Is podcast Sirotka Is podcast
Sirotka

Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

20. 3. 2023
Sirotka

Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.

Matjaž Merljak

VEČ ...|20. 3. 2023
Sirotka

Kje se lahko uporablja sirotka (poled priprave kruha ali palačink), je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pri mlečnih juhah ali če v juho zakuhamo sirove štrukeljce. V primeru, da je je več, jo lahko tudi zamrznemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 5. 2023
Šabesa ali bezgov sirup

Pripravimo bezgove cvetove, sladkor, limone, citronsko kislino. Za šabeso potrebujemo 10 litrov vode in 30-50 bezgovih cvetov. Stebla odrežemo. Cvetove namočimo v pekuhano vodo, dodamo limono in pustimo namakati 24 ur. V 1/3 vode prekuhamo sladkor in ohlajenega damo v sok, dodamo še citronsko kislino. Nalijemo v steklenice in shranimo v hladni kleti, lahko tudi v hladilniku. Podobno delamo sirup, le da ga še bolj sladkamo.

Šabesa ali bezgov sirup

Pripravimo bezgove cvetove, sladkor, limone, citronsko kislino. Za šabeso potrebujemo 10 litrov vode in 30-50 bezgovih cvetov. Stebla odrežemo. Cvetove namočimo v pekuhano vodo, dodamo limono in pustimo namakati 24 ur. V 1/3 vode prekuhamo sladkor in ohlajenega damo v sok, dodamo še citronsko kislino. Nalijemo v steklenice in shranimo v hladni kleti, lahko tudi v hladilniku. Podobno delamo sirup, le da ga še bolj sladkamo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Šabesa ali bezgov sirup

Pripravimo bezgove cvetove, sladkor, limone, citronsko kislino. Za šabeso potrebujemo 10 litrov vode in 30-50 bezgovih cvetov. Stebla odrežemo. Cvetove namočimo v pekuhano vodo, dodamo limono in pustimo namakati 24 ur. V 1/3 vode prekuhamo sladkor in ohlajenega damo v sok, dodamo še citronsko kislino. Nalijemo v steklenice in shranimo v hladni kleti, lahko tudi v hladilniku. Podobno delamo sirup, le da ga še bolj sladkamo.

VEČ ...|22. 5. 2023
Šabesa ali bezgov sirup

Pripravimo bezgove cvetove, sladkor, limone, citronsko kislino. Za šabeso potrebujemo 10 litrov vode in 30-50 bezgovih cvetov. Stebla odrežemo. Cvetove namočimo v pekuhano vodo, dodamo limono in pustimo namakati 24 ur. V 1/3 vode prekuhamo sladkor in ohlajenega damo v sok, dodamo še citronsko kislino. Nalijemo v steklenice in shranimo v hladni kleti, lahko tudi v hladilniku. Podobno delamo sirup, le da ga še bolj sladkamo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 5. 2023
Orehova rulada

Lahko jo naredimo na dva načina. Po prvem načinu delavmo v razmerju 1 jajce, 1 žlica sladkorja, 1 žlica moke in 1 žlica orehov, cimet in limonina lupina. Za en biskvit potrebujemo 4 do 5 jajc. Po drugem načinu pa potrebujemo 8 jajc, 8 žlic orehov, 1 žlico presejanih drobtin, limonino lupino in cimet. Najprej naredimo sneg, dodamo rumenjake in sladkor, ter orehe z arome. Pečemo na peki papirju, ki ga malo pomastimo. Pečeno obrnemo in ohlajeno namažemo s kislo smetano (ki jo skremamo).

Orehova rulada

Lahko jo naredimo na dva načina. Po prvem načinu delavmo v razmerju 1 jajce, 1 žlica sladkorja, 1 žlica moke in 1 žlica orehov, cimet in limonina lupina. Za en biskvit potrebujemo 4 do 5 jajc. Po drugem načinu pa potrebujemo 8 jajc, 8 žlic orehov, 1 žlico presejanih drobtin, limonino lupino in cimet. Najprej naredimo sneg, dodamo rumenjake in sladkor, ter orehe z arome. Pečemo na peki papirju, ki ga malo pomastimo. Pečeno obrnemo in ohlajeno namažemo s kislo smetano (ki jo skremamo).

