Po kuhanju, po obedu ostane kup umazane posode. Naj je bila jed še tako …
Po kuhanju, po obedu ostane kup umazane posode. Naj je bila jed še tako …
Po kuhanju, po obedu ostane kup umazane posode. Naj je bila jed še tako …
Lahko noč, moj angel
Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …
Lahko noč, moj angel
Čas se steka iz večnosti v večnost, leto pa se izteče …
Lahko noč, moj angel
Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …
Lahko noč, moj angel
Medtem ko se mi predajamo prijetnim občutjem, ko posedamo v …
Lahko noč, moj angel
Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …
Lahko noč, moj angel
Lepi so ti dnevi od božiča do treh kraljev … sveti so …
Lahko noč, moj angel
Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …
Lahko noč, moj angel
Pride čas, ko človek odraste, ko se osamosvoji in se poda po …
Lahko noč, moj angel
Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …
Lahko noč, moj angel
Sveta družina je že blizu Betlehema, po naših kuhinjah pa že …
Lahko noč, moj angel
Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …
Lahko noč, moj angel
Kje so stopinje, ko še snega ni … Včasih smo govorili o snežni nadlogi, zdaj …
Lahko noč, moj angel
Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …
Lahko noč, moj angel
Pred časom sem se odločil, da si bom podaljšal spanec. Kar seveda ne pomeni …
Lahko noč, moj angel
V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …
Lahko noč, moj angel
V teh dneh, ko vse hiti, vrvi, ko kar brbota od želja in pričakovanj, ko ne moreš …
Moja zgodba
V programu lanskega filmskega festivala je bil tudi novi celovečerni dokumentarec z naslovom Dva brata, dve sestri, ki sledi zgodbi družine Žagar iz Notranjske. Bili so lastniki več žag od Prezida na Hrvaškem do Loške doline in Trsta, posedovali so veliko premoženje, ki so jim ga po vojni zasegli. Gostje v studiu so bili režiser Miha Čélar, ena od protagonistk filma Barbara Žagar in pa nečak umorjenih lastnikov gradu Strmol Peter Hribar.
Naš gost
Naš gost je bil akademski slikar Veljko Toman, ki je konec lanskega leta praznoval 80. rojstni dan. Ob tem je v več galerijah pripravil vrsto razstav. Z njim smo se pogovarjali o spominih na mladost v Savinjski dolini, o slikarstvu in restavratorstvu. Kakšno besedo smo namenili tudi teku, kajti večkrat je pretekel originalni maraton v Grčiji.
Sol in luč
Delati kar je prikladno, pomeni slediti slepemu impulzu. Je kratkoročna korist. Je ozko in sebično. Laže, da doseže svoje. Ničesar ne upošteva. Nezrelo je in neodgovorno.
To je le delček vsebine tokratne oddaje v kateri smo slišali nekaj odlomkov iz knjige Jordana B. Petersona, 12 Pravil za življenje.
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Naš pogled
Maja Morela je v komentar vpletla svoj pogled na odzive širše javnosti ob smrti papeža Frančiška. In njegovo pozornost do nebeške Matere Marije vzela kot iztočnico za zapis o marijinem mesecu, ki se počasi začenja.
Kulturni utrinki
Tokrat smo povabili na klavirski recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič v Zavodu svetega Stanislava.
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je sestro Nikolino prosil za pomoč pri pripravi carskega praženca. Potrebujemo 3 jajca, ¾ l mleka, 1 žlica soli, 2 ½ dl moke, sol. Rumenjake, sol in mleko zmiksamo. Nato dodamo moko. Dobiti moramo gostejšo zmes, kot za palačinke. Na koncu dodamo sneg, ki ga solimo in nato nežno, rahlo zamešamo. Postopek lahko poenostavimo, da v mleko zamešamo cela jajca ... Praženec bo bolj rahel, če bomo dodali tudi kakšno žlico piva ali radenske (če imamo odprto). Dobro bo tudi, če masa pol ure počiva. Takrat se bo tudi videla prava gostota in lahko še dodamo malo tekočine. Polovico mase vlijemo v posodo, kjer smo prej pogreli olje. Najlepše se peče v kakšni litoželezni ponvi. Nato to obračamo in trgamo. Veliko koščkov izberemo po okusu in željah. Jed sladkamo z marmelado ali sladkorjem (kristalni ali v prahu ali pa z medom), lahko pa zraven ponudimo čežano ali kompot. Lahko pripravimo pečenjak brez sladkorja in zraven ponudimo skledo solate ali pa ga postrežemo po enolončnici ali drugi kremi juhi.