Svetovalnica
Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.
Svetovalnica
Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Na živinorejskih kmetijah, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka in se odločijo tudi za predelavo v mlečne izdelke, so zelo veseli, če je povpraševanje po teh izdelkih redno in omogoča načrtovanje. Mateja Volčič s Kmetije pr’ Janež v Retečah, ki slovi po odličnem domačem sladoledu je spregovorila tudi o tem, pa tudi kako priti skupaj s ceno.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Na živinorejskih kmetijah, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka in se odločijo tudi za predelavo v mlečne izdelke, so zelo veseli, če je povpraševanje po teh izdelkih redno in omogoča načrtovanje. Mateja Volčič s Kmetije pr’ Janež v Retečah, ki slovi po odličnem domačem sladoledu je spregovorila tudi o tem, pa tudi kako priti skupaj s ceno.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V Mlekarni Celeia so aprila, na posebni slovesnosti, ki je sledila izboru, Aleksandro Matan uradno razglasili za Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Tako je za leto dni postala glavna promotorka slovenske pridelave mleka, ki je ena najpomembnejših kmetijskih panog, saj poleg mleka in mlečnih izdelkov pomaga ohranjati idilični izgled slovenske krajine.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V Mlekarni Celeia so aprila, na posebni slovesnosti, ki je sledila izboru, Aleksandro Matan uradno razglasili za Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Tako je za leto dni postala glavna promotorka slovenske pridelave mleka, ki je ena najpomembnejših kmetijskih panog, saj poleg mleka in mlečnih izdelkov pomaga ohranjati idilični izgled slovenske krajine.
Svetovalnica
Pogledali smo na mize, saj je pred nami dan slovenske hrane in naši otroci bodo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk. Z Gabrijelo Salobir, vodjo službe za varno hrano na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Ireno Simčič, višjo svetovalko na Zavodu RS za šolstvo, smo se pogovarjali o izzivih teh akcij.
Svetovalnica
Pogledali smo na mize, saj je pred nami dan slovenske hrane in naši otroci bodo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk. Z Gabrijelo Salobir, vodjo službe za varno hrano na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Ireno Simčič, višjo svetovalko na Zavodu RS za šolstvo, smo se pogovarjali o izzivih teh akcij.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« se bo 11. junija v vzgojno-izobraževalnih ustanovah po Sloveniji izvedel nadomestni dogodek za lanski Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je zaradi korona razmer odpadel. Na KGZS vabijo kmetije, da se povežete z lokalnimi vrtci in šolami ter jim predstavite svojo ponudbo. Na ta dan bodo namreč otroci v teh ustanovah za zajtrk jedli kruh, maslo, med, mleko ter sveže ali suho sadje. Vsa živila bodo, kot vedno pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku, slovenska. Vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bodo zajtrk izvedle, bodo lahko uveljavljale pavšalno nadomestilo za nakup živil namenjenih temu zajtrku.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« se bo 11. junija v vzgojno-izobraževalnih ustanovah po Sloveniji izvedel nadomestni dogodek za lanski Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je zaradi korona razmer odpadel. Na KGZS vabijo kmetije, da se povežete z lokalnimi vrtci in šolami ter jim predstavite svojo ponudbo. Na ta dan bodo namreč otroci v teh ustanovah za zajtrk jedli kruh, maslo, med, mleko ter sveže ali suho sadje. Vsa živila bodo, kot vedno pri Tradicionalnem slovenskem zajtrku, slovenska. Vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bodo zajtrk izvedle, bodo lahko uveljavljale pavšalno nadomestilo za nakup živil namenjenih temu zajtrku.
Sobotna iskrica
Sobotna iskrica je tokrat opozorila na zdrav zajtrk, vprašala kaj zjutraj radi jeste in kako se spominjate tradicionalnega slovenskega zajtrka v šoli. Nadaljevali smo tudi s potovanjem po zgodovini. Pred tednom smo spoznali Elizabeto Ogrsko, tokrat pa, kot smo obljubili, Ludvika IX., francoskega kralja.
Sobotna iskrica
Sobotna iskrica je tokrat opozorila na zdrav zajtrk, vprašala kaj zjutraj radi jeste in kako se spominjate tradicionalnega slovenskega zajtrka v šoli. Nadaljevali smo tudi s potovanjem po zgodovini. Pred tednom smo spoznali Elizabeto Ogrsko, tokrat pa, kot smo obljubili, Ludvika IX., francoskega kralja.
Sol in luč
Kdo je svetnik? Je to res rezervirano za izjemne posameznike, nekakšne žive superjunake? O tem smo se pogovarjali z velikim poznavalcem odra, tistega pravega in tistega, na katerem v življenju igramo vsak svojo vlogo, odru življenja. Z nami je bil Gregor Čušin, avtor rubrike S svetnikom na ti.
Duhovna misel
Nekdo je prišel k župniku in mu dejal, da bi se rad vključil v župnijo. Toda pripomnil je, da ne misli vsako nedeljo hoditi k maši, brati Sveto pismo ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Komentar tedna
Avtor se ustavi ob vplivu sodobnih medijev, še posebej družbenih omrežij na življenje vsakega izmed nas, pa tudi na vpliv na to, kar ljudje verjamemo in tem, kako ravnamo. Več ko smo na zaslonih, manj imamo neposredne izkušnje z okoljem, v katerem živimo. Ko smo na zaslonih, izolirani od neposrednega stika z okolico, s sosedi, se zgodi ...
Globine
Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Svetovalnica
Posvetili smo se vprašanju, kam s tistim presežkom denarja, ki bi ga radi čim bolj varno naložili. Z nami je bil voditelj delavnic z izkušnjami iz poslovnega sveta Simon Meglič, ki je spregovoril o naložbah v delnice in vzajemne sklade. Kaj je bolj tvegano, kaj bolj donosno, in kaj bolj primerno za začetnike?
Kulturni utrinki
Član Mešanega pevskega zbora Pevskega društva Logatec Janez Ovsec nam je predstavil nedeljski nastop na Sveti Gori nad Novo Gorico. Zbor bo sodeloval pri sveti maši, ki bo ob 16. uri in imel nato še koncert.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ni meje za dobre ideje
Veste, kje je bila prva tovarna testenin na Kranjskem, kje so prvi pakirali mleko v embalažo?, to sta le dve od številnih inovacij ilirskobistriškega konca. Kot iz rokava jih je našteval Primož Rojc, ki v mizarski delavnici z bratom sledita očetovim stopinjam in izdelujeta ročno izdelane lesene, domače igrače. Prejela sta tudi mednarodno priznanje.
Svetovalnica
Posvetili smo se vprašanju, kam s tistim presežkom denarja, ki bi ga radi čim bolj varno naložili. Z nami je bil voditelj delavnic z izkušnjami iz poslovnega sveta Simon Meglič, ki je spregovoril o naložbah v delnice in vzajemne sklade. Kaj je bolj tvegano, kaj bolj donosno, in kaj bolj primerno za začetnike?