Zakaj biskvit na sredi naraste, ob robu pa ne?
Sestra Nikolina svetuje, da moko in pecilni prašek presejemo skozi cedilo. Kupček na sredi nastane zaradi preveč škroba - za eno žlico je preveč moke. Če se naredi jamica, je pa škroba premalo. Sicer pa na eno jajce damo dve žlici olja (tudi dve žlici sladkorja in dve žlici moke).

Matjaž Merljak

kuhajmo

15. 7. 2019
Zakaj biskvit na sredi naraste, ob robu pa ne?
Sestra Nikolina svetuje, da moko in pecilni prašek presejemo skozi cedilo. Kupček na sredi nastane zaradi preveč škroba - za eno žlico je preveč moke. Če se naredi jamica, je pa škroba premalo. Sicer pa na eno jajce damo dve žlici olja (tudi dve žlici sladkorja in dve žlici moke).

Matjaž Merljak

VEČ ...|15. 7. 2019
Zakaj biskvit na sredi naraste, ob robu pa ne?
Sestra Nikolina svetuje, da moko in pecilni prašek presejemo skozi cedilo. Kupček na sredi nastane zaradi preveč škroba - za eno žlico je preveč moke. Če se naredi jamica, je pa škroba premalo. Sicer pa na eno jajce damo dve žlici olja (tudi dve žlici sladkorja in dve žlici moke).

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Zelnja musaka
Naredimo enako kot krompirjevo, le da krompir nadomestimo s kislim zeljem. Tega najprej operemo in ožmemo ter prerežemo. Damo ga v kozico, dolijemo vodo in naj vre 15 minut. Odcedimo in ga uporabimo pri sestavljanju musake. Lahko pa zelje pražimo - damo ga na praženo čebulo. Nadaljnji postopek je enak.
Zelnja musaka
Naredimo enako kot krompirjevo, le da krompir nadomestimo s kislim zeljem. Tega najprej operemo in ožmemo ter prerežemo. Damo ga v kozico, dolijemo vodo in naj vre 15 minut. Odcedimo in ga uporabimo pri sestavljanju musake. Lahko pa zelje pražimo - damo ga na praženo čebulo. Nadaljnji postopek je enak.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zelnja musaka
Naredimo enako kot krompirjevo, le da krompir nadomestimo s kislim zeljem. Tega najprej operemo in ožmemo ter prerežemo. Damo ga v kozico, dolijemo vodo in naj vre 15 minut. Odcedimo in ga uporabimo pri sestavljanju musake. Lahko pa zelje pražimo - damo ga na praženo čebulo. Nadaljnji postopek je enak.
VEČ ...|9. 12. 2019
Zelnja musaka
Naredimo enako kot krompirjevo, le da krompir nadomestimo s kislim zeljem. Tega najprej operemo in ožmemo ter prerežemo. Damo ga v kozico, dolijemo vodo in naj vre 15 minut. Odcedimo in ga uporabimo pri sestavljanju musake. Lahko pa zelje pražimo - damo ga na praženo čebulo. Nadaljnji postopek je enak.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Strojni keksi
Potrebujemo: 75 dag moke (mehka ali ostra ali kombinacija) in 1 pecilni prašek, posebej zmiksamo ali zdrobimo 25 dag masla, presejanih 25 dag sladkor v prahu in vanilin. To zmešamo in v jamico na sredini damo posebej razžvrkljana 3 jajca, dodamo tudi sok ene in pol limone, po želji tudi kakšno žlico ruma. Z roko ugnetemo, testo postane krepko in trdo. Pokrito naj počiva na hladnem. Pečemo pri 190 stopinjah, da dobijo lepo oranžno-rdečo barvo.
Strojni keksi
Potrebujemo: 75 dag moke (mehka ali ostra ali kombinacija) in 1 pecilni prašek, posebej zmiksamo ali zdrobimo 25 dag masla, presejanih 25 dag sladkor v prahu in vanilin. To zmešamo in v jamico na sredini damo posebej razžvrkljana 3 jajca, dodamo tudi sok ene in pol limone, po želji tudi kakšno žlico ruma. Z roko ugnetemo, testo postane krepko in trdo. Pokrito naj počiva na hladnem. Pečemo pri 190 stopinjah, da dobijo lepo oranžno-rdečo barvo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Strojni keksi
Potrebujemo: 75 dag moke (mehka ali ostra ali kombinacija) in 1 pecilni prašek, posebej zmiksamo ali zdrobimo 25 dag masla, presejanih 25 dag sladkor v prahu in vanilin. To zmešamo in v jamico na sredini damo posebej razžvrkljana 3 jajca, dodamo tudi sok ene in pol limone, po želji tudi kakšno žlico ruma. Z roko ugnetemo, testo postane krepko in trdo. Pokrito naj počiva na hladnem. Pečemo pri 190 stopinjah, da dobijo lepo oranžno-rdečo barvo.
VEČ ...|9. 12. 2019
Strojni keksi
Potrebujemo: 75 dag moke (mehka ali ostra ali kombinacija) in 1 pecilni prašek, posebej zmiksamo ali zdrobimo 25 dag masla, presejanih 25 dag sladkor v prahu in vanilin. To zmešamo in v jamico na sredini damo posebej razžvrkljana 3 jajca, dodamo tudi sok ene in pol limone, po želji tudi kakšno žlico ruma. Z roko ugnetemo, testo postane krepko in trdo. Pokrito naj počiva na hladnem. Pečemo pri 190 stopinjah, da dobijo lepo oranžno-rdečo barvo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Sladki krompir
Sestra je poslušalki, ki jo je zanimalo, za kaj se lahko uporabi, odgovorila, da je lahko za podlago za porovo ali zelenjavno juho, lahko se ocvre (kot čips ali pomfri).
Sladki krompir
Sestra je poslušalki, ki jo je zanimalo, za kaj se lahko uporabi, odgovorila, da je lahko za podlago za porovo ali zelenjavno juho, lahko se ocvre (kot čips ali pomfri).

Matjaž Merljak

kuhajmo

Sladki krompir
Sestra je poslušalki, ki jo je zanimalo, za kaj se lahko uporabi, odgovorila, da je lahko za podlago za porovo ali zelenjavno juho, lahko se ocvre (kot čips ali pomfri).
VEČ ...|9. 12. 2019
Sladki krompir
Sestra je poslušalki, ki jo je zanimalo, za kaj se lahko uporabi, odgovorila, da je lahko za podlago za porovo ali zelenjavno juho, lahko se ocvre (kot čips ali pomfri).

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Skutin narastek s testeninami
Testenine - bolj ploščate oblike so primernejše - skuhamo. 50 g masla zmiksamo, dodamo 2-3 rumanjake ter sladkamo (če bo slana jed s solato, sladkor opustimo). Dodamo 500 g skute, ki jo prej pretlačimo, da je predelana. Posolimo in po potrebi dodamo kislo smetano ter zamešamo sneg iz beljakov (ki ga tudi malo solimo ali sladkamo). Polovico nadeva damo med testenine in zlijemo v namazan in pomokan pekač. Prelijemo preostanek nadeva in damo pečt pri 190 stopinj 30 - 40 minut.
Skutin narastek s testeninami
Testenine - bolj ploščate oblike so primernejše - skuhamo. 50 g masla zmiksamo, dodamo 2-3 rumanjake ter sladkamo (če bo slana jed s solato, sladkor opustimo). Dodamo 500 g skute, ki jo prej pretlačimo, da je predelana. Posolimo in po potrebi dodamo kislo smetano ter zamešamo sneg iz beljakov (ki ga tudi malo solimo ali sladkamo). Polovico nadeva damo med testenine in zlijemo v namazan in pomokan pekač. Prelijemo preostanek nadeva in damo pečt pri 190 stopinj 30 - 40 minut.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Skutin narastek s testeninami
Testenine - bolj ploščate oblike so primernejše - skuhamo. 50 g masla zmiksamo, dodamo 2-3 rumanjake ter sladkamo (če bo slana jed s solato, sladkor opustimo). Dodamo 500 g skute, ki jo prej pretlačimo, da je predelana. Posolimo in po potrebi dodamo kislo smetano ter zamešamo sneg iz beljakov (ki ga tudi malo solimo ali sladkamo). Polovico nadeva damo med testenine in zlijemo v namazan in pomokan pekač. Prelijemo preostanek nadeva in damo pečt pri 190 stopinj 30 - 40 minut.
VEČ ...|9. 12. 2019
Skutin narastek s testeninami
Testenine - bolj ploščate oblike so primernejše - skuhamo. 50 g masla zmiksamo, dodamo 2-3 rumanjake ter sladkamo (če bo slana jed s solato, sladkor opustimo). Dodamo 500 g skute, ki jo prej pretlačimo, da je predelana. Posolimo in po potrebi dodamo kislo smetano ter zamešamo sneg iz beljakov (ki ga tudi malo solimo ali sladkamo). Polovico nadeva damo med testenine in zlijemo v namazan in pomokan pekač. Prelijemo preostanek nadeva in damo pečt pri 190 stopinj 30 - 40 minut.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Medenjaki
Zakaj medenjaki med peko po površini popokajo in koliko masla damo pri 500 g moke, sprašuje poslušalka. Sestra pravi, da je 150 g dovolje, je pa treba moko natančno odmeriti in če je preveč suha, damo dve debeli ali tri drobnejša jajca, lahko pa tudi žlico ruma.
Medenjaki
Zakaj medenjaki med peko po površini popokajo in koliko masla damo pri 500 g moke, sprašuje poslušalka. Sestra pravi, da je 150 g dovolje, je pa treba moko natančno odmeriti in če je preveč suha, damo dve debeli ali tri drobnejša jajca, lahko pa tudi žlico ruma.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Medenjaki
Zakaj medenjaki med peko po površini popokajo in koliko masla damo pri 500 g moke, sprašuje poslušalka. Sestra pravi, da je 150 g dovolje, je pa treba moko natančno odmeriti in če je preveč suha, damo dve debeli ali tri drobnejša jajca, lahko pa tudi žlico ruma.
VEČ ...|9. 12. 2019
Medenjaki
Zakaj medenjaki med peko po površini popokajo in koliko masla damo pri 500 g moke, sprašuje poslušalka. Sestra pravi, da je 150 g dovolje, je pa treba moko natančno odmeriti in če je preveč suha, damo dve debeli ali tri drobnejša jajca, lahko pa tudi žlico ruma.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Kostanjev nadev
Poslušalka pripravlja pecivo iz listnatega testa s kostanjevim nadevom, sprašuje, kaj dodati nadevu, da bi bil bolj sončen. Sestra odgovarja: Dobro bi bilo, da doda malo sveže kisle smetane ali stepene sladke smetane. Lahko pa najprej zmeša malo masla in doda zmlete kostanje, da nastane kaša ali pire. Po okusu posladka in doda smetano ali malo ruma (ta bo med peko izhlapel in porahljal, naredi pa dober priokus)
Kostanjev nadev
Poslušalka pripravlja pecivo iz listnatega testa s kostanjevim nadevom, sprašuje, kaj dodati nadevu, da bi bil bolj sončen. Sestra odgovarja: Dobro bi bilo, da doda malo sveže kisle smetane ali stepene sladke smetane. Lahko pa najprej zmeša malo masla in doda zmlete kostanje, da nastane kaša ali pire. Po okusu posladka in doda smetano ali malo ruma (ta bo med peko izhlapel in porahljal, naredi pa dober priokus)