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Orehova rulada

Lahko jo naredimo na dva načina. Po prvem načinu delavmo v razmerju 1 jajce, 1 žlica sladkorja, 1 žlica moke in 1 žlica orehov, cimet in limonina lupina. Za en biskvit potrebujemo 4 do 5 jajc. Po drugem načinu pa potrebujemo 8 jajc, 8 žlic orehov, 1 žlico presejanih drobtin, limonino lupino in cimet. Najprej naredimo sneg, dodamo rumenjake in sladkor, ter orehe z arome. Pečemo na peki papirju, ki ga malo pomastimo. Pečeno obrnemo in ohlajeno namažemo s kislo smetano (ki jo skremamo).

VEČ ...|22. 5. 2023
Orehova rulada

Lahko jo naredimo na dva načina. Po prvem načinu delavmo v razmerju 1 jajce, 1 žlica sladkorja, 1 žlica moke in 1 žlica orehov, cimet in limonina lupina. Za en biskvit potrebujemo 4 do 5 jajc. Po drugem načinu pa potrebujemo 8 jajc, 8 žlic orehov, 1 žlico presejanih drobtin, limonino lupino in cimet. Najprej naredimo sneg, dodamo rumenjake in sladkor, ter orehe z arome. Pečemo na peki papirju, ki ga malo pomastimo. Pečeno obrnemo in ohlajeno namažemo s kislo smetano (ki jo skremamo).

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 5. 2023
Uporaba kislega stročjega fižola

Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …

Uporaba kislega stročjega fižola

Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Uporaba kislega stročjega fižola

Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …

VEČ ...|22. 5. 2023
Uporaba kislega stročjega fižola

Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 5. 2023
Jajčna omleta z zelenjavo

Narezano zelenjavo lahko zamešamo v žvrkljano jajce in skupaj zapečemo ali pa posebej naredimo (pražimo) zelenjavni nadev, ki ga zavijemo v jajčno omleto.

Jajčna omleta z zelenjavo

Narezano zelenjavo lahko zamešamo v žvrkljano jajce in skupaj zapečemo ali pa posebej naredimo (pražimo) zelenjavni nadev, ki ga zavijemo v jajčno omleto.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jajčna omleta z zelenjavo

Narezano zelenjavo lahko zamešamo v žvrkljano jajce in skupaj zapečemo ali pa posebej naredimo (pražimo) zelenjavni nadev, ki ga zavijemo v jajčno omleto.

VEČ ...|22. 5. 2023
Jajčna omleta z zelenjavo

Narezano zelenjavo lahko zamešamo v žvrkljano jajce in skupaj zapečemo ali pa posebej naredimo (pražimo) zelenjavni nadev, ki ga zavijemo v jajčno omleto.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 5. 2023
Drobno narezani mandlji

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj mandlje navlaži, da se bodo lažje rezali, lahko jih tudi grobo zmelje na mlinček ali multipraktik. V skrajnem primeru lahko uporabi tudi mlete mandlje. Pri peki ji je svetovala, naj ne uporabi ventilatorja, peče pa naj počasi (pri 175 stopinjah). 

Drobno narezani mandlji

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj mandlje navlaži, da se bodo lažje rezali, lahko jih tudi grobo zmelje na mlinček ali multipraktik. V skrajnem primeru lahko uporabi tudi mlete mandlje. Pri peki ji je svetovala, naj ne uporabi ventilatorja, peče pa naj počasi (pri 175 stopinjah). 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Drobno narezani mandlji

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj mandlje navlaži, da se bodo lažje rezali, lahko jih tudi grobo zmelje na mlinček ali multipraktik. V skrajnem primeru lahko uporabi tudi mlete mandlje. Pri peki ji je svetovala, naj ne uporabi ventilatorja, peče pa naj počasi (pri 175 stopinjah). 

