Čokolada za piškote

Čokoladi, ki jo stopimo, da bi v njo pomočili piškote ali z njo oblili torto, moramo dodati maslo in olje, in sicer več olja kot masla oz. vsaj pol enega, pol drugega.

Matjaž Merljak

kuhajmo

21. 12. 2020
Čokolada za piškote

Čokoladi, ki jo stopimo, da bi v njo pomočili piškote ali z njo oblili torto, moramo dodati maslo in olje, in sicer več olja kot masla oz. vsaj pol enega, pol drugega.

Matjaž Merljak

VEČ ...|21. 12. 2020
Čokolada za piškote

Čokoladi, ki jo stopimo, da bi v njo pomočili piškote ali z njo oblili torto, moramo dodati maslo in olje, in sicer več olja kot masla oz. vsaj pol enega, pol drugega.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|22. 2. 2021
Mehka skorja domačega kruha

Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla

Mehka skorja domačega kruha

Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla

Matjaž Merljak

kuhajmo

Mehka skorja domačega kruha

Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla

VEČ ...|22. 2. 2021
Mehka skorja domačega kruha

Ko je spečen, ga damo na rešetko, tako da zrak zgoraj in spodaj kroži, pokrijemo s servieto iz blaga in folijo. Tako ohlajen bo dlje časa obdržal mehko skorjo. Svežino daje ajdova ali ržena moka ter malo olja ali masla

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|22. 2. 2021
Marmelada za buhtlje

Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.

Marmelada za buhtlje

Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Marmelada za buhtlje

Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.

VEČ ...|22. 2. 2021
Marmelada za buhtlje

Najboljši sta slivova in kutinova maremlada. Bolj redke maremlade pa lahko zgostimo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|22. 2. 2021
Kruhki

Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.

Kruhki

Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kruhki

Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.

VEČ ...|22. 2. 2021
Kruhki

Testo razdelimo na manjše koščke in oblikujemo lepe kroglice. Odlagamo jih lahko na desko ali prt. Pokrijemo in damo vzhajati 30 - 40 minut. Pomažemo jih z beljakom ali s celim jajcem. Lahko jih potresemo s semeni in/ali zarežemo z nožem.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|22. 2. 2021
Jetra iz skrinje

Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.

Jetra iz skrinje

Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jetra iz skrinje

Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.

VEČ ...|22. 2. 2021
Jetra iz skrinje

Jetra položimo v posodo in polijemo z mlekom. Tako lahko pustimo tudi čez noč. Ko so še rahlo trda, torej še ne povsem odtaljena, jih narežemo z ostrim nožem. Med tem pražimo čebulo in jih čim prej začnemo pražiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|22. 2. 2021
Hrana v postu

Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ... 

Hrana v postu

Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Hrana v postu

Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ... 

VEČ ...|22. 2. 2021
Hrana v postu

Lažja hrana je dobra za telo, a moramo vseeno dobiti dovolj moči s hranljivo hrano. Zelenjava je lahko dušena ali pokuhana. Tako dobimo prilogo. Primer hranljive hrane: sveže zelje narežemo in poparimo z vrelo vodo in odcedimo. Dodamo na praženo čebulo in ga pražimo do mehkega. Lahko dodamo malo mesnega soka. Posebej skuhamo testenine, bolj ploščate oblike bodo boljše. Lahko pripravimo tudi zelje s krompirjem ali sarmo ... Zelo dobro bo, če zraven ponudimo sveže spečen domač kruh ali buhtlje ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|22. 2. 2021
Domače maslo

Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.

Domače maslo

Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Domače maslo

Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.

VEČ ...|22. 2. 2021
Domače maslo

Iz smetane kuhanega mleka dobimo čajno maslo. Za pravo maslo jo moramo pobrati iz svežega mleka. Lahko jo sproti zamrznemo in potem, ko imamo zadostno količino, naredimo maslo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|22. 2. 2021
Breskvice so razpokale

Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.  

Breskvice so razpokale

Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Breskvice so razpokale

Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.  

VEČ ...|22. 2. 2021
Breskvice so razpokale

Do tega lahko pride zaradi preveč moke ali preveč drobnega jajca ali pa previsoke temperature. Hitro jih pokotalimo po tekočini (sirup, čim manj naj bo vode) in potresemo s sladkorjem. Nato jih damo na papirnato brisačko.
Sestavine: 20 dag sladkorja in 1 jajce zmiksamo in prilivamo 1,5 dl olja. Nato dodamo 1 dl mleka in 1/2 kg moke s pecilnim praškom. Pečemo pri 180-185 stopinjah Celzija.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 2. 2021
Žolca

Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa.  Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.

Žolca

Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa.  Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Žolca

Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa.  Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.

VEČ ...|1. 2. 2021
Žolca

Naredimo po izbiri: najboljši del je kos bočnika, uhelj, rep ali noga od prašiča, koščke govejega in piščančjega mesa.  Več različnih sestavin, ki naredijo dobro juho. Zalije s hladno vodo, da se čim bolj izlužuje. Ko zavre, doda začimbe kot v vsako juho: korenček, gomolje peteršijla in zelene, koščke paprike ... Kuha naj, da gre meso rado od kosti. Dobro je, če dodamo na plošči popečeno narezano čebulo. Kuhano juho precedimo in še toplo mesnino čim prej odstranimo od kosti. Posebej trdo skuhamo jajce. Tega narežemo na dno pekača ali škatlastega modela, nato naložimo narezano kuhano zelenjavo in mesnino. Prelijemo s precejeno hladno juho, ki jo malo okisamo. To postavimo za več ur na hladno. Nato ohlajeno žolco zvrnemo iz modela. Tako bo potem narezana zelenjava z jajcem na vrhu žolce, ki jo bomo narezali.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 2. 2021
Pletenica

Poslušalka je delala pletenico, a se je  testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se  čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati. 

Pletenica

Poslušalka je delala pletenico, a se je  testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se  čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pletenica

Poslušalka je delala pletenico, a se je  testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se  čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati. 

VEČ ...|1. 2. 2021
Pletenica

Poslušalka je delala pletenico, a se je  testo čudno svaljkalo, kot bi bilo votlo. Testo je bilo dobro, pečen izdelek tudi lep, samo svaljki so se  čudno delali. Zamešeno testo je razdelila na tri dele in pustila vzhajati, potem pa takoj začela s svaljkanjem. Kaj je narobe? Sestra Nikolina svetuje, naj testo čim bolj vzhaja in ga nato svaljka. Odvisno je tudi od površine, kjer dela - lesena deska je najboljša. Prav tako ne sem preveč mokati. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 2. 2021
Petran

Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo. 

Petran

Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Petran

Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo. 

VEČ ...|1. 2. 2021
Petran

Narežemo ga še svežega in ga naložimo v vrečke ter shranimo v skrinjo ali naložimo v kozarčke ali pa posušimo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 2. 2021
Zakaj se kruh drobi?

Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine  

Zakaj se kruh drobi?

Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj se kruh drobi?

Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine  

VEČ ...|1. 2. 2021
Zakaj se kruh drobi?

Poslušalka sprašuje, zakaj se doma spečen kruh drugi dan po peki drobi, tako da ne more odrezati celega kosa. Kruh pripravi iz naslednjih sestavin: 600 g moke, žlička soli, 300 ml mleka, 1 jajce, 10 g kvasa (suhi), žlica sladkorja (20 g), 50 g masla. Sestra Nikolina je odgovorila, da je prvi razlog lahko ta, da je kruh pregost. To je lahko zaradi mleka v testu: mlečna in pšenična beljakovina sušita kruh. Zato naj poskusi mleko, vsaj polovico, zamenjati z vodo. Tudi maslo naj, lahko tudi polovico, zamenja z oljem (sončično ali olivno - 4 žlice) in naj doda malo več tekočine  

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 2. 2021
Konzerviranje česna

Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo. 

