»Globalno je civilizacija zaplezana … odvija se boj za prevlado, EU pa je muzej iluzij, slonečih na starem denarju, družbe z malo otroki, rojenih z zlatimi žličkami v rokah, ki preko razno raznik civilnih iniciativ človeštvo postavljajo pred nepremostljive izzive,« je prva teza, ki jo je v petkovem nastopu na Posvetu v Državnem svetu postavil Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik.
»Globalno je civilizacija zaplezana … odvija se boj za prevlado, EU pa je muzej iluzij, slonečih na starem denarju, družbe z malo otroki, rojenih z zlatimi žličkami v rokah, ki preko razno raznik civilnih iniciativ človeštvo postavljajo pred nepremostljive izzive,« je prva teza, ki jo je v petkovem nastopu na Posvetu v Državnem svetu postavil Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. november 2024 ob 05-ih
Nekega dne so bila vrata, ki so ločevale nebesa in pekel, ...
Iz knjige Zgodbe s semeni upanja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Jutranjo Svetovalnico smo tokrat posvetili bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev.
Govorili smo o vlogi različnih medijev v današnjem svetu. Dotaknili smo se tudi rezultatov volitev v ZDA in vojn po svetu. Z vprašanji so sodelovali tudi poslušalci.
Za izhodišče smo vzeli stavek legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi in se osredotočili na cilj. V letu tematskih in gozdnih učnih poti (mineva pol stoletja od prve takšne poti) so nas gozdarja Jože Prah in Luka Jemec ter markacist Zdravko Bodlaj spomnili, da poti niso samoumevna dobrina.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot sveže narejene.