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kostanjev nadev
Poslušalka pripravlja pecivo iz listnatega testa s kostanjevim nadevom, sprašuje, kaj dodati nadevu, da bi bil bolj sončen. Sestra odgovarja: Dobro bi bilo, da doda malo sveže kisle smetane ali stepene sladke smetane. Lahko pa najprej zmeša malo masla in doda zmlete kostanje, da nastane kaša ali pire. Po okusu posladka in doda smetano ali malo ruma (ta bo med peko izhlapel in porahljal, naredi pa dober priokus)
VEČ ...|9. 12. 2019
Kostanjev nadev
Poslušalka pripravlja pecivo iz listnatega testa s kostanjevim nadevom, sprašuje, kaj dodati nadevu, da bi bil bolj sončen. Sestra odgovarja: Dobro bi bilo, da doda malo sveže kisle smetane ali stepene sladke smetane. Lahko pa najprej zmeša malo masla in doda zmlete kostanje, da nastane kaša ali pire. Po okusu posladka in doda smetano ali malo ruma (ta bo med peko izhlapel in porahljal, naredi pa dober priokus)

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Fuži
Kako uporabljamo testenine fuže, je spraševala poslušalka in sestra je odgovorila: Drobne testenine, imenovani fuži, skuhamo, posebej pa pripravimo omako: mesno, paradižnikovo, zelenjavno ...
Fuži
Kako uporabljamo testenine fuže, je spraševala poslušalka in sestra je odgovorila: Drobne testenine, imenovani fuži, skuhamo, posebej pa pripravimo omako: mesno, paradižnikovo, zelenjavno ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Fuži
Kako uporabljamo testenine fuže, je spraševala poslušalka in sestra je odgovorila: Drobne testenine, imenovani fuži, skuhamo, posebej pa pripravimo omako: mesno, paradižnikovo, zelenjavno ...
VEČ ...|9. 12. 2019
Fuži
Kako uporabljamo testenine fuže, je spraševala poslušalka in sestra je odgovorila: Drobne testenine, imenovani fuži, skuhamo, posebej pa pripravimo omako: mesno, paradižnikovo, zelenjavno ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Enostavna musaka
Lahko jo naredimo iz pire krompirja ali krompirja, ki smo ga skuhali v olupku in nato narezali na liste. Med plasti krompirja damo haše iz mletega mesa. Prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pečemo pri 190 stopinjah, dokler se ne obarva rumeno-rdeče.
Enostavna musaka
Lahko jo naredimo iz pire krompirja ali krompirja, ki smo ga skuhali v olupku in nato narezali na liste. Med plasti krompirja damo haše iz mletega mesa. Prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pečemo pri 190 stopinjah, dokler se ne obarva rumeno-rdeče.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Enostavna musaka
Lahko jo naredimo iz pire krompirja ali krompirja, ki smo ga skuhali v olupku in nato narezali na liste. Med plasti krompirja damo haše iz mletega mesa. Prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pečemo pri 190 stopinjah, dokler se ne obarva rumeno-rdeče.
VEČ ...|9. 12. 2019
Enostavna musaka
Lahko jo naredimo iz pire krompirja ali krompirja, ki smo ga skuhali v olupku in nato narezali na liste. Med plasti krompirja damo haše iz mletega mesa. Prelijemo z jajčnim mlekom in na vrhu naribamo sir. Pečemo pri 190 stopinjah, dokler se ne obarva rumeno-rdeče.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 12. 2019
Beljakovi poljubčki
Beljake stehtamo in nato pripravimo še dvakrat toliko sladkorja, vanilin sladkor in za nožev vrh limonine kisline. Sestavine damo v emajlirano skledo ter jih miksamo. Ko se zmes začne rahlo peniti, posodo postavimo nad drugo posodo z vrelo vodo. Odstavimo in nato lahko po želji dodamo malo kokosa. Nabrizgamo na peki papir in lahko okrasimo z lističi mandljev, polovico oreha ali lešnika. Dodamo v 80 do 100 stopinj Celzija vročo pečico. Tako naj se dobro posušijo, tudi sredina mora biti suha.
Beljakovi poljubčki
Beljake stehtamo in nato pripravimo še dvakrat toliko sladkorja, vanilin sladkor in za nožev vrh limonine kisline. Sestavine damo v emajlirano skledo ter jih miksamo. Ko se zmes začne rahlo peniti, posodo postavimo nad drugo posodo z vrelo vodo. Odstavimo in nato lahko po želji dodamo malo kokosa. Nabrizgamo na peki papir in lahko okrasimo z lističi mandljev, polovico oreha ali lešnika. Dodamo v 80 do 100 stopinj Celzija vročo pečico. Tako naj se dobro posušijo, tudi sredina mora biti suha.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Beljakovi poljubčki
Beljake stehtamo in nato pripravimo še dvakrat toliko sladkorja, vanilin sladkor in za nožev vrh limonine kisline. Sestavine damo v emajlirano skledo ter jih miksamo. Ko se zmes začne rahlo peniti, posodo postavimo nad drugo posodo z vrelo vodo. Odstavimo in nato lahko po želji dodamo malo kokosa. Nabrizgamo na peki papir in lahko okrasimo z lističi mandljev, polovico oreha ali lešnika. Dodamo v 80 do 100 stopinj Celzija vročo pečico. Tako naj se dobro posušijo, tudi sredina mora biti suha.
VEČ ...|9. 12. 2019
Beljakovi poljubčki
Beljake stehtamo in nato pripravimo še dvakrat toliko sladkorja, vanilin sladkor in za nožev vrh limonine kisline. Sestavine damo v emajlirano skledo ter jih miksamo. Ko se zmes začne rahlo peniti, posodo postavimo nad drugo posodo z vrelo vodo. Odstavimo in nato lahko po želji dodamo malo kokosa. Nabrizgamo na peki papir in lahko okrasimo z lističi mandljev, polovico oreha ali lešnika. Dodamo v 80 do 100 stopinj Celzija vročo pečico. Tako naj se dobro posušijo, tudi sredina mora biti suha.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|25. 11. 2019
Zakaj je jabolčni zavitek na vrhu trd?
Sestra je svetovala, naj poslušalka pred preko zavitek na vrhu namaže s kislo smetano (lahko doda kapljice olja), ne pa z jajcem, ki suši in dela trdo skorjo. Druga rešitev je, da ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in takoj pokrijemo z drugim pekačem ali z alu-folijo.
Zakaj je jabolčni zavitek na vrhu trd?
Sestra je svetovala, naj poslušalka pred preko zavitek na vrhu namaže s kislo smetano (lahko doda kapljice olja), ne pa z jajcem, ki suši in dela trdo skorjo. Druga rešitev je, da ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in takoj pokrijemo z drugim pekačem ali z alu-folijo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj je jabolčni zavitek na vrhu trd?
Sestra je svetovala, naj poslušalka pred preko zavitek na vrhu namaže s kislo smetano (lahko doda kapljice olja), ne pa z jajcem, ki suši in dela trdo skorjo. Druga rešitev je, da ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in takoj pokrijemo z drugim pekačem ali z alu-folijo.
VEČ ...|25. 11. 2019
Zakaj je jabolčni zavitek na vrhu trd?
Sestra je svetovala, naj poslušalka pred preko zavitek na vrhu namaže s kislo smetano (lahko doda kapljice olja), ne pa z jajcem, ki suši in dela trdo skorjo. Druga rešitev je, da ko je pečen, ga vzamemo iz pečice in takoj pokrijemo z drugim pekačem ali z alu-folijo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|25. 11. 2019
Priloga h krvavicam
Krompir ali pa kislo zelje ali repa brez brez krompirja. Krompir narežemo na listke ali kocke in skuhamo.
Priloga h krvavicam
Krompir ali pa kislo zelje ali repa brez brez krompirja. Krompir narežemo na listke ali kocke in skuhamo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Priloga h krvavicam
Krompir ali pa kislo zelje ali repa brez brez krompirja. Krompir narežemo na listke ali kocke in skuhamo.
VEČ ...|25. 11. 2019
Priloga h krvavicam
Krompir ali pa kislo zelje ali repa brez brez krompirja. Krompir narežemo na listke ali kocke in skuhamo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|25. 11. 2019
Piškoti brez maščobe
Sestra je poslušalki svetovala, naj mlečno maščobo nadomesti s kokosovo. Piškoti brez maščobe bodo trdi - podplatasti. Brez maščobe so npr. janeževi upognjenci (sladkor, jajce in moka).
Piškoti brez maščobe
Sestra je poslušalki svetovala, naj mlečno maščobo nadomesti s kokosovo. Piškoti brez maščobe bodo trdi - podplatasti. Brez maščobe so npr. janeževi upognjenci (sladkor, jajce in moka).

Matjaž Merljak

kuhajmo

Piškoti brez maščobe
Sestra je poslušalki svetovala, naj mlečno maščobo nadomesti s kokosovo. Piškoti brez maščobe bodo trdi - podplatasti. Brez maščobe so npr. janeževi upognjenci (sladkor, jajce in moka).
VEČ ...|25. 11. 2019
Piškoti brez maščobe
Sestra je poslušalki svetovala, naj mlečno maščobo nadomesti s kokosovo. Piškoti brez maščobe bodo trdi - podplatasti. Brez maščobe so npr. janeževi upognjenci (sladkor, jajce in moka).

