Is podcast Shranjevanje ocvirkov Is podcast
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

15. 1. 2025
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Matjaž Merljak

VEČ ...|15. 1. 2025
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|14. 1. 2025
Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

VEČ ...|14. 1. 2025
Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 1. 2025
Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

VEČ ...|8. 1. 2025
Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

VEČ ...|19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 12. 2024
Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

VEČ ...|16. 12. 2024
Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|13. 12. 2024
Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

VEČ ...|13. 12. 2024
Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Sol in luč

VEČ ...|14. 1. 2025
Stefanos Ksenakis: Življenje je darilo

Kratke zgodbe Stefanosa Ksenakisa so tako prisrčne in polne življenja, nenazadnje jih je življenje tudi napisalo, da je njegova knjiga v kateri jih je zbral, kot globok vodnjak bistre vode, ki odžeja. Vabim vas, da se odžejate še ob treh iz njegovega zvezka čudežev, kot je knjigo z naslovom Življenje je darilo, poimenoval z delovnim naslovom. Izšla je pri založbi Primus.

Stefanos Ksenakis: Življenje je darilo

Kratke zgodbe Stefanosa Ksenakisa so tako prisrčne in polne življenja, nenazadnje jih je življenje tudi napisalo, da je njegova knjiga v kateri jih je zbral, kot globok vodnjak bistre vode, ki odžeja. Vabim vas, da se odžejate še ob treh iz njegovega zvezka čudežev, kot je knjigo z naslovom Življenje je darilo, poimenoval z delovnim naslovom. Izšla je pri založbi Primus.

Tadej Sadar

knjigazgodbeživljenječudeži

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|14. 1. 2025
Tinje, Celovec, Ljubljana

V Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem bodo nocoj odprli razstavo ljubiteljske fotografinje Justine Hribernik »Zorni koti pokrajin – Posebni pogled na koroške kraje«. Ob odprtju bo umetnico predstavila urednica celovškega tednika Nedelja Mateja Rihter. Slednja bo v četrtek tudi voditeljica Literarnega večera v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne v Celovcu, ko bo gost Martin Golob, sicer župnik iz Grosupljega, tokrat tudi v vlogi avtorja knjige „365 dni z Božjo besedo“. Z delovanjem naših rojakov v zamejstvu pa se bo jutri moč seznaniti tudi v Ljubljani. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravlja prvi letošnji večer »Sredi domovine«. Stvarnost naših rojakov v Gorskem kotarju bo orisal avtor številnih knjig o življenju na Čabranskem, član slovenske manjšine na Hrvaškem Slavko Malnar. Pogovor z gostom bo vodila državna sekretarka Vesna Humar. 

Tinje, Celovec, Ljubljana

V Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem bodo nocoj odprli razstavo ljubiteljske fotografinje Justine Hribernik »Zorni koti pokrajin – Posebni pogled na koroške kraje«. Ob odprtju bo umetnico predstavila urednica celovškega tednika Nedelja Mateja Rihter. Slednja bo v četrtek tudi voditeljica Literarnega večera v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne v Celovcu, ko bo gost Martin Golob, sicer župnik iz Grosupljega, tokrat tudi v vlogi avtorja knjige „365 dni z Božjo besedo“. Z delovanjem naših rojakov v zamejstvu pa se bo jutri moč seznaniti tudi v Ljubljani. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravlja prvi letošnji večer »Sredi domovine«. Stvarnost naših rojakov v Gorskem kotarju bo orisal avtor številnih knjig o življenju na Čabranskem, član slovenske manjšine na Hrvaškem Slavko Malnar. Pogovor z gostom bo vodila državna sekretarka Vesna Humar. 

Matjaž Merljak

družbarojakicerkevkultura

Svetovalnica

VEČ ...|15. 1. 2025
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček

Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček

Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

Radio Ognjišče

svetovanje

Pogovor o

VEČ ...|8. 1. 2025
Gospodarstveniki o razmerah na slovenskem in evropskih trgih ter obremenitvah gospodarstva

Davčne politike imajo ključen vpliv na konkurenčnost slovenskih podjetij. Visoke obdavčitve dohodka in prispevki za socialno varnost lahko zmanjšajo sredstva, namenjena za inovacije in razvoj. Slovenska podjetja pogosto izpostavljajo potrebo po boljšem davčnem okolju, ki bi vključevalo nižje davke na dobiček in spodbude za raziskave ter digitalizacijo. O tem so govorili v tokratnem »Pogovoru o« v katerega smo povabili predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Kluba Slovenskih podjetnikov. Z nami so bili generalni direktor OZS Danijel Lamperger, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček in direktor BASS d.o.o., Celje in član SBC Aleksander Bastl.

