Is podcast
Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.
Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.
Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba je bil naš gost zgodovinar, klasični filolog, teolog, publicist in profesor dr. Aleš Maver, eden od zgodovinarjev, ki proučujejo življenja slovenskih mučencev žrtev totalitarizmov XX. stoletja. Prisluhnili ste lahko splošnemu prikazu razmer v Laventinski škofiji, ki so se močno razlikovale od tistih v Ljubljanski pokrajini. Prav tako ste lahko slišali nekaj več o škofu Ivanu Jožefu Tomažiču, ki je vodil maribrsko škofijo med drugo svetovno vojno.
Duhovna misel
Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Vaša dobrota bodi znana vsem ljudem. Gospod je blizu (Pismo Filipljanom 4, 4).
Slovencem po svetu in domovini
O govorniškem natečaju za mlade na avstrijskem Koroškem, zmagovalni govor in pogovor z avtorjem Gorazdom Wakounigom iz slovenske gimnazije v Celovcu ter pogovor z mednarodno uveljavljenim in nagrajenim violončelistom ter iskanim pedagogom izr. prof. dr. Galom Faganelom (projekt Kongres na klepetu - Nazaj v Slovenijo?).
Svetovalnica
Kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Komentar tedna
Da bi lahko živeli in uresničili kitico naše državne himne: »Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan«; je nujno potrebno spet oživeti eno kitico prej, ki pravi: »Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinóv sloveče matere«! Da bi bili tolerantni in spoštljivi do drugih narodov in kultur, se moramo naučiti ljubiti, spoštovati in biti ponosni na svoj narod, svojo kulturo in svojo zgodovino.
Komentar je pripravila sestra Emanuela Žerdin, redovnica kongregacije Frančiškank brezmadežnega spočetja.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih
Kulturni utrinki
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Življenje išče pot
Od 24. do 26. februarja so sodelavci zavoda Družina in življenje v Veržeju vodili tematski seminar z naslovom (Ne)popolno starševstvo. V času, ki boleha za perfekcionizmom, je to gotovo zelo dobrodošla tematika. Naša gosta sta bila Katarina in Klemen Lajevec, ki sta eden od voditeljskega para.