Is podcast
Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem.
Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem.
Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Duhovna misel
V neki vasi je živel droben, star možiček, ki so ga ...
Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Moja zgodba
Ob 150 letnici rojstva, 90 letnici smrti in ob letu Rudolfa Maistra, ki je ena najpomembnejših slovenskih osebnosti prve polovice 20. stoletja, je založba Družina letošnjo tematsko izdajo revije SLO namenila tej pomembni osebnosti. Predstavila sta nam jo sourednika dr. Marko Štepec in Alenka Juvan, ki sta usmerjala pisanje 13 izkušenih raziskovalcev in piscev o generalu Maistru.
Slovencem po svetu in domovini
V Ljubljani se je včeraj prvič v mandatu te vlade sestal Svet za Slovence po svetu. Premier Robert Golob in tudi pristojni minister Matej Arčon sta srečanje označila za zelo konstruktivno. Govorili so o ohranjanju slovenskega jezika, kar je temelj za ohranjanje kulture in identitete. Vlada bo pomoč na tem področju v prihodnje še okrepila, predvsem na področju predšolske vzgoje. Govorili so tudi o sodelovanju na poslovnem ter znanstveno-raziskovalnem področju, pa tudi o strategiji vračanja izseljencev v Slovenijo. Akcijski načrt vlade je po besedah ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčona v fazi osnutka. Svet za Slovence po svetu je enaindvajsetčlansko stalno posvetovalno telo vlade. V njem je trinajst predstavnikov slovenskih skupnosti iz zdomstva ter izseljenstva in šest predstavnikov organizacij v Sloveniji, ki delujejo na tem področju in ministrstev, katerih resorji so aktivneje vpeti v teme, povezane s Slovenci po svetu.
Spoznanje več, predsodek manj
V prvo julijsko oddajo »Spoznanje več, predsodek manj« smo povabili rednega profesorja za pravo človekovih pravic, državno pravo in upravno pravo na Evropski pravni fakulteti Nove univerze dr. Jerneja Letnarja Černiča. Spregovoril je o človekovih pravicah v Evropski uniji ter na kaj morajo biti pozorni novi evropski poslanci. Nismo mogli mimo stanja demokracije v Sloveniji, ustavili pa smo se tudi pri deseti obletnici odhoda obtoženih v zadevi Patria v zapor.
Za življenje
K pogovoru smo povabili mag. Mirana Možino, psihiatra in psihoterapevta, ustanovitelja in direktorja ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja, ter se ozrli nazaj v izzive aktualnega šolskega obdobja ter naprej, v čas počitnic. Kaj lahko storimo, da bodo prosti tedni napolnjeni, izpolnjujoči, in ali se lahko opolnomočimo za v prihodnje, za boljše reševanje zapletov v odnosih?
Zgodbe za otroke
Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.
Via positiva
Eva Maurer Škofič je klovnesa, režiserka, pisateljica, pobudnica in ustanoviteljico, umetniška vodja, Društva Rdeči noski, klovnov zdravnikov. V letu 2024 obeležujejo dvajset let delovanja. Vprašali smo jo, kakšno je delo bolnišničnih klovnov in klovnes, koga vse obiskujejo, kaj počno med klovnovskimi vizitami, kakšno mesto imajo milni mehurčki in nenazadnje, kako pomembno je na stvari pogledati drugače?
Kulturni utrinki
Predstavili smo duhovno-pevski teden Sončna pesem, ki bo potekal v Soči od ponedeljka, 22. do petka, 26. julija 2024. To bo strokovno in duhovno srečanje za zborovodje, organiste in zborovske pevce! V imenu organizatorjev nam ga je predstavila Agata Dugar.
Komentar Družina
Jezus tudi danes trka na srca določenih ljudi, da bi se odzvali njegovemu povabilu in v celoti posvetili svoje življenje oznanjevanju evangelija in vodenju krščanskih občestev.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče