Tokratni gostje so bili prostovoljci sestra Simona Kovačec, Niko Mlinarič in duhovnik Primož Lorbek, ki so se odločili za misijone v Indiji. Od tam so prinesli veliko spoznanj, med drugim tudi, da smo lahko hvaležni za čisto pitno vodo, ki priteče iz pipe. Še veliko svojih prigod in vtisov so delili z nami v oddaji.
Tokratni gostje so bili prostovoljci sestra Simona Kovačec, Niko Mlinarič in duhovnik Primož Lorbek, ki so se odločili za misijone v Indiji. Od tam so prinesli veliko spoznanj, med drugim tudi, da smo lahko hvaležni za čisto pitno vodo, ki priteče iz pipe. Še veliko svojih prigod in vtisov so delili z nami v oddaji.
Tokratni gostje so bili prostovoljci sestra Simona Kovačec, Niko Mlinarič in duhovnik Primož Lorbek, ki so se odločili za misijone v Indiji. Od tam so prinesli veliko spoznanj, med drugim tudi, da smo lahko hvaležni za čisto pitno vodo, ki priteče iz pipe. Še veliko svojih prigod in vtisov so delili z nami v oddaji.
V tokratnem Kolokviju smo se pogovarjali s 23-letnima Patrikom Bergincem in Gašperjem Murovcem, ki sta se odločila posneti celovečerni film. Pravita, da gre za obsežen projekt, ki je trenutno v fazi snemanja. Po predvidevanjih, bi si ga lahko prvič ogledali naslednjo jesen.
V tokratnem Kolokviju smo se pogovarjali s 23-letnima Patrikom Bergincem in Gašperjem Murovcem, ki sta se odločila posneti celovečerni film. Pravita, da gre za obsežen projekt, ki je trenutno v fazi snemanja. Po predvidevanjih, bi si ga lahko prvič ogledali naslednjo jesen.
V studio je prišla glasbeno nadarjena 17-letnica Marjetka Rakar, ki igra več inštrumentov, med njimi klavir in orgle, obiskuje seminarje dirigiranja, poje v zboru, poleg tega pa z odličnim uspehom končuje letnike na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani in Konservatoriju za glasbo in balet prav tako v Ljubljani.
V studio je prišla glasbeno nadarjena 17-letnica Marjetka Rakar, ki igra več inštrumentov, med njimi klavir in orgle, obiskuje seminarje dirigiranja, poje v zboru, poleg tega pa z odličnim uspehom končuje letnike na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani in Konservatoriju za glasbo in balet prav tako v Ljubljani.
Pogovarjali smo se z energičnim plesalcem Arnejem Ivkovičem. Spoznali smo ga v oddaji Zvezde plešejo, v kateri je s soplesalko Tanjo Žagar osvojil prvo mesto. Kako dojema ples in kaj počne med poletjem pa smo slišali v tokratnem Kolokviju.
Pogovarjali smo se z energičnim plesalcem Arnejem Ivkovičem. Spoznali smo ga v oddaji Zvezde plešejo, v kateri je s soplesalko Tanjo Žagar osvojil prvo mesto. Kako dojema ples in kaj počne med poletjem pa smo slišali v tokratnem Kolokviju.
Majhni kapniki v Postojnski jami so poimenovani špageti. Pogosto pa obiskovalci za kapnike zamenjajo tanke bolj razvejane viseče korenine gliv. Kakšne so še ostale zanimivosti jame, ki sta jih odkrila tekom službe vodičke in promotorja, sta nam zaupala študentka Lara in dijak Jure.
Majhni kapniki v Postojnski jami so poimenovani špageti. Pogosto pa obiskovalci za kapnike zamenjajo tanke bolj razvejane viseče korenine gliv. Kakšne so še ostale zanimivosti jame, ki sta jih odkrila tekom službe vodičke in promotorja, sta nam zaupala študentka Lara in dijak Jure.
Pogovarjali smo se s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru Vojinom Lazičem, Ano Marijo Šavli in Anjo Vizler. Povedali so nam kakšne zaposlitvene priložnosti vidijo v tej panogi ter ali jih razmere na tem področju navdajajo z upanjem za dobro možnost zaposlitve.
Pogovarjali smo se s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru Vojinom Lazičem, Ano Marijo Šavli in Anjo Vizler. Povedali so nam kakšne zaposlitvene priložnosti vidijo v tej panogi ter ali jih razmere na tem področju navdajajo z upanjem za dobro možnost zaposlitve.