Konzerviranje česna

Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Konzerviranje česna

Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo. 

VEČ ...|1. 2. 2021
Konzerviranje česna

Česen narežemo in posolimo ter dodamo olivno olje. To damo v mikser, da nastane krema - kot pire. Nalagamo v kozarčke, pokrijemo in damo v skrinjo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 2. 2021
Droži

Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...

Droži

Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Droži

Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...

VEČ ...|1. 2. 2021
Droži

Koliko droži za 6-7 kg krušne moke za 5-6 kolačev kruha, pečenega v krušni peči. Poslušalec Vinko je povedal, da onadva z ženo za tako količino uporabita dva kozarca velikost 0,75 litra aktivnih droži. Kruh lahko obogatimo z lanenimi semeni ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|1. 2. 2021
Cvrtje mišk

V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom. 

Cvrtje mišk

V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Cvrtje mišk

V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom. 

VEČ ...|1. 2. 2021
Cvrtje mišk

V kakšni posodi in v kakšni količini olja je bolje cvreti miške, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da morajo med cvrtjem plavati v olju (do dva prsta višine), zato je bolj vzeti ne preveč široke posode, je pa težje cvreti v visoki posodi. Še najboljša bo litoželezna posoda oz. z debelim dnom. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 1. 2021
Zamrzovanje beljakov

Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.  

Zamrzovanje beljakov

Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zamrzovanje beljakov

Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.  

VEČ ...|18. 1. 2021
Zamrzovanje beljakov

Naložimo jih v posodico in zamrznemo. Tako jih lahko shranimo nekaj mesecev. Take beljake lahko uporabimo pri različnih sladicah npr. španskih vetrcih. Slednji se obarvajo z limoninim ali malinovim sokom ter z dodatkom kave. Okrasimo jih lahko z drobljenimi mandlji, orehi, lešniki ... Zamrznemo lahko tudi rumenjake, le da ta pred zamrzovanje pomešamo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 1. 2021
Suhe brusnice

Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)

Suhe brusnice

Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)

Matjaž Merljak

kuhajmo

Suhe brusnice

Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)

VEČ ...|18. 1. 2021
Suhe brusnice

Ali so samo za čaj, sprašuje poslušalka. Za čaj ali kompot, svetuje sestra Nikolina. Lahko jih pa namoči in potem uporabi za nadev pri kakšnem pecivu npr. beljakov kruh (rozine, orehi, suhe marelice, slive ... zraven sodijo tudi brusnice)

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 1. 2021
Shranjevanje kakija

Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem. 

Shranjevanje kakija

Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Shranjevanje kakija

Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem. 

VEČ ...|18. 1. 2021
Shranjevanje kakija

Domač kaki gnije oz. plesni, kako naj ga pravilno shranjujemo, sprašuje poslušalec. Naj bo na suhem in mrzlem prostoru, odgovarja s. Nikolina. Bolj kot je zrel, bolj je mehek. Take, če jih ne moremo sproti pojesti, zamrznemo. Sicer pa kakije očistimo in naložimo v kozarce ter zamrznemo v skrinji. Tretja možnost pa je, da iz mehkih kakijev (dodamo sok limone in sladkor) naredimo marmelado ali džem. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 1. 2021
Aronija je preveč trda

Lahko damo nekaj jagod aronije kot dodatek v čaj ali v kompot

Aronija je preveč trda

Lahko damo nekaj jagod aronije kot dodatek v čaj ali v kompot

Matjaž Merljak

kuhajmo

Aronija je preveč trda

Lahko damo nekaj jagod aronije kot dodatek v čaj ali v kompot

VEČ ...|18. 1. 2021
Aronija je preveč trda

Lahko damo nekaj jagod aronije kot dodatek v čaj ali v kompot

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 1. 2021
Zakaj kruh ob strani poči?

Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu. 

Zakaj kruh ob strani poči?

Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj kruh ob strani poči?

Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu. 

VEČ ...|18. 1. 2021
Zakaj kruh ob strani poči?

Kruh zamesim in ga pustim vzhajati približno 2 uri. Potem ga pognetem in ga pustim cca 40 minut v peharju, nato ga dam v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pomažem ga z jajcem in 3x zarežem. Pečem ga 55 minut in na eni strani pri zarezi vedno poči. Zakaj? Kaj naj delam drugače, da ne bo razpoke? Razlogi so lahko trije: gostota testa, premalo vzhajano testo ali jajčni premaz na vrhu. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 1. 2021
Konzerviranje limone

Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo. 
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo. 
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo. 

Konzerviranje limone

Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo. 
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo. 
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Konzerviranje limone

Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo. 
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo. 
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo. 

VEČ ...|18. 1. 2021
Konzerviranje limone

Limono temeljito opremo in osušimo, nato jo naribamo (a pazimo, da ne bo zraven belega, ker to greni). Naložimo v kozarec, dodamo isto količino sladkorja. Premešamo, potlačimo, zapremo in postavimo v shrambo. Po potrebi čez čas znova dopolnimo. 
Enak postopek lahko naredimo s pomarančo. 
Limono lahko iztisnemo ali ožamemo ter sok nalijemo v stekleničke in zamrznemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|18. 1. 2021
Dušen ohrovt

Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.

Dušen ohrovt

Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Dušen ohrovt

Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.

VEČ ...|18. 1. 2021
Dušen ohrovt

Lahko ga imamo za prilogo: narežemo večje pramene, damo na praženo čebulo in solimo. V lastnem soku ga dušimo. Brstični ohrovt malo povremo, odcedimo in damo na maslo ter malo posušimo. Po okusu lahko dodamo začimbe: česen, čebulo, poper.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 1. 2021
Uporaba suhega kvasa

Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...

Uporaba suhega kvasa

Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Uporaba suhega kvasa

Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...

VEČ ...|4. 1. 2021
Uporaba suhega kvasa

Ali se za kruh uporabi ista količina svežega ali suhega pri določeni količini moke? Sestra je odgovorila, da ga ne uporablja, svetuje naj upoštevamo navodila na vrečici. Sestra prisega na sveži kvas ali na zamrzovanje kvasa. Slednjega do eno uro pred uporabo vzame iz skrinje in normalno uporablja. Zinka je sporočila, da ga vedno uporablja za kruh, potico, flancate ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 1. 2021
Kruhovi cmoki

Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.

Kruhovi cmoki

Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kruhovi cmoki

Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.

VEČ ...|4. 1. 2021
Kruhovi cmoki

Zakaj se kruhovi cmoki razkuhajo? Kruh narežemo in zabelimo s praženo čebulo (ali ostankom mesnine ali drobnjaka), potresemo žlico moke, posujemmo z malo naribanega muškatnega oreščka, dodamo razžvrkljano jajce ali dve (na 1/4 kg kruha), zalijmo s toplim mlekom in žlico smetane. Premešamo in oblikujemo cmoke. Manj dela je in bolj zanesljivo uspe, če oblikujemo v šturco in kuhamo v servieti. To je priloga h golažu ali segedinu.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 1. 2021
Kruh iz pirine moke

Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.

Kruh iz pirine moke

Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kruh iz pirine moke

Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.

VEČ ...|4. 1. 2021
Kruh iz pirine moke

Poslušalko je zanimalo, kako je s pripravo kruha iz pirine moke - ali je kaj drugače kot iz pšenične moke. Sestra Nikolina je povedala, da dela enako kot s pšenično moko. Polnozrnati pirini moki lahko doda malo krušne pšenične, bele pšenične, ajdove ali ržene moke. Kruh naj da v model ali pekač, da ne gre čez robove.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 1. 2021
Jedi iz kisle repe

Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.