VEČ ...|22. 5. 2023
Drobno narezani mandlji

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj mandlje navlaži, da se bodo lažje rezali, lahko jih tudi grobo zmelje na mlinček ali multipraktik. V skrajnem primeru lahko uporabi tudi mlete mandlje. Pri peki ji je svetovala, naj ne uporabi ventilatorja, peče pa naj počasi (pri 175 stopinjah). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 5. 2023
Zamrzovanje golaža

Golaž, ki ga pripravimo iz zmrznjenega mesa, lahko zamrznemo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Lahko pa zamrznemo tudi samo dobro praženo meso, omako pa naredimo sveže. 

Zamrzovanje golaža

Golaž, ki ga pripravimo iz zmrznjenega mesa, lahko zamrznemo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Lahko pa zamrznemo tudi samo dobro praženo meso, omako pa naredimo sveže. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zamrzovanje golaža

Golaž, ki ga pripravimo iz zmrznjenega mesa, lahko zamrznemo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Lahko pa zamrznemo tudi samo dobro praženo meso, omako pa naredimo sveže. 

VEČ ...|8. 5. 2023
Zamrzovanje golaža

Golaž, ki ga pripravimo iz zmrznjenega mesa, lahko zamrznemo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Lahko pa zamrznemo tudi samo dobro praženo meso, omako pa naredimo sveže. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 5. 2023
Skorja pri potici odstopi

Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ... 

Skorja pri potici odstopi

Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Skorja pri potici odstopi

Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ... 

VEČ ...|8. 5. 2023
Skorja pri potici odstopi

Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 5. 2023
Pita

Ali lahko testo za pito zamrznemo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga pusti v kepi oz. svaljku in zavije v folijo, odtali naj ga večer pred pripravo oz. valjanjem.

Pita

Ali lahko testo za pito zamrznemo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga pusti v kepi oz. svaljku in zavije v folijo, odtali naj ga večer pred pripravo oz. valjanjem.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pita

Ali lahko testo za pito zamrznemo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga pusti v kepi oz. svaljku in zavije v folijo, odtali naj ga večer pred pripravo oz. valjanjem.

VEČ ...|8. 5. 2023
Pita

Ali lahko testo za pito zamrznemo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga pusti v kepi oz. svaljku in zavije v folijo, odtali naj ga večer pred pripravo oz. valjanjem.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Kmetijska oddaja

VEČ ...|28. 5. 2023
Pritiski na KGZS in o projektu Neposredno trženje na kmetijah kot osnovni člen kratkih dobavnih verig

Sredi letošnjega leta se zaključuje pilotni projekt z naslovom Neposredno trženje na kmetijah kot osnovni člen kratkih dobavnih verig. V projektu, ki smo ga pred časom v eni od naših kmetijskih oddaj že predstavili, posebno mesto zasedajo tudi vsebine, ki se tičejo določitve cen novih izdelkov in odločanja o pristopu na tem področju. Temu bo namenjeno tudi eno celo poglavje v priročniku za kmetije, ki prav tako nastaja v okviru projekta in bo v prihodnjih dneh na voljo tudi v tiskani obliki. Vse skupaj je v oddaji predstavil g. Damjan Jerič specialist za agrarno ekonomiko in ekološko kmetovanje na KGZ Murska Sobota. Na začetku oddaje pa smo se ustavili tudi ob pritiskih, ki jih na KGZS vrši vladajoča koalicija.

