Svetovalnica

VEČ ...|29. 1. 2024
Živa hrana pozimi - kalčki. Kako jih gojiti?

V zimskem obdobju, ko nimamo na voljo dovolj kakovostne sveže zelenjave, so kalčki odličen vir hranilnih snovi, mineralov in vitaminov. Ta živa hrana je tudi izvrstna preventiva pred različnimi virusnimi obolenji. Kako se lotiti kaljenja in na kaj je potrebno biti pozoren? V Svetovalnici je bila z nami Majda Temnik iz Zeliščnega vrta in kmetije Majnika.

Živa hrana pozimi - kalčki. Kako jih gojiti?

V zimskem obdobju, ko nimamo na voljo dovolj kakovostne sveže zelenjave, so kalčki odličen vir hranilnih snovi, mineralov in vitaminov. Ta živa hrana je tudi izvrstna preventiva pred različnimi virusnimi obolenji. Kako se lotiti kaljenja in na kaj je potrebno biti pozoren? V Svetovalnici je bila z nami Majda Temnik iz Zeliščnega vrta in kmetije Majnika.

svetovanjevrtkaljenjesuper hranakalčki

Svetovalnica

Živa hrana pozimi - kalčki. Kako jih gojiti?

V zimskem obdobju, ko nimamo na voljo dovolj kakovostne sveže zelenjave, so kalčki odličen vir hranilnih snovi, mineralov in vitaminov. Ta živa hrana je tudi izvrstna preventiva pred različnimi virusnimi obolenji. Kako se lotiti kaljenja in na kaj je potrebno biti pozoren? V Svetovalnici je bila z nami Majda Temnik iz Zeliščnega vrta in kmetije Majnika.

VEČ ...|29. 1. 2024
Živa hrana pozimi - kalčki. Kako jih gojiti?

V zimskem obdobju, ko nimamo na voljo dovolj kakovostne sveže zelenjave, so kalčki odličen vir hranilnih snovi, mineralov in vitaminov. Ta živa hrana je tudi izvrstna preventiva pred različnimi virusnimi obolenji. Kako se lotiti kaljenja in na kaj je potrebno biti pozoren? V Svetovalnici je bila z nami Majda Temnik iz Zeliščnega vrta in kmetije Majnika.

Blaž Lesnik

svetovanjevrtkaljenjesuper hranakalčki

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|25. 1. 2024
Košarica je zamrznjena. Kaj pa zdaj?

Eno prvih dejanj nove ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić je bila “zamrznitev” fizičnega popisa cen živil znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil. Razlog: “Ker se je inflacija, povezana s hrano, trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma.” Košarici so že vse od začetka nasprotovale kmečke stanovske organizacije …

Košarica je zamrznjena. Kaj pa zdaj?

Eno prvih dejanj nove ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić je bila “zamrznitev” fizičnega popisa cen živil znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil. Razlog: “Ker se je inflacija, povezana s hrano, trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma.” Košarici so že vse od začetka nasprotovale kmečke stanovske organizacije …

naravakmetijstvohranakošarica

Minute za kmetijstvo in podeželje

Košarica je zamrznjena. Kaj pa zdaj?

Eno prvih dejanj nove ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić je bila “zamrznitev” fizičnega popisa cen živil znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil. Razlog: “Ker se je inflacija, povezana s hrano, trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma.” Košarici so že vse od začetka nasprotovale kmečke stanovske organizacije …

VEČ ...|25. 1. 2024
Košarica je zamrznjena. Kaj pa zdaj?

Eno prvih dejanj nove ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić je bila “zamrznitev” fizičnega popisa cen živil znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil. Razlog: “Ker se je inflacija, povezana s hrano, trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma.” Košarici so že vse od začetka nasprotovale kmečke stanovske organizacije …

Robert Božič

naravakmetijstvohranakošarica

Svetovalnica

VEČ ...|20. 7. 2023
Miti o prehrani

Na Inštitutu za nutricionistiko so pripravili poletno serijo prispevkov, v katerih razkrivajo ozadja zanimivih prehranskih mitov in vprašanj. Teme objavljajo na spletni strani prehrana.si. Javnost želijo seznaniti z verodostojnimi vsebinami na področju prehrane. Varnost živil na pikniku, Kaj je slabše - sladkor ali sladila? in še mnogo drugih zelo aktualnih vprašanj. V studiu smo gostili prof. dr. Igorja Pravsta, vodjo raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje. 

