Is podcast Uporaba kuhane govedine Is podcast
Uporaba kuhane govedine

Poslušalko je zanimalo, kako uporabit goveje meso iz juhe. Sestra Nikolina je povedala, da je načinov več. Lahko ga dodamo svežemu mesu (npr. Svinjskem), zmeljemo, dodamo malo majoneze, kakšno sveže jajce in iz tega oblikujemo čevapčiče ali manjše polpete. Te spečemo ali ocvremo. Ko so vsi pečeni, je zložimo v ponev, dodamo malo vroče vode ali juhe in pripravimo podmet. Lahko dodamo malo gobove juhe, kakšno žlico kisle smetane ali mezge, gorčice ... in tako pripravimo omako, zraven pa postrežemo še pire. Lahko se naredijo tudi kot čufti v paradižnikovi omaki. Masi ne dodajamo drobtin, ker preveč posušijo, lahko pa se da malo v mleko namočenega kruha in malo narezanega svežega drobnjaka ali peteršilja.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

10. 5. 2024
Uporaba kuhane govedine

Poslušalko je zanimalo, kako uporabit goveje meso iz juhe. Sestra Nikolina je povedala, da je načinov več. Lahko ga dodamo svežemu mesu (npr. Svinjskem), zmeljemo, dodamo malo majoneze, kakšno sveže jajce in iz tega oblikujemo čevapčiče ali manjše polpete. Te spečemo ali ocvremo. Ko so vsi pečeni, je zložimo v ponev, dodamo malo vroče vode ali juhe in pripravimo podmet. Lahko dodamo malo gobove juhe, kakšno žlico kisle smetane ali mezge, gorčice ... in tako pripravimo omako, zraven pa postrežemo še pire. Lahko se naredijo tudi kot čufti v paradižnikovi omaki. Masi ne dodajamo drobtin, ker preveč posušijo, lahko pa se da malo v mleko namočenega kruha in malo narezanega svežega drobnjaka ali peteršilja.  

Matjaž Merljak

VEČ ...|10. 5. 2024
Uporaba kuhane govedine

Poslušalko je zanimalo, kako uporabit goveje meso iz juhe. Sestra Nikolina je povedala, da je načinov več. Lahko ga dodamo svežemu mesu (npr. Svinjskem), zmeljemo, dodamo malo majoneze, kakšno sveže jajce in iz tega oblikujemo čevapčiče ali manjše polpete. Te spečemo ali ocvremo. Ko so vsi pečeni, je zložimo v ponev, dodamo malo vroče vode ali juhe in pripravimo podmet. Lahko dodamo malo gobove juhe, kakšno žlico kisle smetane ali mezge, gorčice ... in tako pripravimo omako, zraven pa postrežemo še pire. Lahko se naredijo tudi kot čufti v paradižnikovi omaki. Masi ne dodajamo drobtin, ker preveč posušijo, lahko pa se da malo v mleko namočenega kruha in malo narezanega svežega drobnjaka ali peteršilja.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|13. 6. 2024
Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

VEČ ...|13. 6. 2024
Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|12. 6. 2024
Juha iz kolerabe

Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem. 

Juha iz kolerabe

Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz kolerabe

Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem. 

VEČ ...|12. 6. 2024
Juha iz kolerabe

Iz kolerabe, ki je aktualna zelenjava v tem času in že pridno raste na naših vrtovih, je koleraba. Uporabim jo lahko za prilogo, tako da jo tanko narezano skuhamo ali pa pražimo. Počasi jo, brez dodatka tekočine, dušimo do mehkega. Iz nje lahko naredimo odlično juho. Sestra Nikolina je povedala, da h kolerabi lahko dodamo še korenček zraven in/ali krompir. Lahko jo delamo tudi po načinu praženja in zelo prav nam pride malo čiste juhe, ki je ostala od prejšnjega dne. Dobro je, če najprej raztopimo malo olja ali malo masla, dodamo žličko pirine moke in pomešamo. Na to dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo, na koncu pa zalijemo s potrebno tekočino. Solimo in dodamo začimbe (malo timijana npr.). Ko je zelenjava mehka, juho odstavimo. Tako bomo pridobili na okusu in hranljivosti. Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane, po želji lahko potresemo s svežim narezanim drobnjakom ali peteršiljem. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|7. 6. 2024
Jedi iz špargljev

Zdaj je že sezona belušev oziroma špargljev, ki jih lahko na različne načine porabimo. In če morda ne kupimo ravno tistih najbolj svežih odrezanih isti dan, pa so spodaj že malo trši, oleseneli, pravzaprav vse lahko porabimo - za juhe za druge zelenjavne jedi. Sestra Nikolina je svetovala, da spodnji del, kar je že malo olesenelo, odrežemo in to posebej skuhamo. S to vodo lahko zalijemo druge jedi – juhe ali rižote. Sicer pa iz špargljev naredimo juhe (lahko z dodatkom korenčka, krompirja ... ), ki jo s paličnim mešalnikom zmiksamo. Za rižote šparglje narežemo na koščke in na čebuli popražimo, dodamo riž in naredimo kot je znano ... 