Pritiski na KGZS in o projektu Neposredno trženje na kmetijah kot osnovni člen kratkih dobavnih verig

Sredi letošnjega leta se zaključuje pilotni projekt z naslovom Neposredno trženje na kmetijah kot osnovni člen kratkih dobavnih verig. V projektu, ki smo ga pred časom v eni od naših kmetijskih oddaj že predstavili, posebno mesto zasedajo tudi vsebine, ki se tičejo določitve cen novih izdelkov in odločanja o pristopu na tem področju. Temu bo namenjeno tudi eno celo poglavje v priročniku za kmetije, ki prav tako nastaja v okviru projekta in bo v prihodnjih dneh na voljo tudi v tiskani obliki. Vse skupaj je v oddaji predstavil g. Damjan Jerič specialist za agrarno ekonomiko in ekološko kmetovanje na KGZ Murska Sobota. Na začetku oddaje pa smo se ustavili tudi ob pritiskih, ki jih na KGZS vrši vladajoča koalicija.

Robert Božič

kmetijstvonaravaKGZSDamjan Jerič

Naš gost

VEČ ...|3. 6. 2023
Blaž Švab

Pogovarjali smo se z izvrstnim glasbenikom, televizijskim voditeljem in pevcem v narodnozabavni skupini Modrijani, Blažem Švabom. Izvedeli smo, kaj mu pomeni glasba, kaj odnosi, kako preživlja prosti čas in kako svojega sina uči delovnih navad. Veliko vlogo v njegovem življenju pa ima tudi vera. Kdaj najbolj čuti prisotnost Božjega?

Blaž Švab

Pogovarjali smo se z izvrstnim glasbenikom, televizijskim voditeljem in pevcem v narodnozabavni skupini Modrijani, Blažem Švabom. Izvedeli smo, kaj mu pomeni glasba, kaj odnosi, kako preživlja prosti čas in kako svojega sina uči delovnih navad. Veliko vlogo v njegovem življenju pa ima tudi vera. Kdaj najbolj čuti prisotnost Božjega?

Maja Morela

spominživljenje

Globine

VEČ ...|9. 5. 2023
Kdo je Sveti Duh?

Ko govorimo o veri, imamo najpogosteje v mislih vero v Boga očeta ali njegovega sina Jezusa. V Globinah smo spregovorili o vlogi tretje osebe - tako v času, ko so bili apostoli zbrani na enem kraju in so zaslišali močan šum, kot bi se bližal vihar - kot o Njegovem delovanju danes. Kdo je Sveti Duh in zakaj so apostoli v Njegovi moči lahko govorili v tujih jezikih in ozdravljali, medtem ko naši škofje tega ne počnejo? Z je bil bo v živo - tudi v video prenosu - župnik iz Slovenj Gradca Damjan Mlinarič

 

Kdo je Sveti Duh?

Ko govorimo o veri, imamo najpogosteje v mislih vero v Boga očeta ali njegovega sina Jezusa. V Globinah smo spregovorili o vlogi tretje osebe - tako v času, ko so bili apostoli zbrani na enem kraju in so zaslišali močan šum, kot bi se bližal vihar - kot o Njegovem delovanju danes. Kdo je Sveti Duh in zakaj so apostoli v Njegovi moči lahko govorili v tujih jezikih in ozdravljali, medtem ko naši škofje tega ne počnejo? Z je bil bo v živo - tudi v video prenosu - župnik iz Slovenj Gradca Damjan Mlinarič

 

Blaž Lesnik

duhovnostverabinkoštidarovi Svetega DuhaPrenova v Duhu

Zgodbe za otroke

VEČ ...|31. 5. 2023
Stvari

V zadnji zgodbi nam Filip zaupa kdo bo njegova birmanska botra, kakšne načrte imajo za poletje, kdaj se vrne mama in koliko mu je pomenilo srečevanje s pesmimi in življenjem blaženega Grozdeta. 

Stvari

V zadnji zgodbi nam Filip zaupa kdo bo njegova birmanska botra, kakšne načrte imajo za poletje, kdaj se vrne mama in koliko mu je pomenilo srečevanje s pesmimi in življenjem blaženega Grozdeta. 