 

Miti o prehrani

Na Inštitutu za nutricionistiko so pripravili poletno serijo prispevkov, v katerih razkrivajo ozadja zanimivih prehranskih mitov in vprašanj. Teme objavljajo na spletni strani prehrana.si. Javnost želijo seznaniti z verodostojnimi vsebinami na področju prehrane. Varnost živil na pikniku, Kaj je slabše - sladkor ali sladila? in še mnogo drugih zelo aktualnih vprašanj. V studiu smo gostili prof. dr. Igorja Pravsta, vodjo raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje. 

 

svetovanjedružbahranaprehranaizobraževanje

Svetovalnica

Miti o prehrani

Na Inštitutu za nutricionistiko so pripravili poletno serijo prispevkov, v katerih razkrivajo ozadja zanimivih prehranskih mitov in vprašanj. Teme objavljajo na spletni strani prehrana.si. Javnost želijo seznaniti z verodostojnimi vsebinami na področju prehrane. Varnost živil na pikniku, Kaj je slabše - sladkor ali sladila? in še mnogo drugih zelo aktualnih vprašanj. V studiu smo gostili prof. dr. Igorja Pravsta, vodjo raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje. 

 

VEČ ...|20. 7. 2023
Miti o prehrani

Na Inštitutu za nutricionistiko so pripravili poletno serijo prispevkov, v katerih razkrivajo ozadja zanimivih prehranskih mitov in vprašanj. Teme objavljajo na spletni strani prehrana.si. Javnost želijo seznaniti z verodostojnimi vsebinami na področju prehrane. Varnost živil na pikniku, Kaj je slabše - sladkor ali sladila? in še mnogo drugih zelo aktualnih vprašanj. V studiu smo gostili prof. dr. Igorja Pravsta, vodjo raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje. 

 

Nataša Ličen

svetovanjedružbahranaprehranaizobraževanje

Svetovalnica

VEČ ...|7. 7. 2023
Poletni nasveti za varno shranjevanje živil

Poletje in z njim visoke temperature nam povzročajo preglavice tudi pri shranjevanju živil. Katera so pravila, da bodo živila uporabna dlje in da ne bo prišlo do tveganj zastrupitve s hrano? Za razlago je poskrbela dr. Barbka Jeršek z Biotehniške fakultete.

Poletni nasveti za varno shranjevanje živil

Poletje in z njim visoke temperature nam povzročajo preglavice tudi pri shranjevanju živil. Katera so pravila, da bodo živila uporabna dlje in da ne bo prišlo do tveganj zastrupitve s hrano? Za razlago je poskrbela dr. Barbka Jeršek z Biotehniške fakultete.

svetovanjehranazdravje

Svetovalnica

Poletni nasveti za varno shranjevanje živil

Poletje in z njim visoke temperature nam povzročajo preglavice tudi pri shranjevanju živil. Katera so pravila, da bodo živila uporabna dlje in da ne bo prišlo do tveganj zastrupitve s hrano? Za razlago je poskrbela dr. Barbka Jeršek z Biotehniške fakultete.

VEČ ...|7. 7. 2023
Poletni nasveti za varno shranjevanje živil

Poletje in z njim visoke temperature nam povzročajo preglavice tudi pri shranjevanju živil. Katera so pravila, da bodo živila uporabna dlje in da ne bo prišlo do tveganj zastrupitve s hrano? Za razlago je poskrbela dr. Barbka Jeršek z Biotehniške fakultete.

Tanja Dominko

svetovanjehranazdravje

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|18. 5. 2023
Hanzi Mikl: Mi vam bomo radi prodajali hrano...

Včerajšnja pogajanja kmetijskih organizacij in resornega ministrstva glede zahtev kmetov, med drugim o umaknitvi zahteve po obveznem režimu Natura 2000 in nesprejemljivih zahtev v novem predlogu zakona o zaščiti živali, niso prinesla napredka. Dokler ta dva pogoja namreč nista izpolnjena, se pogajanja sploh ne morejo začeti, pravijo predstavniki kmetov, ki zdaj pozorno spremljajo, kakšno mnenje bo vlada glede novega predloga zakona o zaščiti živali, ki mu nasprotuje tako stroka, kot kmetje, sprejela na današjni seji. Hanzi Mikl, direktor Koroške kmetijsko gozdarske zbornice pravi, da v Avstriji ni variante, da bi kaj takega sprejeli in opozarja, da so zakonitosti kmetijske pridelave in preživetja kmetov enake v Avstriji in pri nas…

Hanzi Mikl: Mi vam bomo radi prodajali hrano...

