Is podcast
Sadje skrtačimo in dobro operemo, da se da olupiti in z nožem razrežemo na četrtine. Tudi peščišče je treba dobro izrezati. V lonec dodamo še nekaj tekočine in med kuhanjem večkrat premešamo. Ko je kuhano, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu sladkamo in prilijemo domač ribezov ali malinov sok (lahko tudi malo limoninega soka). Nato naj se kuha še 10 do 15 minut, da se sladkor raztopi in je marmelada primerno gosta. Nalagamo jo v pogrete kozarce in dobro zapremo. Ta marmelada je izredno dobra za polnjenje buhteljnov in rogljičkov, ker ne steče.
Sadje skrtačimo in dobro operemo, da se da olupiti in z nožem razrežemo na četrtine. Tudi peščišče je treba dobro izrezati. V lonec dodamo še nekaj tekočine in med kuhanjem večkrat premešamo. Ko je kuhano, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu sladkamo in prilijemo domač ribezov ali malinov sok (lahko tudi malo limoninega soka). Nato naj se kuha še 10 do 15 minut, da se sladkor raztopi in je marmelada primerno gosta. Nalagamo jo v pogrete kozarce in dobro zapremo. Ta marmelada je izredno dobra za polnjenje buhteljnov in rogljičkov, ker ne steče.
Sadje skrtačimo in dobro operemo, da se da olupiti in z nožem razrežemo na četrtine. Tudi peščišče je treba dobro izrezati. V lonec dodamo še nekaj tekočine in med kuhanjem večkrat premešamo. Ko je kuhano, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu sladkamo in prilijemo domač ribezov ali malinov sok (lahko tudi malo limoninega soka). Nato naj se kuha še 10 do 15 minut, da se sladkor raztopi in je marmelada primerno gosta. Nalagamo jo v pogrete kozarce in dobro zapremo. Ta marmelada je izredno dobra za polnjenje buhteljnov in rogljičkov, ker ne steče.
Poslušalko je zanimal recept za nadev za pehtranovo potico in ali jo lahko pripravi tudi iz polnozrnate moke. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da lahko, je pa videz in okus potice temu primeren. Če bo pripravljala iz polnozrnate moke, bo okus bolj poln, pri beli moki pa je potica bolj puhasta. Sestra še priporoča, da je med sestavinami vsaj malo bele moke. Za nadev pa potrebujemo skuto, ki naj bo bolj suha, da jo bomo kar s težavo razmazali po razvaljanem testu. Skuto dobro prepasiramo in dodamo sladkor, sol, malo limoninega soka, po potrebi žlico smetano, jajce ali pa rumenjaka, lahko tudi en vanilin puding. Po namazu potresemo narezan pehtran (ne ga vmešati med skuto!) in bogato potresemo z rozinami, ki smo jih namočili v rumu. S potico potem ravnamo kot smo vajeni (zavijanje, vzhajanje, prebadanje, mazanje z jajcem, peka ... )
Poslušalko je zanimal recept za nadev za pehtranovo potico in ali jo lahko pripravi tudi iz polnozrnate moke. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da lahko, je pa videz in okus potice temu primeren. Če bo pripravljala iz polnozrnate moke, bo okus bolj poln, pri beli moki pa je potica bolj puhasta. Sestra še priporoča, da je med sestavinami vsaj malo bele moke. Za nadev pa potrebujemo skuto, ki naj bo bolj suha, da jo bomo kar s težavo razmazali po razvaljanem testu. Skuto dobro prepasiramo in dodamo sladkor, sol, malo limoninega soka, po potrebi žlico smetano, jajce ali pa rumenjaka, lahko tudi en vanilin puding. Po namazu potresemo narezan pehtran (ne ga vmešati med skuto!) in bogato potresemo z rozinami, ki smo jih namočili v rumu. S potico potem ravnamo kot smo vajeni (zavijanje, vzhajanje, prebadanje, mazanje z jajcem, peka ... )