Gospodarstveniki o razmerah na slovenskem in evropskih trgih ter obremenitvah gospodarstva

Davčne politike imajo ključen vpliv na konkurenčnost slovenskih podjetij. Visoke obdavčitve dohodka in prispevki za socialno varnost lahko zmanjšajo sredstva, namenjena za inovacije in razvoj. Slovenska podjetja pogosto izpostavljajo potrebo po boljšem davčnem okolju, ki bi vključevalo nižje davke na dobiček in spodbude za raziskave ter digitalizacijo. O tem so govorili v tokratnem »Pogovoru o« v katerega smo povabili predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Kluba Slovenskih podjetnikov. Z nami so bili generalni direktor OZS Danijel Lamperger, izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček in direktor BASS d.o.o., Celje in član SBC Aleksander Bastl.

Alen Salihović

infopolitikagospodarstvopogzsozssbc

Komentar tedna

VEČ ...|10. 1. 2025
Za dostojanstvo človeka v Kristusu in prave temelje države

Še vedno za izvajanje oblasti blatijo vero in Cerkev, kar so počeli liberalci in komunisti. Za promocijo se radi slikajo s škofi in papežem, a ker jim gre le za oblast in denar in jim je zato vera moteča, s prefinjenimi metodami izključujejo duhovnike iz javnosti, omejujejo cerkveno življenje in delovanje. 

Za dostojanstvo človeka v Kristusu in prave temelje države

Še vedno za izvajanje oblasti blatijo vero in Cerkev, kar so počeli liberalci in komunisti. Za promocijo se radi slikajo s škofi in papežem, a ker jim gre le za oblast in denar in jim je zato vera moteča, s prefinjenimi metodami izključujejo duhovnike iz javnosti, omejujejo cerkveno življenje in delovanje. 

prof. dr. Janez Juhant

komentar

Kulturni utrinki

VEČ ...|15. 1. 2025
Dokumentarni film 250 let NUK

16. januarja (četrtek zvečer) bo na TV SLO 1 ob 21.00 premierno predvajanje dokumentarnega filma, ki je nastal ob 250-letnici naše osrednje Narodne in univerzitetne knjižnice. Gost je bil režiser in scenarist Amir Muratović.

Dokumentarni film 250 let NUK

16. januarja (četrtek zvečer) bo na TV SLO 1 ob 21.00 premierno predvajanje dokumentarnega filma, ki je nastal ob 250-letnici naše osrednje Narodne in univerzitetne knjižnice. Gost je bil režiser in scenarist Amir Muratović.

Jože Bartolj

kulturafilmAmir MuratovićNUK CCL250 let Narodne in univerzitetne knjižnice

Spominjamo se

VEČ ...|15. 1. 2025
Spominjamo se dne 15. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 15. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|15. 1. 2025
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Življenje išče pot

VEČ ...|15. 1. 2025
Zaupni telefon Samarijan išče nove prostovoljce

Zaupni telefon Samarijan v slovenskem prostoru deluje že od leta 1996. Prostovoljci so na voljo ljudem v različnih težavah in osamljenosti. Ker delujejo 24 ur na dan, imajo vedno potrebo po novih prostovoljcih.  Strokovna vodja Društva Tatjana Vertačnik je povabila k vpisu novih, za katere pripravljajo usposabljanje. 

Zaupni telefon Samarijan išče nove prostovoljce

Zaupni telefon Samarijan v slovenskem prostoru deluje že od leta 1996. Prostovoljci so na voljo ljudem v različnih težavah in osamljenosti. Ker delujejo 24 ur na dan, imajo vedno potrebo po novih prostovoljcih.  Strokovna vodja Društva Tatjana Vertačnik je povabila k vpisu novih, za katere pripravljajo usposabljanje. 

s. Meta Potočnik

Zaupni telefon Samarijanusposabljanje prostovoljcevposlušanje