Is podcast Biskvit z jagodami Is podcast
Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

21. 6. 2024
Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

Matjaž Merljak

VEČ ...|21. 6. 2024
Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 7. 2024
Boranja

To je jed iz stročjega fižola in mesa, rečemo ji tudi zelenjavni golaž oziroma golaž s fižolom. Najprej damo pražit čebulo, dodamo narezano meso (goveje). Ko lepo zadiši in se že čisti, dodamo narezan mlad (ali iz skrinje) fižol, premešamo, začinimo (dodamo česen, sesekljano papriko), zalijemo in vse skupaj naj vre od mehkega. Če je govedina starejša, bo rabila malo več časa, zato je dobro, da meso že prej pokrito dušimo in ko je dovolj mehko, dodamo fižol. To potem rahlo zgostimo - kot rahli podmet, dodamo paradižnikovo mezgo, žlico smetane, žličko žlico moke in po potrebi zalijemo.  

Boranja

To je jed iz stročjega fižola in mesa, rečemo ji tudi zelenjavni golaž oziroma golaž s fižolom. Najprej damo pražit čebulo, dodamo narezano meso (goveje). Ko lepo zadiši in se že čisti, dodamo narezan mlad (ali iz skrinje) fižol, premešamo, začinimo (dodamo česen, sesekljano papriko), zalijemo in vse skupaj naj vre od mehkega. Če je govedina starejša, bo rabila malo več časa, zato je dobro, da meso že prej pokrito dušimo in ko je dovolj mehko, dodamo fižol. To potem rahlo zgostimo - kot rahli podmet, dodamo paradižnikovo mezgo, žlico smetane, žličko žlico moke in po potrebi zalijemo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Boranja

To je jed iz stročjega fižola in mesa, rečemo ji tudi zelenjavni golaž oziroma golaž s fižolom. Najprej damo pražit čebulo, dodamo narezano meso (goveje). Ko lepo zadiši in se že čisti, dodamo narezan mlad (ali iz skrinje) fižol, premešamo, začinimo (dodamo česen, sesekljano papriko), zalijemo in vse skupaj naj vre od mehkega. Če je govedina starejša, bo rabila malo več časa, zato je dobro, da meso že prej pokrito dušimo in ko je dovolj mehko, dodamo fižol. To potem rahlo zgostimo - kot rahli podmet, dodamo paradižnikovo mezgo, žlico smetane, žličko žlico moke in po potrebi zalijemo.  

VEČ ...|24. 7. 2024
Boranja

To je jed iz stročjega fižola in mesa, rečemo ji tudi zelenjavni golaž oziroma golaž s fižolom. Najprej damo pražit čebulo, dodamo narezano meso (goveje). Ko lepo zadiši in se že čisti, dodamo narezan mlad (ali iz skrinje) fižol, premešamo, začinimo (dodamo česen, sesekljano papriko), zalijemo in vse skupaj naj vre od mehkega. Če je govedina starejša, bo rabila malo več časa, zato je dobro, da meso že prej pokrito dušimo in ko je dovolj mehko, dodamo fižol. To potem rahlo zgostimo - kot rahli podmet, dodamo paradižnikovo mezgo, žlico smetane, žličko žlico moke in po potrebi zalijemo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 7. 2024
Kumarična omaka s pirejem

Sveže kumare naribamo na rezance (kakor jabolka za štrudelj), jih rahlo posolimo in pustimo. Posebej prepražimo čebulo. Ko začne dobivati zlato barvo, kumare ožamemo in jih naložimo po čebuli in skupaj popražimo. Dodamo strt česen, poprašimo z žličko moke (lahko tudi opustimo) in prilijemo tekočine, da se ne prijema posode. Če imamo kakšno žlico kisle smetane, jo le umešajmo ali pa žlico jogurta. Razžvrkljamo, da dobimo gostljato omako. Zelo se poda sesekljan peteršilj ali pa narezan drobnjak. Posebej pripravimo pire krompir. Na kocke narezan krompir skuhamo, odlijemo (tekočine ne zavrzimo!), stlačimo, dodamo mleko in zabelimo z maslom, dolivamo krompirjevko ... Omako lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih kumar. Te zdaj samo naribamo in spakiramo v vrečke ter zamrznemo. Nato jih prejšnji večer ali pa zgodaj zjutraj vzamemo iz skrinje, da se lepo odtalijo in spustijo vodo ... Kumarična omaka je pozimi dobrodošla tudi pri pripravi kolin, in sicer pri tistih, ki ne smejo kislega zelja ali  repe.  

