Demenca je bolezen, ki pride potiho in močno vpliva na življenje bolnika in njegove okolice. Z nami sta bila Štefanija Zlobec iz društva Spominčica in Simona Rihter, strokovna sodelavka Centra za socialno delo v Grosuplju.
Demenca je bolezen, ki pride potiho in močno vpliva na življenje bolnika in njegove okolice. Z nami sta bila Štefanija Zlobec iz društva Spominčica in Simona Rihter, strokovna sodelavka Centra za socialno delo v Grosuplju.
Demenca je bolezen, ki pride potiho in močno vpliva na življenje bolnika in njegove okolice. Z nami sta bila Štefanija Zlobec iz društva Spominčica in Simona Rihter, strokovna sodelavka Centra za socialno delo v Grosuplju.
Svetovalnica
Spregovorili smo o različnih možnostih, ki jih nudi eUprava, med katerimi je poleg vpogleda v osebne podatke, vloge in premoženje tudi elektronski podpis. Na ta način je z nekaj kliki mogoče olajšati naše vsakdanje opravke z državo: od oddaje vloge za štipendijo do aktualnega podpisa za razpis referenduma o Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Z nami je bil predsednik Družinske pobude Tomaž Merše.
Svetovalnica
Spregovorili smo o različnih možnostih, ki jih nudi eUprava, med katerimi je poleg vpogleda v osebne podatke, vloge in premoženje tudi elektronski podpis. Na ta način je z nekaj kliki mogoče olajšati naše vsakdanje opravke z državo: od oddaje vloge za štipendijo do aktualnega podpisa za razpis referenduma o Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Z nami je bil predsednik Družinske pobude Tomaž Merše.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
S Sebastjanom Štarkljem iz podjetja Zdrava pisarna smo govorili o ključnih nastavitvah mize, stola in ostale pisarniške opreme za čim boljše počutje in optimalno držo v času delovnih ur. Dobro počutje dviguje storilnost na delovnem mestu in pripomore k boljšemu razpoloženju.
Svetovalnica
S Sebastjanom Štarkljem iz podjetja Zdrava pisarna smo govorili o ključnih nastavitvah mize, stola in ostale pisarniške opreme za čim boljše počutje in optimalno držo v času delovnih ur. Dobro počutje dviguje storilnost na delovnem mestu in pripomore k boljšemu razpoloženju.
Svetovalnica
Uporabimo ostanke hrane, nadevi za kanelone, blanširanje jurčkov in uporaba vode, uporaba hrane iz konzerve, kremna špinača/blitva ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Uporabimo ostanke hrane, nadevi za kanelone, blanširanje jurčkov in uporaba vode, uporaba hrane iz konzerve, kremna špinača/blitva ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Specialistka ginekologije in porodništva iz ZD Ljubljana Tinkara Srnovršnik in predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Darja Molan sta bili naši gostji. Govorili smo o raku rodil in raku dojk in opozorili na aktivnosti v rožnatem oktobru v duhu gesla: Ne pozabi nase.
Svetovalnica
Specialistka ginekologije in porodništva iz ZD Ljubljana Tinkara Srnovršnik in predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Darja Molan sta bili naši gostji. Govorili smo o raku rodil in raku dojk in opozorili na aktivnosti v rožnatem oktobru v duhu gesla: Ne pozabi nase.
Svetovalnica
Spregovorili smo o izbiri lesa kot trajnostnega gradbenega materiala. Kako lahko les primerjamo z drugimi gradbenimi materiali, kot sta beton ali jeklo, tudi ko imamo v mislih ogljični odtis? Katere so tiste vrste lesa, ki so posebej primerne za gradnjo v času podnebnih sprememb? Z nami je bil inženir lesarstva in univerzitetni profesor dr. Miha Humar.
Svetovalnica
Spregovorili smo o izbiri lesa kot trajnostnega gradbenega materiala. Kako lahko les primerjamo z drugimi gradbenimi materiali, kot sta beton ali jeklo, tudi ko imamo v mislih ogljični odtis? Katere so tiste vrste lesa, ki so posebej primerne za gradnjo v času podnebnih sprememb? Z nami je bil inženir lesarstva in univerzitetni profesor dr. Miha Humar.