Jedi iz kisle repe

Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jedi iz kisle repe

Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.

VEČ ...|4. 1. 2021
Jedi iz kisle repe

Lahko naredimo praženo repo, musako z repo ali joto. Slednjo naredimo tako. Kislo repo operemo (lahko tudi dvakrat) in skuhamo. Krompir skuhamo in stlačimo, dodamo praženo čebulo in sesekljano slanino, lahko tudi kuhan fižol. Lahko naredimo tudi repno juho iz sveže repe. Olupimo jo in narežemo na listke. Damo jo kuhati v vrelo slano vodo, ki ji dodamo kumino. Odcedimo (tudi kumino zadržimo) in dodamo v krompir (kot za joto). Po želji dodamo korenček.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|4. 1. 2021
Ajdovi žganci

Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.

Ajdovi žganci

Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Ajdovi žganci

Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.

VEČ ...|4. 1. 2021
Ajdovi žganci

Potrebuemo 1 l vode in 1/2 litra (= 30 dag) moke. Vodo solimo in zavremo. Stresemo moko in najprej pustimo, da pride vrelec čez moko. Nato na sredi z ročajem kuhalnice nardimo luknjo. Nato naj mirno pokrito vre. Vre naj od 10 do 15 minut. Odlijemo tekočino. Nato mešamo in počasi prilivamo. Na koncu zabelimo z vročim oljem, ocvirki ... Potem se bodo začeli drobiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 12. 2020
Žepki

Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.

Žepki

Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Žepki

Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.

VEČ ...|21. 12. 2020
Žepki

Potrebujemo: 25 dag moke, 20 dag masla, 25 dag skute, 1 žličko pecilnega praška, sol, marmelado za nadevanje. Moka je lahko mehka ali ostra, skuto pa moramo prepasirati, svetuje sestra Nikolina.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 12. 2020
Potica pri strani poči

Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...

Potica pri strani poči

Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Potica pri strani poči

Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...

VEČ ...|21. 12. 2020
Potica pri strani poči

Zakaj potica med peko ob strani poči, sprašuje poslušalec Damijan. Mogoče je bila pečica prevroča ali je bilo testo prehajano, sicer pa se to zelo pogosto dogaja ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 12. 2020
Potica iz maslenega testa

Sestra tega še ni poskusila, a glede na to, da se podobno delajo zavitki, bi bilo vredno poskusiti.

Potica iz maslenega testa

Sestra tega še ni poskusila, a glede na to, da se podobno delajo zavitki, bi bilo vredno poskusiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Potica iz maslenega testa

Sestra tega še ni poskusila, a glede na to, da se podobno delajo zavitki, bi bilo vredno poskusiti.

VEČ ...|21. 12. 2020
Potica iz maslenega testa

Sestra tega še ni poskusila, a glede na to, da se podobno delajo zavitki, bi bilo vredno poskusiti.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 12. 2020
Potica brez jajc

Kvašeno testo lahko naredimo brez jajc. Bo sicer drugačnega izgleda in okusa, a uspelo bo. Nadev pa lahko naredimo le iz sladke smetane .

Potica brez jajc

Kvašeno testo lahko naredimo brez jajc. Bo sicer drugačnega izgleda in okusa, a uspelo bo. Nadev pa lahko naredimo le iz sladke smetane .

Matjaž Merljak

kuhajmo

Potica brez jajc

Kvašeno testo lahko naredimo brez jajc. Bo sicer drugačnega izgleda in okusa, a uspelo bo. Nadev pa lahko naredimo le iz sladke smetane .

VEČ ...|21. 12. 2020
Potica brez jajc

Kvašeno testo lahko naredimo brez jajc. Bo sicer drugačnega izgleda in okusa, a uspelo bo. Nadev pa lahko naredimo le iz sladke smetane .

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|21. 12. 2020
Božična potica

Kaj potrebujemo, kako je s pripravo oz. ogrevanjem sesetavin, postopek izdelave testa, vzhajanje, zavijane, pečenje ...

Božična potica

Kaj potrebujemo, kako je s pripravo oz. ogrevanjem sesetavin, postopek izdelave testa, vzhajanje, zavijane, pečenje ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Božična potica

Kaj potrebujemo, kako je s pripravo oz. ogrevanjem sesetavin, postopek izdelave testa, vzhajanje, zavijane, pečenje ...

