Is podcast
Ustavili smo se ob prvih vrtnarskih opravilih, ki so seveda povezana s kontrolo kaljivosti semen, načrtovanjem kolobarja in z vzgojo sadik vrtnin. Naša gostja dr. Ana Slatnar, izredna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo, na Biotehniški Fakulteti v Ljubljani, je odgovarjala na vprašanja poslušalcev.
Ustavili smo se ob prvih vrtnarskih opravilih, ki so seveda povezana s kontrolo kaljivosti semen, načrtovanjem kolobarja in z vzgojo sadik vrtnin. Naša gostja dr. Ana Slatnar, izredna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo, na Biotehniški Fakulteti v Ljubljani, je odgovarjala na vprašanja poslušalcev.
Ustavili smo se ob prvih vrtnarskih opravilih, ki so seveda povezana s kontrolo kaljivosti semen, načrtovanjem kolobarja in z vzgojo sadik vrtnin. Naša gostja dr. Ana Slatnar, izredna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo, na Biotehniški Fakulteti v Ljubljani, je odgovarjala na vprašanja poslušalcev.
Mnogi že razmišljajo o letošnji izbiri sort semenskega krompirja. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja in ima po drugi strani tudi uvid v dogajanje na strani ponudbe semenskega krompirja, je opozoril na nekatere zakonitosti pridelave, nakaljevanja in izbire semena ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev.
Mnogi že razmišljajo o letošnji izbiri sort semenskega krompirja. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja in ima po drugi strani tudi uvid v dogajanje na strani ponudbe semenskega krompirja, je opozoril na nekatere zakonitosti pridelave, nakaljevanja in izbire semena ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev.
Z nami je bila Barbara Zajc Tekavec, specialistka klinične prehrane, govorili pa smo o tem, kako se spopasti z novoletnimi zaobljubami, ki morda vključujejo tudi izgubo kilogramov.
Z nami je bila Barbara Zajc Tekavec, specialistka klinične prehrane, govorili pa smo o tem, kako se spopasti z novoletnimi zaobljubami, ki morda vključujejo tudi izgubo kilogramov.
Koledovanje, misijoni, evangelizacija... V Prazničnem jutru smo z mladostno svežino spregovorili o zavedanju mladih, da Bog ni prišel na svet samo za izbrance, ampak za vse ljudi brez izjeme. Naša gostja Beti Žust je predstavila program Pota, predvsem pa je spregovorila o skupini mladih, ki si po misijonski izkušnji v tuji državi, želijo nadaljevati z oznanjevanjem doma. Saj ko človek enkrat sreča Jezusa, se ne more več vrniti po isti poti!
Koledovanje, misijoni, evangelizacija... V Prazničnem jutru smo z mladostno svežino spregovorili o zavedanju mladih, da Bog ni prišel na svet samo za izbrance, ampak za vse ljudi brez izjeme. Naša gostja Beti Žust je predstavila program Pota, predvsem pa je spregovorila o skupini mladih, ki si po misijonski izkušnji v tuji državi, želijo nadaljevati z oznanjevanjem doma. Saj ko človek enkrat sreča Jezusa, se ne more več vrniti po isti poti!
Naš gost je bil predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Simon Dovrtél, spregovoril je o pomenu teh storitev in varstvu pred požari.
Naš gost je bil predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Simon Dovrtél, spregovoril je o pomenu teh storitev in varstvu pred požari.
Iz našega arhiva smo izbrskali odlomke nekaj najodmevnejših lanskih Svetovalnic. Odprli smo tudi telefone in sprejemali predloge poslušalcev za teme v novem letu. Svoje predloge nam še vedno lahko sporočite na: svetovalnica@ognjisce.si.
Iz našega arhiva smo izbrskali odlomke nekaj najodmevnejših lanskih Svetovalnic. Odprli smo tudi telefone in sprejemali predloge poslušalcev za teme v novem letu. Svoje predloge nam še vedno lahko sporočite na: svetovalnica@ognjisce.si.
Vstopili smo v sveto leto. Koliko bo sveto, je odvisno predvsem od nas samih. Zakaj je tako, nam bo v jutranjem prazničnem pogovoru povedal brat Miran Špelič. Pojasnil bo tudi, zakaj je prvi dan novega leta posvečen Materi Božji.