Kumarična omaka s pirejem

Sveže kumare naribamo na rezance (kakor jabolka za štrudelj), jih rahlo posolimo in pustimo. Posebej prepražimo čebulo. Ko začne dobivati zlato barvo, kumare ožamemo in jih naložimo po čebuli in skupaj popražimo. Dodamo strt česen, poprašimo z žličko moke (lahko tudi opustimo) in prilijemo tekočine, da se ne prijema posode. Če imamo kakšno žlico kisle smetane, jo le umešajmo ali pa žlico jogurta. Razžvrkljamo, da dobimo gostljato omako. Zelo se poda sesekljan peteršilj ali pa narezan drobnjak. Posebej pripravimo pire krompir. Na kocke narezan krompir skuhamo, odlijemo (tekočine ne zavrzimo!), stlačimo, dodamo mleko in zabelimo z maslom, dolivamo krompirjevko ... Omako lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih kumar. Te zdaj samo naribamo in spakiramo v vrečke ter zamrznemo. Nato jih prejšnji večer ali pa zgodaj zjutraj vzamemo iz skrinje, da se lepo odtalijo in spustijo vodo ... Kumarična omaka je pozimi dobrodošla tudi pri pripravi kolin, in sicer pri tistih, ki ne smejo kislega zelja ali  repe.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kumarična omaka s pirejem

Sveže kumare naribamo na rezance (kakor jabolka za štrudelj), jih rahlo posolimo in pustimo. Posebej prepražimo čebulo. Ko začne dobivati zlato barvo, kumare ožamemo in jih naložimo po čebuli in skupaj popražimo. Dodamo strt česen, poprašimo z žličko moke (lahko tudi opustimo) in prilijemo tekočine, da se ne prijema posode. Če imamo kakšno žlico kisle smetane, jo le umešajmo ali pa žlico jogurta. Razžvrkljamo, da dobimo gostljato omako. Zelo se poda sesekljan peteršilj ali pa narezan drobnjak. Posebej pripravimo pire krompir. Na kocke narezan krompir skuhamo, odlijemo (tekočine ne zavrzimo!), stlačimo, dodamo mleko in zabelimo z maslom, dolivamo krompirjevko ... Omako lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih kumar. Te zdaj samo naribamo in spakiramo v vrečke ter zamrznemo. Nato jih prejšnji večer ali pa zgodaj zjutraj vzamemo iz skrinje, da se lepo odtalijo in spustijo vodo ... Kumarična omaka je pozimi dobrodošla tudi pri pripravi kolin, in sicer pri tistih, ki ne smejo kislega zelja ali  repe.  

VEČ ...|23. 7. 2024
Kumarična omaka s pirejem

Sveže kumare naribamo na rezance (kakor jabolka za štrudelj), jih rahlo posolimo in pustimo. Posebej prepražimo čebulo. Ko začne dobivati zlato barvo, kumare ožamemo in jih naložimo po čebuli in skupaj popražimo. Dodamo strt česen, poprašimo z žličko moke (lahko tudi opustimo) in prilijemo tekočine, da se ne prijema posode. Če imamo kakšno žlico kisle smetane, jo le umešajmo ali pa žlico jogurta. Razžvrkljamo, da dobimo gostljato omako. Zelo se poda sesekljan peteršilj ali pa narezan drobnjak. Posebej pripravimo pire krompir. Na kocke narezan krompir skuhamo, odlijemo (tekočine ne zavrzimo!), stlačimo, dodamo mleko in zabelimo z maslom, dolivamo krompirjevko ... Omako lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih kumar. Te zdaj samo naribamo in spakiramo v vrečke ter zamrznemo. Nato jih prejšnji večer ali pa zgodaj zjutraj vzamemo iz skrinje, da se lepo odtalijo in spustijo vodo ... Kumarična omaka je pozimi dobrodošla tudi pri pripravi kolin, in sicer pri tistih, ki ne smejo kislega zelja ali  repe.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 7. 2024
Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