Če se med poletjem odpravljate na romarsko pot, vam bo morda razmišljanje tokratnih gostij v pomoč pri pripravi. Morda dobite tudi nasvet, kako se pripraviti in kaj vse vzeti s sabo. Prisluhnite pogovoru s koordinatorko romanj pri Katoliški mladini Živo Dobrovoljc in študentko medicine Nino Pegam, ki je prehodila že kar nekaj božjih poti.
Če se med poletjem odpravljate na romarsko pot, vam bo morda razmišljanje tokratnih gostij v pomoč pri pripravi. Morda dobite tudi nasvet, kako se pripraviti in kaj vse vzeti s sabo. Prisluhnite pogovoru s koordinatorko romanj pri Katoliški mladini Živo Dobrovoljc in študentko medicine Nino Pegam, ki je prehodila že kar nekaj božjih poti.
Z nami je svojo zgodbo o odvisnosti od marihuane delil Matej Skubic. Šest let je bil uporabnik marihuane, ki je bila povod za eksperimentiranje z drugimi drogami. V stanju zadetosti je krhal odnose z družino, ki se jih trudi popraviti še danes. Treznost ohranja tudi s pomočjo kolesarjenja, ki mu pomaga zbistriti glavo.
Z nami je svojo zgodbo o odvisnosti od marihuane delil Matej Skubic. Šest let je bil uporabnik marihuane, ki je bila povod za eksperimentiranje z drugimi drogami. V stanju zadetosti je krhal odnose z družino, ki se jih trudi popraviti še danes. Treznost ohranja tudi s pomočjo kolesarjenja, ki mu pomaga zbistriti glavo.
Kolokvij je pogovorna oddaja z mladimi za mlade, namenjena predvsem študentom in mladim v poklicih. Njen osnovni namen je dati mladim prostor, da se izrazijo sami, na svoj način, utrip današnje mladosti pa lahko v oddaji spoznavamo tudi preko izbrane glasbe.
Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti. Gre za Alexandrovo tehniko, ki je spremenila življenje tudi avtorju knjige z naslovom Znova v ravnovesju, kjer jo opiše in smo jo predstavili v tokratni oddaji. Avtor knjige je Richard Brennan, izšla pa je pri založbi Primus.
Prvič sem bila na kolesarjenju, a sem se hitro nalezla romarskega duha. Ne gre le za športno dejavnost, kar dobro povzame izbrano geslo od Marije k Mariji, od prijatelja k prijatelju. V ospredju je vera, živa vera, ki veje, ko smo zbrani skupaj. Odraža se v romarjih in tistih, ki romarje sprejmejo. In kakšne sprejeme smo doživeli!
Gostili smo izjemnega poznavalca vesoljskega vremena dr. Primoža Kajdiča. Več kot 21 let je kot raziskovalec zaposlen v Mehiki na tamkajšnji državni univerzi. Spregovorili smo o vse večji aktivnosti Sonca, polarnem siju in o vplivih vesoljskega vremena na življenje na Zemlji.
Kadarkoli sta naju hči in zet pobarala za recept najine nadpovprečno dolge zakonske zveze, sva oba izpostavila nežnost, medsebojno spoštovanje, prijaznost, iskrenost, pogovor, vero, strpnost in sočutje. Strastna erotična ljubezen se z leti postopoma umika drugim trajnejšim vrednotam, ki dva človeka iz zmesi ali seštevka povzdignejo v božansko spojino, v “ljubezen dvoedino” kot je to tenkočutno izpovedal naš pesnik Ciril Zlobec.
Ali če ponovimo žlahtne besede evangelista Pavla: “Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. Največja od teh pa je ljubezen.”
Komentar je pripravil prof. dr. Marko Pavliha, vodja pravne katedre Univerze v Ljubljani.
V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so poimenovane Svetogorske sobotnice, bo v soboto 21. septembra ob 17:30 koncert vokalne skupine DíVoX. Na koncert nas bo povabil umetniški vodja in vokalist Jani Klančič.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Spodnja Savinjska dolina je srčika hmeljarstva, pivovarstvo pa ena od pomembnejših dejavnosti. Ob razmišljanju, kako pivo butičnih, manjših pivovarjev predstaviti širši javnosti, so prišli na idejo o fontani. Prvi na svetu so jo uresničili, pogovarjali smo se z mag. Markom Repnikom.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.