Jedi iz špargljev

Zdaj je že sezona belušev oziroma špargljev, ki jih lahko na različne načine porabimo. In če morda ne kupimo ravno tistih najbolj svežih odrezanih isti dan, pa so spodaj že malo trši, oleseneli, pravzaprav vse lahko porabimo - za juhe za druge zelenjavne jedi. Sestra Nikolina je svetovala, da spodnji del, kar je že malo olesenelo, odrežemo in to posebej skuhamo. S to vodo lahko zalijemo druge jedi – juhe ali rižote. Sicer pa iz špargljev naredimo juhe (lahko z dodatkom korenčka, krompirja ... ), ki jo s paličnim mešalnikom zmiksamo. Za rižote šparglje narežemo na koščke in na čebuli popražimo, dodamo riž in naredimo kot je znano ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz špargljev

Zdaj je že sezona belušev oziroma špargljev, ki jih lahko na različne načine porabimo. In če morda ne kupimo ravno tistih najbolj svežih odrezanih isti dan, pa so spodaj že malo trši, oleseneli, pravzaprav vse lahko porabimo - za juhe za druge zelenjavne jedi. Sestra Nikolina je svetovala, da spodnji del, kar je že malo olesenelo, odrežemo in to posebej skuhamo. S to vodo lahko zalijemo druge jedi – juhe ali rižote. Sicer pa iz špargljev naredimo juhe (lahko z dodatkom korenčka, krompirja ... ), ki jo s paličnim mešalnikom zmiksamo. Za rižote šparglje narežemo na koščke in na čebuli popražimo, dodamo riž in naredimo kot je znano ... 

VEČ ...|7. 6. 2024
Jedi iz špargljev

Zdaj je že sezona belušev oziroma špargljev, ki jih lahko na različne načine porabimo. In če morda ne kupimo ravno tistih najbolj svežih odrezanih isti dan, pa so spodaj že malo trši, oleseneli, pravzaprav vse lahko porabimo - za juhe za druge zelenjavne jedi. Sestra Nikolina je svetovala, da spodnji del, kar je že malo olesenelo, odrežemo in to posebej skuhamo. S to vodo lahko zalijemo druge jedi – juhe ali rižote. Sicer pa iz špargljev naredimo juhe (lahko z dodatkom korenčka, krompirja ... ), ki jo s paličnim mešalnikom zmiksamo. Za rižote šparglje narežemo na koščke in na čebuli popražimo, dodamo riž in naredimo kot je znano ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|5. 6. 2024
Skutina torta

Poslušalki je sestra Nikolina svetovala, naj najprej, lahko že prejšnji dan, speče biskvitni del torte. Za pekač, premera 24 centimetrov, bo potrebovala 4-5 jajc. Za nadev potrebuje približno pol kilograma skute, ki je spasira, da dobi fino, gladko zmes, brez kepic, ki pa ne sme biti preveč mokra. Posebej v četrt litra mleka skuha vanilijev puding, doda še 7-8 dag sladkorja, sol, limonin sok in prilije malo arome.  Ko je ohlajeno, dodamo stepeno sladko smetano. Biskvit lahko prerežemo enkrat ali dvakrat in vmes nadevamo, nekaj nadeva lahko prihranimo za mazanje oboda. Torto lahko oblijemo s čokolado: 8-10 dag čokolade, 3 dag masla in 3 žlice olja raztopimo nad soparo in prelijemo. Torto lahko okrasimo s svežim sadjem, tega lahko damo tudi na nadev med plasti. Lahko uporabimo tudi zamrznjene maline, ne pa jagod (te so dobre samo sveže). 