VEČ ...|19. 7. 2024
Bučkini polpeti

Buč(k)e naribamo bolj drobno in malo posolimo in pustimo. Posebej zmešamo 2 jajci in 2 žlici olja, sol, drobtine ali moko, stisnjen česen, peteršilj, nežno popramo, da napravimo rahlo gosto zmes, ki naj počiva. Ko se zgosti, ožamemo bučke in dodamo. Zmešamo in z žlico zajemamo kot žličnike in polagamo na vročo maščobo v ponvi. Pomagamo si z drugo žlico, potapljam in oblikujemo polpeto. Ko je ena stran opečeno, obrnemo. Ko je pečeno, ko lepo zarumenijo, jih odlagamo na cedilo ali na papirnato brisačo ter v ponev vložimo nove polpete. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|18. 7. 2024
Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

VEČ ...|18. 7. 2024
Biskvitno pecivo

Poslušalka se je obrnila na sestro Nikolino s težavo: biskvitno pecivo je med peko v pečici visoko tri centimetre, ko pa se ohladi, se sesede in je visoko samo že centimeter in pol. Sestra Nikolina meni, da je težava, ker je poslušalka vzela premalo moke. Pri 50-gramskih jajcih na eno jajce vzame 3 dag moke, pri zavitku ali roladi pa 2,5 dag moke. Sladkorja je toliko, kot moke. Pri torti pa celotni količini moke dodamo še 3 žlice, sicer bo torta imela jamico – v sredi bo majhna usedlina. Torej, mora biti dovolj škroba. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|17. 7. 2024
Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

VEČ ...|17. 7. 2024
Borovnice z vinom

Poslušalka bi rada iz ameriških borovnic pripravila dober liker z vinom. Sestra Nikolina je povedala, da potrebujemo 2 kg borovnic, ½ kg sladkorja, 3 dl rdečega ali črnega vina (teran, merlot ...), malo cimeta in klinčkov. Vino zavremo, dodamo sladkor in dišave. Ko zavre, dodamo borovnice in počakamo, da znova zavre. To nalivamo v kozarce. Za dober okus lahko dodamo vanilijo in limonin sok.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 7. 2024
Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

VEČ ...|16. 7. 2024
Vložena čebula

Čebulo je dobro narezati z nožem (boljše kot na multipraktik, ker se preveč zmečka in naredi več soka), potem pa jo pražimo na domači svinjski masti.  Vmes jo posolimo in pomešamo, da se enakomerno popraži. Med tem ogrejemo kozarce za vlaganje. Lepo praženo čebulo (ko ima svetlo rdečo barvo) z žlico naložimo v kozarce, na vrhu naj bo nekaj milimetrov maščobe (tisto, kar je ostalo od praženja). Nato kozarce dobro zapremo, pokrijemo z brisačo ali odejo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|12. 7. 2024
Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

VEČ ...|12. 7. 2024
Osvežilne pijače

Z vodo se najbolje odžejamo, lahko pa pripravimo tudi domače osvežilne pijače s sadnim okusom. Sokovi iz ribeza in malin so v glavnem že konzervirani, zelo preprosto pa se naredi sirup iz melise. Liske postrižemo s škarjicami, operemo in posušimo. Zavremo 5 l vode in jo ohladimo. Vanjo vstavimo 2 velika šopa listov in jih namakamo 24 ur. Zraven dodamo na kolobarje narezano limono in vmes občasno pomešamo. Nato precedimo in dodamo 2,5 kg sladkorja. Pristavimo (po želji dodamo citronko ali limonin sok) in ko pride do vrenja (85-90 °C), precedimo in nalijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in postavimo v temen prostor. Tako bomo dobili dober sirup, ki nam lahko poleg bezgovega prav pride tudi v jesenskem in zimskem času.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|10. 7. 2024
Domači sladoled

