V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj bodo v sredo, 17. aprila ob 19. uri odprli razstavo Abstraktni Stane Kregar Slike in dela na papirju 1953 - 1963. Razstavo nam je predstavil kustos dr. Andrej Doblehar.
V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj bodo v sredo, 17. aprila ob 19. uri odprli razstavo Abstraktni Stane Kregar Slike in dela na papirju 1953 - 1963. Razstavo nam je predstavil kustos dr. Andrej Doblehar.
Povabili smo na Pohod po Slomškovi romarski poti od Gore Oljke do Sv. Križa nad Belimi Vodami. V drugem delu pa je bil še zadnjič z nami ultrakolesar Stanko Verstovšek, ki je delil nekaj spodbud za redno gibanje.
Povabili smo na Pohod po Slomškovi romarski poti od Gore Oljke do Sv. Križa nad Belimi Vodami. V drugem delu pa je bil še zadnjič z nami ultrakolesar Stanko Verstovšek, ki je delil nekaj spodbud za redno gibanje.
Rak želodca je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu in peti najpogosteje diagnosticirani rak. Pravočasno odkritje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, ki je glavni povzročitelj raka želodca, in zdravljenje bi zmanjšala pojavnost raka želodca do 63 %. Tokrat smo spregovorili o pilotnih presejalnih testih za omenjeno bakterijo. Z nami je bila prim. Tatjana Kofol Bric z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Rak želodca je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu in peti najpogosteje diagnosticirani rak. Pravočasno odkritje okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, ki je glavni povzročitelj raka želodca, in zdravljenje bi zmanjšala pojavnost raka želodca do 63 %. Tokrat smo spregovorili o pilotnih presejalnih testih za omenjeno bakterijo. Z nami je bila prim. Tatjana Kofol Bric z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Celje bo med 3. in 6. aprilom gostilo 35. Mladinski pevski festival - Dramaturginja Marinka Poštrak prejme nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo - Umrl je slovenski violinist in violinski pedagog Igor Ozim.
Celje bo med 3. in 6. aprilom gostilo 35. Mladinski pevski festival - Dramaturginja Marinka Poštrak prejme nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo - Umrl je slovenski violinist in violinski pedagog Igor Ozim.
V prvem delu smo povabili na romanje po Rožnovenski poti, na kratko pogledali tudi proti Velikonočnemu pohod v Babnem polju. V drugem delu pa je ultrakolesar Stanko Verstovšek z nami delil misel, zakaj je v Sloveniji toliko ljudi, ki se ukvarjajo z ekstremnim športom.
V prvem delu smo povabili na romanje po Rožnovenski poti, na kratko pogledali tudi proti Velikonočnemu pohod v Babnem polju. V drugem delu pa je ultrakolesar Stanko Verstovšek z nami delil misel, zakaj je v Sloveniji toliko ljudi, ki se ukvarjajo z ekstremnim športom.
Evropska komisija je kmete in male dobavitelje v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi povabila k izpolnitvi vprašalnika o nepoštenih trgovinskih praksah. Gre za redno letno raziskavo v okviru izvajanja direktive o nepoštenih trgovinskih praksah med podjetji v verigi preskrbe s hrano, ki se je začela uporabljati konec leta 2021. Vprašalnik je mogoče izpolniti še do nedelje 15. marca.
Evropska komisija je kmete in male dobavitelje v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi povabila k izpolnitvi vprašalnika o nepoštenih trgovinskih praksah. Gre za redno letno raziskavo v okviru izvajanja direktive o nepoštenih trgovinskih praksah med podjetji v verigi preskrbe s hrano, ki se je začela uporabljati konec leta 2021. Vprašalnik je mogoče izpolniti še do nedelje 15. marca.
V tednu katoliškega šolstva je manjša radijska ekipa obiskala Zavod A.M. Slomška v Mariboru. Sodelavka Maja Morela je obiskala Osnovno šolo Montessori in posnela pogovor s tremi profesorji, ki so povedali, kako s povezovanjem praktičnega dela in učenja gradijo skupnost mladostnikov.
V tednu katoliškega šolstva je manjša radijska ekipa obiskala Zavod A.M. Slomška v Mariboru. Sodelavka Maja Morela je obiskala Osnovno šolo Montessori in posnela pogovor s tremi profesorji, ki so povedali, kako s povezovanjem praktičnega dela in učenja gradijo skupnost mladostnikov.
Spomnili smo na jubilejni Jurčičev pohod in slišali, koliko km lahko človek prevozi v 24-ih urah. Z nami je bil ultrakolesar Stanko Verstovšek.
V tednu dni smo bili priča prehodu kar dveh hladnih front, ki sta nam prinesli v enem tednu dvakrat snežno odejo in tri jutra pozebe. Vsi ki imamo doma sadno drevje se sprašujemo, ali bomo letos spet ostali brez sadja. In kako poskrbeti za drevje po pozebi. O tem je svetoval in na številna vprašanja poslušalcev odgovarjal sadjar Matjaž Maležič, dolgoletni vodja Sadne drevesnice Studenec.
V zadnji zgodbi nam Filip zaupa kdo bo njegova birmanska botra, kakšne načrte imajo za poletje, kdaj se vrne mama in koliko mu je pomenilo srečevanje s pesmimi in življenjem blaženega Grozdeta.
Državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je v soboto udeležila odprtja in blagoslova prenovljenega večnamenskega igrišča v Štmavru, ki ga je pripravilo Kulturno društvo Sabotin. Igrišče je nastalo ob finančni podpori Urada in s prostovoljnim delom domačinov. Dogodek so s prisrčnim petjem popestrili najmlajši iz Otroškega pevskega zbora Štmaver. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon pa je danes na uradu sprejel mlado nadobudno alpsko smučarko, zamejsko Slovenko Caterino Sinigoi iz Nabrežine pri Trstu. Vse do lanskega poletja je trenirala pod okriljem Smučarskega kluba Devin, v sezoni, ki se počasi zaključuje, pa je začela tekmovati pod slovensko zastavo. Vpisana je v Smučarski klub Gorica iz Nove Gorice. V zadnjih mesecih je nanizala že kar nekaj uspehov, med drugim je zasedla odlično tretje mesto na tekmi za slovensko prvenstvo v slalomu. Ob tej priložnosti je Caterina uradu podarila tudi svoj dres.
Prisluhnite pogovorom, ki smo jih v Bruslju pripravili z evropskimi poslanci. Romana Tomc, Matjaž Nemec, Franc Bogovič, Irena Joveva in Ljudmila Novak so spregovorili o minulem delu v evropskem parlamentu, krizah s katerimi se sooča Evropska unija in tudi o izzivih, ki 27-terico čakajo po junijskih volitvah.
»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!
Sinoči (24.4.) ob 19.30 je bil v nunski cerkvi 6. koncert Sakralnega abonmaja. Nastopil je Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki bil naš gost.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.
V tednu dni smo bili priča prehodu kar dveh hladnih front, ki sta nam prinesli v enem tednu dvakrat snežno odejo in tri jutra pozebe. Vsi ki imamo doma sadno drevje se sprašujemo, ali bomo letos spet ostali brez sadja. In kako poskrbeti za drevje po pozebi. O tem je svetoval in na številna vprašanja poslušalcev odgovarjal sadjar Matjaž Maležič, dolgoletni vodja Sadne drevesnice Studenec.