Skutina torta

Poslušalki je sestra Nikolina svetovala, naj najprej, lahko že prejšnji dan, speče biskvitni del torte. Za pekač, premera 24 centimetrov, bo potrebovala 4-5 jajc. Za nadev potrebuje približno pol kilograma skute, ki je spasira, da dobi fino, gladko zmes, brez kepic, ki pa ne sme biti preveč mokra. Posebej v četrt litra mleka skuha vanilijev puding, doda še 7-8 dag sladkorja, sol, limonin sok in prilije malo arome.  Ko je ohlajeno, dodamo stepeno sladko smetano. Biskvit lahko prerežemo enkrat ali dvakrat in vmes nadevamo, nekaj nadeva lahko prihranimo za mazanje oboda. Torto lahko oblijemo s čokolado: 8-10 dag čokolade, 3 dag masla in 3 žlice olja raztopimo nad soparo in prelijemo. Torto lahko okrasimo s svežim sadjem, tega lahko damo tudi na nadev med plasti. Lahko uporabimo tudi zamrznjene maline, ne pa jagod (te so dobre samo sveže). 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Skutina torta

Poslušalki je sestra Nikolina svetovala, naj najprej, lahko že prejšnji dan, speče biskvitni del torte. Za pekač, premera 24 centimetrov, bo potrebovala 4-5 jajc. Za nadev potrebuje približno pol kilograma skute, ki je spasira, da dobi fino, gladko zmes, brez kepic, ki pa ne sme biti preveč mokra. Posebej v četrt litra mleka skuha vanilijev puding, doda še 7-8 dag sladkorja, sol, limonin sok in prilije malo arome.  Ko je ohlajeno, dodamo stepeno sladko smetano. Biskvit lahko prerežemo enkrat ali dvakrat in vmes nadevamo, nekaj nadeva lahko prihranimo za mazanje oboda. Torto lahko oblijemo s čokolado: 8-10 dag čokolade, 3 dag masla in 3 žlice olja raztopimo nad soparo in prelijemo. Torto lahko okrasimo s svežim sadjem, tega lahko damo tudi na nadev med plasti. Lahko uporabimo tudi zamrznjene maline, ne pa jagod (te so dobre samo sveže). 

VEČ ...|5. 6. 2024
Skutina torta

Poslušalki je sestra Nikolina svetovala, naj najprej, lahko že prejšnji dan, speče biskvitni del torte. Za pekač, premera 24 centimetrov, bo potrebovala 4-5 jajc. Za nadev potrebuje približno pol kilograma skute, ki je spasira, da dobi fino, gladko zmes, brez kepic, ki pa ne sme biti preveč mokra. Posebej v četrt litra mleka skuha vanilijev puding, doda še 7-8 dag sladkorja, sol, limonin sok in prilije malo arome.  Ko je ohlajeno, dodamo stepeno sladko smetano. Biskvit lahko prerežemo enkrat ali dvakrat in vmes nadevamo, nekaj nadeva lahko prihranimo za mazanje oboda. Torto lahko oblijemo s čokolado: 8-10 dag čokolade, 3 dag masla in 3 žlice olja raztopimo nad soparo in prelijemo. Torto lahko okrasimo s svežim sadjem, tega lahko damo tudi na nadev med plasti. Lahko uporabimo tudi zamrznjene maline, ne pa jagod (te so dobre samo sveže). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|4. 6. 2024
Kruh se drobi

Poslušalca Franca iz Ribnice je zanimalo, ali obstaja kakšen trik, da bi se kruh manj drobil. Uporablja belo moko, suhi, kvas, sol, vodo in kruh tudi zamrzne, je še zapisal. Sestra Nikolina je povedala, da se kruh drobi zato, ker je testo pregosto, s premalo tekočine. V beli moki je veliko glutena in v tem primeru med vzhajanjem potrebuje več vlage. Testo je treba dobro pregnesti in na en kilogram moke obvezno dodamo vsaj 3 žlice olja.  

Kruh se drobi

Poslušalca Franca iz Ribnice je zanimalo, ali obstaja kakšen trik, da bi se kruh manj drobil. Uporablja belo moko, suhi, kvas, sol, vodo in kruh tudi zamrzne, je še zapisal. Sestra Nikolina je povedala, da se kruh drobi zato, ker je testo pregosto, s premalo tekočine. V beli moki je veliko glutena in v tem primeru med vzhajanjem potrebuje več vlage. Testo je treba dobro pregnesti in na en kilogram moke obvezno dodamo vsaj 3 žlice olja.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kruh se drobi

Poslušalca Franca iz Ribnice je zanimalo, ali obstaja kakšen trik, da bi se kruh manj drobil. Uporablja belo moko, suhi, kvas, sol, vodo in kruh tudi zamrzne, je še zapisal. Sestra Nikolina je povedala, da se kruh drobi zato, ker je testo pregosto, s premalo tekočine. V beli moki je veliko glutena in v tem primeru med vzhajanjem potrebuje več vlage. Testo je treba dobro pregnesti in na en kilogram moke obvezno dodamo vsaj 3 žlice olja.  

