Is podcast
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Svetovalnica
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček
Svetovalnica
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček
Svetovalnica
V odmevu na uspeh dobrodelne Pustne sobotne iskrice smo na pustni torek gostili tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Kaj je poslanstvo misijonskega središča, zakaj in kako pomagati ljudem v tretjem svetu, kakšna je pravzaprav razlika med pomočjo Karitas in misijonskega središča?
Svetovalnica
V odmevu na uspeh dobrodelne Pustne sobotne iskrice smo na pustni torek gostili tajnika Misijonskega središča Slovenije Janka Pirca. Kaj je poslanstvo misijonskega središča, zakaj in kako pomagati ljudem v tretjem svetu, kakšna je pravzaprav razlika med pomočjo Karitas in misijonskega središča?
Svetovalnica
4. marec je svetovni dan debelosti, ki je kronična, ponavljajoča se bolezen. V Svetovalnici smo izvedeli, da z debelostjo ne povezujemo le povišanega krvnega tlaka, pač pa tudi srčno popuščanje, nenadno srčno smrt, možgansko kap, srčni infarkt in druge. V našem studiu je bil predsednik Društva za bolezni srca in ožilja Matija Cevc.
Svetovalnica
4. marec je svetovni dan debelosti, ki je kronična, ponavljajoča se bolezen. V Svetovalnici smo izvedeli, da z debelostjo ne povezujemo le povišanega krvnega tlaka, pač pa tudi srčno popuščanje, nenadno srčno smrt, možgansko kap, srčni infarkt in druge. V našem studiu je bil predsednik Društva za bolezni srca in ožilja Matija Cevc.
Svetovalnica
Mag. Martin Lisec, logoterapevt, direktor Inštituta Stopinje ter predsednik Slovenskega društva za logoterapijo – LOGOS, je svetoval o smislu. Kako osmisliti življenjske preizkušnje, ko je težko, ko se soočamo z boleznijo, izgubo.
Svetovalnica
Mag. Martin Lisec, logoterapevt, direktor Inštituta Stopinje ter predsednik Slovenskega društva za logoterapijo – LOGOS, je svetoval o smislu. Kako osmisliti življenjske preizkušnje, ko je težko, ko se soočamo z boleznijo, izgubo.
Svetovalnica
Hrup je v našem delovnem okolju pomembna ovira za doseganje uspešnih rezultatov. Kako izmeriti, kakšen je in kakšne so možne oblike zaščite? Naš gost je bil strokovnjak Silvo Buček.
Svetovalnica
Hrup je v našem delovnem okolju pomembna ovira za doseganje uspešnih rezultatov. Kako izmeriti, kakšen je in kakšne so možne oblike zaščite? Naš gost je bil strokovnjak Silvo Buček.
Svetovalnica
V tokratni oddaji je mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja, spregovoril o nakaljevanju krompirja, svetoval o zakonitostih sajenja in odgovarjal na vaša vprašanja.
Svetovalnica
V tokratni oddaji je mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja, spregovoril o nakaljevanju krompirja, svetoval o zakonitostih sajenja in odgovarjal na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah pogovarjala z gostom, ki se s tem ukvarja. To je bil Miha Mav.
Svetovalnica
Tanja Dominko se je o visokih gredah pogovarjala z gostom, ki se s tem ukvarja. To je bil Miha Mav.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Svetovalnica
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Za življenje
Tokrat smo temo oddaje povezali z našim pustnim dobrodelnim dogodkom in z misijonarkami v Angoli. O pomenu življenja v skupnosti, izzivih, ki jih prinaša ter o moči solidarnosti in hvaležnosti smo govorili. Ali in kako lahko skupaj rastemo in se podpiramo v današnjem svetu? Naš gost je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.
Moja zgodba
Slovenska akademija znanosti in umetnosti je ob stoti obletnici rojstva akademika Alojza Rebule pripravila znanstveni posvet z naslovom Alojz Rebula: Slovenec med zgodovino in nadčasnim. V zadnji četrti oddaji iz niza boste lahko prisluhnili prispevkoma p. dr. Edvarda Kovača o Rebulovem spopadu z ničem in njegovem krščanskem eksistencializmu in pa dr. Aleša Mavra, ki je razmišljal o Rebulovem janezopavlovskem kompromisu.