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|25. 11. 2019
Piškoti
Kateri piškoti so taki, da jih lahko nekaj časa hranimo v škatli, je spraševala poslušalka, sestra Nikolina pa je odgovorila, da so taki t.i. strojni keksi, medenjaki, linške oči, orehovi in vanilijevi rogljički, janeževi upognjenci ... Dobro je, da testo naredimo prej (zjutraj ali prejšnji večer) in na hladnem pokrito počiva.
Piškoti
Kateri piškoti so taki, da jih lahko nekaj časa hranimo v škatli, je spraševala poslušalka, sestra Nikolina pa je odgovorila, da so taki t.i. strojni keksi, medenjaki, linške oči, orehovi in vanilijevi rogljički, janeževi upognjenci ... Dobro je, da testo naredimo prej (zjutraj ali prejšnji večer) in na hladnem pokrito počiva.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Piškoti
Kateri piškoti so taki, da jih lahko nekaj časa hranimo v škatli, je spraševala poslušalka, sestra Nikolina pa je odgovorila, da so taki t.i. strojni keksi, medenjaki, linške oči, orehovi in vanilijevi rogljički, janeževi upognjenci ... Dobro je, da testo naredimo prej (zjutraj ali prejšnji večer) in na hladnem pokrito počiva.
VEČ ...|25. 11. 2019
Piškoti
Kateri piškoti so taki, da jih lahko nekaj časa hranimo v škatli, je spraševala poslušalka, sestra Nikolina pa je odgovorila, da so taki t.i. strojni keksi, medenjaki, linške oči, orehovi in vanilijevi rogljički, janeževi upognjenci ... Dobro je, da testo naredimo prej (zjutraj ali prejšnji večer) in na hladnem pokrito počiva.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|25. 11. 2019
Kako speči krvavice?
Damo jih na peki papir, prilijemo žlico tekočine (vode ali juhe) in jih damo v ne preveč vročo pečico. Po nekaj časa jih obrnemo. Če so zelo napolnjene, izvlečemo špilo ter preprečimo, da ne počijo. Ena od poslušalk je dodala, da se krvavice ne smejo dati v prevročo pečico. Zraven pa se lahko speče droben krompir.
Kako speči krvavice?
Damo jih na peki papir, prilijemo žlico tekočine (vode ali juhe) in jih damo v ne preveč vročo pečico. Po nekaj časa jih obrnemo. Če so zelo napolnjene, izvlečemo špilo ter preprečimo, da ne počijo. Ena od poslušalk je dodala, da se krvavice ne smejo dati v prevročo pečico. Zraven pa se lahko speče droben krompir.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako speči krvavice?
Damo jih na peki papir, prilijemo žlico tekočine (vode ali juhe) in jih damo v ne preveč vročo pečico. Po nekaj časa jih obrnemo. Če so zelo napolnjene, izvlečemo špilo ter preprečimo, da ne počijo. Ena od poslušalk je dodala, da se krvavice ne smejo dati v prevročo pečico. Zraven pa se lahko speče droben krompir.
VEČ ...|25. 11. 2019
Kako speči krvavice?
Damo jih na peki papir, prilijemo žlico tekočine (vode ali juhe) in jih damo v ne preveč vročo pečico. Po nekaj časa jih obrnemo. Če so zelo napolnjene, izvlečemo špilo ter preprečimo, da ne počijo. Ena od poslušalk je dodala, da se krvavice ne smejo dati v prevročo pečico. Zraven pa se lahko speče droben krompir.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|25. 11. 2019
Linške oči
Potrebujemo: 25 dag moke presejemo z noževim vrhom pecilnega praška, dodamo 18 dag masla in to zdrobimo v kašo. Dodamo 6 dag sladkorja v prahu, 6 dag orehov, malo vanilije, limonine lupine, nožev vrh cimeta, 3 žlice mleka. Z roko naredimo testo in pokrijemo ter ga damo počivat za vsaj 30 minut. Razvaljamo za 2-3 mm debelo in damo na peki papir ter pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Pečene odlagamo na ravno površino. Nazadnej piškot namažemo z marmelado in ga pokrijemo z drugim piškotom, ki ima lahko luknjice ali brez.
Linške oči
Potrebujemo: 25 dag moke presejemo z noževim vrhom pecilnega praška, dodamo 18 dag masla in to zdrobimo v kašo. Dodamo 6 dag sladkorja v prahu, 6 dag orehov, malo vanilije, limonine lupine, nožev vrh cimeta, 3 žlice mleka. Z roko naredimo testo in pokrijemo ter ga damo počivat za vsaj 30 minut. Razvaljamo za 2-3 mm debelo in damo na peki papir ter pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Pečene odlagamo na ravno površino. Nazadnej piškot namažemo z marmelado in ga pokrijemo z drugim piškotom, ki ima lahko luknjice ali brez.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Linške oči
Potrebujemo: 25 dag moke presejemo z noževim vrhom pecilnega praška, dodamo 18 dag masla in to zdrobimo v kašo. Dodamo 6 dag sladkorja v prahu, 6 dag orehov, malo vanilije, limonine lupine, nožev vrh cimeta, 3 žlice mleka. Z roko naredimo testo in pokrijemo ter ga damo počivat za vsaj 30 minut. Razvaljamo za 2-3 mm debelo in damo na peki papir ter pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Pečene odlagamo na ravno površino. Nazadnej piškot namažemo z marmelado in ga pokrijemo z drugim piškotom, ki ima lahko luknjice ali brez.
VEČ ...|25. 11. 2019
Linške oči
Potrebujemo: 25 dag moke presejemo z noževim vrhom pecilnega praška, dodamo 18 dag masla in to zdrobimo v kašo. Dodamo 6 dag sladkorja v prahu, 6 dag orehov, malo vanilije, limonine lupine, nožev vrh cimeta, 3 žlice mleka. Z roko naredimo testo in pokrijemo ter ga damo počivat za vsaj 30 minut. Razvaljamo za 2-3 mm debelo in damo na peki papir ter pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Pečene odlagamo na ravno površino. Nazadnej piškot namažemo z marmelado in ga pokrijemo z drugim piškotom, ki ima lahko luknjice ali brez.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|25. 11. 2019
Krompir iz pečice
Krompir (nič ga ne olupimo) razpolovimo in polovice naložimo na pekač s prerezano stranjo na vrhu. Posolimo in potresemo mleto kumino ter kapljice olivnega olja. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija približno 45 minut. Lahko se ga poje z olupkom ali brez.
Krompir iz pečice
Krompir (nič ga ne olupimo) razpolovimo in polovice naložimo na pekač s prerezano stranjo na vrhu. Posolimo in potresemo mleto kumino ter kapljice olivnega olja. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija približno 45 minut. Lahko se ga poje z olupkom ali brez.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Krompir iz pečice
Krompir (nič ga ne olupimo) razpolovimo in polovice naložimo na pekač s prerezano stranjo na vrhu. Posolimo in potresemo mleto kumino ter kapljice olivnega olja. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija približno 45 minut. Lahko se ga poje z olupkom ali brez.
VEČ ...|25. 11. 2019
Krompir iz pečice
Krompir (nič ga ne olupimo) razpolovimo in polovice naložimo na pekač s prerezano stranjo na vrhu. Posolimo in potresemo mleto kumino ter kapljice olivnega olja. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija približno 45 minut. Lahko se ga poje z olupkom ali brez.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|13. 11. 2019
Kaj dodati pirini moki, da se bo testo dalo razvaljati?
Poslušalka piše: pšenično moko sem morala iz zdravstvenih razlogov opustiti, zato pecivo delam večinoma iz pirine moke. Pri vlečnem in kvašenem testu imam problem, ker se testo, ko ga hočem razvaljati, zelo paca. Katero moko (razen pšenične) naj dodam pirini moki, da bom lahko testolepo razvaljala in bo pecivo še vedno okusno oz. ali je kaka druga rešitev?Sestra Nikolina je svetovala, naj vlečeno testo razvalja med dvema folijama. Zavijanje lahko zamenja s polaganjem plasti testa. Kvašeno testo se s pirino moko, tudi polnozrnato, lepo dela. Testo je bolj grobo, a mora pripraviti primerno mehkobo. Valja naj manjše količine testa, površina naj bo dobro pomokana.
Kaj dodati pirini moki, da se bo testo dalo razvaljati?
Poslušalka piše: pšenično moko sem morala iz zdravstvenih razlogov opustiti, zato pecivo delam večinoma iz pirine moke. Pri vlečnem in kvašenem testu imam problem, ker se testo, ko ga hočem razvaljati, zelo paca. Katero moko (razen pšenične) naj dodam pirini moki, da bom lahko testolepo razvaljala in bo pecivo še vedno okusno oz. ali je kaka druga rešitev?Sestra Nikolina je svetovala, naj vlečeno testo razvalja med dvema folijama. Zavijanje lahko zamenja s polaganjem plasti testa. Kvašeno testo se s pirino moko, tudi polnozrnato, lepo dela. Testo je bolj grobo, a mora pripraviti primerno mehkobo. Valja naj manjše količine testa, površina naj bo dobro pomokana.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kaj dodati pirini moki, da se bo testo dalo razvaljati?
Poslušalka piše: pšenično moko sem morala iz zdravstvenih razlogov opustiti, zato pecivo delam večinoma iz pirine moke. Pri vlečnem in kvašenem testu imam problem, ker se testo, ko ga hočem razvaljati, zelo paca. Katero moko (razen pšenične) naj dodam pirini moki, da bom lahko testolepo razvaljala in bo pecivo še vedno okusno oz. ali je kaka druga rešitev?Sestra Nikolina je svetovala, naj vlečeno testo razvalja med dvema folijama. Zavijanje lahko zamenja s polaganjem plasti testa. Kvašeno testo se s pirino moko, tudi polnozrnato, lepo dela. Testo je bolj grobo, a mora pripraviti primerno mehkobo. Valja naj manjše količine testa, površina naj bo dobro pomokana.