VEČ ...|4. 6. 2024
Kruh se drobi

Poslušalca Franca iz Ribnice je zanimalo, ali obstaja kakšen trik, da bi se kruh manj drobil. Uporablja belo moko, suhi, kvas, sol, vodo in kruh tudi zamrzne, je še zapisal. Sestra Nikolina je povedala, da se kruh drobi zato, ker je testo pregosto, s premalo tekočine. V beli moki je veliko glutena in v tem primeru med vzhajanjem potrebuje več vlage. Testo je treba dobro pregnesti in na en kilogram moke obvezno dodamo vsaj 3 žlice olja.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|31. 5. 2024
Pehtranova potica

Poslušalko je zanimalo, zakaj ji pehtranova potica med peko zleze na eno stran. Sestra Nikolina je ugotavljala, da je mogoče nadev potice preveč ‘bogat’. Na 1 kg moke je dovolj 500 g skute za nadev. Hkrati mora paziti, da testo ne bo preveč trdo. Sestra Nikolina je še povedala, da pehtranove potice ne pripravlja s skuto, ampak po razvaljanem testu samo bogato potrese z narezanim pehtranom in v rum namočenimi rozinami.  

Pehtranova potica

Poslušalko je zanimalo, zakaj ji pehtranova potica med peko zleze na eno stran. Sestra Nikolina je ugotavljala, da je mogoče nadev potice preveč ‘bogat’. Na 1 kg moke je dovolj 500 g skute za nadev. Hkrati mora paziti, da testo ne bo preveč trdo. Sestra Nikolina je še povedala, da pehtranove potice ne pripravlja s skuto, ampak po razvaljanem testu samo bogato potrese z narezanim pehtranom in v rum namočenimi rozinami.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pehtranova potica

Poslušalko je zanimalo, zakaj ji pehtranova potica med peko zleze na eno stran. Sestra Nikolina je ugotavljala, da je mogoče nadev potice preveč ‘bogat’. Na 1 kg moke je dovolj 500 g skute za nadev. Hkrati mora paziti, da testo ne bo preveč trdo. Sestra Nikolina je še povedala, da pehtranove potice ne pripravlja s skuto, ampak po razvaljanem testu samo bogato potrese z narezanim pehtranom in v rum namočenimi rozinami.  

VEČ ...|31. 5. 2024
Pehtranova potica

Poslušalko je zanimalo, zakaj ji pehtranova potica med peko zleze na eno stran. Sestra Nikolina je ugotavljala, da je mogoče nadev potice preveč ‘bogat’. Na 1 kg moke je dovolj 500 g skute za nadev. Hkrati mora paziti, da testo ne bo preveč trdo. Sestra Nikolina je še povedala, da pehtranove potice ne pripravlja s skuto, ampak po razvaljanem testu samo bogato potrese z narezanim pehtranom in v rum namočenimi rozinami.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|29. 5. 2024
Solate

Smo v času raznih slovesnosti in praznovanj, tudi na prostem in zato je sestra Nikolina povedala nekaj nasvetov za pripravo krompirjeve, testeninskih in zrnatih solat. Krompirjeva solata bo najbolj okusna, če skuhamo cel krompir, še vročega olupimo, narežemo in pokapljamo z oljem. Pokrito lahko nekaj časa počaka. Dodamo marinado iz soli, popra in kisa in večkrat dobro premešamo. Na koncu dodamo še narezan drobnjak (najboljši je svež z vrta). Čebule ne dodajamo, ampak jo narezano ponudimo posebej. Druga možnost je, da naredimo marinado z jogurtom, ki smo mu dodali kakšno žlico kisle smetane, gorčico, limonin sok, olje in kis. Za testeninsko solato skuhamo drobe testenine in potem lahko dodamo, kar je v hladilniku ali shrambi (svež korenček, kisle kumare, vložena rdeča paprika, sir, tunina iz konzerve ...) Tudi tu lahko naredimo navaden ali jogurtov preliv. Zelo dobro je sprejeta tudi riževa solata (lahko uporabimo riž, ki nam je ostal prejšnji dan), ali iz prosene, ajdove kaše, ješprenja ... Splošno pravilo je, da solat ne sestavljamo prejšnji dan, ampak na dan serviranja.