Včerajšnja pogajanja kmetijskih organizacij in resornega ministrstva glede zahtev kmetov, med drugim o umaknitvi zahteve po obveznem režimu Natura 2000 in nesprejemljivih zahtev v novem predlogu zakona o zaščiti živali, niso prinesla napredka. Dokler ta dva pogoja namreč nista izpolnjena, se pogajanja sploh ne morejo začeti, pravijo predstavniki kmetov, ki zdaj pozorno spremljajo, kakšno mnenje bo vlada glede novega predloga zakona o zaščiti živali, ki mu nasprotuje tako stroka, kot kmetje, sprejela na današjni seji. Hanzi Mikl, direktor Koroške kmetijsko gozdarske zbornice pravi, da v Avstriji ni variante, da bi kaj takega sprejeli in opozarja, da so zakonitosti kmetijske pridelave in preživetja kmetov enake v Avstriji in pri nas…

naravakmetijstvorežimihranasamoskrbaHanzi Mikl

Minute za kmetijstvo in podeželje

Hanzi Mikl: Mi vam bomo radi prodajali hrano...

Včerajšnja pogajanja kmetijskih organizacij in resornega ministrstva glede zahtev kmetov, med drugim o umaknitvi zahteve po obveznem režimu Natura 2000 in nesprejemljivih zahtev v novem predlogu zakona o zaščiti živali, niso prinesla napredka. Dokler ta dva pogoja namreč nista izpolnjena, se pogajanja sploh ne morejo začeti, pravijo predstavniki kmetov, ki zdaj pozorno spremljajo, kakšno mnenje bo vlada glede novega predloga zakona o zaščiti živali, ki mu nasprotuje tako stroka, kot kmetje, sprejela na današjni seji. Hanzi Mikl, direktor Koroške kmetijsko gozdarske zbornice pravi, da v Avstriji ni variante, da bi kaj takega sprejeli in opozarja, da so zakonitosti kmetijske pridelave in preživetja kmetov enake v Avstriji in pri nas…

VEČ ...|18. 5. 2023
Hanzi Mikl: Mi vam bomo radi prodajali hrano...

Včerajšnja pogajanja kmetijskih organizacij in resornega ministrstva glede zahtev kmetov, med drugim o umaknitvi zahteve po obveznem režimu Natura 2000 in nesprejemljivih zahtev v novem predlogu zakona o zaščiti živali, niso prinesla napredka. Dokler ta dva pogoja namreč nista izpolnjena, se pogajanja sploh ne morejo začeti, pravijo predstavniki kmetov, ki zdaj pozorno spremljajo, kakšno mnenje bo vlada glede novega predloga zakona o zaščiti živali, ki mu nasprotuje tako stroka, kot kmetje, sprejela na današjni seji. Hanzi Mikl, direktor Koroške kmetijsko gozdarske zbornice pravi, da v Avstriji ni variante, da bi kaj takega sprejeli in opozarja, da so zakonitosti kmetijske pridelave in preživetja kmetov enake v Avstriji in pri nas…

Robert Božič

naravakmetijstvorežimihranasamoskrbaHanzi Mikl

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|21. 11. 2022
Vzgojiteljica Anica o tem kako so uspešno otroke navajali na nove jedi in okuse

V petek smo obeležili Dan slovenske hrane in naši otroci v vrtcih in šolah so bili tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo mleko, kruh z maslom in medom ter jabolko. Predvsem vzgojiteljice v vrtcih se pogosto srečujejo z dejstvom, da otroci zavračajo hrano, ki jo ne poznajo. Upokojena vzgojiteljica Anica, ki je službovala v Župnijskem vrtcu na Vrhniki, nam je predstavila njihov posnemanja vreden pristop.

Vzgojiteljica Anica o tem kako so uspešno otroke navajali na nove jedi in okuse

V petek smo obeležili Dan slovenske hrane in naši otroci v vrtcih in šolah so bili tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo mleko, kruh z maslom in medom ter jabolko. Predvsem vzgojiteljice v vrtcih se pogosto srečujejo z dejstvom, da otroci zavračajo hrano, ki jo ne poznajo. Upokojena vzgojiteljica Anica, ki je službovala v Župnijskem vrtcu na Vrhniki, nam je predstavila njihov posnemanja vreden pristop.

vrtecotrocihranaokusi

Minute za kmetijstvo in podeželje

Vzgojiteljica Anica o tem kako so uspešno otroke navajali na nove jedi in okuse

V petek smo obeležili Dan slovenske hrane in naši otroci v vrtcih in šolah so bili tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo mleko, kruh z maslom in medom ter jabolko. Predvsem vzgojiteljice v vrtcih se pogosto srečujejo z dejstvom, da otroci zavračajo hrano, ki jo ne poznajo. Upokojena vzgojiteljica Anica, ki je službovala v Župnijskem vrtcu na Vrhniki, nam je predstavila njihov posnemanja vreden pristop.