VEČ ...|21. 12. 2020
Božična potica

Kaj potrebujemo, kako je s pripravo oz. ogrevanjem sesetavin, postopek izdelave testa, vzhajanje, zavijane, pečenje ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Sol v strojnih piškotih
Ali lahko v testo doda sol, sprašuje poslušalec. Sestra Nikolina odgovarja: potrebno ni, lahko pa dodamo ščepec ali dva soli. S tem se bo poudaril okus oz. aroma sestavin.
Sol v strojnih piškotih
Ali lahko v testo doda sol, sprašuje poslušalec. Sestra Nikolina odgovarja: potrebno ni, lahko pa dodamo ščepec ali dva soli. S tem se bo poudaril okus oz. aroma sestavin.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Sol v strojnih piškotih
Ali lahko v testo doda sol, sprašuje poslušalec. Sestra Nikolina odgovarja: potrebno ni, lahko pa dodamo ščepec ali dva soli. S tem se bo poudaril okus oz. aroma sestavin.
VEČ ...|7. 12. 2020
Sol v strojnih piškotih
Ali lahko v testo doda sol, sprašuje poslušalec. Sestra Nikolina odgovarja: potrebno ni, lahko pa dodamo ščepec ali dva soli. S tem se bo poudaril okus oz. aroma sestavin.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Salovci
Potrebujemo: 1/2 kg moke, sol, 1,5 dag kvasa, 35 dag nastrganega ali zmletega sala, 2 rumenjaka in žlico vino. Naredimo testo, malo naj počiva. Razvaljamo kot za pico. S koleščkom razrežemo v trikotnike, nadevamo z marmelado ter zavijemo v štručke in spečemo. Pečene povaljamo v sladkorju v prahu.
Salovci
Potrebujemo: 1/2 kg moke, sol, 1,5 dag kvasa, 35 dag nastrganega ali zmletega sala, 2 rumenjaka in žlico vino. Naredimo testo, malo naj počiva. Razvaljamo kot za pico. S koleščkom razrežemo v trikotnike, nadevamo z marmelado ter zavijemo v štručke in spečemo. Pečene povaljamo v sladkorju v prahu.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Salovci
Potrebujemo: 1/2 kg moke, sol, 1,5 dag kvasa, 35 dag nastrganega ali zmletega sala, 2 rumenjaka in žlico vino. Naredimo testo, malo naj počiva. Razvaljamo kot za pico. S koleščkom razrežemo v trikotnike, nadevamo z marmelado ter zavijemo v štručke in spečemo. Pečene povaljamo v sladkorju v prahu.
VEČ ...|7. 12. 2020
Salovci
Potrebujemo: 1/2 kg moke, sol, 1,5 dag kvasa, 35 dag nastrganega ali zmletega sala, 2 rumenjaka in žlico vino. Naredimo testo, malo naj počiva. Razvaljamo kot za pico. S koleščkom razrežemo v trikotnike, nadevamo z marmelado ter zavijemo v štručke in spečemo. Pečene povaljamo v sladkorju v prahu.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Salo v piškotih
Ali se lahko v receptih salo zamenja z maslom, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko se uporablja pri valjanih ali strojnih piškotih in to kar v enaki količini. Ko damo salo cvreti, prilijemo še 2 dl mleka. Ko je ocvrto, ga odstavimo in čez nekaj minut ga damo odcedit.
Salo v piškotih
Ali se lahko v receptih salo zamenja z maslom, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko se uporablja pri valjanih ali strojnih piškotih in to kar v enaki količini. Ko damo salo cvreti, prilijemo še 2 dl mleka. Ko je ocvrto, ga odstavimo in čez nekaj minut ga damo odcedit.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Salo v piškotih
Ali se lahko v receptih salo zamenja z maslom, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko se uporablja pri valjanih ali strojnih piškotih in to kar v enaki količini. Ko damo salo cvreti, prilijemo še 2 dl mleka. Ko je ocvrto, ga odstavimo in čez nekaj minut ga damo odcedit.
VEČ ...|7. 12. 2020
Salo v piškotih
Ali se lahko v receptih salo zamenja z maslom, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko se uporablja pri valjanih ali strojnih piškotih in to kar v enaki količini. Ko damo salo cvreti, prilijemo še 2 dl mleka. Ko je ocvrto, ga odstavimo in čez nekaj minut ga damo odcedit.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Rogljički z maslom ali margarino
Ali pri orehovih rogljičkih uporabimo maslo ali margarino, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko eno ali drugo, lahko celo damo pol enega in pol drugega. Rogljički veliko bolj obstanejo, če so narejeni iz margarine.
Rogljički z maslom ali margarino
Ali pri orehovih rogljičkih uporabimo maslo ali margarino, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko eno ali drugo, lahko celo damo pol enega in pol drugega. Rogljički veliko bolj obstanejo, če so narejeni iz margarine.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Rogljički z maslom ali margarino
Ali pri orehovih rogljičkih uporabimo maslo ali margarino, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko eno ali drugo, lahko celo damo pol enega in pol drugega. Rogljički veliko bolj obstanejo, če so narejeni iz margarine.
VEČ ...|7. 12. 2020
Rogljički z maslom ali margarino
Ali pri orehovih rogljičkih uporabimo maslo ali margarino, sprašuje poslušalka. Sestra Nikolina odgovarja: Lahko eno ali drugo, lahko celo damo pol enega in pol drugega. Rogljički veliko bolj obstanejo, če so narejeni iz margarine.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Polenta z jabolki in skuto
Na mleku ali polovičnem mleku skuhamo polento (lahko belo, rumeno ali pol-pol). Tekočine naj bo 4-4,5 dl, polente pa 2 dl. Še vročo lahko naložimo na malo namazano narastkovo skledo. Nato naložimo skuto (malo dosolimo, sladkamo in dolijemo limonin sok), dušena jabolka (tudi malo sadja iz skrinje). Spečemo v 20-25 minutah.
Polenta z jabolki in skuto
Na mleku ali polovičnem mleku skuhamo polento (lahko belo, rumeno ali pol-pol). Tekočine naj bo 4-4,5 dl, polente pa 2 dl. Še vročo lahko naložimo na malo namazano narastkovo skledo. Nato naložimo skuto (malo dosolimo, sladkamo in dolijemo limonin sok), dušena jabolka (tudi malo sadja iz skrinje). Spečemo v 20-25 minutah.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Polenta z jabolki in skuto
Na mleku ali polovičnem mleku skuhamo polento (lahko belo, rumeno ali pol-pol). Tekočine naj bo 4-4,5 dl, polente pa 2 dl. Še vročo lahko naložimo na malo namazano narastkovo skledo. Nato naložimo skuto (malo dosolimo, sladkamo in dolijemo limonin sok), dušena jabolka (tudi malo sadja iz skrinje). Spečemo v 20-25 minutah.
VEČ ...|7. 12. 2020
Polenta z jabolki in skuto
Na mleku ali polovičnem mleku skuhamo polento (lahko belo, rumeno ali pol-pol). Tekočine naj bo 4-4,5 dl, polente pa 2 dl. Še vročo lahko naložimo na malo namazano narastkovo skledo. Nato naložimo skuto (malo dosolimo, sladkamo in dolijemo limonin sok), dušena jabolka (tudi malo sadja iz skrinje). Spečemo v 20-25 minutah.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Zakaj se mast z ocvirki peni?
Vzroki so lahko različni, lahko je npr. visoka temperatura, ko se nam mudi in želimo cvreti na visoki temperaturi. Sestra Nikolina še svetuje pogosto mešanje.
Zakaj se mast z ocvirki peni?
Vzroki so lahko različni, lahko je npr. visoka temperatura, ko se nam mudi in želimo cvreti na visoki temperaturi. Sestra Nikolina še svetuje pogosto mešanje.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj se mast z ocvirki peni?
Vzroki so lahko različni, lahko je npr. visoka temperatura, ko se nam mudi in želimo cvreti na visoki temperaturi. Sestra Nikolina še svetuje pogosto mešanje.
VEČ ...|7. 12. 2020
Zakaj se mast z ocvirki peni?
Vzroki so lahko različni, lahko je npr. visoka temperatura, ko se nam mudi in želimo cvreti na visoki temperaturi. Sestra Nikolina še svetuje pogosto mešanje.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Zakaj je kruh trd?
Če je kruh lepo vzhajan, pa ga preložimo oz. obrnemo na pekač sunkovito, se vzhajanje izniči in ga peč težko dvigne. Torej ga moremo pazljivo obrniti. Prav tako naj pečica ne bo na programu za ventilacijo. Ko je pečen, ga damo na desko. To postavimo na mrežo, pokrijemo ga s prtičem in še s folijo. Tako bo skorjica postala mehkejša.
Zakaj je kruh trd?
Če je kruh lepo vzhajan, pa ga preložimo oz. obrnemo na pekač sunkovito, se vzhajanje izniči in ga peč težko dvigne. Torej ga moremo pazljivo obrniti. Prav tako naj pečica ne bo na programu za ventilacijo. Ko je pečen, ga damo na desko. To postavimo na mrežo, pokrijemo ga s prtičem in še s folijo. Tako bo skorjica postala mehkejša.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj je kruh trd?
Če je kruh lepo vzhajan, pa ga preložimo oz. obrnemo na pekač sunkovito, se vzhajanje izniči in ga peč težko dvigne. Torej ga moremo pazljivo obrniti. Prav tako naj pečica ne bo na programu za ventilacijo. Ko je pečen, ga damo na desko. To postavimo na mrežo, pokrijemo ga s prtičem in še s folijo. Tako bo skorjica postala mehkejša.
VEČ ...|7. 12. 2020
Zakaj je kruh trd?
Če je kruh lepo vzhajan, pa ga preložimo oz. obrnemo na pekač sunkovito, se vzhajanje izniči in ga peč težko dvigne. Torej ga moremo pazljivo obrniti. Prav tako naj pečica ne bo na programu za ventilacijo. Ko je pečen, ga damo na desko. To postavimo na mrežo, pokrijemo ga s prtičem in še s folijo. Tako bo skorjica postala mehkejša.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|7. 12. 2020
Zakaj se listnatemu testu doda jajce?

V testo damo samo rumenjak. Je bolj rahlo, kakovostnejše in lepše se lista. Če dodamo nekaj kapljic rdečega kisa ali ruma, se testo ne trga.

Zakaj se listnatemu testu doda jajce?

V testo damo samo rumenjak. Je bolj rahlo, kakovostnejše in lepše se lista. Če dodamo nekaj kapljic rdečega kisa ali ruma, se testo ne trga.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj se listnatemu testu doda jajce?

V testo damo samo rumenjak. Je bolj rahlo, kakovostnejše in lepše se lista. Če dodamo nekaj kapljic rdečega kisa ali ruma, se testo ne trga.

VEČ ...|7. 12. 2020
Zakaj se listnatemu testu doda jajce?