Solate

Smo v času raznih slovesnosti in praznovanj, tudi na prostem in zato je sestra Nikolina povedala nekaj nasvetov za pripravo krompirjeve, testeninskih in zrnatih solat. Krompirjeva solata bo najbolj okusna, če skuhamo cel krompir, še vročega olupimo, narežemo in pokapljamo z oljem. Pokrito lahko nekaj časa počaka. Dodamo marinado iz soli, popra in kisa in večkrat dobro premešamo. Na koncu dodamo še narezan drobnjak (najboljši je svež z vrta). Čebule ne dodajamo, ampak jo narezano ponudimo posebej. Druga možnost je, da naredimo marinado z jogurtom, ki smo mu dodali kakšno žlico kisle smetane, gorčico, limonin sok, olje in kis. Za testeninsko solato skuhamo drobe testenine in potem lahko dodamo, kar je v hladilniku ali shrambi (svež korenček, kisle kumare, vložena rdeča paprika, sir, tunina iz konzerve ...) Tudi tu lahko naredimo navaden ali jogurtov preliv. Zelo dobro je sprejeta tudi riževa solata (lahko uporabimo riž, ki nam je ostal prejšnji dan), ali iz prosene, ajdove kaše, ješprenja ... Splošno pravilo je, da solat ne sestavljamo prejšnji dan, ampak na dan serviranja.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Solate

Smo v času raznih slovesnosti in praznovanj, tudi na prostem in zato je sestra Nikolina povedala nekaj nasvetov za pripravo krompirjeve, testeninskih in zrnatih solat. Krompirjeva solata bo najbolj okusna, če skuhamo cel krompir, še vročega olupimo, narežemo in pokapljamo z oljem. Pokrito lahko nekaj časa počaka. Dodamo marinado iz soli, popra in kisa in večkrat dobro premešamo. Na koncu dodamo še narezan drobnjak (najboljši je svež z vrta). Čebule ne dodajamo, ampak jo narezano ponudimo posebej. Druga možnost je, da naredimo marinado z jogurtom, ki smo mu dodali kakšno žlico kisle smetane, gorčico, limonin sok, olje in kis. Za testeninsko solato skuhamo drobe testenine in potem lahko dodamo, kar je v hladilniku ali shrambi (svež korenček, kisle kumare, vložena rdeča paprika, sir, tunina iz konzerve ...) Tudi tu lahko naredimo navaden ali jogurtov preliv. Zelo dobro je sprejeta tudi riževa solata (lahko uporabimo riž, ki nam je ostal prejšnji dan), ali iz prosene, ajdove kaše, ješprenja ... Splošno pravilo je, da solat ne sestavljamo prejšnji dan, ampak na dan serviranja.

VEČ ...|29. 5. 2024
Solate

Smo v času raznih slovesnosti in praznovanj, tudi na prostem in zato je sestra Nikolina povedala nekaj nasvetov za pripravo krompirjeve, testeninskih in zrnatih solat. Krompirjeva solata bo najbolj okusna, če skuhamo cel krompir, še vročega olupimo, narežemo in pokapljamo z oljem. Pokrito lahko nekaj časa počaka. Dodamo marinado iz soli, popra in kisa in večkrat dobro premešamo. Na koncu dodamo še narezan drobnjak (najboljši je svež z vrta). Čebule ne dodajamo, ampak jo narezano ponudimo posebej. Druga možnost je, da naredimo marinado z jogurtom, ki smo mu dodali kakšno žlico kisle smetane, gorčico, limonin sok, olje in kis. Za testeninsko solato skuhamo drobe testenine in potem lahko dodamo, kar je v hladilniku ali shrambi (svež korenček, kisle kumare, vložena rdeča paprika, sir, tunina iz konzerve ...) Tudi tu lahko naredimo navaden ali jogurtov preliv. Zelo dobro je sprejeta tudi riževa solata (lahko uporabimo riž, ki nam je ostal prejšnji dan), ali iz prosene, ajdove kaše, ješprenja ... Splošno pravilo je, da solat ne sestavljamo prejšnji dan, ampak na dan serviranja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 5. 2024
Drobno pecivo za praznovanje

Poslušalko je zanimalo, koliko drobnega peciva za domače praznovanje potrebuje. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pripravi 3-5 kosov po osebi. Če ga bo več, ga lahko gostom razdeli za domov ali pa za popotnico. Pecivo je lahko na mizi že od začetka srečanja. Dobrodošlo je suho pecivo npr. linške oči, rogljički (z orehi ali brez), medenjaki, španski vetrci (da porabimo beljake), lahko je tudi biskvitno pecivo: limonine rezine, šahovnica, rumove kroglice ... 