Poslušalka je prosila za recept za nizkokalorični sladoled iz jogurta in sadja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj običajni recept za domači sladoled prilagodi tako, da uporabi en lonček smetane in dva lončka jogurta. Vzamemo lahko sadni jogurt, ni pa nujno. Sladoled lahko pripravimo iz več vrst sadja, le pri jagodičevju pazimo, da bo čim naj pešk ... ½ kg sadja zmiksamo, dodamo limonin sok (da ohrani okus in barvo) in nato to dodamo k miksanemu jogurtu (2 lončka) in dodamo še stepeno sladko smetano (1 lonček). Po želji dodamo malo sadnega likerja ... To naložimo v večjo skledo ali pa v manjše posodice. Postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo. Po drugem receptu pa potrebujemo 2 jajci, ¼ l mleka, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor. Rumenjaka, sladkor in vanilin miksamo in dodamo zavretemu mleku. Postavimo v posodo nad vrelo vodo in mirno mešamo, da beljakovina zakrkne. Odstavimo in ohladimo. Nato dodamo stepeno smetano, jogurt in okus, ki ga želimo: sadje, čokolada, vanilin ..  

Domači sladoled

Poslušalka je prosila za recept za nizkokalorični sladoled iz jogurta in sadja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj običajni recept za domači sladoled prilagodi tako, da uporabi en lonček smetane in dva lončka jogurta. Vzamemo lahko sadni jogurt, ni pa nujno. Sladoled lahko pripravimo iz več vrst sadja, le pri jagodičevju pazimo, da bo čim naj pešk ... ½ kg sadja zmiksamo, dodamo limonin sok (da ohrani okus in barvo) in nato to dodamo k miksanemu jogurtu (2 lončka) in dodamo še stepeno sladko smetano (1 lonček). Po želji dodamo malo sadnega likerja ... To naložimo v večjo skledo ali pa v manjše posodice. Postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo. Po drugem receptu pa potrebujemo 2 jajci, ¼ l mleka, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor. Rumenjaka, sladkor in vanilin miksamo in dodamo zavretemu mleku. Postavimo v posodo nad vrelo vodo in mirno mešamo, da beljakovina zakrkne. Odstavimo in ohladimo. Nato dodamo stepeno smetano, jogurt in okus, ki ga želimo: sadje, čokolada, vanilin ..  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Domači sladoled

Poslušalka je prosila za recept za nizkokalorični sladoled iz jogurta in sadja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj običajni recept za domači sladoled prilagodi tako, da uporabi en lonček smetane in dva lončka jogurta. Vzamemo lahko sadni jogurt, ni pa nujno. Sladoled lahko pripravimo iz več vrst sadja, le pri jagodičevju pazimo, da bo čim naj pešk ... ½ kg sadja zmiksamo, dodamo limonin sok (da ohrani okus in barvo) in nato to dodamo k miksanemu jogurtu (2 lončka) in dodamo še stepeno sladko smetano (1 lonček). Po želji dodamo malo sadnega likerja ... To naložimo v večjo skledo ali pa v manjše posodice. Postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo. Po drugem receptu pa potrebujemo 2 jajci, ¼ l mleka, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor. Rumenjaka, sladkor in vanilin miksamo in dodamo zavretemu mleku. Postavimo v posodo nad vrelo vodo in mirno mešamo, da beljakovina zakrkne. Odstavimo in ohladimo. Nato dodamo stepeno smetano, jogurt in okus, ki ga želimo: sadje, čokolada, vanilin ..  