V testo damo samo rumenjak. Je bolj rahlo, kakovostnejše in lepše se lista. Če dodamo nekaj kapljic rdečega kisa ali ruma, se testo ne trga.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 11. 2020
Orehovi rogljički
Pečem vanilijeve rogljičke po receptu iz njene knjige, v katerem je tudi nekaj orehov. So zelo dobri, ampak jaz bi želela še več orehov v njih. Ali lahko? Ja, svetuje sestra Nikolina, ti ne vplivajo na količino škroba, le bogatijo. 6 dag je v receptu, lahko damo 10 ali 12 dag orehov.
Orehovi rogljički
Pečem vanilijeve rogljičke po receptu iz njene knjige, v katerem je tudi nekaj orehov. So zelo dobri, ampak jaz bi želela še več orehov v njih. Ali lahko? Ja, svetuje sestra Nikolina, ti ne vplivajo na količino škroba, le bogatijo. 6 dag je v receptu, lahko damo 10 ali 12 dag orehov.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Orehovi rogljički
Pečem vanilijeve rogljičke po receptu iz njene knjige, v katerem je tudi nekaj orehov. So zelo dobri, ampak jaz bi želela še več orehov v njih. Ali lahko? Ja, svetuje sestra Nikolina, ti ne vplivajo na količino škroba, le bogatijo. 6 dag je v receptu, lahko damo 10 ali 12 dag orehov.
VEČ ...|23. 11. 2020
Orehovi rogljički
Pečem vanilijeve rogljičke po receptu iz njene knjige, v katerem je tudi nekaj orehov. So zelo dobri, ampak jaz bi želela še več orehov v njih. Ali lahko? Ja, svetuje sestra Nikolina, ti ne vplivajo na količino škroba, le bogatijo. 6 dag je v receptu, lahko damo 10 ali 12 dag orehov.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 11. 2020
Ocvirkovka

Lahko naredimo iz testa za kruh: iz pšenične moke ali pa ržene z dodatkom ajdove moke ali pa mešanice vseh treh. Testo pripravimo skoraj brez maščobe: 1/2 kg moke, žlička soli, 2,5 dag kvasa, mleko, voda ali sirotka, po želji lonček jogurta. Naredimo prijetno mehko testo. Pregnetemo ga in naj vzhaja. Ocvirke (lahko jih tudi zdrobimo) pogrejemo in odcedimo. Da bo okusnejše, na drobno narežemo pol kranjske klobase ali druge nemastne suhe mesnine. Vzhajano testo razvaljamo in potresemo z ocvirki in mesnino. Zavijemo in položimo v modele ali damo na pekač. V tem primeru med zvitkoma, ki se dotikata, pomažemo z oljem. Damo vzhajat za 3/4 ure, postavimo v 180 stopinj Celzija vročo pečico za 3/4 ure.

Ocvirkovka

Lahko naredimo iz testa za kruh: iz pšenične moke ali pa ržene z dodatkom ajdove moke ali pa mešanice vseh treh. Testo pripravimo skoraj brez maščobe: 1/2 kg moke, žlička soli, 2,5 dag kvasa, mleko, voda ali sirotka, po želji lonček jogurta. Naredimo prijetno mehko testo. Pregnetemo ga in naj vzhaja. Ocvirke (lahko jih tudi zdrobimo) pogrejemo in odcedimo. Da bo okusnejše, na drobno narežemo pol kranjske klobase ali druge nemastne suhe mesnine. Vzhajano testo razvaljamo in potresemo z ocvirki in mesnino. Zavijemo in položimo v modele ali damo na pekač. V tem primeru med zvitkoma, ki se dotikata, pomažemo z oljem. Damo vzhajat za 3/4 ure, postavimo v 180 stopinj Celzija vročo pečico za 3/4 ure.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Ocvirkovka

Lahko naredimo iz testa za kruh: iz pšenične moke ali pa ržene z dodatkom ajdove moke ali pa mešanice vseh treh. Testo pripravimo skoraj brez maščobe: 1/2 kg moke, žlička soli, 2,5 dag kvasa, mleko, voda ali sirotka, po želji lonček jogurta. Naredimo prijetno mehko testo. Pregnetemo ga in naj vzhaja. Ocvirke (lahko jih tudi zdrobimo) pogrejemo in odcedimo. Da bo okusnejše, na drobno narežemo pol kranjske klobase ali druge nemastne suhe mesnine. Vzhajano testo razvaljamo in potresemo z ocvirki in mesnino. Zavijemo in položimo v modele ali damo na pekač. V tem primeru med zvitkoma, ki se dotikata, pomažemo z oljem. Damo vzhajat za 3/4 ure, postavimo v 180 stopinj Celzija vročo pečico za 3/4 ure.