Drobno pecivo za praznovanje

Poslušalko je zanimalo, koliko drobnega peciva za domače praznovanje potrebuje. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pripravi 3-5 kosov po osebi. Če ga bo več, ga lahko gostom razdeli za domov ali pa za popotnico. Pecivo je lahko na mizi že od začetka srečanja. Dobrodošlo je suho pecivo npr. linške oči, rogljički (z orehi ali brez), medenjaki, španski vetrci (da porabimo beljake), lahko je tudi biskvitno pecivo: limonine rezine, šahovnica, rumove kroglice ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Drobno pecivo za praznovanje

Poslušalko je zanimalo, koliko drobnega peciva za domače praznovanje potrebuje. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pripravi 3-5 kosov po osebi. Če ga bo več, ga lahko gostom razdeli za domov ali pa za popotnico. Pecivo je lahko na mizi že od začetka srečanja. Dobrodošlo je suho pecivo npr. linške oči, rogljički (z orehi ali brez), medenjaki, španski vetrci (da porabimo beljake), lahko je tudi biskvitno pecivo: limonine rezine, šahovnica, rumove kroglice ... 

VEČ ...|24. 5. 2024
Drobno pecivo za praznovanje

Poslušalko je zanimalo, koliko drobnega peciva za domače praznovanje potrebuje. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pripravi 3-5 kosov po osebi. Če ga bo več, ga lahko gostom razdeli za domov ali pa za popotnico. Pecivo je lahko na mizi že od začetka srečanja. Dobrodošlo je suho pecivo npr. linške oči, rogljički (z orehi ali brez), medenjaki, španski vetrci (da porabimo beljake), lahko je tudi biskvitno pecivo: limonine rezine, šahovnica, rumove kroglice ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|13. 6. 2024
Moj košček Slovenije

Rafaelova družba je že tretjič pripravila fotonatečaj Moj košček Slovenije. Anamarija Rajk. Vsak avtor lahko predloži največ 5 posamičnih fotografij in 2 seriji, letošnja novost je kategorija, namenjena otrokom in mladostnikom do 15. leta starosti. Prispele fotografije ocenjuje komisija, je razložila vodja projekta, fotografinja Polona Avanzo. Desetih najboljših fotografij in serij bodo pri Rafaelovi družbi nagradili in razstavili, hkrati pa objavili v reviji Naša luč.

Moj košček Slovenije

Rafaelova družba je že tretjič pripravila fotonatečaj Moj košček Slovenije. Anamarija Rajk. Vsak avtor lahko predloži največ 5 posamičnih fotografij in 2 seriji, letošnja novost je kategorija, namenjena otrokom in mladostnikom do 15. leta starosti. Prispele fotografije ocenjuje komisija, je razložila vodja projekta, fotografinja Polona Avanzo. Desetih najboljših fotografij in serij bodo pri Rafaelovi družbi nagradili in razstavili, hkrati pa objavili v reviji Naša luč.

Matjaž Merljak

družbarojakikultura

Kmetijska oddaja

VEČ ...|9. 6. 2024
Avstrija proti Zakonu o ohranitvi narave. Dan precizne kmetijske tehnike na kmetiji Karlovček.

V prvem delu oddaje je pritiske na Avstrijo, da sprejme Zakon o ohranitvi narave pojasnila Polona Globočnik z Avstrijske Kmetijsko gozdarske zbornice. V osrednjem delu pa smo z Martinom Mavsarjem specialistom s KGZ NM in Nejcem Rumpretom s kmetije Karlovček povabili na Dan tehnike, ki bo v soboto potekal na kmetiji Karlovček. Predstavili bodo precizno kmetovanje na področju sadjarstva in vinogradništva.

Avstrija proti Zakonu o ohranitvi narave. Dan precizne kmetijske tehnike na kmetiji Karlovček.

V prvem delu oddaje je pritiske na Avstrijo, da sprejme Zakon o ohranitvi narave pojasnila Polona Globočnik z Avstrijske Kmetijsko gozdarske zbornice. V osrednjem delu pa smo z Martinom Mavsarjem specialistom s KGZ NM in Nejcem Rumpretom s kmetije Karlovček povabili na Dan tehnike, ki bo v soboto potekal na kmetiji Karlovček. Predstavili bodo precizno kmetovanje na področju sadjarstva in vinogradništva.

