Is podcast
Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek.
Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek.
Kako pri češnjevem (mareličnem, višnjevem ...) zavihku dodati sadju, da ne steče iz zavihka? Ali lahko uporabimo sadje iz kompota ali skrinje? Sestra Nikolina je svetovala, da sadje iz kompota res dobro odcedimo, sicer pa testo potresemo s piškotnimi drobtiami (zmeljemo suh biskvit ali piškote) ali na maslu popraženimi krušnimi drobtinami. Zelo dobro je, da najprej tanko namažemo s skuto in nato naložimo sadje (iz skrinje ali sezonsko). Tatjana iz Ljubljane je povedala, da češnje duši (1 kg in 200 g sladkorja) in jih napolni v vroče kozarce ter to uporabi za zavitek.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Pripravimo bezgove cvetove, sladkor, limone, citronsko kislino. Za šabeso potrebujemo 10 litrov vode in 30-50 bezgovih cvetov. Stebla odrežemo. Cvetove namočimo v pekuhano vodo, dodamo limono in pustimo namakati 24 ur. V 1/3 vode prekuhamo sladkor in ohlajenega damo v sok, dodamo še citronsko kislino. Nalijemo v steklenice in shranimo v hladni kleti, lahko tudi v hladilniku. Podobno delamo sirup, le da ga še bolj sladkamo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Pripravimo bezgove cvetove, sladkor, limone, citronsko kislino. Za šabeso potrebujemo 10 litrov vode in 30-50 bezgovih cvetov. Stebla odrežemo. Cvetove namočimo v pekuhano vodo, dodamo limono in pustimo namakati 24 ur. V 1/3 vode prekuhamo sladkor in ohlajenega damo v sok, dodamo še citronsko kislino. Nalijemo v steklenice in shranimo v hladni kleti, lahko tudi v hladilniku. Podobno delamo sirup, le da ga še bolj sladkamo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko jo naredimo na dva načina. Po prvem načinu delavmo v razmerju 1 jajce, 1 žlica sladkorja, 1 žlica moke in 1 žlica orehov, cimet in limonina lupina. Za en biskvit potrebujemo 4 do 5 jajc. Po drugem načinu pa potrebujemo 8 jajc, 8 žlic orehov, 1 žlico presejanih drobtin, limonino lupino in cimet. Najprej naredimo sneg, dodamo rumenjake in sladkor, ter orehe z arome. Pečemo na peki papirju, ki ga malo pomastimo. Pečeno obrnemo in ohlajeno namažemo s kislo smetano (ki jo skremamo).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko jo naredimo na dva načina. Po prvem načinu delavmo v razmerju 1 jajce, 1 žlica sladkorja, 1 žlica moke in 1 žlica orehov, cimet in limonina lupina. Za en biskvit potrebujemo 4 do 5 jajc. Po drugem načinu pa potrebujemo 8 jajc, 8 žlic orehov, 1 žlico presejanih drobtin, limonino lupino in cimet. Najprej naredimo sneg, dodamo rumenjake in sladkor, ter orehe z arome. Pečemo na peki papirju, ki ga malo pomastimo. Pečeno obrnemo in ohlajeno namažemo s kislo smetano (ki jo skremamo).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je sporočila, da so stročji fižol dali kisati kot zelje. Je zelo dober, a tudi trd, zato se mora zelo dolgo kuhati, da se zmehča. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga uporabi za solato, zelenjavno juho ali prilogo …
Kuhajmo s sestro Nikolino
Narezano zelenjavo lahko zamešamo v žvrkljano jajce in skupaj zapečemo ali pa posebej naredimo (pražimo) zelenjavni nadev, ki ga zavijemo v jajčno omleto.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Narezano zelenjavo lahko zamešamo v žvrkljano jajce in skupaj zapečemo ali pa posebej naredimo (pražimo) zelenjavni nadev, ki ga zavijemo v jajčno omleto.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj mandlje navlaži, da se bodo lažje rezali, lahko jih tudi grobo zmelje na mlinček ali multipraktik. V skrajnem primeru lahko uporabi tudi mlete mandlje. Pri peki ji je svetovala, naj ne uporabi ventilatorja, peče pa naj počasi (pri 175 stopinjah).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj mandlje navlaži, da se bodo lažje rezali, lahko jih tudi grobo zmelje na mlinček ali multipraktik. V skrajnem primeru lahko uporabi tudi mlete mandlje. Pri peki ji je svetovala, naj ne uporabi ventilatorja, peče pa naj počasi (pri 175 stopinjah).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Golaž, ki ga pripravimo iz zmrznjenega mesa, lahko zamrznemo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Lahko pa zamrznemo tudi samo dobro praženo meso, omako pa naredimo sveže.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Golaž, ki ga pripravimo iz zmrznjenega mesa, lahko zamrznemo, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Lahko pa zamrznemo tudi samo dobro praženo meso, omako pa naredimo sveže.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Vzrokov je lahko več, pravi sestra Nikolina: potica je preveč ali premalo vzhajala, kombinacija gostega nadeva in mehkega testa, ohlajanje potice ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ali lahko testo za pito zamrznemo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga pusti v kepi oz. svaljku in zavije v folijo, odtali naj ga večer pred pripravo oz. valjanjem.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ali lahko testo za pito zamrznemo, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj ga pusti v kepi oz. svaljku in zavije v folijo, odtali naj ga večer pred pripravo oz. valjanjem.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Glasbeni medgeneracijski večer
V tokratni oddaji smo slišali kako se bo končala sezona večerov sodobne krščanske glasbe. Predstavili smo Zaključni večer Mesta na gori, ki se bo odvil na Rakovniku.