VEČ ...|23. 11. 2020
Ocvirkovka

Lahko naredimo iz testa za kruh: iz pšenične moke ali pa ržene z dodatkom ajdove moke ali pa mešanice vseh treh. Testo pripravimo skoraj brez maščobe: 1/2 kg moke, žlička soli, 2,5 dag kvasa, mleko, voda ali sirotka, po želji lonček jogurta. Naredimo prijetno mehko testo. Pregnetemo ga in naj vzhaja. Ocvirke (lahko jih tudi zdrobimo) pogrejemo in odcedimo. Da bo okusnejše, na drobno narežemo pol kranjske klobase ali druge nemastne suhe mesnine. Vzhajano testo razvaljamo in potresemo z ocvirki in mesnino. Zavijemo in položimo v modele ali damo na pekač. V tem primeru med zvitkoma, ki se dotikata, pomažemo z oljem. Damo vzhajat za 3/4 ure, postavimo v 180 stopinj Celzija vročo pečico za 3/4 ure.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 11. 2020
Navadni piškoti
3/4 kg moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1 kocka masla ali margarine. Z rokami naredimo kašico. Dodamo 30 dag sladkorja, limonina lupina in sok limone, 3 jajca (razmešana). Z rokami stisnemo v testo, ki mora biti zelo krepko. Za vas slučaj lahko dodamo žlico smetane ali mleka ter nekaj ruma. Testo naj počiva vsaj eno uro. Polagamo na peki papir.
Navadni piškoti
3/4 kg moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1 kocka masla ali margarine. Z rokami naredimo kašico. Dodamo 30 dag sladkorja, limonina lupina in sok limone, 3 jajca (razmešana). Z rokami stisnemo v testo, ki mora biti zelo krepko. Za vas slučaj lahko dodamo žlico smetane ali mleka ter nekaj ruma. Testo naj počiva vsaj eno uro. Polagamo na peki papir.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Navadni piškoti
3/4 kg moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1 kocka masla ali margarine. Z rokami naredimo kašico. Dodamo 30 dag sladkorja, limonina lupina in sok limone, 3 jajca (razmešana). Z rokami stisnemo v testo, ki mora biti zelo krepko. Za vas slučaj lahko dodamo žlico smetane ali mleka ter nekaj ruma. Testo naj počiva vsaj eno uro. Polagamo na peki papir.
VEČ ...|23. 11. 2020
Navadni piškoti
3/4 kg moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1 kocka masla ali margarine. Z rokami naredimo kašico. Dodamo 30 dag sladkorja, limonina lupina in sok limone, 3 jajca (razmešana). Z rokami stisnemo v testo, ki mora biti zelo krepko. Za vas slučaj lahko dodamo žlico smetane ali mleka ter nekaj ruma. Testo naj počiva vsaj eno uro. Polagamo na peki papir.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 11. 2020
Pečeni Miklavž in parklji
Parklje naredimo iz kvašenega testa. Naredimo testo kot za rogljičke, da se da lepo oblikovati. Dva svaljka med seboj prepletemo, suhe rozine damo za oči in gumbe. Damo vzhajati, nato krake s škarjami narežemo, da dobimo rogovile. Namažemo z jajcem in kakšne dele potresemo z makom ali s sezamom. Miklavže (in tudi parklje) pa lahko naredimo iz medenega testa. V testo ne dajemo pecilnega praška, le malo sode bikarbone: 1/2 kg moke, 1/2 kavne žličke sode, 6 dag masla, malo cimeta, 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag malo ogretega medu (cvetličnega), 1 jajce, 3-4 žlice mleka. Naredimo testo, naj počiva, da se ohladi, razvaljamo za 3 mm debelo in oblikujemo s pomočjo modelov ter spečemo. Damo na peki papir ali s čebeljim voskom namazan pekač, v tem primeru pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 170-180 stopinjah Celzija 12 minut, ker hitro dobijo barvo.
Pečeni Miklavž in parklji
Parklje naredimo iz kvašenega testa. Naredimo testo kot za rogljičke, da se da lepo oblikovati. Dva svaljka med seboj prepletemo, suhe rozine damo za oči in gumbe. Damo vzhajati, nato krake s škarjami narežemo, da dobimo rogovile. Namažemo z jajcem in kakšne dele potresemo z makom ali s sezamom. Miklavže (in tudi parklje) pa lahko naredimo iz medenega testa. V testo ne dajemo pecilnega praška, le malo sode bikarbone: 1/2 kg moke, 1/2 kavne žličke sode, 6 dag masla, malo cimeta, 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag malo ogretega medu (cvetličnega), 1 jajce, 3-4 žlice mleka. Naredimo testo, naj počiva, da se ohladi, razvaljamo za 3 mm debelo in oblikujemo s pomočjo modelov ter spečemo. Damo na peki papir ali s čebeljim voskom namazan pekač, v tem primeru pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 170-180 stopinjah Celzija 12 minut, ker hitro dobijo barvo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pečeni Miklavž in parklji
Parklje naredimo iz kvašenega testa. Naredimo testo kot za rogljičke, da se da lepo oblikovati. Dva svaljka med seboj prepletemo, suhe rozine damo za oči in gumbe. Damo vzhajati, nato krake s škarjami narežemo, da dobimo rogovile. Namažemo z jajcem in kakšne dele potresemo z makom ali s sezamom. Miklavže (in tudi parklje) pa lahko naredimo iz medenega testa. V testo ne dajemo pecilnega praška, le malo sode bikarbone: 1/2 kg moke, 1/2 kavne žličke sode, 6 dag masla, malo cimeta, 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag malo ogretega medu (cvetličnega), 1 jajce, 3-4 žlice mleka. Naredimo testo, naj počiva, da se ohladi, razvaljamo za 3 mm debelo in oblikujemo s pomočjo modelov ter spečemo. Damo na peki papir ali s čebeljim voskom namazan pekač, v tem primeru pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 170-180 stopinjah Celzija 12 minut, ker hitro dobijo barvo.
VEČ ...|23. 11. 2020
Pečeni Miklavž in parklji
Parklje naredimo iz kvašenega testa. Naredimo testo kot za rogljičke, da se da lepo oblikovati. Dva svaljka med seboj prepletemo, suhe rozine damo za oči in gumbe. Damo vzhajati, nato krake s škarjami narežemo, da dobimo rogovile. Namažemo z jajcem in kakšne dele potresemo z makom ali s sezamom. Miklavže (in tudi parklje) pa lahko naredimo iz medenega testa. V testo ne dajemo pecilnega praška, le malo sode bikarbone: 1/2 kg moke, 1/2 kavne žličke sode, 6 dag masla, malo cimeta, 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag malo ogretega medu (cvetličnega), 1 jajce, 3-4 žlice mleka. Naredimo testo, naj počiva, da se ohladi, razvaljamo za 3 mm debelo in oblikujemo s pomočjo modelov ter spečemo. Damo na peki papir ali s čebeljim voskom namazan pekač, v tem primeru pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 170-180 stopinjah Celzija 12 minut, ker hitro dobijo barvo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 11. 2020
Kruh pade skupaj

Zakaj meni vzhajan kruh vedno pade skupaj, ko ga dam v vročo pečico, piše poslušalka. Večkrat sem namreč slišala, da mora biti pečica dobro ogreta, vendar o tem sem začela dvomiti. Sestra Nikolina odgovarja: Kruh skupaj pade, če je zelo vzhajan oz. rahlo prehajan. Če ga obrnemo, se sesede. Takrat rabimo vročo pečico, da ga dvigne. Če je premalo vzhajan, bo šel v vroči pečici zelo hitro gor in bo razpokan.

Kruh pade skupaj

Zakaj meni vzhajan kruh vedno pade skupaj, ko ga dam v vročo pečico, piše poslušalka. Večkrat sem namreč slišala, da mora biti pečica dobro ogreta, vendar o tem sem začela dvomiti. Sestra Nikolina odgovarja: Kruh skupaj pade, če je zelo vzhajan oz. rahlo prehajan. Če ga obrnemo, se sesede. Takrat rabimo vročo pečico, da ga dvigne. Če je premalo vzhajan, bo šel v vroči pečici zelo hitro gor in bo razpokan.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kruh pade skupaj

Zakaj meni vzhajan kruh vedno pade skupaj, ko ga dam v vročo pečico, piše poslušalka. Večkrat sem namreč slišala, da mora biti pečica dobro ogreta, vendar o tem sem začela dvomiti. Sestra Nikolina odgovarja: Kruh skupaj pade, če je zelo vzhajan oz. rahlo prehajan. Če ga obrnemo, se sesede. Takrat rabimo vročo pečico, da ga dvigne. Če je premalo vzhajan, bo šel v vroči pečici zelo hitro gor in bo razpokan.