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Pogovor o

VEČ ...|12. 6. 2024
Kako se je po volitvah razdelila moč v Evropskem parlamentu?

Spregovorili smo o rezultatih volitev in njihovem vplivu na delitev moči v Evropskem parlamentu ter na oblikovanje Evropske komisije. Prav tako smo pokomentirali izide referendumov ter se dotaknili njihovega vpliva na morebitne zakonodajne spremembe. Gosta sta bila zgodovinar in filozof Martin Nahtigal ter politolog dr. Igor Lukšič.

Kako se je po volitvah razdelila moč v Evropskem parlamentu?

Spregovorili smo o rezultatih volitev in njihovem vplivu na delitev moči v Evropskem parlamentu ter na oblikovanje Evropske komisije. Prav tako smo pokomentirali izide referendumov ter se dotaknili njihovega vpliva na morebitne zakonodajne spremembe. Gosta sta bila zgodovinar in filozof Martin Nahtigal ter politolog dr. Igor Lukšič.

Andrej Šinko

politikaživljenje

Komentar tedna

VEČ ...|7. 6. 2024
30 let opozoril

Na resna opozorila, zlasti ob vprašljivih korakih politike, smo navajeni, saj jih poslušamo že trideset let. Vprašanje pa je, kje je tista točka preloma, ko smo jih preslišali preveč. Je naposled prišel čas, ko gre kolikor toliko normalni Sloveniji za biti ali ne biti?

30 let opozoril

Na resna opozorila, zlasti ob vprašljivih korakih politike, smo navajeni, saj jih poslušamo že trideset let. Vprašanje pa je, kje je tista točka preloma, ko smo jih preslišali preveč. Je naposled prišel čas, ko gre kolikor toliko normalni Sloveniji za biti ali ne biti?

Lenart Rihar

komentar

Doživetja narave

VEČ ...|31. 5. 2024
Zakladi mestnega gozda kranjske občine

Po doživetja smo se v drugi oddaji iz cikla Gozdovi naših mest odpravili na območje Mestne občine Kranj. Spoznali smo Udin boršt - sklenjen nižinski gozd konglomeratnega krasa, v katerem so pred 200 leti poiskali skrivna zatočišča roparski rokovnjači. Izvedeli smo tudi, kje le streljaj od Kranja rastejo visokogorske planike in kaj meščanom nudi drugi najvišji kanjon v Evropi. Sogovorniki so bili: gozdarja mag. Špela Planinšek (Mestna občina Kranj) in Martin Umek (Zavod za gozdove, Območna enota Kranj) ter sodelavka Zavoda za turizem in kulturo Kranj Urša Erjavc. Odkrivajmo dragocenost kranjskega mestnega gozda skupaj.

Zakladi mestnega gozda kranjske občine

Po doživetja smo se v drugi oddaji iz cikla Gozdovi naših mest odpravili na območje Mestne občine Kranj. Spoznali smo Udin boršt - sklenjen nižinski gozd konglomeratnega krasa, v katerem so pred 200 leti poiskali skrivna zatočišča roparski rokovnjači. Izvedeli smo tudi, kje le streljaj od Kranja rastejo visokogorske planike in kaj meščanom nudi drugi najvišji kanjon v Evropi. Sogovorniki so bili: gozdarja mag. Špela Planinšek (Mestna občina Kranj) in Martin Umek (Zavod za gozdove, Območna enota Kranj) ter sodelavka Zavoda za turizem in kulturo Kranj Urša Erjavc. Odkrivajmo dragocenost kranjskega mestnega gozda skupaj.

Blaž Lesnik

mestni gozdnaravaprimestni gozdMestna občina KranjPro Silvagozdarstvo

Zgodbe za otroke

VEČ ...|13. 6. 2024
Samo da bo zdravje

Ko je Lana nevarno zbolela, so se njeni bližnji močno začeli zavedati, da je vsako življenje čudež in Božji dar. Lanina zgodba vas bo spomnila na to.

Samo da bo zdravje

Ko je Lana nevarno zbolela, so se njeni bližnji močno začeli zavedati, da je vsako življenje čudež in Božji dar. Lanina zgodba vas bo spomnila na to.

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljicešmarnice 2024Na začetku je bila škatlasaška ocvirkCeljska Mohorjeva družba

Radijski roman

VEČ ...|13. 6. 2024
Dragulj v pesku - 34. del

V 34. delu Radijskega romana Dragulj v pesku smo slišali, kako Rahaba v puščavi pred strupeno kačo reši izraelsko deklico. Po tem dogodku se začne javno mnenje do nje, ki ji je nenaklonjeno, spreminjati.

