Is podcast
Še malo in mesec od sprejetja novega omrežninskega akta bo naokrog. Nov tarifni sistem je prinesel številne spremembe in o njih smo se pogovarjali v tokratni Svetovalnici. Z nami je bil direktor energetske družbe ECE mag. Sebastijan Roudi.
omrežninski akt elektrika energija omrežnina cena elektrike svetovanje
Še malo in mesec od sprejetja novega omrežninskega akta bo naokrog. Nov tarifni sistem je prinesel številne spremembe in o njih smo se pogovarjali v tokratni Svetovalnici. Z nami je bil direktor energetske družbe ECE mag. Sebastijan Roudi.
Še malo in mesec od sprejetja novega omrežninskega akta bo naokrog. Nov tarifni sistem je prinesel številne spremembe in o njih smo se pogovarjali v tokratni Svetovalnici. Z nami je bil direktor energetske družbe ECE mag. Sebastijan Roudi.
omrežninski aktelektrikaenergijaomrežninacena elektrikesvetovanje
Naš gost je bil jezuit dr. Ivan Platovnjak, avtor knjige z naslovom Preobrazba bolečine. Kako poteka proces žalovanja, kako si pomagati in kako naj ob strani stojijo bližnji, o tem in še marsičem smo spregovorili tokrat.
Naš gost je bil jezuit dr. Ivan Platovnjak, avtor knjige z naslovom Preobrazba bolečine. Kako poteka proces žalovanja, kako si pomagati in kako naj ob strani stojijo bližnji, o tem in še marsičem smo spregovorili tokrat.
Krompirjeve počitnice so pred vrati, zato smo se posvetili tudi idejam, kako razmigati otroke. Med poukom otroci veliko sedijo, zato je pomembno, da vsaj v prostem času tega ni preveč. Nekaj namigov nam je podal gost dr. Gregor Starc s Fakultete za šport, ki je postregel tudi z aktualnimi podatki raziskave SLO FIT.
Krompirjeve počitnice so pred vrati, zato smo se posvetili tudi idejam, kako razmigati otroke. Med poukom otroci veliko sedijo, zato je pomembno, da vsaj v prostem času tega ni preveč. Nekaj namigov nam je podal gost dr. Gregor Starc s Fakultete za šport, ki je postregel tudi z aktualnimi podatki raziskave SLO FIT.
Na pogovor smo povabili rednega profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, zaposlenega na katedri za tehnologije rastlinskih živil in vino Rajka Vidriha. Spregovoril in svetoval nam je na temo olj v prehrani.
Na pogovor smo povabili rednega profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, zaposlenega na katedri za tehnologije rastlinskih živil in vino Rajka Vidriha. Spregovoril in svetoval nam je na temo olj v prehrani.
Marjeta Krejči Hrastar je diplomirana fizioterapevtka z več zaključenimi specializacijami. V tokratnem srečanju smo govorili o vplivu gibanja na razvoj in učenje otrok ter kako dobro obvladovati stres. Zaradi vse večjih izzivov v šolskem prostoru, smo izpostavili pedagoške delavce, čeprav sta vsebini koristni za vse, ne glede na starost in način življenja.
Marjeta Krejči Hrastar je diplomirana fizioterapevtka z več zaključenimi specializacijami. V tokratnem srečanju smo govorili o vplivu gibanja na razvoj in učenje otrok ter kako dobro obvladovati stres. Zaradi vse večjih izzivov v šolskem prostoru, smo izpostavili pedagoške delavce, čeprav sta vsebini koristni za vse, ne glede na starost in način življenja.
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Govorili smo o moči in pomenu molitve. Katekizem pravi, da je »molitev povzdigovanje duha k Bogu.« Kako moliti in koliko? Ali lahko s svojo molitvijo prepričamo Boga, da izpolni naše želje? Jezus je namreč rekel: Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V mesecu rožnega venca in misijonov sta bila z nami župnik v Preski Jure Koželj in misijonar Tone Kerin, ki se je z Madagaskarja letos preselil v Slovenijo in prevzel župnijo Brusnice. Pridružite se nam – ob 20. uri v živo!
Novo šolsko in študijsko leto, kako pomagati otrokom, da ne bomo naredili, da ne bodo otroci delali stare napake, vabljeni k poslušanju.
Še malo in mesec od sprejetja novega omrežninskega akta bo naokrog. Nov tarifni sistem je prinesel številne spremembe in o njih smo se pogovarjali v tokratni Svetovalnici. Z nami je bil direktor energetske družbe ECE mag. Sebastijan Roudi.
Psihiater in teolog, dr. Manfred Lütz se z obilo satire in brez dlake na jeziku postavi na stran veselja do življenja, ter se ne ustraši najbolj mejnih medicinskih, psihoterapevtskih in etičnih vprašanj. Za tokratno oddajo smo iz njegove knjige z naslovom Veselje do življenja izbrali nekaj odlomkov v katerih ošvrkne psihoterapijo, krščanstvo, pa tudi naš odnos do smrti.
Arhivsko društvo Slovenije je Aškerčevo nagrado za življenjsko delo namenilo Aleksandri Pavšič Milost za izjemen prispevek k razvoju slovenske arhivistike in strokovnega izobraževanja ter dolgoletno delo v društvu. Podelili so tudi Aškerčevi priznanji. Več o tem v oddaji, kjer pa lahko slišite tudi nekaj o vaji reševanja v primeru požara iz Narodnega muzeja Slovenije, kjer so pripravili listo osemnajstih za državo najpomembnejših predmetov za morebitno reševanje.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
21. oktober je svetovni dan jabolk, naša država je prepoznavna pridelovalka tega sadeža. Nagrajena z zlatim priznanjem je jabolčna pita Ptujskih pekarn, ki delujejo že več kot sedemdeset let, in gredo s časom naprej tudi z več inovativnimi krušnimi dobrotami. Pogovarjali smo se s Sabino Pišek, tehnologinjo.
Kostanj lahko shranimo v skrinji. Najprej ga skuhamo in olupimo potem pa zmiksamo (ob tem dodamo malo mleka ali smetane). Lahko pa kostanj tudi v olupkih posušimo in ga zamrznemo. Ko ga bomo potrebovali, ga vzamemo iz skrinje in najprej za nekaj ur namočimo v vodi.