VEČ ...|21. 11. 2022
Vzgojiteljica Anica o tem kako so uspešno otroke navajali na nove jedi in okuse

V petek smo obeležili Dan slovenske hrane in naši otroci v vrtcih in šolah so bili tudi letos deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo mleko, kruh z maslom in medom ter jabolko. Predvsem vzgojiteljice v vrtcih se pogosto srečujejo z dejstvom, da otroci zavračajo hrano, ki jo ne poznajo. Upokojena vzgojiteljica Anica, ki je službovala v Župnijskem vrtcu na Vrhniki, nam je predstavila njihov posnemanja vreden pristop.

Robert Božič

vrtecotrocihranaokusi

Svetovalnica

VEČ ...|18. 11. 2022
Domača hrana v vrtcih in šolah

O izzivih prehrane, kolikšno mesto imajo mleko in mlečni izdelki v obrokih za otroke, pa o izzivih organizirane prehrane v javnih ustanovah in o trajnostnem ravnanju, z Ireno Simčič, področno podsekretarko na Zavodu RS za šolstvo. 

Domača hrana v vrtcih in šolah

O izzivih prehrane, kolikšno mesto imajo mleko in mlečni izdelki v obrokih za otroke, pa o izzivih organizirane prehrane v javnih ustanovah in o trajnostnem ravnanju, z Ireno Simčič, področno podsekretarko na Zavodu RS za šolstvo. 

svetovanješolavrtecotrocikmetijstvohranavzgoja

Svetovalnica

Domača hrana v vrtcih in šolah

O izzivih prehrane, kolikšno mesto imajo mleko in mlečni izdelki v obrokih za otroke, pa o izzivih organizirane prehrane v javnih ustanovah in o trajnostnem ravnanju, z Ireno Simčič, področno podsekretarko na Zavodu RS za šolstvo. 

VEČ ...|18. 11. 2022
Domača hrana v vrtcih in šolah

O izzivih prehrane, kolikšno mesto imajo mleko in mlečni izdelki v obrokih za otroke, pa o izzivih organizirane prehrane v javnih ustanovah in o trajnostnem ravnanju, z Ireno Simčič, področno podsekretarko na Zavodu RS za šolstvo. 

Radio Ognjišče

svetovanješolavrtecotrocikmetijstvohranavzgoja

Svetovalnica

VEČ ...|17. 11. 2022
Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

zajtrkNIJZhranadan slovenske hrane

Svetovalnica

Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

VEČ ...|17. 11. 2022
Mag. Simona Mušič: Najbolj pomemben je zgled staršev. Vstanimo 10 minut prej in si privoščimo čas za zajtrk.

Vse o zajtrku. bi lahko bil podnaslov današnje svetovalnice. Naša gostja je bila mag. Simona Mušič, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki deluje v Centru za proučevanje in razvoj zdravja.

Radio Ognjišče

zajtrkNIJZhranadan slovenske hrane

Priporočamo
|
Aktualno

Program zadnjega tedna

VEČ ...|24. 4. 2024
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. april 2024 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. april 2024 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Duhovna misel

VEČ ...|24. 4. 2024
Nesrečni kralj

Živel je kralj, ki mu je šlo vse narobe; zbral je ...

Iz knjige Zgodbe kažejo novo pot, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Nesrečni kralj

Živel je kralj, ki mu je šlo vse narobe; zbral je ...

Iz knjige Zgodbe kažejo novo pot, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.

Mateja Subotičanec

duhovnost

Glasbeni medgeneracijski večer

VEČ ...|27. 9. 2023
Eva Hren

Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih. 

Eva Hren

Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih. 

Marjan Bunič, Jure Sešek

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|22. 4. 2024
Gost mag. Branko Cestnik

V oddaji je bil z nami p. Branko Cestnik. Kot vedno smo začeli z dobro novico, tokrat o minuli nedelji Dobrega pastirja in tednu molitve za duhovne poklice. Med drugim smo se vprašali: kakšna bo Cerkev jutrišnjega dne in se navezali tudi na razpravo o evtanaziji. 

Gost mag. Branko Cestnik

V oddaji je bil z nami p. Branko Cestnik. Kot vedno smo začeli z dobro novico, tokrat o minuli nedelji Dobrega pastirja in tednu molitve za duhovne poklice. Med drugim smo se vprašali: kakšna bo Cerkev jutrišnjega dne in se navezali tudi na razpravo o evtanaziji. 