VEČ ...|13. 11. 2019
Kaj dodati pirini moki, da se bo testo dalo razvaljati?
Poslušalka piše: pšenično moko sem morala iz zdravstvenih razlogov opustiti, zato pecivo delam večinoma iz pirine moke. Pri vlečnem in kvašenem testu imam problem, ker se testo, ko ga hočem razvaljati, zelo paca. Katero moko (razen pšenične) naj dodam pirini moki, da bom lahko testolepo razvaljala in bo pecivo še vedno okusno oz. ali je kaka druga rešitev?Sestra Nikolina je svetovala, naj vlečeno testo razvalja med dvema folijama. Zavijanje lahko zamenja s polaganjem plasti testa. Kvašeno testo se s pirino moko, tudi polnozrnato, lepo dela. Testo je bolj grobo, a mora pripraviti primerno mehkobo. Valja naj manjše količine testa, površina naj bo dobro pomokana.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|13. 11. 2019
Rožičev nadev za potico
Poslušalka sprašuje: Rada delam rožičevo potico, vendar se nadev precej drobi. Kaj dodatinadevu, da bo lepo povezan? Sestra Nikolina odgovarja: žlico ali dve marmelade, še najbolj slivove.
Rožičev nadev za potico
Poslušalka sprašuje: Rada delam rožičevo potico, vendar se nadev precej drobi. Kaj dodatinadevu, da bo lepo povezan? Sestra Nikolina odgovarja: žlico ali dve marmelade, še najbolj slivove.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Rožičev nadev za potico
Poslušalka sprašuje: Rada delam rožičevo potico, vendar se nadev precej drobi. Kaj dodatinadevu, da bo lepo povezan? Sestra Nikolina odgovarja: žlico ali dve marmelade, še najbolj slivove.
VEČ ...|13. 11. 2019
Rožičev nadev za potico
Poslušalka sprašuje: Rada delam rožičevo potico, vendar se nadev precej drobi. Kaj dodatinadevu, da bo lepo povezan? Sestra Nikolina odgovarja: žlico ali dve marmelade, še najbolj slivove.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|13. 11. 2019
Preste
Naredimo bolj gosto testo, pripravljeno z vodo. Iz trakov spletemo preste in jih damo počivati. Nato jih za nekaj sekud pomočimo v vrelo vodo, postavimo na pekač, posujemo s soljo in spečemo.
Preste
Naredimo bolj gosto testo, pripravljeno z vodo. Iz trakov spletemo preste in jih damo počivati. Nato jih za nekaj sekud pomočimo v vrelo vodo, postavimo na pekač, posujemo s soljo in spečemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Preste
Naredimo bolj gosto testo, pripravljeno z vodo. Iz trakov spletemo preste in jih damo počivati. Nato jih za nekaj sekud pomočimo v vrelo vodo, postavimo na pekač, posujemo s soljo in spečemo.
VEČ ...|13. 11. 2019
Preste
Naredimo bolj gosto testo, pripravljeno z vodo. Iz trakov spletemo preste in jih damo počivati. Nato jih za nekaj sekud pomočimo v vrelo vodo, postavimo na pekač, posujemo s soljo in spečemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|13. 11. 2019
Uporaba kupljenega vlečenega testa
Takrat je dobro pripraviti bolj sočen nadev in na vrhu je treba krepko namazati s kislo smetano. Med peko to lahko ponovimo, ne pa na vrhu mazati z jajcem, sicer bo skorja še bolj pusta.
Uporaba kupljenega vlečenega testa
Takrat je dobro pripraviti bolj sočen nadev in na vrhu je treba krepko namazati s kislo smetano. Med peko to lahko ponovimo, ne pa na vrhu mazati z jajcem, sicer bo skorja še bolj pusta.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Uporaba kupljenega vlečenega testa
Takrat je dobro pripraviti bolj sočen nadev in na vrhu je treba krepko namazati s kislo smetano. Med peko to lahko ponovimo, ne pa na vrhu mazati z jajcem, sicer bo skorja še bolj pusta.
VEČ ...|13. 11. 2019
Uporaba kupljenega vlečenega testa
Takrat je dobro pripraviti bolj sočen nadev in na vrhu je treba krepko namazati s kislo smetano. Med peko to lahko ponovimo, ne pa na vrhu mazati z jajcem, sicer bo skorja še bolj pusta.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|13. 11. 2019
Kako pripraviti kruh iz posušenih jabolk?
Posušene krhlje namočimo in naredimo kruhovo testo, ki naj vzhaja. Nato vmesimo osušene krhlje, lahko tudi narezane. Damo v dobro namazan pekač ali košarico ter naj vzhaja 3/4 do ene ure. Nato postavimo v 200 stopinj vročo pečico, prej dvakrat zarežemo. Peče se približno eno uro.
Kako pripraviti kruh iz posušenih jabolk?
Posušene krhlje namočimo in naredimo kruhovo testo, ki naj vzhaja. Nato vmesimo osušene krhlje, lahko tudi narezane. Damo v dobro namazan pekač ali košarico ter naj vzhaja 3/4 do ene ure. Nato postavimo v 200 stopinj vročo pečico, prej dvakrat zarežemo. Peče se približno eno uro.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako pripraviti kruh iz posušenih jabolk?
Posušene krhlje namočimo in naredimo kruhovo testo, ki naj vzhaja. Nato vmesimo osušene krhlje, lahko tudi narezane. Damo v dobro namazan pekač ali košarico ter naj vzhaja 3/4 do ene ure. Nato postavimo v 200 stopinj vročo pečico, prej dvakrat zarežemo. Peče se približno eno uro.
VEČ ...|13. 11. 2019
Kako pripraviti kruh iz posušenih jabolk?
Posušene krhlje namočimo in naredimo kruhovo testo, ki naj vzhaja. Nato vmesimo osušene krhlje, lahko tudi narezane. Damo v dobro namazan pekač ali košarico ter naj vzhaja 3/4 do ene ure. Nato postavimo v 200 stopinj vročo pečico, prej dvakrat zarežemo. Peče se približno eno uro.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|13. 11. 2019
Jota z mesom
Ali je boljše sveže ali prekajeno svinjsko meso, je vprašala poslušalka. Sestra je odgovorila, da je sveže odlično, prej ga moramo dobro prepražiti na čebuli. Ko je okusno in drobljivo, dodamo lovorjev list in česen ter pokrito dušimo. Lahko pa v repi skuhamo polovico kranjske klobase ali drug kos prekajenega mesa. Količino določimo sami, glede na okus in možnosti.
Jota z mesom
Ali je boljše sveže ali prekajeno svinjsko meso, je vprašala poslušalka. Sestra je odgovorila, da je sveže odlično, prej ga moramo dobro prepražiti na čebuli. Ko je okusno in drobljivo, dodamo lovorjev list in česen ter pokrito dušimo. Lahko pa v repi skuhamo polovico kranjske klobase ali drug kos prekajenega mesa. Količino določimo sami, glede na okus in možnosti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jota z mesom
Ali je boljše sveže ali prekajeno svinjsko meso, je vprašala poslušalka. Sestra je odgovorila, da je sveže odlično, prej ga moramo dobro prepražiti na čebuli. Ko je okusno in drobljivo, dodamo lovorjev list in česen ter pokrito dušimo. Lahko pa v repi skuhamo polovico kranjske klobase ali drug kos prekajenega mesa. Količino določimo sami, glede na okus in možnosti.
VEČ ...|13. 11. 2019
Jota z mesom
Ali je boljše sveže ali prekajeno svinjsko meso, je vprašala poslušalka. Sestra je odgovorila, da je sveže odlično, prej ga moramo dobro prepražiti na čebuli. Ko je okusno in drobljivo, dodamo lovorjev list in česen ter pokrito dušimo. Lahko pa v repi skuhamo polovico kranjske klobase ali drug kos prekajenega mesa. Količino določimo sami, glede na okus in možnosti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|13. 11. 2019
Jota in mineštra iz kisle repe
Kislo repo rahlo operemo, zalijemo in skuhamo - naj vre 20 minut. Dodam lahko krompir in/ali fižol. Krompir (z dodatkom na kolobarje narezanega korenja) posebej skuhamo, odcedimo in stlačimo ter dodamo stisnjen strok česna in žlico olja. Dodajamo krompirjevko in ga zabelimo s prepraženo čebulo ali vročimi ocvirki ali zaseko. Združimo s kislo repo, ki se kuha in po želji dodamo posebej kuhan fižol ali za barvo malo paradižnika iz tube, kozarca ali steklenice.Za mineštro je dobro, da repo narežemo na 2-3 cm dolge rezine. Damo kuhati v juho ter dodamo zeljenjavo, ki jo želimo vključiti. Prepražimo čebulo, z malo pomokamo in zaljiemo z 1 dl paradižnikove mezge. Ko prevre, zlijemo v juho in dobimo miništro. Okus lahko popravimo s kislo smetano.
Jota in mineštra iz kisle repe
Kislo repo rahlo operemo, zalijemo in skuhamo - naj vre 20 minut. Dodam lahko krompir in/ali fižol. Krompir (z dodatkom na kolobarje narezanega korenja) posebej skuhamo, odcedimo in stlačimo ter dodamo stisnjen strok česna in žlico olja. Dodajamo krompirjevko in ga zabelimo s prepraženo čebulo ali vročimi ocvirki ali zaseko. Združimo s kislo repo, ki se kuha in po želji dodamo posebej kuhan fižol ali za barvo malo paradižnika iz tube, kozarca ali steklenice.Za mineštro je dobro, da repo narežemo na 2-3 cm dolge rezine. Damo kuhati v juho ter dodamo zeljenjavo, ki jo želimo vključiti. Prepražimo čebulo, z malo pomokamo in zaljiemo z 1 dl paradižnikove mezge. Ko prevre, zlijemo v juho in dobimo miništro. Okus lahko popravimo s kislo smetano.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jota in mineštra iz kisle repe