VEČ ...|23. 11. 2020
Kruh pade skupaj

Zakaj meni vzhajan kruh vedno pade skupaj, ko ga dam v vročo pečico, piše poslušalka. Večkrat sem namreč slišala, da mora biti pečica dobro ogreta, vendar o tem sem začela dvomiti. Sestra Nikolina odgovarja: Kruh skupaj pade, če je zelo vzhajan oz. rahlo prehajan. Če ga obrnemo, se sesede. Takrat rabimo vročo pečico, da ga dvigne. Če je premalo vzhajan, bo šel v vroči pečici zelo hitro gor in bo razpokan.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 11. 2020
Kruh z vonjem po kvasu
Zakaj ima pečen kruh izrazit vonj po kvasu, in to še bolj drugi dan po peki? Umesim ga z mlačno vodo, le kvasni nastavek naredim v mlačnem mleku z žličko sladkorja. Na količino 70-80 dkg moke dam cca 3 dkg kvasa, ali je to preveč? Sestra Nikolina odgovarja: Naj zmanjša količino kvasa za pol dekagrama in bo videla, ali je sprememba. Če ima čas, naj ga dvakrat pregnete in speče šele po tretjem vzhajanju, da se kvas razživi.
Kruh z vonjem po kvasu
Zakaj ima pečen kruh izrazit vonj po kvasu, in to še bolj drugi dan po peki? Umesim ga z mlačno vodo, le kvasni nastavek naredim v mlačnem mleku z žličko sladkorja. Na količino 70-80 dkg moke dam cca 3 dkg kvasa, ali je to preveč? Sestra Nikolina odgovarja: Naj zmanjša količino kvasa za pol dekagrama in bo videla, ali je sprememba. Če ima čas, naj ga dvakrat pregnete in speče šele po tretjem vzhajanju, da se kvas razživi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kruh z vonjem po kvasu
Zakaj ima pečen kruh izrazit vonj po kvasu, in to še bolj drugi dan po peki? Umesim ga z mlačno vodo, le kvasni nastavek naredim v mlačnem mleku z žličko sladkorja. Na količino 70-80 dkg moke dam cca 3 dkg kvasa, ali je to preveč? Sestra Nikolina odgovarja: Naj zmanjša količino kvasa za pol dekagrama in bo videla, ali je sprememba. Če ima čas, naj ga dvakrat pregnete in speče šele po tretjem vzhajanju, da se kvas razživi.
VEČ ...|23. 11. 2020
Kruh z vonjem po kvasu
Zakaj ima pečen kruh izrazit vonj po kvasu, in to še bolj drugi dan po peki? Umesim ga z mlačno vodo, le kvasni nastavek naredim v mlačnem mleku z žličko sladkorja. Na količino 70-80 dkg moke dam cca 3 dkg kvasa, ali je to preveč? Sestra Nikolina odgovarja: Naj zmanjša količino kvasa za pol dekagrama in bo videla, ali je sprememba. Če ima čas, naj ga dvakrat pregnete in speče šele po tretjem vzhajanju, da se kvas razživi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|23. 11. 2020
Jedi iz kodrolistnatega ohrovta
Lahko pripravlja prikuhe, liste pa lahko popari in naredi ohrovtove klobasice (meso, riž, jajce, peteršilj ...). Da jih v pekač, malo prilije z juho. Pokrito naj se najprej pokuhajo, nato pa odkrito od zgoraj opečejo. Lahko skuha le polovice glavice in jih potrese s sirom, možno je tudi, da uporabi pri pripravi juhe.
Jedi iz kodrolistnatega ohrovta
Lahko pripravlja prikuhe, liste pa lahko popari in naredi ohrovtove klobasice (meso, riž, jajce, peteršilj ...). Da jih v pekač, malo prilije z juho. Pokrito naj se najprej pokuhajo, nato pa odkrito od zgoraj opečejo. Lahko skuha le polovice glavice in jih potrese s sirom, možno je tudi, da uporabi pri pripravi juhe.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jedi iz kodrolistnatega ohrovta
Lahko pripravlja prikuhe, liste pa lahko popari in naredi ohrovtove klobasice (meso, riž, jajce, peteršilj ...). Da jih v pekač, malo prilije z juho. Pokrito naj se najprej pokuhajo, nato pa odkrito od zgoraj opečejo. Lahko skuha le polovice glavice in jih potrese s sirom, možno je tudi, da uporabi pri pripravi juhe.
VEČ ...|23. 11. 2020
Jedi iz kodrolistnatega ohrovta
Lahko pripravlja prikuhe, liste pa lahko popari in naredi ohrovtove klobasice (meso, riž, jajce, peteršilj ...). Da jih v pekač, malo prilije z juho. Pokrito naj se najprej pokuhajo, nato pa odkrito od zgoraj opečejo. Lahko skuha le polovice glavice in jih potrese s sirom, možno je tudi, da uporabi pri pripravi juhe.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 11. 2020
Liker iz višnej (višnjevec)
Višnje, nekaj s koščicami, nekaj pa brez, namočimo v žganje, sladkamo in naj zorijo nekaj tednov. Nato to precedimo. Potem pa sladkor skuhamo v vodi, vmes dolijemo žganje, odstavimo in ohladimo. To dodamo višnjevemu soku ter nalijemo v steklenice.
Liker iz višnej (višnjevec)
Višnje, nekaj s koščicami, nekaj pa brez, namočimo v žganje, sladkamo in naj zorijo nekaj tednov. Nato to precedimo. Potem pa sladkor skuhamo v vodi, vmes dolijemo žganje, odstavimo in ohladimo. To dodamo višnjevemu soku ter nalijemo v steklenice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Liker iz višnej (višnjevec)
Višnje, nekaj s koščicami, nekaj pa brez, namočimo v žganje, sladkamo in naj zorijo nekaj tednov. Nato to precedimo. Potem pa sladkor skuhamo v vodi, vmes dolijemo žganje, odstavimo in ohladimo. To dodamo višnjevemu soku ter nalijemo v steklenice.
VEČ ...|9. 11. 2020
Liker iz višnej (višnjevec)
Višnje, nekaj s koščicami, nekaj pa brez, namočimo v žganje, sladkamo in naj zorijo nekaj tednov. Nato to precedimo. Potem pa sladkor skuhamo v vodi, vmes dolijemo žganje, odstavimo in ohladimo. To dodamo višnjevemu soku ter nalijemo v steklenice.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 11. 2020
Turški med
Potrebujemo: 4 beljake, 1/2 kg sladkorja in 4-5 žlic medu, pražene lešnike, pisatcijo, mandlje, kandirano sadje in 2 oblata za politanke. Iz beljakov naredimo sneg. Skuhamo med, pražene oreščke in sneg. Razgrnemo na oblat, pokrijemo in obtežimo. Lahko pa se zmes vlije v prazno embalažo od bonboniere, prej pokapamo kapljico olja
Turški med
Potrebujemo: 4 beljake, 1/2 kg sladkorja in 4-5 žlic medu, pražene lešnike, pisatcijo, mandlje, kandirano sadje in 2 oblata za politanke. Iz beljakov naredimo sneg. Skuhamo med, pražene oreščke in sneg. Razgrnemo na oblat, pokrijemo in obtežimo. Lahko pa se zmes vlije v prazno embalažo od bonboniere, prej pokapamo kapljico olja

Matjaž Merljak

kuhajmo

Turški med
Potrebujemo: 4 beljake, 1/2 kg sladkorja in 4-5 žlic medu, pražene lešnike, pisatcijo, mandlje, kandirano sadje in 2 oblata za politanke. Iz beljakov naredimo sneg. Skuhamo med, pražene oreščke in sneg. Razgrnemo na oblat, pokrijemo in obtežimo. Lahko pa se zmes vlije v prazno embalažo od bonboniere, prej pokapamo kapljico olja
VEČ ...|9. 11. 2020
Turški med
Potrebujemo: 4 beljake, 1/2 kg sladkorja in 4-5 žlic medu, pražene lešnike, pisatcijo, mandlje, kandirano sadje in 2 oblata za politanke. Iz beljakov naredimo sneg. Skuhamo med, pražene oreščke in sneg. Razgrnemo na oblat, pokrijemo in obtežimo. Lahko pa se zmes vlije v prazno embalažo od bonboniere, prej pokapamo kapljico olja

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|9. 11. 2020
Pomen zajtrka
Zajtrk je bolj pomemben kot večerja, pomembno je tudi, da se kaj toplega zaužije: mleko, bela kava, čaj ... Dobro si je vzeti čas in uživati hrano, ki jo pridelamo doma. Taka hrana ima več vitaminov in zato je bolj hranilna. Skuto, jabolko, med, maslo, mleko ... vse to lahko uživamo samostojno, lahko pa tudi skombiniramo med seboj: skuto in jabolka, skuto in med ... Skuti lahko dodamo marmelado, sesekljana čebula jo bo obogatila z vitaminom C. Po želji lahko uživamo tudi sveže kislo zelje ...
Pomen zajtrka
Zajtrk je bolj pomemben kot večerja, pomembno je tudi, da se kaj toplega zaužije: mleko, bela kava, čaj ... Dobro si je vzeti čas in uživati hrano, ki jo pridelamo doma. Taka hrana ima več vitaminov in zato je bolj hranilna. Skuto, jabolko, med, maslo, mleko ... vse to lahko uživamo samostojno, lahko pa tudi skombiniramo med seboj: skuto in jabolka, skuto in med ... Skuti lahko dodamo marmelado, sesekljana čebula jo bo obogatila z vitaminom C. Po želji lahko uživamo tudi sveže kislo zelje ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pomen zajtrka
Zajtrk je bolj pomemben kot večerja, pomembno je tudi, da se kaj toplega zaužije: mleko, bela kava, čaj ... Dobro si je vzeti čas in uživati hrano, ki jo pridelamo doma. Taka hrana ima več vitaminov in zato je bolj hranilna. Skuto, jabolko, med, maslo, mleko ... vse to lahko uživamo samostojno, lahko pa tudi skombiniramo med seboj: skuto in jabolka, skuto in med ... Skuti lahko dodamo marmelado, sesekljana čebula jo bo obogatila z vitaminom C. Po želji lahko uživamo tudi sveže kislo zelje ...
VEČ ...|9. 11. 2020
Pomen zajtrka
Zajtrk je bolj pomemben kot večerja, pomembno je tudi, da se kaj toplega zaužije: mleko, bela kava, čaj ... Dobro si je vzeti čas in uživati hrano, ki jo pridelamo doma. Taka hrana ima več vitaminov in zato je bolj hranilna. Skuto, jabolko, med, maslo, mleko ... vse to lahko uživamo samostojno, lahko pa tudi skombiniramo med seboj: skuto in jabolka, skuto in med ... Skuti lahko dodamo marmelado, sesekljana čebula jo bo obogatila z vitaminom C. Po želji lahko uživamo tudi sveže kislo zelje ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Svetovalnica

