Zasedba mojstrsko združuje žanre, glasbenike, pa tudi različne generacije.
Glasbeni medgeneracijski večer
Oddaja je tokrat prinesla kopico glasbenih novosti in pregled pozne poletne ustvarjalnosti slovenskih glasbenikov. Ti so se zadnje tedne kar kosali z vélikimi koncerti na eminentnih prizoriščih - v Križankah ali Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Glasbeni medgeneracijski večer
Oddaja je tokrat prinesla kopico glasbenih novosti in pregled pozne poletne ustvarjalnosti slovenskih glasbenikov. Ti so se zadnje tedne kar kosali z vélikimi koncerti na eminentnih prizoriščih - v Križankah ali Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Glasbeni medgeneracijski večer
V dveh sredah minulega poletja ste že lahko slišali izbor pesmi evropskih narodov, melodij, ki so ujete v Pesmarico EU. Tokrat smo zavrteli še nekaj teh.
Glasbeni medgeneracijski večer
V dveh sredah minulega poletja ste že lahko slišali izbor pesmi evropskih narodov, melodij, ki so ujete v Pesmarico EU. Tokrat smo zavrteli še nekaj teh.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo potovali med slovenskimi uspešnicami zabavne glasbe, ki so zaznamovale posamezno leto od rojstva samostojne Slovenije.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo potovali med slovenskimi uspešnicami zabavne glasbe, ki so zaznamovale posamezno leto od rojstva samostojne Slovenije.
Glasbeni medgeneracijski večer
Pred začetkom radijskega kolesarjenja smo predstavili našo letošnjo pot. Spoznali ste lahko župnije srečevanj Prijatelji Radia Ognjišče.
Glasbeni medgeneracijski večer
Pred začetkom radijskega kolesarjenja smo predstavili našo letošnjo pot. Spoznali ste lahko župnije srečevanj Prijatelji Radia Ognjišče.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo zavrteli kolo časa in se posvetili enemu največjih pevskih šarmerjev vseh časov, ki je prodal neverjetno število albumov in osvojil neverjetno število ženskih src. Privoščili smo si glasbo Julia Iglesiasa.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat smo zavrteli kolo časa in se posvetili enemu največjih pevskih šarmerjev vseh časov, ki je prodal neverjetno število albumov in osvojil neverjetno število ženskih src. Privoščili smo si glasbo Julia Iglesiasa.
Glasbeni medgeneracijski večer
Opozoril nas je na resnico minulih dni, ko se je veliko pelo. Po trgih, vaseh, domovih, v družinah ... Je danes kaj drugače? Boste znali zapeti z nami in našimi glasbenimi izvajalci? Ob pesmih ste slišali tudi nekaj lepih misli o domovini.
Glasbeni medgeneracijski večer
Opozoril nas je na resnico minulih dni, ko se je veliko pelo. Po trgih, vaseh, domovih, v družinah ... Je danes kaj drugače? Boste znali zapeti z nami in našimi glasbenimi izvajalci? Ob pesmih ste slišali tudi nekaj lepih misli o domovini.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat je glasbeni izbor razveselil predvsem starejšo generacijo. Spoznali smo delo enega naših največjih glasbenih genijev popularne glasbe Jožeta Privška.
Glasbeni medgeneracijski večer
Tokrat je glasbeni izbor razveselil predvsem starejšo generacijo. Spoznali smo delo enega naših največjih glasbenih genijev popularne glasbe Jožeta Privška.
Komentar tedna
Bodimo ta teden močen plamen in veseli predstavniki kulture življenja. Zasijmo z močno lučjo življenja in ob tem jasno izrazimo, kaj si mislimo o pomoči pri samomoru. Če bo v kakšnem trenutku spopada med lučjo življenja in temo postalo napeto, pa nikoli ne pozabimo Jezusove obljube: »Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.«
Komentar je pripravil glasbenik in pedagog Luka Gojkošek.