VEČ ...|10. 7. 2024
Domači sladoled

Poslušalka je prosila za recept za nizkokalorični sladoled iz jogurta in sadja. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj običajni recept za domači sladoled prilagodi tako, da uporabi en lonček smetane in dva lončka jogurta. Vzamemo lahko sadni jogurt, ni pa nujno. Sladoled lahko pripravimo iz več vrst sadja, le pri jagodičevju pazimo, da bo čim naj pešk ... ½ kg sadja zmiksamo, dodamo limonin sok (da ohrani okus in barvo) in nato to dodamo k miksanemu jogurtu (2 lončka) in dodamo še stepeno sladko smetano (1 lonček). Po želji dodamo malo sadnega likerja ... To naložimo v večjo skledo ali pa v manjše posodice. Postavimo v zamrzovalnik in vsake pol ure premešamo. Po drugem receptu pa potrebujemo 2 jajci, ¼ l mleka, 10 dag sladkorja, vanilin sladkor. Rumenjaka, sladkor in vanilin miksamo in dodamo zavretemu mleku. Postavimo v posodo nad vrelo vodo in mirno mešamo, da beljakovina zakrkne. Odstavimo in ohladimo. Nato dodamo stepeno smetano, jogurt in okus, ki ga želimo: sadje, čokolada, vanilin ..  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Pogovor o

VEČ ...|24. 7. 2024
Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle

Spregovorili smo o boju Evropske centralne banke z inflacijo prek spreminjanja ključnih obrestnih mer in vplivu omenjenega na prebivalce in podjetja. V ospredju pogovora je bila tudi vloga Banke Slovenije pri zagotavljanju stabilnosti bančnega sistema, rekordni poslovni rezultati komercialnih bank, pa tudi gospodarska napoved za Slovenijo. Gost je bil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, s katerim smo se dotaknili tudi delovanja plačilnih sistemov, krepitve digitalnega poslovanja in s tem povezanih izzivov. 

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle

Spregovorili smo o boju Evropske centralne banke z inflacijo prek spreminjanja ključnih obrestnih mer in vplivu omenjenega na prebivalce in podjetja. V ospredju pogovora je bila tudi vloga Banke Slovenije pri zagotavljanju stabilnosti bančnega sistema, rekordni poslovni rezultati komercialnih bank, pa tudi gospodarska napoved za Slovenijo. Gost je bil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, s katerim smo se dotaknili tudi delovanja plačilnih sistemov, krepitve digitalnega poslovanja in s tem povezanih izzivov. 

Andrej Šinko

politikaživljenje

Duhovna misel

VEČ ...|24. 7. 2024
Nasvet

Člani neke družine so se zbrali na srečanju. Z njimi ...

Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Nasvet

Člani neke družine so se zbrali na srečanju. Z njimi ...

Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Za življenje

VEČ ...|20. 7. 2024
Gosta oddaje - Verena in Andrej Perko

Čas počitnic - ko se lahko posvetimo sebi.

Gosta oddaje - Verena in Andrej Perko

Čas počitnic - ko se lahko posvetimo sebi.

Mateja Subotičanec

vzgojaduhovnost

Komentar tedna

VEČ ...|19. 7. 2024
Mlada in hrustljava

Če bi vas ta trenutek nekdo ustavil na cesti in bi vas vprašal, kaj je najbolj zaznamovalo vaš vsak dan v teh dneh, kaj bi odgovorili? Skoraj prepričana sem, da bi bila vaša prva misel vročina. No, moja bi zagotovo bila, saj se vsak dan po službi vračam v topel, pravzaprav vroč dom, v katerem je termometer skočil tudi že do 28 stopinj. Skrb za okolje gor ali dol – očitno si bo treba omisliti klimo.

Mlada in hrustljava

Če bi vas ta trenutek nekdo ustavil na cesti in bi vas vprašal, kaj je najbolj zaznamovalo vaš vsak dan v teh dneh, kaj bi odgovorili? Skoraj prepričana sem, da bi bila vaša prva misel vročina. No, moja bi zagotovo bila, saj se vsak dan po službi vračam v topel, pravzaprav vroč dom, v katerem je termometer skočil tudi že do 28 stopinj. Skrb za okolje gor ali dol – očitno si bo treba omisliti klimo.