Kislo repo rahlo operemo, zalijemo in skuhamo - naj vre 20 minut. Dodam lahko krompir in/ali fižol. Krompir (z dodatkom na kolobarje narezanega korenja) posebej skuhamo, odcedimo in stlačimo ter dodamo stisnjen strok česna in žlico olja. Dodajamo krompirjevko in ga zabelimo s prepraženo čebulo ali vročimi ocvirki ali zaseko. Združimo s kislo repo, ki se kuha in po želji dodamo posebej kuhan fižol ali za barvo malo paradižnika iz tube, kozarca ali steklenice.Za mineštro je dobro, da repo narežemo na 2-3 cm dolge rezine. Damo kuhati v juho ter dodamo zeljenjavo, ki jo želimo vključiti. Prepražimo čebulo, z malo pomokamo in zaljiemo z 1 dl paradižnikove mezge. Ko prevre, zlijemo v juho in dobimo miništro. Okus lahko popravimo s kislo smetano.
VEČ ...|13. 11. 2019
Jota in mineštra iz kisle repe
Kislo repo rahlo operemo, zalijemo in skuhamo - naj vre 20 minut. Dodam lahko krompir in/ali fižol. Krompir (z dodatkom na kolobarje narezanega korenja) posebej skuhamo, odcedimo in stlačimo ter dodamo stisnjen strok česna in žlico olja. Dodajamo krompirjevko in ga zabelimo s prepraženo čebulo ali vročimi ocvirki ali zaseko. Združimo s kislo repo, ki se kuha in po želji dodamo posebej kuhan fižol ali za barvo malo paradižnika iz tube, kozarca ali steklenice.Za mineštro je dobro, da repo narežemo na 2-3 cm dolge rezine. Damo kuhati v juho ter dodamo zeljenjavo, ki jo želimo vključiti. Prepražimo čebulo, z malo pomokamo in zaljiemo z 1 dl paradižnikove mezge. Ko prevre, zlijemo v juho in dobimo miništro. Okus lahko popravimo s kislo smetano.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 10. 2019
Zelenjavni narastek
Za koliko se podaljša čas peke zelenjavnega narastka, če k kuhani zelenjavi dodamo še nekaj sveže?Odvisno je od vrste zelenjave: korenček ali cvetačo moramo na drobno narezati ali naribati, špinačno pa niti ne. Čas peke pa se podaljša za približno 10 minut, začetna temperatura pa naj bo malo nižja.
Zelenjavni narastek
Za koliko se podaljša čas peke zelenjavnega narastka, če k kuhani zelenjavi dodamo še nekaj sveže?Odvisno je od vrste zelenjave: korenček ali cvetačo moramo na drobno narezati ali naribati, špinačno pa niti ne. Čas peke pa se podaljša za približno 10 minut, začetna temperatura pa naj bo malo nižja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zelenjavni narastek
Za koliko se podaljša čas peke zelenjavnega narastka, če k kuhani zelenjavi dodamo še nekaj sveže?Odvisno je od vrste zelenjave: korenček ali cvetačo moramo na drobno narezati ali naribati, špinačno pa niti ne. Čas peke pa se podaljša za približno 10 minut, začetna temperatura pa naj bo malo nižja.
VEČ ...|21. 10. 2019
Zelenjavni narastek
Za koliko se podaljša čas peke zelenjavnega narastka, če k kuhani zelenjavi dodamo še nekaj sveže?Odvisno je od vrste zelenjave: korenček ali cvetačo moramo na drobno narezati ali naribati, špinačno pa niti ne. Čas peke pa se podaljša za približno 10 minut, začetna temperatura pa naj bo malo nižja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 10. 2019
Uporaba ostre moke
V vseh primerih jo lahko naredimo namesto mehke (palačinke, podmeti, kvašena testa ...) Pri kruhu je treba dodati malo več tekočine, da je testo mehkejše.
Uporaba ostre moke
V vseh primerih jo lahko naredimo namesto mehke (palačinke, podmeti, kvašena testa ...) Pri kruhu je treba dodati malo več tekočine, da je testo mehkejše.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Uporaba ostre moke
V vseh primerih jo lahko naredimo namesto mehke (palačinke, podmeti, kvašena testa ...) Pri kruhu je treba dodati malo več tekočine, da je testo mehkejše.
VEČ ...|21. 10. 2019
Uporaba ostre moke
V vseh primerih jo lahko naredimo namesto mehke (palačinke, podmeti, kvašena testa ...) Pri kruhu je treba dodati malo več tekočine, da je testo mehkejše.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 10. 2019
Kako se shranjuje kostanj?
Za krajši čas je lahko v kleti, za zimo pa se ga skuha, olupi in zmelje ter da v skrinjo. Če ima dovolj prostora, lahko da v skrinjo tudi celega ter ga nato skuha ali speče. Uporablja se za nadeve pri sladicah.
Kako se shranjuje kostanj?
Za krajši čas je lahko v kleti, za zimo pa se ga skuha, olupi in zmelje ter da v skrinjo. Če ima dovolj prostora, lahko da v skrinjo tudi celega ter ga nato skuha ali speče. Uporablja se za nadeve pri sladicah.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako se shranjuje kostanj?
Za krajši čas je lahko v kleti, za zimo pa se ga skuha, olupi in zmelje ter da v skrinjo. Če ima dovolj prostora, lahko da v skrinjo tudi celega ter ga nato skuha ali speče. Uporablja se za nadeve pri sladicah.
VEČ ...|21. 10. 2019
Kako se shranjuje kostanj?
Za krajši čas je lahko v kleti, za zimo pa se ga skuha, olupi in zmelje ter da v skrinjo. Če ima dovolj prostora, lahko da v skrinjo tudi celega ter ga nato skuha ali speče. Uporablja se za nadeve pri sladicah.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 10. 2019
Kako skuhati sojo?
Dobro jo je predhodno namočiti, najbolje v mehko vodo (deževnica) ali prekuhani vodi. Med kuhanjem dodamo lovorjev list, narezan česen in solimo. Poslušalka o soji: zelo dobro jo namočim in večkrat zamenjam vodo (vsaj po 12-ih urah) ter vmes pomešamo.
Kako skuhati sojo?
Dobro jo je predhodno namočiti, najbolje v mehko vodo (deževnica) ali prekuhani vodi. Med kuhanjem dodamo lovorjev list, narezan česen in solimo. Poslušalka o soji: zelo dobro jo namočim in večkrat zamenjam vodo (vsaj po 12-ih urah) ter vmes pomešamo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako skuhati sojo?
Dobro jo je predhodno namočiti, najbolje v mehko vodo (deževnica) ali prekuhani vodi. Med kuhanjem dodamo lovorjev list, narezan česen in solimo. Poslušalka o soji: zelo dobro jo namočim in večkrat zamenjam vodo (vsaj po 12-ih urah) ter vmes pomešamo.
VEČ ...|21. 10. 2019
Kako skuhati sojo?
Dobro jo je predhodno namočiti, najbolje v mehko vodo (deževnica) ali prekuhani vodi. Med kuhanjem dodamo lovorjev list, narezan česen in solimo. Poslušalka o soji: zelo dobro jo namočim in večkrat zamenjam vodo (vsaj po 12-ih urah) ter vmes pomešamo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 10. 2019
Grudice v bešamelu
Delno jih odpravimo s pasirko, nekaj naredimo tudi s paličnim mešalnikom. Sicer pa jih preprečimo tako, da moko, ki smo jo dali na maslo, zalijemo s hladno tekočino (juho ali mlekom) in da mešamo z metlico. Paziti moramo, da ne zalijemo vse tekočine naenkrat, ampak počasi prilivamo.
Grudice v bešamelu
Delno jih odpravimo s pasirko, nekaj naredimo tudi s paličnim mešalnikom. Sicer pa jih preprečimo tako, da moko, ki smo jo dali na maslo, zalijemo s hladno tekočino (juho ali mlekom) in da mešamo z metlico. Paziti moramo, da ne zalijemo vse tekočine naenkrat, ampak počasi prilivamo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Grudice v bešamelu
Delno jih odpravimo s pasirko, nekaj naredimo tudi s paličnim mešalnikom. Sicer pa jih preprečimo tako, da moko, ki smo jo dali na maslo, zalijemo s hladno tekočino (juho ali mlekom) in da mešamo z metlico. Paziti moramo, da ne zalijemo vse tekočine naenkrat, ampak počasi prilivamo.
VEČ ...|21. 10. 2019
Grudice v bešamelu
Delno jih odpravimo s pasirko, nekaj naredimo tudi s paličnim mešalnikom. Sicer pa jih preprečimo tako, da moko, ki smo jo dali na maslo, zalijemo s hladno tekočino (juho ali mlekom) in da mešamo z metlico. Paziti moramo, da ne zalijemo vse tekočine naenkrat, ampak počasi prilivamo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 10. 2019
Čajote
Kako naredimo bučke čajote? Lahko jih delate na žaru ali pa spanirate kot za dunajske zrezke ter jih ocvrete. Zraven sodijo začimbe: peteršilj, česen, poper.
Čajote
Kako naredimo bučke čajote? Lahko jih delate na žaru ali pa spanirate kot za dunajske zrezke ter jih ocvrete. Zraven sodijo začimbe: peteršilj, česen, poper.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Čajote
Kako naredimo bučke čajote? Lahko jih delate na žaru ali pa spanirate kot za dunajske zrezke ter jih ocvrete. Zraven sodijo začimbe: peteršilj, česen, poper.
VEČ ...|21. 10. 2019
Čajote
Kako naredimo bučke čajote? Lahko jih delate na žaru ali pa spanirate kot za dunajske zrezke ter jih ocvrete. Zraven sodijo začimbe: peteršilj, česen, poper.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Žemlje
Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo testo vzhajati. Nato ga na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).
Žemlje
Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo testo vzhajati. Nato ga na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).

Matjaž Merljak

kuhajmo

Žemlje
Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo testo vzhajati. Nato ga na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).
VEČ ...|7. 10. 2019
Žemlje
Potrebujemo 500 g moke, žličko soli, 1,5 dag kvasa in 5 dag maščobe (maslo ali/in olje). V moko zamesimo kvas, ob strani damo sol ter ob prilivanju tople vode gnetemo. Damo toplo maščobo ter pustimo testo vzhajati. Nato ga na leseni deski oblikujemo v žemlje, z ročajem kuhalnice na sredini pritisnemo do dna, obrnemo in odlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Z vodo namažemo površino in damo v vročo pečico (200-210 stopinj).

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Zavitek iz listnatega testa s porom in klobaso?
Por lahko malo dušimo ali pražimo. Testo razvaljamo in damo na pekač. Naložimo por, potresemo z drobtinami in narezano klobaso (domačo ali kranjsko - dobro je, da je kuhana). Prekrijemo in namažemo ter ob strani nabodemo z vilicami, da zrak lahko izhaja. Pečemo pri 190 do 200 stopinjah vroči pečici da je površina lepe barve.
Zavitek iz listnatega testa s porom in klobaso?
Por lahko malo dušimo ali pražimo. Testo razvaljamo in damo na pekač. Naložimo por, potresemo z drobtinami in narezano klobaso (domačo ali kranjsko - dobro je, da je kuhana). Prekrijemo in namažemo ter ob strani nabodemo z vilicami, da zrak lahko izhaja. Pečemo pri 190 do 200 stopinjah vroči pečici da je površina lepe barve.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zavitek iz listnatega testa s porom in klobaso?
Por lahko malo dušimo ali pražimo. Testo razvaljamo in damo na pekač. Naložimo por, potresemo z drobtinami in narezano klobaso (domačo ali kranjsko - dobro je, da je kuhana). Prekrijemo in namažemo ter ob strani nabodemo z vilicami, da zrak lahko izhaja. Pečemo pri 190 do 200 stopinjah vroči pečici da je površina lepe barve.
VEČ ...|7. 10. 2019
Zavitek iz listnatega testa s porom in klobaso?
Por lahko malo dušimo ali pražimo. Testo razvaljamo in damo na pekač. Naložimo por, potresemo z drobtinami in narezano klobaso (domačo ali kranjsko - dobro je, da je kuhana). Prekrijemo in namažemo ter ob strani nabodemo z vilicami, da zrak lahko izhaja. Pečemo pri 190 do 200 stopinjah vroči pečici da je površina lepe barve.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Koliko časa so uporabne zamrznjene gobe?
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.
Koliko časa so uporabne zamrznjene gobe?
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Koliko časa so uporabne zamrznjene gobe?
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.
VEČ ...|7. 10. 2019
Koliko časa so uporabne zamrznjene gobe?
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Zakaj so v krofih luknje?
Do lukenj pride, če so premalo vzhajani in jih vročina dvigne. Testo mora biti prijetno mehko in pomembno je vzhajanje. Enojni naj vzhajajo 45 minut. Nato preverimo temperaturo olja in krofe vlagamo z vrhnjo stranjo ter pokrijemo. Po 2-3 minutah jih obrnemo in odkrito ocvremo enako dolgo še z druge strani.
Zakaj so v krofih luknje?
Do lukenj pride, če so premalo vzhajani in jih vročina dvigne. Testo mora biti prijetno mehko in pomembno je vzhajanje. Enojni naj vzhajajo 45 minut. Nato preverimo temperaturo olja in krofe vlagamo z vrhnjo stranjo ter pokrijemo. Po 2-3 minutah jih obrnemo in odkrito ocvremo enako dolgo še z druge strani.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj so v krofih luknje?
Do lukenj pride, če so premalo vzhajani in jih vročina dvigne. Testo mora biti prijetno mehko in pomembno je vzhajanje. Enojni naj vzhajajo 45 minut. Nato preverimo temperaturo olja in krofe vlagamo z vrhnjo stranjo ter pokrijemo. Po 2-3 minutah jih obrnemo in odkrito ocvremo enako dolgo še z druge strani.
VEČ ...|7. 10. 2019
Zakaj so v krofih luknje?
Do lukenj pride, če so premalo vzhajani in jih vročina dvigne. Testo mora biti prijetno mehko in pomembno je vzhajanje. Enojni naj vzhajajo 45 minut. Nato preverimo temperaturo olja in krofe vlagamo z vrhnjo stranjo ter pokrijemo. Po 2-3 minutah jih obrnemo in odkrito ocvremo enako dolgo še z druge strani.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?
To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.
Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?
To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?
To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.
VEČ ...|7. 10. 2019
Zakaj se kruh dan po peki precej drobi?
To je zato, ker je testo pretrdo, pregosto, zato bo potrebno dodati več tekočine (vodo, mleko, sirotko ...) Testo mora biti skoraj tako mehko kot pri peki potice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Kaj se naredi iz piščančjih želodčkov?
Lahko jih skuhamo za prilogo, pripravimo pražene ali v juhi. Želodčke očistimo, zalijemo z vodo in skuhamo. Ko tekočina zavre, damo vanjo korenček, peteršilj, pečeno čebulo, sol, poper, list lovora ...
Kaj se naredi iz piščančjih želodčkov?
Lahko jih skuhamo za prilogo, pripravimo pražene ali v juhi. Želodčke očistimo, zalijemo z vodo in skuhamo. Ko tekočina zavre, damo vanjo korenček, peteršilj, pečeno čebulo, sol, poper, list lovora ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kaj se naredi iz piščančjih želodčkov?
Lahko jih skuhamo za prilogo, pripravimo pražene ali v juhi. Želodčke očistimo, zalijemo z vodo in skuhamo. Ko tekočina zavre, damo vanjo korenček, peteršilj, pečeno čebulo, sol, poper, list lovora ...
VEČ ...|7. 10. 2019
Kaj se naredi iz piščančjih želodčkov?
Lahko jih skuhamo za prilogo, pripravimo pražene ali v juhi. Želodčke očistimo, zalijemo z vodo in skuhamo. Ko tekočina zavre, damo vanjo korenček, peteršilj, pečeno čebulo, sol, poper, list lovora ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Zakaj kruh od strani poči?
Testo naj bo zelo mehko, dodajmo še kakšno žlico vode več, pred peko površino zarežemo z ostrim nožem, prilagodimo temperaturo pečico, po potrebi skorjico pokrijemo s peki papirjem ...
Zakaj kruh od strani poči?
Testo naj bo zelo mehko, dodajmo še kakšno žlico vode več, pred peko površino zarežemo z ostrim nožem, prilagodimo temperaturo pečico, po potrebi skorjico pokrijemo s peki papirjem ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj kruh od strani poči?
Testo naj bo zelo mehko, dodajmo še kakšno žlico vode več, pred peko površino zarežemo z ostrim nožem, prilagodimo temperaturo pečico, po potrebi skorjico pokrijemo s peki papirjem ...
VEČ ...|7. 10. 2019
Zakaj kruh od strani poči?
Testo naj bo zelo mehko, dodajmo še kakšno žlico vode več, pred peko površino zarežemo z ostrim nožem, prilagodimo temperaturo pečico, po potrebi skorjico pokrijemo s peki papirjem ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 10. 2019
Razmerja mok pri mešanih kruhih
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.Možno je pripraviti kruh ne samo iz ene, ampak iz treh ali štirih vrst moke, v tem primeru naj bo pšenične moke za pest ali dve več, saj ta rahlja kruh. Poslušalka naj za začetek poskusi v razmerju pol-pol (pol pšenične, ostalo pa ajdovo, pirino, rženo, koruzno ...). Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Nato gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino. Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze. Hitro vzhaja. Paziti moramo, da ne preveč: če se s prstom dotaknemo površine in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.
Razmerja mok pri mešanih kruhih
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.Možno je pripraviti kruh ne samo iz ene, ampak iz treh ali štirih vrst moke, v tem primeru naj bo pšenične moke za pest ali dve več, saj ta rahlja kruh. Poslušalka naj za začetek poskusi v razmerju pol-pol (pol pšenične, ostalo pa ajdovo, pirino, rženo, koruzno ...). Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Nato gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino. Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze. Hitro vzhaja. Paziti moramo, da ne preveč: če se s prstom dotaknemo površine in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Razmerja mok pri mešanih kruhih
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.Možno je pripraviti kruh ne samo iz ene, ampak iz treh ali štirih vrst moke, v tem primeru naj bo pšenične moke za pest ali dve več, saj ta rahlja kruh. Poslušalka naj za začetek poskusi v razmerju pol-pol (pol pšenične, ostalo pa ajdovo, pirino, rženo, koruzno ...). Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Nato gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino. Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze. Hitro vzhaja. Paziti moramo, da ne preveč: če se s prstom dotaknemo površine in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.
VEČ ...|7. 10. 2019
Razmerja mok pri mešanih kruhih
Sestra Nikolina odgovarja: devet mesecev.Možno je pripraviti kruh ne samo iz ene, ampak iz treh ali štirih vrst moke, v tem primeru naj bo pšenične moke za pest ali dve več, saj ta rahlja kruh. Poslušalka naj za začetek poskusi v razmerju pol-pol (pol pšenične, ostalo pa ajdovo, pirino, rženo, koruzno ...). Koruzno in ajdovo moko najprej solimo in poparimo z vrelo vodo ter iz tega naredimo t.i. moker žganec. Pustimo nekaj minut in vmes raztopimo kvas. Na to presejemo belo ali polbelo moko, v jamico pa damo pripravljen kvas ter mešamo z vilico. Nato gnetemo z roko in počasi prilivamo tekočino. Pripraviti moramo prožno, ne preveč trdo, a spet ne premehko testo. Ta kruh moramo peči v modelu (na dnu je lahko peki papir), saj se lahko razleze. Hitro vzhaja. Paziti moramo, da ne preveč: če se s prstom dotaknemo površine in se lepo dvigne, še poteka proces vzhajanja. Takrat ga na vrhu zarežemo in damo v pečico, ogreto na 180 - 190 stopinj. Če pa se pri dotiku površina naguba, ga nič ne zarežemo, ampak čim prej in s čim manj tresenja damo v pečico, ki pa naj bo ogreta na 200 do 210 stopinj.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Zakaj potica pri peki odstopi?
Skorja pri strani v večji verjetnosti odstopi zaradi premalo ali preveč vzhajanja. Naj ne vzhaja pri izvoru toplote, ampak pri kuhinjski temperaturi in sicer uro in 15 minut. Površino prebodemo in damo v 175 stopinj Celzija vročo pečico. Paziti moramo tudi, da ne zavijemo preveč.
Zakaj potica pri peki odstopi?
Skorja pri strani v večji verjetnosti odstopi zaradi premalo ali preveč vzhajanja. Naj ne vzhaja pri izvoru toplote, ampak pri kuhinjski temperaturi in sicer uro in 15 minut. Površino prebodemo in damo v 175 stopinj Celzija vročo pečico. Paziti moramo tudi, da ne zavijemo preveč.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj potica pri peki odstopi?
Skorja pri strani v večji verjetnosti odstopi zaradi premalo ali preveč vzhajanja. Naj ne vzhaja pri izvoru toplote, ampak pri kuhinjski temperaturi in sicer uro in 15 minut. Površino prebodemo in damo v 175 stopinj Celzija vročo pečico. Paziti moramo tudi, da ne zavijemo preveč.
VEČ ...|23. 9. 2019
Zakaj potica pri peki odstopi?
Skorja pri strani v večji verjetnosti odstopi zaradi premalo ali preveč vzhajanja. Naj ne vzhaja pri izvoru toplote, ampak pri kuhinjski temperaturi in sicer uro in 15 minut. Površino prebodemo in damo v 175 stopinj Celzija vročo pečico. Paziti moramo tudi, da ne zavijemo preveč.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Vlaganje jajčevcev
Očistimo in narežemo na rezine, palčke ali večje kocke. Posolimo in obtežimo. Tekočino popivnamo. Prepražimo in posolimo ter naložimo v kozarce in zalijemo z oljem.
Vlaganje jajčevcev