Dogodki
Če bomo v teh dneh že sedli pred televizor, storimo to premišljeno in izberimo vsebino z namenom ... P. dr. Andraž Arko je diplomiral iz Gibsonovega filma Kristusov pasijon, doktoriral pa iz njegove pastoralne uporabnosti.
Kmetijska oddaja
Sredi letošnjega leta se zaključuje pilotni projekt z naslovom Neposredno trženje na kmetijah kot osnovni člen kratkih dobavnih verig. V projektu, ki smo ga pred časom v eni od naših kmetijskih oddaj že predstavili, posebno mesto zasedajo tudi vsebine, ki se tičejo določitve cen novih izdelkov in odločanja o pristopu na tem področju. Temu bo namenjeno tudi eno celo poglavje v priročniku za kmetije, ki prav tako nastaja v okviru projekta in bo v prihodnjih dneh na voljo tudi v tiskani obliki. Vse skupaj je v oddaji predstavil g. Damjan Jerič specialist za agrarno ekonomiko in ekološko kmetovanje na KGZ Murska Sobota. Na začetku oddaje pa smo se ustavili tudi ob pritiskih, ki jih na KGZS vrši vladajoča koalicija.
Svetovalnica
Invazivne tujerodne vrste poleg klimatskih sprememb, urbanizacije in onesnaževanja, predstavljajo največjo grožnjo biotski raznovrstnosti. Katere so nevarne za zdravje ljudi, ogrožajo avtohtone rastlinske in tudi živalske vrste, kako se spopasti z intenzivnimi tujerodnimi, ko začenjajo izpodrivati naše vrste in kdaj je najboljši čas za njihovo uničenje, je svetovala Ana Dolenc, biologinja iz Zavoda za varstvo narave RS.
Sobotni duhovni večer
Slišali ste odlomke Božje besede, ki jih je Cerkev izbrala za praznik Svete Trojice. Sledil je duhovni nagovor, ki ga je pripravil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Po prvih prazničnih večernicah je bila molitev rožnega venca, s katerim smo molili po namenu svetega očeta za junij: ZA ODPRAVO MUČENJA. Molimo, da bi si mednarodna skupnost konkretno prizadevala za odpravo mučenja in zagotavljala podporo žrtvam in njihovim družinskim članom. Smo v mesecu juniju, ki je posvečen pobožnosti Jezusovega Srca. Zato smo na čast Jezusovemu Srcu zapeli litanije.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Naš gost
Pogovarjali smo se z izvrstnim glasbenikom, televizijskim voditeljem in pevcem v narodnozabavni skupini Modrijani, Blažem Švabom. Izvedeli smo, kaj mu pomeni glasba, kaj odnosi, kako preživlja prosti čas in kako svojega sina uči delovnih navad. Veliko vlogo v njegovem življenju pa ima tudi vera. Kdaj najbolj čuti prisotnost Božjega?
Za življenje
Tokratni pogovor s frančiškanom in kliničnim psihologom p. dr. Christianom Gostečnikom smo začeli z aktualno temo: kako ustvarjati podporno okolje ob stresnem obdobju zaključevanja ocen? Kakšno vlogo imajo starši pri spodbujanju zdrave samozavesti in motivacije svojih otrok? Kako se spopasti tako s svojimi kot otrokovimi visokimi pričakovanji glede šolskih uspehov? V oddaji so sodelovali tudi poslušalci.