Is podcast
Prvi obilnejši sneg v letošnji zimi je v ponedeljkovem jutru poskrbel za kaotične razmere na naših cestah. Kaj lahko v poslabšanih voznih razmerah pričakujemo in kako moramo poskrbeti tako za svojo kot za varnost vseh ostalih udeležencev v prometu? Naš sogovornik v Svetovalnici je bil AMZS inštruktor varne vožnje Peter Smrekar, ki poudarja, da za brezskrbno vožnjo pozimi ni dovolj le menjava pnevmatik.
Prvi obilnejši sneg v letošnji zimi je v ponedeljkovem jutru poskrbel za kaotične razmere na naših cestah. Kaj lahko v poslabšanih voznih razmerah pričakujemo in kako moramo poskrbeti tako za svojo kot za varnost vseh ostalih udeležencev v prometu? Naš sogovornik v Svetovalnici je bil AMZS inštruktor varne vožnje Peter Smrekar, ki poudarja, da za brezskrbno vožnjo pozimi ni dovolj le menjava pnevmatik.
Prvi obilnejši sneg v letošnji zimi je v ponedeljkovem jutru poskrbel za kaotične razmere na naših cestah. Kaj lahko v poslabšanih voznih razmerah pričakujemo in kako moramo poskrbeti tako za svojo kot za varnost vseh ostalih udeležencev v prometu? Naš sogovornik v Svetovalnici je bil AMZS inštruktor varne vožnje Peter Smrekar, ki poudarja, da za brezskrbno vožnjo pozimi ni dovolj le menjava pnevmatik.
Svetovalnica
Kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Svetovalnica
Kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Svetovalnica
Kako se lotiti, s katerimi odločitvami glede organizacije dogodka je treba pohiteti, pri katerih pa se ne mudi tako zelo. Kaj lahko naredimo sami, kaj prepustimo strokovnjakom? V našem studiu je bila Tjaša Kunst Kališnik, ki ima za seboj že vrsto izkušenj na področju organizacije porok.
Svetovalnica
Kako se lotiti, s katerimi odločitvami glede organizacije dogodka je treba pohiteti, pri katerih pa se ne mudi tako zelo. Kaj lahko naredimo sami, kaj prepustimo strokovnjakom? V našem studiu je bila Tjaša Kunst Kališnik, ki ima za seboj že vrsto izkušenj na področju organizacije porok.
Svetovalnica
Gost tokratne Svetovalnice je bil duhovnik dr. Andrej Šegula, ki je osvetlil pomen današnjega praznika za vsakega kristjana. Spregovoril je tudi o poklicanosti v medosebne odnose in o tem, kakšno znanje lahko mlademu človeku koristi pri osmišljanju svojega življenja in poslanstva.
Svetovalnica
Gost tokratne Svetovalnice je bil duhovnik dr. Andrej Šegula, ki je osvetlil pomen današnjega praznika za vsakega kristjana. Spregovoril je tudi o poklicanosti v medosebne odnose in o tem, kakšno znanje lahko mlademu človeku koristi pri osmišljanju svojega življenja in poslanstva.
Svetovalnica
V našem studiu je bila redna gostja Mateja Maček, strokovnjakinja za pravo. Odgovarjala je na vprašanja povezana s pravnimi zagatami.
Svetovalnica
V našem studiu je bila redna gostja Mateja Maček, strokovnjakinja za pravo. Odgovarjala je na vprašanja povezana s pravnimi zagatami.
Svetovalnica
V studiu se nam je pridružila Hedvika Dermol Hvala iz Društva katoliških pedagogov. Z nami je delila nekaj koristnih nasvetov, kako se pripraviti na govorniške izzive.
Svetovalnica
V studiu se nam je pridružila Hedvika Dermol Hvala iz Društva katoliških pedagogov. Z nami je delila nekaj koristnih nasvetov, kako se pripraviti na govorniške izzive.
Svetovalnica
Z nami je bil strokovnjak za vzgojo Miha Ruparčič. Kakšen je pomen igre za otroke? Zakaj se morajo otroci igrati?
Svetovalnica
Z nami je bil strokovnjak za vzgojo Miha Ruparčič. Kakšen je pomen igre za otroke? Zakaj se morajo otroci igrati?
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Dogodki
»Ni mogoče živeti polno in v globini veselo, če se izogibamo vsemu težkemu. Ne smemo bežati pred naporom, ki ga zahtevajo ideali, ne smemo bežati pred bolečino, ki jo prinaša vsako prizadevanje za ljubezen. Ni mogoče biti v globini srečen, če ne sprejmemo tudi teže življenja,« je na današnjo ’nedeljo blagrov’ v pridigi razmišljal Ervin Mozetič, župnik pri sv. Marku v Kopru.
Zgodbe za otroke
Osel Emil je nesrečno zrl v svoje štrleče uho. Hudo mu je bilo, ker je bil njegov levi uhelj lepo povešen, desni pa je štrlel nekam po svoje v zrak. Na vsak način je želel izvedeti zakaj je tako, skrbelo ga je kaj je narobe. Iskal je tolažbo, njegovi prijatelji prav tako. Modra miš je odprla Sveto pismo …
Kmetijska oddaja
Osrednje mesto v nedeljski kmetijski oddaji smo namenili perečemu vprašanju spreminjanja modela določitve bonitete kmetijskih in gozdnih zemljišč. Za vas smo pred mikrofon povabili predstavnike Urada za nepremičnine na Geodetski upravi Republike Slovenije. V oddaji pa tudi o dogajanju povezanem s kanalom C0.
Naš pogled
Grožnje, ki naj bi bile samo čvrsti moški pogovori, strupene puščice, ki švigajo sem in tja, nato pa opravičevanje, trepljaje po ramenih, skoraj objemanje, PR-ovsko umirjanje napetosti – seveda zgolj do naslednje scene, ko se bo takšen izliv čustev ponovil. Govorim o zdravstveni telenoveli, ki jo gledamo v zadnjem času. Če dobro pomislimo, smo zdaj pravzaprav že v x-sezoni, le da je trenutno zgodba dobila še več tipičnih značilnosti limonadnice, kot telenovele imenujemo tudi v slovenščini.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 07. februar 2023 ob 05-ih
Kulturni utrinki
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Zakladi naše dediščine
Kulturno turistično društvo Bazilika je recept za dopust, zabavo in dogodke, so zapisali na svoji spletni strani. Odkrivajo podeželje, vinogradniško, tradicijo v zidanicah, zdravilne vode v termah. Organizirajo dogodke s poudarkom na glasbi, kulinariki in tradiciji. Rok Hvala je predstavil ozadje njihovih dejavnosti.