Jože Bartolj

politikadružbacerkevBranko Cestnik

Komentar tedna

VEČ ...|19. 4. 2024
Jernej Letnar Černič: V viharju usode

Že dober mesec si lahko na eni izmed spletnih stani ogledamo kratek film režiserja in scenarista Matjaža Feguša “Nebesa pod Triglavom”. Film odpira nekatera skrita vprašanja, ki jih v slovenski družbi ne želimo odpreti. Umanjkanje sobivanja in medsebojnega spoštovanja je že večkrat v slovenski polpretekli zgodovini vodilo v sistematične kršitve človekovih pravic. Zakaj slovenska družba in njene institucije - seveda z nekaj izjemami - poskušajo pometati pretekle kršitve pod preprogo in zakaj različni deležniki na političnem prizorišču izkoriščajo temne zgodbe za pridobivanje glasov na volitvah?

Komentar je pripravil izredni profesor za pravo človekovih pravic, dr. Jernej Letnar Černič.

Jernej Letnar Černič: V viharju usode

Že dober mesec si lahko na eni izmed spletnih stani ogledamo kratek film režiserja in scenarista Matjaža Feguša “Nebesa pod Triglavom”. Film odpira nekatera skrita vprašanja, ki jih v slovenski družbi ne želimo odpreti. Umanjkanje sobivanja in medsebojnega spoštovanja je že večkrat v slovenski polpretekli zgodovini vodilo v sistematične kršitve človekovih pravic. Zakaj slovenska družba in njene institucije - seveda z nekaj izjemami - poskušajo pometati pretekle kršitve pod preprogo in zakaj različni deležniki na političnem prizorišču izkoriščajo temne zgodbe za pridobivanje glasov na volitvah?

Komentar je pripravil izredni profesor za pravo človekovih pravic, dr. Jernej Letnar Černič.

Jernej Letnar Černič

komentardružbapolitikaspomin

Radijski misijon 2024

VEČ ...|23. 3. 2024
7. dan: Mitja Markovič - Bog je potrpežljiv z nami. Bodimo potrpežljivi tudi sami!

»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!

7. dan: Mitja Markovič - Bog je potrpežljiv z nami. Bodimo potrpežljivi tudi sami!

»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!

Mitja Markovič

duhovnostodnosimisijon2024

Kulturni utrinki

VEČ ...|24. 4. 2024
6. koncert Sakralnega abonmaja

Sinoči (24.4.) ob 19.30 je bil v nunski cerkvi 6. koncert Sakralnega abonmaja. Nastopil je Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki bil naš gost.

 

6. koncert Sakralnega abonmaja

Sinoči (24.4.) ob 19.30 je bil v nunski cerkvi 6. koncert Sakralnega abonmaja. Nastopil je Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki bil naš gost.

 

Jože Bartolj

kulturaglasbasakralni abonmaAmbrož ČopiKomorni zbor Konservatorija za glasbo in balet

Komentar Časnik.si

VEČ ...|24. 4. 2024
Andrej Tomelj: Novinarske iveri in bruna

Tomelj prinaša razmišljanje o vlogi sodobnih medijev in njihovem vplivu na javno mnenje. Avtor kritično obravnava, kako novinarji pogosto zgolj površno obravnavajo pomembne teme, s čimer bralcem preprečujejo, da bi dosegli resnično razumevanje dogajanj. S svojim pisanjem želi spodbuditi k večji preudarnosti pri sprejemanju informacij iz medijev.

Za več informacij si lahko ogledate izvirni članek na Časnik.si.

Andrej Tomelj: Novinarske iveri in bruna

Tomelj prinaša razmišljanje o vlogi sodobnih medijev in njihovem vplivu na javno mnenje. Avtor kritično obravnava, kako novinarji pogosto zgolj površno obravnavajo pomembne teme, s čimer bralcem preprečujejo, da bi dosegli resnično razumevanje dogajanj. S svojim pisanjem želi spodbuditi k večji preudarnosti pri sprejemanju informacij iz medijev.

Za več informacij si lahko ogledate izvirni članek na Časnik.si.

komentarnovinarkanovinarobsodbanestrokovnostneprimerno ravnanjeNovinarsko častno razsodiščepristojnostiodgovornostmedijska krajina

Spominjamo se

VEČ ...|24. 4. 2024
Spominjamo se dne 24. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 24. 4.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 4. 2024
Pica

Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.  

Pica

Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.  

Matjaž Merljak

kuhajmo