Svetovalnica
Pred začetkom kurilne sezone smo se posvetili ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kakšne so prednosti, katere vrste toplotnih črpalk poznamo in kako je z vzdrževanjem? Naš gost je bil tehnični svetovalec v podjetju Veto Marko Bizjak, ki je odgovoril tudi na konkretna vprašanja naših poslušalcev.
Svetovalnica
Pred začetkom kurilne sezone smo se posvetili ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kakšne so prednosti, katere vrste toplotnih črpalk poznamo in kako je z vzdrževanjem? Naš gost je bil tehnični svetovalec v podjetju Veto Marko Bizjak, ki je odgovoril tudi na konkretna vprašanja naših poslušalcev.
Svetovalnica
V Svetovalnici smo govorili o vgradnji toplotnih črpalk in klimatskih naprav. Katere so prednosti takega načina ogrevanja, kako izbrati sistem, kako skrbeti za njegovo vzdrževanje? Z nami v studiu je bil Gregor Stare iz podjetja Eltron.
Svetovalnica
V Svetovalnici smo govorili o vgradnji toplotnih črpalk in klimatskih naprav. Katere so prednosti takega načina ogrevanja, kako izbrati sistem, kako skrbeti za njegovo vzdrževanje? Z nami v studiu je bil Gregor Stare iz podjetja Eltron.
Svetovalnica
V oddaji smo gostili Barbaro Primc iz Zveze potrošnikov Slovenije. Govorili smo o ogrevanju in varčevanju. Kje so možnosti za boljši izkoristek? Dobili smo tudi informacije o skupinskem nakupu klima naprav, ki ga organizirajo pri zvezi.
Svetovalnica
V oddaji smo gostili Barbaro Primc iz Zveze potrošnikov Slovenije. Govorili smo o ogrevanju in varčevanju. Kje so možnosti za boljši izkoristek? Dobili smo tudi informacije o skupinskem nakupu klima naprav, ki ga organizirajo pri zvezi.
Svetovalnica
Pred pragom zime in v zaostrenih razmerah na energetskem področju smo tokrat iskali odgovore na vprašanje: kako čimbolj varčno, varno in odgovorno ogrevati. Na kaj je pred začetkom kurilne sezone potrebno misliti in kaj postoriti? Z nami je bila v. d. generalnega direktorja Direktorata za okolje mag. Tanja Bolte.
Svetovalnica
Pred pragom zime in v zaostrenih razmerah na energetskem področju smo tokrat iskali odgovore na vprašanje: kako čimbolj varčno, varno in odgovorno ogrevati. Na kaj je pred začetkom kurilne sezone potrebno misliti in kaj postoriti? Z nami je bila v. d. generalnega direktorja Direktorata za okolje mag. Tanja Bolte.
Svetovalnica
Pred začetkom kurilne sezone smo spregovorili o tem, kako znižati račun za električno energijo in gorivo. Eno od vedno aktualnih vprašanj je v luči novih razmer marsikaj obrnilo na glavo: kako sploh izbrati pravi energent za ogrevanje in kako varčevati z energijo? Z nami je bil inženir strojništva dr. Marko Matkovič z Instituta Jožef Stefan.
Svetovalnica
Pred začetkom kurilne sezone smo spregovorili o tem, kako znižati račun za električno energijo in gorivo. Eno od vedno aktualnih vprašanj je v luči novih razmer marsikaj obrnilo na glavo: kako sploh izbrati pravi energent za ogrevanje in kako varčevati z energijo? Z nami je bil inženir strojništva dr. Marko Matkovič z Instituta Jožef Stefan.
Svetovalnica
Ker poletne vročine še ne znamo skladiščiti za mrzle zimske dni, se ob zadnjih dogodkih mnogi že zdaj oziramo v zimo. Kako se pripraviti na »B-plan«, kaj moramo pri tem vzeti v zakup in kakšne so razlike med pečmi? V tokratni oddaji smo se posvetili prednostim in možnostim ogrevanja s kamini in drugimi pečmi. V našem studiu je bil Boštjan Mikelj iz pečarstva Megamik.
Svetovalnica
Ker poletne vročine še ne znamo skladiščiti za mrzle zimske dni, se ob zadnjih dogodkih mnogi že zdaj oziramo v zimo. Kako se pripraviti na »B-plan«, kaj moramo pri tem vzeti v zakup in kakšne so razlike med pečmi? V tokratni oddaji smo se posvetili prednostim in možnostim ogrevanja s kamini in drugimi pečmi. V našem studiu je bil Boštjan Mikelj iz pečarstva Megamik.
Svetovalnica
Ob podražitvah energentov se je marsikomu utrnila misel o spremembi ogrevalnega sistema. Kako smiselna je ta, kako se tega lotiti in kakšni bodo stroški? O tem z našim gostom v Svetovalnici Bojanom Žnidaršičem.
Svetovalnica
Ob podražitvah energentov se je marsikomu utrnila misel o spremembi ogrevalnega sistema. Kako smiselna je ta, kako se tega lotiti in kakšni bodo stroški? O tem z našim gostom v Svetovalnici Bojanom Žnidaršičem.