Vstopili smo v sveto leto. Koliko bo sveto, je odvisno predvsem od nas samih. Zakaj je tako, nam bo v jutranjem prazničnem pogovoru povedal brat Miran Špelič. Pojasnil bo tudi, zakaj je prvi dan novega leta posvečen Materi Božji.
Pred koncem starega leta smo v Svetovalnici odprli nove vozne rede slovenskih železnic. Ali bodo tudi v prihajajočem letu potniki čakali na vlake zaradi zamud? Kakšni so glavni razlogi zanje, kako je z načrtovanimi investicijskimi deli na tirih in kako daleč je še do odprtja Emonike? Z nami je bil Primož Kokalj iz Slovenskih železnic.
Pred koncem starega leta smo v Svetovalnici odprli nove vozne rede slovenskih železnic. Ali bodo tudi v prihajajočem letu potniki čakali na vlake zaradi zamud? Kakšni so glavni razlogi zanje, kako je z načrtovanimi investicijskimi deli na tirih in kako daleč je še do odprtja Emonike? Z nami je bil Primož Kokalj iz Slovenskih železnic.
Grožnja z Afriško prašičjo kugo se umirja, precej bolj pereča pa je nevarnost ptičje gripe. To zadnje mesece diagnosticirajo pri prostoživečih pticah tudi na različnih koncih Slovenije, danes pa se izteka tudi rok, do katerega so vse t.i. komercialne reje prašičev in perutnine dolžne pripraviti načrt biovarnosti.
Več o vsem tem ste lahko slišali v današnji oddaji. Z nami je bila mag. Breda Hrovatin z Uprave za Varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Grožnja z Afriško prašičjo kugo se umirja, precej bolj pereča pa je nevarnost ptičje gripe. To zadnje mesece diagnosticirajo pri prostoživečih pticah tudi na različnih koncih Slovenije, danes pa se izteka tudi rok, do katerega so vse t.i. komercialne reje prašičev in perutnine dolžne pripraviti načrt biovarnosti.
Več o vsem tem ste lahko slišali v današnji oddaji. Z nami je bila mag. Breda Hrovatin z Uprave za Varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 08. januar 2025 ob 05-ih
So nas prazniki napolnili ali izpraznili? Nekateri se tega časa vnaprej izogibajo, saj jim okrepi občutek osamljenosti in izolacije. Obojega je med starejšimi veliko. V oddaji smo skupaj iskali načine za lajšanje osamljenosti in poti do tistih, ki so daleč od središč dogajanja. Naš gost je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Vprašanje zanj lahko pošljete na za.zivljenje@ognjisce.si
Pomembni ljudje so znani tudi zato, ker so ključne momente znali povzeti na način, ki presega kulturne omejitve ene generacije. Nihče od nas ni Winston Churchill in naša življenja niso El Alamein.
V Čedadu je včeraj potekal tradicionalni, 61. Dan emigranta, ki ga prirejata Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno-gospodarska zveza. To je največja kulturna in politična prireditev Slovencev v Videmski pokrajini. Prva leta je bilo to srečanje emigrantov, ki so se po božično-novoletnih praznikih vračali v svet, v zadnjem času pa je to priložnost za razmislek o potrebah rojakov in tudi krajev v obmejnem prostoru. Anita Bergnach je kot predstavnica Slovenskih organizacij Videmske pokrajine govorila o pomenu skupnosti in njene enotnosti, drugi slavnostni govorec je bil programski vodja letošnje Evropske prestolnice kulture Nova Gorica–Gorica Stojan Pelko. Zbrane je pozdravila tudi državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Med nastopajočimi so bili Mladinski pevski zbor dvojezične šole Pavla Petričiča in beneško gledališče s predstavo Oštarica. Slovencem iz Kanalske, Nadiških in Terskih dolin ter Rezije so se pridružili prijatelji z obeh strani meje
V Tinjah na Koroškem je minuli konec tedna pod naslovom Živeti s preiskušanim upanjem potekalo tradicionalno Novoletno srečanje, ki ga že več kot 50 let organizirata Dom v Tinjah in Katoliška akcija.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.
Manca Kok iz Logouta, centra pomoči pri prekomerni rabi interneta oz. vseh vrst ekranov, kar vodi v digitalno odvisnost., je pojasnila, katere storitve ponujajo družinam in posameznikom, ki imajo težave zaradi uporabe interneta. Ker do teh težav v družinah prihaja vedno bolj, je dobro vedeti, da so njihove storitve brezplačne.