Dragulj v pesku - 34. del

V 34. delu Radijskega romana Dragulj v pesku smo slišali, kako Rahaba v puščavi pred strupeno kačo reši izraelsko deklico. Po tem dogodku se začne javno mnenje do nje, ki ji je nenaklonjeno, spreminjati.

Radio Ognjišče

knjigaknjigaTessa AfsharDragulj v peskuRahabaJerihasvetopisemska zgodovinaJozuetova knjiga

Ob radijskem ognjišču

VEČ ...|13. 6. 2024
461. oddaja

Valeta – Marjana Deržaj in Bele vrane, Felicita – Al Bano in Romina Power, Memories are made of this - Dean Martin, Mary Ann – Oto Pestner, Nježne strune mandoline – Tereza Kesovija, California blue - Roy Orbison, Prepevam si v dežju - Ivo Mojzer, Apres toi – Vicky Leandros, It never rains in southern California - Albert Hammond, Tina – Bazar, Nur ein lied - Thomas Forstner, Immortality - Celine Dion in Bee Gees, Tiha prihaja mrak - Duša Počkaj, Over the rainbow - Judy Garlanad in nepozabna, La Piogia - Gigliola Cinquetti, Čuj me čuj - Bratje Boštjančič, Un Homme et une femme – Mireille Mathieu, I got you baba – Sonny & Cher, Mamaluk – Irena Kohont, Ring of fire – Johnny Cash, Kad su tukle stare ure - Krunoslav Slabinac-Kićo, Pelji me na tisti kraj – Majda Petan, Gabi Novak ter Edvin Fliser in Neca Falk ...  

461. oddaja

Valeta – Marjana Deržaj in Bele vrane, Felicita – Al Bano in Romina Power, Memories are made of this - Dean Martin, Mary Ann – Oto Pestner, Nježne strune mandoline – Tereza Kesovija, California blue - Roy Orbison, Prepevam si v dežju - Ivo Mojzer, Apres toi – Vicky Leandros, It never rains in southern California - Albert Hammond, Tina – Bazar, Nur ein lied - Thomas Forstner, Immortality - Celine Dion in Bee Gees, Tiha prihaja mrak - Duša Počkaj, Over the rainbow - Judy Garlanad in nepozabna, La Piogia - Gigliola Cinquetti, Čuj me čuj - Bratje Boštjančič, Un Homme et une femme – Mireille Mathieu, I got you baba – Sonny & Cher, Mamaluk – Irena Kohont, Ring of fire – Johnny Cash, Kad su tukle stare ure - Krunoslav Slabinac-Kićo, Pelji me na tisti kraj – Majda Petan, Gabi Novak ter Edvin Fliser in Neca Falk ...  

Matjaž Merljak, Marko Zupan

glasbaspomin

Via positiva

VEČ ...|13. 6. 2024
P. Kristjan Balint, minorit iz Romunije

V času radijskih počitnic smo v pogovoru s patrom Kristjanom Balintom, minoritom, doma iz Romunije - ki deluje v Komendi, spoznali njegovo rodno deželo. Pred skoraj tridesetimi leti je prišel v Slovenijo, po končanem študiju teologije pa ostal. Govoril je o osnovnih obrisih romunske dežele, tamkajšnjih ljudeh, njihovih navadah, zgodovini in tudi o globoki duhovni pripadnosti svetniku, ki je na koledarju ravno 13-ega junija, ko je bil pogovor v radijskem etru, sv. Antonu Padovanskemu.   

P. Kristjan Balint, minorit iz Romunije

V času radijskih počitnic smo v pogovoru s patrom Kristjanom Balintom, minoritom, doma iz Romunije - ki deluje v Komendi, spoznali njegovo rodno deželo. Pred skoraj tridesetimi leti je prišel v Slovenijo, po končanem študiju teologije pa ostal. Govoril je o osnovnih obrisih romunske dežele, tamkajšnjih ljudeh, njihovih navadah, zgodovini in tudi o globoki duhovni pripadnosti svetniku, ki je na koledarju ravno 13-ega junija, ko je bil pogovor v radijskem etru, sv. Antonu Padovanskemu.   

Nataša Ličen

družbazgodovinapogovorturizem

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|13. 6. 2024
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 13. 6.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 13. 6.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan