42)
Duhovni nagovor je pripravil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.
Duhovni nagovor
»In govoril je: ‚Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!‘« (Lk 23,42)
Duhovni nagovor je pripravil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.
Duhovni nagovor
Nadškof govori o Lateranski baziliki, njeni zgodovini in pomenu v krščanstvu. Poudarja preganjanje kristjanov, vlogo cesarja Konstantina ter enotnost in povezavo med cerkvami in skupnostjo vernikov.
Duhovni nagovor
Nadškof govori o Lateranski baziliki, njeni zgodovini in pomenu v krščanstvu. Poudarja preganjanje kristjanov, vlogo cesarja Konstantina ter enotnost in povezavo med cerkvami in skupnostjo vernikov.
Duhovni nagovor
Nadškof razlaga pomen dneva spomina vseh vernih rajnih, poudarja hvaležnost in odnos do pokojnih. Obravnava ključne nauke Svetega pisma o smrti kot prehodu, ter pomembnost molitve in skupnosti pri ohranjanju povezave z njimi
Duhovni nagovor
Nadškof razlaga pomen dneva spomina vseh vernih rajnih, poudarja hvaležnost in odnos do pokojnih. Obravnava ključne nauke Svetega pisma o smrti kot prehodu, ter pomembnost molitve in skupnosti pri ohranjanju povezave z njimi
Duhovni nagovor
Nadškof razlaga o pomenu svetnikov in svetosti ob prazniku vseh svetih poudarja, da praznik vključuje vse, ki sprejemajo Božjo ljubezen. Osredotoča se na odnose, duhovne dimenzije, svete maše in molitve za pokojne ter klic k iskanju svetosti.
Duhovni nagovor
Nadškof razlaga o pomenu svetnikov in svetosti ob prazniku vseh svetih poudarja, da praznik vključuje vse, ki sprejemajo Božjo ljubezen. Osredotoča se na odnose, duhovne dimenzije, svete maše in molitve za pokojne ter klic k iskanju svetosti.
Duhovni nagovor
Nagovor upokojenega novomeškega škofa Andreja Glavana za 30. nedeljo med letom.
Duhovni nagovor
Nagovor upokojenega novomeškega škofa Andreja Glavana za 30. nedeljo med letom.
Duhovni nagovor
Nagovor upokojenega novomeškega škofa Andreja Glavana za 29. nedeljo med letom.
Duhovni nagovor
Nagovor upokojenega novomeškega škofa Andreja Glavana za 29. nedeljo med letom.
Duhovna misel
Pred davnimi časi, ko so rastline še govorile med seboj, podobno kot se pogovarjamo ljudje, so se drevesa v gozdu pomenkovala. Kokosova ...
Iz knjige Zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Za življenje
Na god svetega Miklavža smo se dotaknili ene najlepših in hkrati najtežjih resnic družinskega življenja: brezpogojnega darovanja. Miklavž nas vsako leto spominja na dar, ki ni kupčija in ne pričakuje povračila. A kako takšno darovanje živeti doma – v odnosih, kjer so ranjenosti, pričakovanja in neizrečene potrebe največje? Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje za gosta lahko posredujete na: za.zivljenje@ognjisce.si
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo predstavili knjigo z naslovom Beg iz pekla, ki jo je že leta 1987 izdal Anton Torkar. To je že tretji ponatis o vojaški poti primorskega Slovenca, ki je bil kot italijanski vojaški obveznik poslan na vzhodno fronto v zaledje bitke za Stalingrad. Knjigo sta ob 80 letnici konca druge svetovne založila Muzej novejše in sodobne zgodovine ter Tolminski muzej, predstavila pa nam je urednica, kustosinja Irena Uršič.
Pogovor o
S predstavniki lokalne skupnosti, civilne iniciative in policije smo spregovorili o reševanju romske problematike na jugovzhodu države. Dotaknili smo se trenutnih varnostnih razmer, ukrepov v sklopu Šutarjevega zakona, dodatno predlaganih rešitev na področju socialne in delovne aktivacije ter pričakovanj različnih akterjev.
Komentar tedna
Advent je popolno nasprotje »veselega decembra«. Medtem ko je prvi priprava na praznike v tišini in temi, pa drugi skuša preglasili vse tegobe tega sveta in preplavlja čute do otopelosti, da ne morejo več čutiti resničnosti sveta in življenja, ki ga živimo. Kako potem najti mir v sebi in pot do drugega?
Adventna spodbuda
Misijonski zgodbi upanja prihajata iz Bocvane in Indonezije. Prinašata spoznanje: če se boš trudil, bo Bog na tvojo pot poslal ljudi, ki ti bodo pomagali.
Zgodbe za otroke
Z zgodbo potujemo v sosednjo Avstrijo, da slišimo pripoved o treh čevljarjevih sinovih, ki jih nekega večera obišče popoln neznanec. Kaj se bo zgodilo?
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Center kulinarike in turizma KULT316, že deset let deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana), desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Pogovarjali smo se z direktorico mag. Jasno Kržin Stepišnik. V desetih letih se je v centru na področju gostinstva in turizma izobraževalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so postregli več kot 280.000 gostov v šolski restavraciji KULT316, soorganizirali več kot 100 ekskurzij za šole in fakultete v Šolski turistični agenciji KULT316 in na domačih ter mednarodnih tekmovanjih prejeli več kot 200 medalj in priznanj s področja gostinstva in turizma doma in v tujini, od tega 100 zlatih. KULT316 je v zadnjih desetih letih postal sinonim za sodobne izobraževalne prakse na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. S svojo restavracijo, kavarno, šolsko turistično agencijo, mikro-pivovarno, vinsko kletjo in konferenčnimi prostori, je postal prostor, kjer se znanje sreča z realnim okoljem, saj so prostori namenjeni izobraževanju študentom v programih gostinstvo in turizem ter živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in hkrati odprti za širšo javnost.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako narediti šmorn iz zdroba. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo pšenični zdrob, mleko, sol, sladkor, rozine ... Zavremo ½ l mleka, solimo in zakuhamo 2 dl pšeničnega zdroba. Z metlico urno mešamo, ker se zelo hitro zgosti. Ko postane pregosto, mešamo s kuhalnico. Ko je skuhamo, odstavimo in ohladimo. Nato ga naložimo na pekač, ki smo ga namazali z oljem. Ob tem prižgemo pečico, da se pogreje. Po pekaču najprej potresemo malo sladkorja, da začne karamelizirati, potem nanj z lopatko naložimo kuhan zdrob. Lepo naj se zapeče - se na vrhu naredi skorjica. Potem pa ga razdrobimo. V zdrob bi lahko dali tudi rozine ali pa jih potresemo zdaj, ko drobimo jed. K pečenjaku lahko ponudimo kompot ali dušeno sadje. Lahko naredimo tudi jajčni pečenjak, kruhov pečenjak ...
Svetovalnica
Prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je svetovala, kako ravnati z rastlinjaki pozimi – oziroma kdaj je prav, da v njih izvedemo higijenske ukrepe, katere in zakaj. Pa o tem, kako je pozimi smiselno začrtati korake naslednje pridelovalne sezone.