Dr. Helena Jaklitsch

komentar

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|24. 7. 2024
36. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje

Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi tudi letos na prvo nedeljo v avgustu pripravljata Romanje treh Slovenij na Svete Višarje. Program nam je predstavila Anamarija Rajk: ob 10.30 bo predavanje umetnostnega zgodovinarja dr. Ferdinanda Šerbelja, opoldne bo slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, po maši bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program. V zadnjih letih se na romanju veča število mladih udeležencev, tudi zaradi programa za mlade - Višarski dnevi, ki se odvija nekaj dni prej in se zaključi prav na Svetih Višarjah.

36. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje

Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi tudi letos na prvo nedeljo v avgustu pripravljata Romanje treh Slovenij na Svete Višarje. Program nam je predstavila Anamarija Rajk: ob 10.30 bo predavanje umetnostnega zgodovinarja dr. Ferdinanda Šerbelja, opoldne bo slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, po maši bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program. V zadnjih letih se na romanju veča število mladih udeležencev, tudi zaradi programa za mlade - Višarski dnevi, ki se odvija nekaj dni prej in se zaključi prav na Svetih Višarjah.

Matjaž Merljak

družbarojakicerkev

Zgodbe za otroke

VEČ ...|18. 6. 2024
Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljicešmarnice 2024Na začetku je bila škatlasaška ocvirkCeljska Mohorjeva družba

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|25. 7. 2024
Vročina naj bi oklestila pridelek koruze in oljnic

Medtem ko rahlo znižane napovedi pridelkov krušne pšenice ostajajo v okviru petletnega povprečja EU pridelave, pa v julijskem biltenu MARS najdemo precej znižane napovedi pridelka koruze, fižola, sončnic in oljne ogrščice. Ekstremna vročina in suša naj bi znižali junijsk napovedi pridelka koruze za zrnje v Bolgariji za 15 %, na Madžarskem za 14 % in v Romuniji za 13 %, znižanje pa naj bi bilo tako, da bo vplivalo tudi na padec povprečja pridelave teh poljščin v zadnjih petih letih.

Vročina naj bi oklestila pridelek koruze in oljnic

Medtem ko rahlo znižane napovedi pridelkov krušne pšenice ostajajo v okviru petletnega povprečja EU pridelave, pa v julijskem biltenu MARS najdemo precej znižane napovedi pridelka koruze, fižola, sončnic in oljne ogrščice. Ekstremna vročina in suša naj bi znižali junijsk napovedi pridelka koruze za zrnje v Bolgariji za 15 %, na Madžarskem za 14 % in v Romuniji za 13 %, znižanje pa naj bi bilo tako, da bo vplivalo tudi na padec povprečja pridelave teh poljščin v zadnjih petih letih.

Robert Božič

naravakmetijstvovžitapridelki

Otok

VEČ ...|24. 7. 2024
To, kar je zunaj

Tokrat je bila z nami pesnica Ana Pepelnik.

To, kar je zunaj

Tokrat je bila z nami pesnica Ana Pepelnik.

Gregor Čušin

glasbapoezija

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|24. 7. 2024
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 24. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 24. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Pogovor o

VEČ ...|24. 7. 2024
Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle

Spregovorili smo o boju Evropske centralne banke z inflacijo prek spreminjanja ključnih obrestnih mer in vplivu omenjenega na prebivalce in podjetja. V ospredju pogovora je bila tudi vloga Banke Slovenije pri zagotavljanju stabilnosti bančnega sistema, rekordni poslovni rezultati komercialnih bank, pa tudi gospodarska napoved za Slovenijo. Gost je bil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, s katerim smo se dotaknili tudi delovanja plačilnih sistemov, krepitve digitalnega poslovanja in s tem povezanih izzivov. 

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle

Spregovorili smo o boju Evropske centralne banke z inflacijo prek spreminjanja ključnih obrestnih mer in vplivu omenjenega na prebivalce in podjetja. V ospredju pogovora je bila tudi vloga Banke Slovenije pri zagotavljanju stabilnosti bančnega sistema, rekordni poslovni rezultati komercialnih bank, pa tudi gospodarska napoved za Slovenijo. Gost je bil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, s katerim smo se dotaknili tudi delovanja plačilnih sistemov, krepitve digitalnega poslovanja in s tem povezanih izzivov. 

Andrej Šinko

politikaživljenje