Pogovor o
V oddaji Pogovor o smo razmišljali o odpovedovanju in odrekanju. K temu nas namreč vabi postni čas, ki smo ga začeli na pepelnično sredo. Ali takšna notranja drža tudi drugače igra kakšno vlogo v našem življenju? Kako nas k njej spodbuja sveto leto? Se kdaj vprašamo, kaj je tisto, kar resnično potrebujemo, in kaj je odveč? Kje vse lahko iščemo pozitivne zglede? V studiu sta bila z nami narodna delegatka za sveto leto s. Božena Kutnar ter biblicist in župnik v Idriji mag. Marko Rijavec. Prek telefona smo se povezali tudi z ZDA, kamor smo poklicali poslovneža, ki hodi za Jezusom, dr. Petra Milloniga.
Globine
V drugi epizodi iz cikla Dialog z ateizmom se je jezuitu p. Damjanu Ristiću v studiu pridružil gost, ateist Simon Rigač, ki je pred časom dal pobudo za tovrstne pogovore. Odprli smo poglavje morale in etike, ki ga današnji družbeni in medijski svet pogosto izkorišča kot vzvod za delitve. V pogovoru smo skušali izpostaviti, da je spoštljiv pogovor tisto, kar si vsi želimo. Eno ključnih vprašanj je, ali lahko človek živi moralno brez Boga? Pogovor je tudi v obliki video podcasta na youtube kanalu Radia Ognjišče. Komentarji dobrodošli, veseli bomo odziva!
Kulturni utrinki
Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme slikarka Anka Krašna. Dobitniki Glazerjevih listin za posamezne dosežke pa so pisatelj Avgust Demšar, violinistka Oksana Pečeny in igralec Jurij Drevenšek. V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana je na ogled razstava ilustratorja, filmskega animatorja in striparja Marjana Mančka z naslovom Čas teče.
Komentar Družina
Arko, poudarja, da post ni zgolj fizična vzdržnost od mesa, ampak predvsem duhovna prenova srca. Postni čas bi morali izkoristiti za poglabljanje odnosa z Bogom in bližnjimi ter premagovanje osebnih ovir, ki nas ločujejo od pristnega odnosa z njim. Pomembno je, da naše molitve in dejanja temeljijo na iskreni želji po duhovni rasti in ne na dokazovanju lastne vzdržnosti. Avtor zaključuje, da je pravi pomen posta v odpovedi sebičnosti, zamer in napuha ter v sprejemanju Božje ljubezni in odpuščanja.
Ni meje za dobre ideje
V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so se s partnerji odločili spodbuditi mlade, da bi se naučili veščin naredi sam. Kot pravijo, prepoznavajo vrzel med starejšimi in mladimi v kompetencah. Namen je, da bi se mladi naučili nekaj zašiti nazaj, izdelati kaj iz lesa ali si narediti kakšen izdelek iz odpadnega materiala. Temu pa so dodali še osnove podjetništva. Za rubriko je spregovoril vodja projekta Aleš Brodnjak.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je sestro prosila za recept za žgance iz pirine moke za dve osebi. Potrebujemo ¼ l (20-25 dag moke), 4 dl vode in ½ žličke soli. Ko voda, ki smo jih dodali sol, zavre, stresemo v lonec moko in pokrijemo. Lahko na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da bo vrelec prej zajel moko. Tako pustimo dobrih 10 minut. Vmes pripravimo zabelo: pogrejemo ocvirke, olje, zaseko ... Nato vodo odlijemo v drugo posodo. Zabelimo, da zacvrči in z močnejšo kuhalnico zdrobimo dobljeno zmes. Po potem po potrebi prilivamo žgančevko in z vilico do konca zdrobimo v žgance. Na koncu jih lahko še malo zabelimo s suhimi ocvirki. Enak postopek je z belo ali ajdovo moko, le da k ajdovi dodamo še malo (vsaj 2 žlici zvrhani) pšenične moke. Lahko pa v vodo damo kuhati tudi kakšen na listke narezan krompir. Postopek priprave je isti kot prej opisano.