Kaj lahko naredimo z zelenim paradižnikom, ki je na vrtu? Ga lahko za kaj uporabimo oz. shranimo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga naloži v leseno gajbico ali na police v kleti in pokrije s časopisnim papirjem. Tako bodo ti paradižniki počasi zoreli. Nekateri bodo kmalu rumeni, drugi pa morda šele ob božiču ... Zelen paradižnik lahko tudi uporabi za pripravo ajvarja. Poslušalka Marija je nato povedala recepte za paradižnik s hrenom. 3 kg zelenega paradižnika zmeljemo na mesoreznico, dodamo 2 žlici soli in pustimo stati 24 ur. Dobro odcedimo. Naribamo ½ kg hrena, dodamo 2 dl gorčice, 1 žlico sladkorja, ½ l vinskega kisa in 2 dl olja. Vse to dobro zmešamo in naložimo v male kozarčke. To je odlična priloga k narezkom
Kaj lahko naredimo z zelenim paradižnikom, ki je na vrtu? Ga lahko za kaj uporabimo oz. shranimo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga naloži v leseno gajbico ali na police v kleti in pokrije s časopisnim papirjem. Tako bodo ti paradižniki počasi zoreli. Nekateri bodo kmalu rumeni, drugi pa morda šele ob božiču ... Zelen paradižnik lahko tudi uporabi za pripravo ajvarja. Poslušalka Marija je nato povedala recepte za paradižnik s hrenom. 3 kg zelenega paradižnika zmeljemo na mesoreznico, dodamo 2 žlici soli in pustimo stati 24 ur. Dobro odcedimo. Naribamo ½ kg hrena, dodamo 2 dl gorčice, 1 žlico sladkorja, ½ l vinskega kisa in 2 dl olja. Vse to dobro zmešamo in naložimo v male kozarčke. To je odlična priloga k narezkom
Gobe rahlo oplaknemo pod vodo, očistimo in narežemo. Za rižoto ali juho jih pražimo na čebuli, potem jih pokuhamo in do konca pražimo, da vsa tekočina izhlapi. Nato dodamo riž in skupaj pražimo, zalijemo s tekočino v razmerju ena proti dve. Za juho lahko gobam dodamo krompir ... K praženim gobam lahko dodamo tudi jajca in tako dobimo gotovo jed – dodamo ji še sol, poper, peteršilj ali drobnjak. Sestra Nikolina naglaša: Bodimo res previdni, pazljivi. Pri gobah ne bodimo preveč korajžni.
Gobe rahlo oplaknemo pod vodo, očistimo in narežemo. Za rižoto ali juho jih pražimo na čebuli, potem jih pokuhamo in do konca pražimo, da vsa tekočina izhlapi. Nato dodamo riž in skupaj pražimo, zalijemo s tekočino v razmerju ena proti dve. Za juho lahko gobam dodamo krompir ... K praženim gobam lahko dodamo tudi jajca in tako dobimo gotovo jed – dodamo ji še sol, poper, peteršilj ali drobnjak. Sestra Nikolina naglaša: Bodimo res previdni, pazljivi. Pri gobah ne bodimo preveč korajžni.
Jabolka očistimo in narežemo na tanjše rezine ter jih damo v posodo. Za 10 kg jabolk potrebujemo ½ kg sladkorja. Tega raztopimo v mlačni vodi in to dolijemo v posodo, da so jabolka dobro pokrita. Posodo pokrijemo s prtom ali desko, a pazimo, da ni hermetično zaprto. Večkrat premešamo, da jabolka splavajo. Mešanje ponavljamo vsak dan. Nato se bo začel delati klobuk in tekočina bo vse bolj kisla. Potrebno bo 2 do 3 mesece, odvisno od toplote prostora. V mrzli klet se bo kis delal do novega leta ali pa še dlje. Klobuka ne odstranjujemo, le malo ga odmaknemo, ko pokušamo tekočino. Ko je dovolj kisla, odcedimo, jabolka ožamemo ali pa stisnemo na stiskalnico, odpadek damo na kompost ali med biološke odpadke. Sestra Nikolina je še svetovala, da se ob mlaju prilije liter ali dva vode, da se uravna kislost.