Svetovalnica
Smo na za·etku jeseni, na vrtovih pa ·e pobiramo razli·ne pridelke. Kako jih shraniti? Kako uporabiti in porabiti zelenjavo, ki morda ni najbolj·e kakovosti? Kdaj pospraviti v klet, kdaj zamrzniti in kdaj vlo·iti v kozarce? Katere so okusne kombinacije za omake ali za zimske solate? O teh in podobnih vpra·anjih smo se pogovarjali s Fan·i Perdih, vodjo prve ekolo·ke semenarske hi·e v Sloveniji, Amarant.
Svetovalnica
Smo na za·etku jeseni, na vrtovih pa ·e pobiramo razli·ne pridelke. Kako jih shraniti? Kako uporabiti in porabiti zelenjavo, ki morda ni najbolj·e kakovosti? Kdaj pospraviti v klet, kdaj zamrzniti in kdaj vlo·iti v kozarce? Katere so okusne kombinacije za omake ali za zimske solate? O teh in podobnih vpra·anjih smo se pogovarjali s Fan·i Perdih, vodjo prve ekolo·ke semenarske hi·e v Sloveniji, Amarant.
Svetovalnica
Ob dnevu slovenskega športa smo na to temo spregovorili z dr. Gregorjem Jurakom s Fakultete za šport, ki je predstavil takoimenovani športni karton za odrasle, seveda pa boste slišali tudi nekaj nasvet o tem, koliko in kako se gibati.
Svetovalnica
Ob dnevu slovenskega športa smo na to temo spregovorili z dr. Gregorjem Jurakom s Fakultete za šport, ki je predstavil takoimenovani športni karton za odrasle, seveda pa boste slišali tudi nekaj nasvet o tem, koliko in kako se gibati.
Spoznanje več, predsodek manj
Dr. Ignacija Fridl Jarc in Ivo Piry sta spregovorila o koreninah narodovega drevesa. Slišali smo, kaj gradi našo identiteto, kako tukaj pomagajo odločitve politike in kakšen razmislek nam ponuja 80- letnica konca 2. svetovne vojne in različne slovesnosti ob njej.
Globine
Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Komentar tedna
Avtor primerja dve slovesnosti – ameriško ob smrti Charlieja Kirka in slovensko ob postavitvi spominske table za otroke s Petrička. V obeh primerih so žrtve pokazale izjemno moč odpuščanja. Avtor izpostavi, da je odpuščanje plemenito dejanje, a opozori na nevarnost, da se pozivi k odpuščanju lahko zlorabijo za prikrivanje resnice ali poniževanje žrtev. Požar, ki je sledil slovenski slovesnosti, ponazarja odpor do soočenja z zgodovinskimi krivicami. Rihar poudarja, da mora odpuščanje temeljiti na resnici in ne sme biti izgovor za pozabo ali sprenevedanje.
Komentar je pripravil ravnatelj Rafaelove družbe, Lenart Rihar.
Naš gost
Tokratna oddaja je nastala na Opčinah pri Trstu, pri znanem rojaku Dragu Štoki. Po izobrazbi je pravnik, deloval je kot odvetnik, a je veliko svojih moči in svojega časa posvetil naši narodni skupnosti, in sicer v edini slovenski stranki v Italiji – Stranki slovenska skupnost. Boril se je za samostojno politično nastopanje Slovencev in bil kar štirikrat izvoljen za deželnega poslanca. V letih 2005 do 2015 je bil predsednik ene od krovnih organizacij, Sveta slovenskih organizacij. Iskal je stike in povezave s slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem. Močno je zaznamoval proces demokratizacije Slovenije. Je avtor več knjižnih del. Vedno je bil zvest zvestobi svojemu narodu, demokratičnemu prepričanju, globokim krščanskim izročilom in vsestranski svobodi v mišljenju, idealih in dejanjih. Vedno se je zavzemal za dialog in sodelovanje. Prejel je Pučnikovo plaketo za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji, medaljo Republike Slovenije za zasluge za dobrobit zamejskih Slovencev, naroda in jezika in plaketo dr. Danila Majarona, najvišje priznanje Odvetniške zbornice Slovenije.
Kmetijska oddaja
Ustavili smo se ob v četrtek sprejetih novelah zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in zakona o gozdovih. Nove zakone sta komentirala dr. Jože Podgoršek in hribovski kmet Janez Beja. Povabili smo tudi na delavnice (Iz)Goreti za kmetijstvo.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.
Duhovna misel
Prvič se je zgodilo, da je družina prihranila dovolj denarja in si je lahko najela počitniško hišico na plaži. Komaj so odložili prtljago in se namestili ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.