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbaGrozdeDragica Šteh

Program zadnjega tedna

VEČ ...|3. 6. 2023
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 03. junij 2023 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 03. junij 2023 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Sobotni duhovni večer

VEČ ...|3. 6. 2023
Duhovni večer

Slišali ste odlomke Božje besede, ki jih je Cerkev izbrala za praznik Svete Trojice. Sledil je duhovni nagovor, ki ga je pripravil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Po prvih prazničnih večernicah je bila molitev rožnega venca, s katerim smo molili po namenu svetega očeta za junij: ZA ODPRAVO MUČENJA. Molimo, da bi si mednarodna skupnost konkretno prizadevala za odpravo mučenja in zagotavljala podporo žrtvam in njihovim družinskim članom. Smo v mesecu juniju, ki je posvečen pobožnosti Jezusovega Srca. Zato smo na čast Jezusovemu Srcu zapeli litanije. 

Duhovni večer

Slišali ste odlomke Božje besede, ki jih je Cerkev izbrala za praznik Svete Trojice. Sledil je duhovni nagovor, ki ga je pripravil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Po prvih prazničnih večernicah je bila molitev rožnega venca, s katerim smo molili po namenu svetega očeta za junij: ZA ODPRAVO MUČENJA. Molimo, da bi si mednarodna skupnost konkretno prizadevala za odpravo mučenja in zagotavljala podporo žrtvam in njihovim družinskim članom. Smo v mesecu juniju, ki je posvečen pobožnosti Jezusovega Srca. Zato smo na čast Jezusovemu Srcu zapeli litanije. 

Franci Trstenjak

odnosidružinaduhovnost

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|3. 6. 2023
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 3. 6.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 3. 6.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Naš gost

VEČ ...|3. 6. 2023
Blaž Švab

Pogovarjali smo se z izvrstnim glasbenikom, televizijskim voditeljem in pevcem v narodnozabavni skupini Modrijani, Blažem Švabom. Izvedeli smo, kaj mu pomeni glasba, kaj odnosi, kako preživlja prosti čas in kako svojega sina uči delovnih navad. Veliko vlogo v njegovem življenju pa ima tudi vera. Kdaj najbolj čuti prisotnost Božjega?

Blaž Švab

Pogovarjali smo se z izvrstnim glasbenikom, televizijskim voditeljem in pevcem v narodnozabavni skupini Modrijani, Blažem Švabom. Izvedeli smo, kaj mu pomeni glasba, kaj odnosi, kako preživlja prosti čas in kako svojega sina uči delovnih navad. Veliko vlogo v njegovem življenju pa ima tudi vera. Kdaj najbolj čuti prisotnost Božjega?

Maja Morela

spominživljenje

Za življenje

VEČ ...|3. 6. 2023
Ali je uspeh ob koncu šolskega leta vse?

Tokratni pogovor s frančiškanom in kliničnim psihologom p. dr. Christianom Gostečnikom smo začeli z aktualno temo: kako ustvarjati podporno okolje ob stresnem obdobju zaključevanja ocen? Kakšno vlogo imajo starši pri spodbujanju zdrave samozavesti in motivacije svojih otrok? Kako se spopasti tako s svojimi kot otrokovimi visokimi pričakovanji glede šolskih uspehov? V oddaji so sodelovali tudi poslušalci.

Ali je uspeh ob koncu šolskega leta vse?

Tokratni pogovor s frančiškanom in kliničnim psihologom p. dr. Christianom Gostečnikom smo začeli z aktualno temo: kako ustvarjati podporno okolje ob stresnem obdobju zaključevanja ocen? Kakšno vlogo imajo starši pri spodbujanju zdrave samozavesti in motivacije svojih otrok? Kako se spopasti tako s svojimi kot otrokovimi visokimi pričakovanji glede šolskih uspehov? V oddaji so sodelovali tudi poslušalci.

Blaž Lesnik

odnosišolavzgojašolski uspehzaključek šolskega letaduhovnost