Očistimo in narežemo na rezine, palčke ali večje kocke. Posolimo in obtežimo. Tekočino popivnamo. Prepražimo in posolimo ter naložimo v kozarce in zalijemo z oljem.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Vlaganje jajčevcev
Očistimo in narežemo na rezine, palčke ali večje kocke. Posolimo in obtežimo. Tekočino popivnamo. Prepražimo in posolimo ter naložimo v kozarce in zalijemo z oljem.
VEČ ...|23. 9. 2019
Vlaganje jajčevcev
Očistimo in narežemo na rezine, palčke ali večje kocke. Posolimo in obtežimo. Tekočino popivnamo. Prepražimo in posolimo ter naložimo v kozarce in zalijemo z oljem.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Špinača in krompir
Juho ali špinače ali blitve lahko pogrejemo naslednji dan, nič ne bo narobe oz. škodljivo, le okusnejša ne bo tako. Boljše je, da jo pripravimo na pol (ne do konca), jo damo v kozarec in hermetično zapremo, to pa čez nekaj dni povremo in dokončamo. V nadaljevanju je povedala, ko narediti okusno jed iz špinače oz. blitve in krompirja.
Špinača in krompir
Juho ali špinače ali blitve lahko pogrejemo naslednji dan, nič ne bo narobe oz. škodljivo, le okusnejša ne bo tako. Boljše je, da jo pripravimo na pol (ne do konca), jo damo v kozarec in hermetično zapremo, to pa čez nekaj dni povremo in dokončamo. V nadaljevanju je povedala, ko narediti okusno jed iz špinače oz. blitve in krompirja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Špinača in krompir
Juho ali špinače ali blitve lahko pogrejemo naslednji dan, nič ne bo narobe oz. škodljivo, le okusnejša ne bo tako. Boljše je, da jo pripravimo na pol (ne do konca), jo damo v kozarec in hermetično zapremo, to pa čez nekaj dni povremo in dokončamo. V nadaljevanju je povedala, ko narediti okusno jed iz špinače oz. blitve in krompirja.
VEČ ...|23. 9. 2019
Špinača in krompir
Juho ali špinače ali blitve lahko pogrejemo naslednji dan, nič ne bo narobe oz. škodljivo, le okusnejša ne bo tako. Boljše je, da jo pripravimo na pol (ne do konca), jo damo v kozarec in hermetično zapremo, to pa čez nekaj dni povremo in dokončamo. V nadaljevanju je povedala, ko narediti okusno jed iz špinače oz. blitve in krompirja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Sataraš
Potrebujemo čebulo, papriko in paradižnik ter jajce. Narezano čebulo pražimo, solimo, dodamo narezano papriko. Paradižnike narežemo in odcedimo in ga dodamo. Pokrijemo in premešamo. Dosolimo. Nazadnje po želji dodamo razžvrkljana jajca da zakrknejo. Pika na i je narezan peteršilj.
Sataraš
Potrebujemo čebulo, papriko in paradižnik ter jajce. Narezano čebulo pražimo, solimo, dodamo narezano papriko. Paradižnike narežemo in odcedimo in ga dodamo. Pokrijemo in premešamo. Dosolimo. Nazadnje po želji dodamo razžvrkljana jajca da zakrknejo. Pika na i je narezan peteršilj.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Sataraš
Potrebujemo čebulo, papriko in paradižnik ter jajce. Narezano čebulo pražimo, solimo, dodamo narezano papriko. Paradižnike narežemo in odcedimo in ga dodamo. Pokrijemo in premešamo. Dosolimo. Nazadnje po želji dodamo razžvrkljana jajca da zakrknejo. Pika na i je narezan peteršilj.
VEČ ...|23. 9. 2019
Sataraš
Potrebujemo čebulo, papriko in paradižnik ter jajce. Narezano čebulo pražimo, solimo, dodamo narezano papriko. Paradižnike narežemo in odcedimo in ga dodamo. Pokrijemo in premešamo. Dosolimo. Nazadnje po želji dodamo razžvrkljana jajca da zakrknejo. Pika na i je narezan peteršilj.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Kako oprati jedrca orehov?
Operemo jih v zelo topli vodi in premešamo. Odcedimo. Damo na prt, da se dobro osušijo, nato jih damo na pekač in v pečico ter osušimo pri 100 do 120 stopinjah. Vmes večkrat premešamo, paro spustimo iz pečice. Če so lepo posušeni, se lupinica lepo odstrani.
Kako oprati jedrca orehov?
Operemo jih v zelo topli vodi in premešamo. Odcedimo. Damo na prt, da se dobro osušijo, nato jih damo na pekač in v pečico ter osušimo pri 100 do 120 stopinjah. Vmes večkrat premešamo, paro spustimo iz pečice. Če so lepo posušeni, se lupinica lepo odstrani.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako oprati jedrca orehov?
Operemo jih v zelo topli vodi in premešamo. Odcedimo. Damo na prt, da se dobro osušijo, nato jih damo na pekač in v pečico ter osušimo pri 100 do 120 stopinjah. Vmes večkrat premešamo, paro spustimo iz pečice. Če so lepo posušeni, se lupinica lepo odstrani.
VEČ ...|23. 9. 2019
Kako oprati jedrca orehov?
Operemo jih v zelo topli vodi in premešamo. Odcedimo. Damo na prt, da se dobro osušijo, nato jih damo na pekač in v pečico ter osušimo pri 100 do 120 stopinjah. Vmes večkrat premešamo, paro spustimo iz pečice. Če so lepo posušeni, se lupinica lepo odstrani.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Poslušalka o peki kozlička oz. jagnjeta
Meso se opere in osuši ter z zmesjo soli, popra in paprike odrgne in pusti eno uro. Preložimo v pekač in prelijemo s toplim maslom. Dodamo vejice rožmarina in pečemo v pečici. Pokrijemo s folijo, ki jo ob koncu odstranimo. Po potrebi zalijemo s toplo vodo.
Poslušalka o peki kozlička oz. jagnjeta
Meso se opere in osuši ter z zmesjo soli, popra in paprike odrgne in pusti eno uro. Preložimo v pekač in prelijemo s toplim maslom. Dodamo vejice rožmarina in pečemo v pečici. Pokrijemo s folijo, ki jo ob koncu odstranimo. Po potrebi zalijemo s toplo vodo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Poslušalka o peki kozlička oz. jagnjeta
Meso se opere in osuši ter z zmesjo soli, popra in paprike odrgne in pusti eno uro. Preložimo v pekač in prelijemo s toplim maslom. Dodamo vejice rožmarina in pečemo v pečici. Pokrijemo s folijo, ki jo ob koncu odstranimo. Po potrebi zalijemo s toplo vodo.
VEČ ...|23. 9. 2019
Poslušalka o peki kozlička oz. jagnjeta
Meso se opere in osuši ter z zmesjo soli, popra in paprike odrgne in pusti eno uro. Preložimo v pekač in prelijemo s toplim maslom. Dodamo vejice rožmarina in pečemo v pečici. Pokrijemo s folijo, ki jo ob koncu odstranimo. Po potrebi zalijemo s toplo vodo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Zakaj marelična marmelada na vrhu temni?
Če je samo malo temnejša, ni nič narobe. Če pa se pojavlja mrenica ali plesen, je pa nekaj bilo narobe s konzerviranjem in jo bo treba hitro uporabiti.
Zakaj marelična marmelada na vrhu temni?
Če je samo malo temnejša, ni nič narobe. Če pa se pojavlja mrenica ali plesen, je pa nekaj bilo narobe s konzerviranjem in jo bo treba hitro uporabiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj marelična marmelada na vrhu temni?
Če je samo malo temnejša, ni nič narobe. Če pa se pojavlja mrenica ali plesen, je pa nekaj bilo narobe s konzerviranjem in jo bo treba hitro uporabiti.
VEČ ...|23. 9. 2019
Zakaj marelična marmelada na vrhu temni?
Če je samo malo temnejša, ni nič narobe. Če pa se pojavlja mrenica ali plesen, je pa nekaj bilo narobe s konzerviranjem in jo bo treba hitro uporabiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 9. 2019
Fižol v slanici
Fižol skuhamo v slani vodi (ne preveč in ne premalo) in ga nalagamo v pogrete kozarce. Vodo dosolimo in s to slanico zalijemo (vrela mora biti). Zapremo in postavimo na pokrovček ter pokrijemo z odejo.
Fižol v slanici
Fižol skuhamo v slani vodi (ne preveč in ne premalo) in ga nalagamo v pogrete kozarce. Vodo dosolimo in s to slanico zalijemo (vrela mora biti). Zapremo in postavimo na pokrovček ter pokrijemo z odejo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Fižol v slanici
Fižol skuhamo v slani vodi (ne preveč in ne premalo) in ga nalagamo v pogrete kozarce. Vodo dosolimo in s to slanico zalijemo (vrela mora biti). Zapremo in postavimo na pokrovček ter pokrijemo z odejo.
VEČ ...|23. 9. 2019
Fižol v slanici
Fižol skuhamo v slani vodi (ne preveč in ne premalo) in ga nalagamo v pogrete kozarce. Vodo dosolimo in s to slanico zalijemo (vrela mora biti). Zapremo in postavimo na pokrovček ter pokrijemo z odejo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 9. 2019
Slivovi cmoki iz krompirjevega testa
Krompir skuhamo v olupku in ga takoj olupimo ter čim bolj vročega stlačimo. Zabelimo z maslom (6 dag na 1/2 krompirja), solimo in dodamo jajca (lahko samo rumenjak, ker bolj rahljajo testo). Premešamo in pustimo, da se ohladi. Dodamo moko (1/3 glede na količino krompirja) ter naredimo cmoke. Slive izkoščičimo, v prazen prostor ne dajemo sliv.
Slivovi cmoki iz krompirjevega testa
Krompir skuhamo v olupku in ga takoj olupimo ter čim bolj vročega stlačimo. Zabelimo z maslom (6 dag na 1/2 krompirja), solimo in dodamo jajca (lahko samo rumenjak, ker bolj rahljajo testo). Premešamo in pustimo, da se ohladi. Dodamo moko (1/3 glede na količino krompirja) ter naredimo cmoke. Slive izkoščičimo, v prazen prostor ne dajemo sliv.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Slivovi cmoki iz krompirjevega testa
Krompir skuhamo v olupku in ga takoj olupimo ter čim bolj vročega stlačimo. Zabelimo z maslom (6 dag na 1/2 krompirja), solimo in dodamo jajca (lahko samo rumenjak, ker bolj rahljajo testo). Premešamo in pustimo, da se ohladi. Dodamo moko (1/3 glede na količino krompirja) ter naredimo cmoke. Slive izkoščičimo, v prazen prostor ne dajemo sliv.
VEČ ...|9. 9. 2019
Slivovi cmoki iz krompirjevega testa
Krompir skuhamo v olupku in ga takoj olupimo ter čim bolj vročega stlačimo. Zabelimo z maslom (6 dag na 1/2 krompirja), solimo in dodamo jajca (lahko samo rumenjak, ker bolj rahljajo testo). Premešamo in pustimo, da se ohladi. Dodamo moko (1/3 glede na količino krompirja) ter naredimo cmoke. Slive izkoščičimo, v prazen prostor ne dajemo sliv.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 9. 2019
Pečenje krompirja v pečici
Kako naj pečem krompir v pečici, da se čebula ne bo smodila, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina pravi, naj jo čim bolj pomeša med krompir ali da na dno.
Pečenje krompirja v pečici
Kako naj pečem krompir v pečici, da se čebula ne bo smodila, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina pravi, naj jo čim bolj pomeša med krompir ali da na dno.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pečenje krompirja v pečici
Kako naj pečem krompir v pečici, da se čebula ne bo smodila, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina pravi, naj jo čim bolj pomeša med krompir ali da na dno.
VEČ ...|9. 9. 2019
Pečenje krompirja v pečici
Kako naj pečem krompir v pečici, da se čebula ne bo smodila, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina pravi, naj jo čim bolj pomeša med krompir ali da na dno.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 9. 2019
Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.
Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.
VEČ ...|9. 9. 2019
Paradižnikova mezga oz. kečap
Očiščen in razrezan paradižnik v širši posodi, ki ji dno malo namastimo, počasi kuhamo in vmes večkrat pomešamo (za kečap spoti odvzemamo tekočino). Dodamo vejice zelene, peteršilja in bazilike. Prepasiramo in nato osolimo (5 l mezge 1-2 žlici soli) ter kuhamo 10 minut. Če je prekislo, jo posladkamo. Nalivamo v pogrete kozarce ali steklenice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 9. 2019
Kako ocvreti sir in bučke, jajčevce?
Sir pripravimo na dunajski način (moka, jajce, drobtine), bučke in jajčevce pa lahko v pivovem testu. Najprej pa jih posolimo in nato obrišemo s servieto. Cvrenje naj poteka v odprti posodi, sicer bo para dvignila skorjico. .
Kako ocvreti sir in bučke, jajčevce?
Sir pripravimo na dunajski način (moka, jajce, drobtine), bučke in jajčevce pa lahko v pivovem testu. Najprej pa jih posolimo in nato obrišemo s servieto. Cvrenje naj poteka v odprti posodi, sicer bo para dvignila skorjico. .