Jabolka očistimo in narežemo na tanjše rezine ter jih damo v posodo. Za 10 kg jabolk potrebujemo ½ kg sladkorja. Tega raztopimo v mlačni vodi in to dolijemo v posodo, da so jabolka dobro pokrita. Posodo pokrijemo s prtom ali desko, a pazimo, da ni hermetično zaprto. Večkrat premešamo, da jabolka splavajo. Mešanje ponavljamo vsak dan. Nato se bo začel delati klobuk in tekočina bo vse bolj kisla. Potrebno bo 2 do 3 mesece, odvisno od toplote prostora. V mrzli klet se bo kis delal do novega leta ali pa še dlje. Klobuka ne odstranjujemo, le malo ga odmaknemo, ko pokušamo tekočino. Ko je dovolj kisla, odcedimo, jabolka ožamemo ali pa stisnemo na stiskalnico, odpadek damo na kompost ali med biološke odpadke. Sestra Nikolina je še svetovala, da se ob mlaju prilije liter ali dva vode, da se uravna kislost.
Lahko jo naredimo na dva načina: narezane gobe, ki jih popražimo na čebuli, vmešamo v zmleto meso, dodamo še sol, poper, peteršilj ali drobnjak (ter po želji še druge začimbe). Lahko pa gobe dodamo tudi narezanemu kruhu, zraven sodi še malo ostre moke in jajčno mleko, kisla smetana ... V obeh primerih z rokami dobro premešamo in na vlažni deski z rokami oblikujemo štruce. Naložimo na pekač in spečemo v pečici. Lahko pa pražene gobe, ki smo jim dodali jajce in počakali, da napol zakrkne, naložimo na listnato testo, skrbno zavijemo in spečemo.
Lahko jo naredimo na dva načina: narezane gobe, ki jih popražimo na čebuli, vmešamo v zmleto meso, dodamo še sol, poper, peteršilj ali drobnjak (ter po želji še druge začimbe). Lahko pa gobe dodamo tudi narezanemu kruhu, zraven sodi še malo ostre moke in jajčno mleko, kisla smetana ... V obeh primerih z rokami dobro premešamo in na vlažni deski z rokami oblikujemo štruce. Naložimo na pekač in spečemo v pečici. Lahko pa pražene gobe, ki smo jim dodali jajce in počakali, da napol zakrkne, naložimo na listnato testo, skrbno zavijemo in spečemo.
Poslušalka je prosila za recept za biskvitno pecivo z bananami, ki bi bil na vrhu oblit s čokolado. Sestra Nikolina jih je svetovalo pripravo biskvita, ki mu lahko doda tudi malo zmletih orehov ali čokoladni prah. Ko je pečen, naj ga obrne in namaže z marmelado. Naloži narezane banane in prelije s stopljeno čokolado. Lahko pa naredi tudi skutin namaz in na to naloži banane. Po čokoladi pa lahko potrese narezane ali naribane orehe ali mandlje.
Poslušalka je prosila za recept za biskvitno pecivo z bananami, ki bi bil na vrhu oblit s čokolado. Sestra Nikolina jih je svetovalo pripravo biskvita, ki mu lahko doda tudi malo zmletih orehov ali čokoladni prah. Ko je pečen, naj ga obrne in namaže z marmelado. Naloži narezane banane in prelije s stopljeno čokolado. Lahko pa naredi tudi skutin namaz in na to naloži banane. Po čokoladi pa lahko potrese narezane ali naribane orehe ali mandlje.
Za nasvet je prosila poslušalka, ki ima 3,5 kg zamrznjenih malin in zdaj bi rada iz njih pripravila sok, tak da bi ga tudi potem razredčila z vodo. Kako naj to naredi? Sestra Nikolina jih je svetovala, naj maline večer prej ali vsaj zjutraj oz. dopoldne vzame iz skrinje in položi v večji lonec ter zalije s toplo vodo in malo potlači. Nato naj jih prevre in precedi skozi gosto cedilo. Tako dobljeni sok naj osladi po okusu, doda naj tudi pol žličke citronske kisline. Nato naj ga znova zavre, vmes meša in ko pride do rahlega vrenja, naj ga takoj natoči v čiste in vroče steklenice ter dobro zapre.