Naš gost
Dr. Tatjana Avšič Županc je letošnja Zoisova nagrajenka za življenjsko delo in izjemno zanimiva sogovornica, zaljubljena v mikrobiologijo, zlasti virologijo. V oddaji Naš gost smo izvedeli veliko o njenem zanimivem delu, ki se vedno začne v naravi in nadaljuje v laboratoriju. Odgovorila je tudi na vprašanje, kako ravna ob zavedanju, da so virusi del našega življenja.
Doživetja narave
Letos mineva 130 let, odkar je Jakob Aljaž postavil stolp na vrhu Triglava. Nedavno je zaokrožila pobuda, da bi 7. avgust, dan, ko je Triglav leta 1895 tudi uradno postal slovenski, razglasili kot državni praznik. Pobudo je dal Marko Viduka iz Bohinja, ki je bil naš gost. Povedal nam je, zakaj je prišel do te ideje, poslušalci pa so delili svoje mnenje o njegovi pobudi. Z nami je bil tudi konservator-restavrator iz Narodnega muzeja Slovenije mag. Gorazd Lemajič, ki je avtor razstave »Ta pleh ima dušo!«
Naš pogled
Sredstev, s katerimi je EU podpirala kmetijstvo, da je bila hrana cenejša, zmanjkuje. Obeta se zlom Skupne kmetijske politike, NVO-ji pa že postavljajo zahteve, kaj je družbeno sprejemljiva pridelava in kaj ne ...
Duhovna misel
Že leta 1857 je Anthony Trallope v listu Barechester Towers zapisal: »Najbrž ni večje težave, ki tare ljudi v civiliziranih in svobodnih ...
Iz knjige Zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Kulturni utrinki
V Zavodu sv. Stanislava je že na ogled slikarska razstava z naslovom SLIKE akademskega slikarja, profesorja na Pedagoški fakulteti dr. Jurija Selana, ki je tudi nekdanji dijak Škofijske klasične gimnazije. Uradno odprtje bo v četrtek, 20. novembra, ob 18.00 v dvorani Matija Tomca. Razstavo so postavili ob godu sv. Stanislava in 120-letnici Zavoda sv. Stanislava.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kaj dela narobe pri pripravi ajdovega kruha. Večkrat ga premeša in lepo vzhaja, ko pa ga damo v pečico, se sesede skorja, je lepo zapečena sredica, pa kot bi bila surova. Sestra Nikolina je svetovala, naj ajdovi moki doda še malo pšenične (krušne ali bele) ali pirine moke (razmerje 3 : 1). Ajdovo moko je treba popariti s slano vodo, da dobi kot en suhi žganec. V jamico strese še pšenično ali pirino moko, doda kvas in pusti da vzhaja. Nato meša, po žlicah še dodaja tekočino (voda, mleko, sirotka), doda še 2 žlici maščobe. Testo bo zelo lepljivo. Treba ga je temeljito pregnesti, da ga čim bolj obdelamo, da postane mehko. S pomočjo kartice testo postrga s sten posode, očisti še roke in čez skledo pokrije s prtom. Vzhaja do podvojene količine, nato ga lahko še enkrat pregnete (z mokrimi rokami bo bolje) ali pa ga že da v škatlast model – na dno damo peki papir. Če ga nalagamo v plasteh, lahko vmes potresemo grobo narezane orehe ali drugo zrnje. V modelu naj bo do polovice višine, saj znova vzhaja. Vmes segrejemo pečico, da bo vročina lepo zajela testo. Peče se približno 40 minut. V nadaljevanju je svoj recept za ajdov kruh z nami delila še ena poslušalka. Ta pa pripravlja kruh z dodatkom navadnega tekočega jogurta.
Zakladi naše dediščine
Afrodita Hebar Kljun že trideset let ustvarja s čipkami. Povedla bo, kako se je srečala z njo in zakaj jo še vedno navdihuje. Vključena je tudi v Združenje slovenskih klekljaric. Njegovo osnovno poslanstvo je ohranjanje čipkarstva, širjenje znanja in spodbujanje razvoja na tem področju. S tem namenom organiziramo razstave, klekljarske natečaje in izdajamo klekljarsko revijo Čipkarski bilten.