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako ocvreti sir in bučke, jajčevce?
Sir pripravimo na dunajski način (moka, jajce, drobtine), bučke in jajčevce pa lahko v pivovem testu. Najprej pa jih posolimo in nato obrišemo s servieto. Cvrenje naj poteka v odprti posodi, sicer bo para dvignila skorjico. .
VEČ ...|9. 9. 2019
Kako ocvreti sir in bučke, jajčevce?
Sir pripravimo na dunajski način (moka, jajce, drobtine), bučke in jajčevce pa lahko v pivovem testu. Najprej pa jih posolimo in nato obrišemo s servieto. Cvrenje naj poteka v odprti posodi, sicer bo para dvignila skorjico. .

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 9. 2019
Kako oluščiti lešnike?
Lešnike stremo, nato jih damo na pekač in v pečico pri cca. 100 stopinj Celzija, da se presušijo in kožica popoka. Nato jih v servieti zmanemo ter izpihamo kožice.
Kako oluščiti lešnike?
Lešnike stremo, nato jih damo na pekač in v pečico pri cca. 100 stopinj Celzija, da se presušijo in kožica popoka. Nato jih v servieti zmanemo ter izpihamo kožice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kako oluščiti lešnike?
Lešnike stremo, nato jih damo na pekač in v pečico pri cca. 100 stopinj Celzija, da se presušijo in kožica popoka. Nato jih v servieti zmanemo ter izpihamo kožice.
VEČ ...|9. 9. 2019
Kako oluščiti lešnike?
Lešnike stremo, nato jih damo na pekač in v pečico pri cca. 100 stopinj Celzija, da se presušijo in kožica popoka. Nato jih v servieti zmanemo ter izpihamo kožice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Naš pogled

VEČ ...|10. 12. 2019
Mirjam Judež: O hvaležnosti in vzgajanju sreče

Tokrat o hvaležnosti in vzgajanju sreče. O zdajšnjih generacijah otrok, ki ne znajo ceniti vsega, kar imajo. O besedi hvala, ki ni nikoli dovolj pogosto izgovorjena.

Mirjam Judež: O hvaležnosti in vzgajanju sreče

Tokrat o hvaležnosti in vzgajanju sreče. O zdajšnjih generacijah otrok, ki ne znajo ceniti vsega, kar imajo. O besedi hvala, ki ni nikoli dovolj pogosto izgovorjena.

Mirjam Judež

komentar

Globine

VEČ ...|10. 12. 2019
Na obisku pri Jezuitih

Naši gostje so bili p. Vili Lovše, p. Damjan Ristić in študentje, ki se zbirajo na Večerni akademiji. Tema pogovora je bila duhovnost moških: Kaj jo najbolj opredeljuje, kako moške današnjega časa nagovarjajo duhovne vsebine in kaj sploh pomeni biti danes pravi moški?

Na obisku pri Jezuitih

Naši gostje so bili p. Vili Lovše, p. Damjan Ristić in študentje, ki se zbirajo na Večerni akademiji. Tema pogovora je bila duhovnost moških: Kaj jo najbolj opredeljuje, kako moške današnjega časa nagovarjajo duhovne vsebine in kaj sploh pomeni biti danes pravi moški?

Blaž Lesnik

duhovnostodnosiJezuiti

Doživetja narave

VEČ ...|6. 12. 2019
Svetlobno onesnaženje

Pred zimskim sončevim obratom, ko je noč najdaljša, smo v Doživetjih spregovorili o svetlobnem onesnaženju in vplivu prekomerne osvetlitve na zdravje ljudi, živali in rastlin. Beseda je tekla tudi o marsičem, tudi o tem, kje lahko resnično uživamo v temnem nebu ter brskamo globokem vesolju. Z nami je bil Andrej Mohar iz društva Temno nebo Slovenije.

Svetlobno onesnaženje

Pred zimskim sončevim obratom, ko je noč najdaljša, smo v Doživetjih spregovorili o svetlobnem onesnaženju in vplivu prekomerne osvetlitve na zdravje ljudi, živali in rastlin. Beseda je tekla tudi o marsičem, tudi o tem, kje lahko resnično uživamo v temnem nebu ter brskamo globokem vesolju. Z nami je bil Andrej Mohar iz društva Temno nebo Slovenije.

Blaž Lesnik

naravaastronomijatemno nebosvetlobno onesnaženje

Dogodki

VEČ ...|28. 11. 2019
Zahvalno bogoslužje ob 25.letnici Radia Ognjišče

Neposredno smo prenašali zahvalno bogoslužje ob 25. letnici Radia Ognjišče iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjah, ki ga je ob somaševanju škofov in duhovnikov vodil predsednik škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Zahvalno bogoslužje ob 25.letnici Radia Ognjišče

Neposredno smo prenašali zahvalno bogoslužje ob 25. letnici Radia Ognjišče iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjah, ki ga je ob somaševanju škofov in duhovnikov vodil predsednik škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Radio Ognjišče

duhovnost

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|8. 12. 2019
25 let Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je s prireditvijo obeležil 25-letnico delovanja. Na njej so v preteklost in prihodnost pogledali višji sekretar Rudi Merljak, državna sekretarka Olga Belec in minister Peter J. Česnik. Pred mikrofon smo ujeli tudi nekaj nekdanjih predstojnikov Urada.

25 let Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je s prireditvijo obeležil 25-letnico delovanja. Na njej so v preteklost in prihodnost pogledali višji sekretar Rudi Merljak, državna sekretarka Olga Belec in minister Peter J. Česnik. Pred mikrofon smo ujeli tudi nekaj nekdanjih predstojnikov Urada.

Matjaž Merljak

rojakiinfourad

Kulturni utrinki

VEČ ...|13. 12. 2019
Borut Smrekar o prazničnem programu Slovenske Filharmonije

Borut Smrekar o prazničnem programu Slovenske Filharmonije

Jože Bartolj

kulturaBorut Smrekarslovenska filharmonija

Iz Betanije

VEČ ...|13. 12. 2019
Program Cvetje v jeseni

Program Cvetje v jeseni

Mateja Subotičanec

svetovanjeodnosi

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|13. 12. 2019
Kristalizacija medu ni bav bav

Nataša Lilek, svetovalka za varno hrano pri ČZS nam je pojasnila ozadje kristalizacije medu.

Kristalizacija medu ni bav bav

Nataša Lilek, svetovalka za varno hrano pri ČZS nam je pojasnila ozadje kristalizacije medu.

Robert Božič

kmetijstvosvetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|13. 12. 2019
Masaža dojenčkov

V petkovi Svetovalnici je bila naša gostja višja medicinska sestra Mojca Kurent, tema pa masaža, s posebno pozornostjo na masaži dojenčkov. V oddaji med drugim o tem, zakaj je masaža dobrodejna, kako se je naučimo in kaj potrebujemo pa tudi, zakaj je še posebej koristna za otroke s posebnimi potrebami.

Masaža dojenčkov

V petkovi Svetovalnici je bila naša gostja višja medicinska sestra Mojca Kurent, tema pa masaža, s posebno pozornostjo na masaži dojenčkov. V oddaji med drugim o tem, zakaj je masaža dobrodejna, kako se je naučimo in kaj potrebujemo pa tudi, zakaj je še posebej koristna za otroke s posebnimi potrebami.

Damijana Medved

svetovanjezdravstvootroci

Bim bam bom

VEČ ...|13. 12. 2019
Bim bam bom dne 13. 12.

Bim bam bom dne 13. 12.

Jure Sešek