Svetovalnica
Tokrat smo govorili o ogrevanju s toplotno črpalko. Kako je z vgradnjo, kakšen vir energije izbrati, kako je z življenjsko dobo toplotne črpalke in kako je s stroški? V našem studiu je bil inženir Marko Bizjak.
Svetovalnica
Tokrat smo govorili o ogrevanju s toplotno črpalko. Kako je z vgradnjo, kakšen vir energije izbrati, kako je z življenjsko dobo toplotne črpalke in kako je s stroški? V našem studiu je bil inženir Marko Bizjak.
Svetovalnica
V Prazničnem jutru velikega petka - ko so v ospredju žalovanje, premišljevanje o preizkušnjah, trpljenju, pa tudi možnosti, ko se ob odpovedih lahko še bolj odpremo Bogu ter postanemo razpoložljivejši za Njegovo milost in delovanje - smo k pogovoru povabili Tomaža Mikuša, jezuita, ki je med drugim tudi duhovni voditelj programa za zlorabljene Od bolečine k milosti.
Pogovor o
V tokratni oddaji smo se osredotočili na veliki teden in vse, kar se dogaja v njem oziroma na doživljanje svetega tridnevja skozi prizmo umetnosti. Kako nas pri doživljanju skrivnosti Odrešenja lahko spodbujajo glasba, slikarstvo in literatura. O tem so spregovorili komparativistka dr. Ignacija Fridl Jarc, slikar Lojze Čemažar in basbaritonist Marko Fink.
Komentar tedna
… Sramotilno znamenje križa je postalo znamenje zmage nad preganjanjem kristjanov. Leto dni kasneje, 313, je cesar Konstantin v Milanu podpisal tolerančni edikt, ki je za prve kristjane pomenil svobodo verovanja in prekinitev preganjanja …
Naš gost
Igor Tuta je pred kratkim praznoval osemdesetletnico. Je vsestranski kulturni delavec, s pomembno in dolgoletno vlogo med Slovenci v zamejskem prostoru. Vso svojo delovno dobo je posvetil Radiu Trst A, sodeloval je tudi pri številnih televizijskih dokumentarnih oddajah. Od otroštva predan skavt, tudi po njegovi zaslugi je v tržaškem okolju to gibanje zelo živo. Med njegovimi vidnejšimi zanimanji je tudi filatelija. V zadnjih letih pa se največ posveča publicistiki.
Za življenje
Z Alenko Rebula smo se pogovarjali o pomenu prepoznavanja nezavednega, ki vodi čustva in odzive, kako se resnično spoznati in kako šele postavljeni lahko delujemo v ljubezni. Kaj to sploh pomeni, živeti v sobivanju iz ljubezni - Ljubezen je velika beseda, kako lahko prepoznamo, če so v ozadju vzorci, iz katerih delujemo, pa se jih ne zavedamo, ali morda strahovi, ki jih imamo v sebi, še od rodov nazaj.
Doživetja narave
4. julija letos bo minilo sto let od smrti »moža osmih blagrov«, kot je Piera Giorgia Frassatija imenoval papež Janez Pavel II. S svojo predanostjo socialni pravičnosti, dobrodelnosti in z vero, ki jo je živel skozi dejanja, je utelešal duha blagrov. Med jubilejnim svetoletnim srečanjem mladih bo Frassati 3. avgusta razglašen za svetnika. Na veliki petek smo osvetlili njegovo življenje in njegov odnos do gora, ki jih je zelo rad obiskoval.
Komentar tedna
… Sramotilno znamenje križa je postalo znamenje zmage nad preganjanjem kristjanov. Leto dni kasneje, 313, je cesar Konstantin v Milanu podpisal tolerančni edikt, ki je za prve kristjane pomenil svobodo verovanja in prekinitev preganjanja …
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je prosila za recept za brezglutensko potico. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da sicer iz te moke dela tudi kruh in tako se jo uporabi tudi za potico. Mogoče potica ne bo tako mehka, kot iz bele moke, drugačno bo tudi vzhajanje, razvaljati mora z občutkom. Brezglutenska moka je namreč bolj lepljiva. Zato naj tudi prilagodi nadev, pri zavijanju pa naj si pomaga s prtom. Lahko pa jo razvalja kar na peki papirju. Ker se testo prijema rok, naj bodo le te mokre. Uporabi naj toliko sladkorja, kolikor lahko, a sladkor daje barvo potici in njeni skorji. Pečemo kot običajno pri 190 stopinjah. Poslušalka Anamarija pa je povedala, da pripravlja potico iz ½ kg brezglutenske moke (uporablja Schärovo moko), doda še ½ litra mleka, 1,5 dag kvasa, 1 žličko soli, 5 dag masla, 2 rumenjaka, vanilin sladkor, 1 žlico sladkorja. Naredi jo kot običajno potico. Mogoče je testo malenkost mehkejše in se ti na začetku zdi, da ne bo nič iz tega nastalo. A če dobro umesimo in dobro vzhaja, bo nastal dober izdelek, ki se bo tudi lepo valjal. Peče jo pri 180 stopinjah 45 do 50 minut, proti koncu jo premaže z jajcem, sicer se ji zdi, da je potica preveč temna. Za nadev uporabi 40 dag orehov, 2 žlici brezglutenskih drobtin itd. ...