Za nasvet je prosila poslušalka, ki ima 3,5 kg zamrznjenih malin in zdaj bi rada iz njih pripravila sok, tak da bi ga tudi potem razredčila z vodo. Kako naj to naredi? Sestra Nikolina jih je svetovala, naj maline večer prej ali vsaj zjutraj oz. dopoldne vzame iz skrinje in položi v večji lonec ter zalije s toplo vodo in malo potlači. Nato naj jih prevre in precedi skozi gosto cedilo. Tako dobljeni sok naj osladi po okusu, doda naj tudi pol žličke citronske kisline. Nato naj ga znova zavre, vmes meša in ko pride do rahlega vrenja, naj ga takoj natoči v čiste in vroče steklenice ter dobro zapre.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Spoznali smo življenjsko pot in delo dr. Ludvika Toplaka, člana Evropske akademije znanosti in umetnosti, ustanovitelja univerze Alma mater Europea, nekdanjega rektorja mariborske univerze in nekdanjega veleposlanika v Vatikanu. Kratek čas je bil tudi poslanec državnega zbora, a pravi, da so se poti s tedanjo politiko razšle zaradi privatizacije. Kakšen je njegov današnji pogled nazaj in kako gleda na aktualne razmere v družbi?
Na celjsko sodišče so pred dnevi privedli z lisicami vklenjenega sodnika Zvjezdana Radonjića. Prisilno privedbo naj bi izvedli na podlagi zahteve sodnega senata, ki je ocenil, da se obdolženi izmika sojenju. Radonjić je imel zdravniško potrdilo o bolniškem staležu in izvedensko mnenje, da iz zdravstvenih razlogov do začetka novembra ni sposoben sodelovati na sojenju. Oba dokumenta je predhodno dostavil sodnici... Dejstvo je, da je Radonjič prišel v nemilost pri predpostavljenih zaradi razsodbe v primeru Novič. S tem je povezana tudi trenutna obsodba na celjskem sodišču in verjetno prisilna privedba.
Tokratni gost je 23-letni vloger Vid Pintarič. Hojo v gore je zares vzljubil, ko je spoznal, da je to pravzaprav zanimivo in koristno. Prej so ga v hribe vlekli starši, kar je sovražil. Zanimati ga je začelo tudi preživetje v naravi, zato je oboje združil in zdaj praviloma na vsakem vrhu tudi prespi. Njegove podvige na youtubu spremlja na tisoče mladih, ki jih navdušuje za fizično aktivnost in kopanje v mrzli vodi. Tik pred novim podvigom se je s prijateljem Domnom Benedetičem oglasil v našem studiu.
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
Proračuna za prihodnji leti predvidevata občutno povečanje sredstev za Slovence v zamejstvu in po svetu glede na letošnje in lansko leto. Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je na današnji seji pristojne komisije državnega zbora povedala tudi konkretne številke: prihodnje leto 13 milijonov evrov, v letu 2026 pa malo več kot 12,1 milijona evrov. Milijon razlike je zaradi izvedbe projekta Evropska prestolnica kulture, ki bo potekal v Novi Gorici in Gorici, velika večina tega denarja bo namenjenega društvom in organizacijam, ki se bodo udeležili in sooblikovali dejavnosti, ki se bodo zgodile junija v obeh mestih. Državna sekretarka je še izpostavila, da država tudi prvič v zgodovini namenja namenska sredstva za spodbujanje vračanja Slovencev po svetu v domovino - doslej so za ta namen vzpostavili infotočko.
Sadje skrtačimo in dobro operemo, da se da olupiti in z nožem razrežemo na četrtine. Tudi peščišče je treba dobro izrezati. V lonec dodamo še nekaj tekočine in med kuhanjem večkrat premešamo. Ko je kuhano, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu sladkamo in prilijemo domač ribezov ali malinov sok (lahko tudi malo limoninega soka). Nato naj se kuha še 10 do 15 minut, da se sladkor raztopi in je marmelada primerno gosta. Nalagamo jo v pogrete kozarce in dobro zapremo. Ta marmelada je izredno dobra za polnjenje buhteljnov in rogljičkov, ker ne steče.