VEČ ...|1. 3. 2021
Kaj je potrebno vedeti pri nakupu rabljenega avtomobila?

Slovenski trg rabljenih vozil je v povprečju kar trikrat večji od trga novih vozil. Kako ukrepati ob odkritih napakah kupljenega rabljenega avtomobila? Kako nas ščiti zakonodaja in kje lahko pred nakupom poiščemo strokovni nasvet, pregled vozila…? Na ta in druga vprašanja (tudi poslušalcev) je odgovarjal vodja servisa AMZS Jurij Kovač, ki je povabil tudi na spletno anketo o glavnih dejavnikih pri nakupu rabljenega avtomobila: https://www.amzs.si/motorevija/v-zarometu/avto-moto/2021-02-20-amzs-raziskava-po-nov-star-avto

Kaj je potrebno vedeti pri nakupu rabljenega avtomobila?

Slovenski trg rabljenih vozil je v povprečju kar trikrat večji od trga novih vozil. Kako ukrepati ob odkritih napakah kupljenega rabljenega avtomobila? Kako nas ščiti zakonodaja in kje lahko pred nakupom poiščemo strokovni nasvet, pregled vozila…? Na ta in druga vprašanja (tudi poslušalcev) je odgovarjal vodja servisa AMZS Jurij Kovač, ki je povabil tudi na spletno anketo o glavnih dejavnikih pri nakupu rabljenega avtomobila: https://www.amzs.si/motorevija/v-zarometu/avto-moto/2021-02-20-amzs-raziskava-po-nov-star-avto

Blaž Lesnik

svetovanjenakup rabljenega vozilaavtomobilizemamzsservis vozila

Slovenski mučenci 20. stoletja

VEČ ...|26. 4. 2020
P. Kerubin Tušek

P. Kerubin Tušek

Jože Bartolj

duhovnostpolitika

Za življenje

VEČ ...|27. 2. 2021
Postni čas je priložnost

V oddaji smo gostili grosupeljskega župnika Martina Goloba. Kako preživljati post v času, ko nam je na videz veliko odvzeto, je to čas, ko lahko življenju kaj dodamo ali je bistvena odpoved? O vsem tem in tistim, kar ste predlagali vi, saj je oddaja potekala v živo.

Postni čas je priložnost

V oddaji smo gostili grosupeljskega župnika Martina Goloba. Kako preživljati post v času, ko nam je na videz veliko odvzeto, je to čas, ko lahko življenju kaj dodamo ali je bistvena odpoved? O vsem tem in tistim, kar ste predlagali vi, saj je oddaja potekala v živo.

Radio Ognjišče

Sol in luč

VEČ ...|23. 2. 2021
Jordan Peterson: »12 pravil za življenje«, poglavje Delajte, kar je smiselno, ne, kar je prikladno.

Predstavili smo sedmo poglavje knjige Jordana Petersona z naslovom Delajte kar je smiselno. Slišali smo tudi kratek odlomek z njegovega predavanja v Ljubljani, kjer je med drugim povedal, da “tiste, ki zakrknjeno vztrajajo v lastnem prepričanju, najbolje nagovoriti z zgledom in ne z besedami.” Knjiga je izšla pri založbi Družina.

Jordan Peterson: »12 pravil za življenje«, poglavje Delajte, kar je smiselno, ne, kar je prikladno.

Predstavili smo sedmo poglavje knjige Jordana Petersona z naslovom Delajte kar je smiselno. Slišali smo tudi kratek odlomek z njegovega predavanja v Ljubljani, kjer je med drugim povedal, da “tiste, ki zakrknjeno vztrajajo v lastnem prepričanju, najbolje nagovoriti z zgledom in ne z besedami.” Knjiga je izšla pri založbi Družina.

Tadej Sadar

družbaotrocivzgoja

Dogodki

VEČ ...|10. 1. 2021
Pesmi, ki so nastale na daljavo, pogovor in koncert

Člani Zbora sv. Nikolaja Litija ter dijakinje in dijaki petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani, so imeli pevske vaje na daljavo, potem so posneli vsak svoj glas in pripravili praznične pesmi, ki smo jih v programu Radia Ognjišče slišali na novega leta dan in tako doživeli res poseben koncert. Več o skladbah nam je povedala Helena Fojkar Zupančič, zborovska dirigentka in profesorica na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani. Zbor sv. Nikolaja Litija pa je pripravil tudi poseben Nikolajev božični online koncert, ki je iz posnetkov skladb preteklih božičnih koncertov in opremljen z lepimi fotografijami

Pesmi, ki so nastale na daljavo, pogovor in koncert

Člani Zbora sv. Nikolaja Litija ter dijakinje in dijaki petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani, so imeli pevske vaje na daljavo, potem so posneli vsak svoj glas in pripravili praznične pesmi, ki smo jih v programu Radia Ognjišče slišali na novega leta dan in tako doživeli res poseben koncert. Več o skladbah nam je povedala Helena Fojkar Zupančič, zborovska dirigentka in profesorica na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani. Zbor sv. Nikolaja Litija pa je pripravil tudi poseben Nikolajev božični online koncert, ki je iz posnetkov skladb preteklih božičnih koncertov in opremljen z lepimi fotografijami

Mateja Feltrin Novljan

duhovnostkultura

Zgodbe za otroke

VEČ ...|28. 2. 2021
Gospod brez skrbi

Če nimate skrbi, tega nikar ne razglašajte naglas. Hitro se namreč lahko najde kdo, ki vam jih namenoma naloži. Gospod iz pravljice se je namreč brezskrbnosti veselil prezgodaj. 

Gospod brez skrbi

Če nimate skrbi, tega nikar ne razglašajte naglas. Hitro se namreč lahko najde kdo, ki vam jih namenoma naloži. Gospod iz pravljice se je namreč brezskrbnosti veselil prezgodaj. 

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljiceslovenskoslovenskeZgodbe za otroke

Kulturni utrinki

VEČ ...|1. 3. 2021
Publikacije Študijskega centra za narodno spravo - 100 let od prva umetnostne razstave v Mariboru

Publikacije Študijskega centra za narodno spravo - 100 let od prva umetnostne razstave v Mariboru

Jože Bartolj

kultura

Komentar Domovina.je

VEČ ...|1. 3. 2021
Gabriel Kavčič: Je »prisilno cepljenje« etično vzdržen ukrep pri premagovanju epidemije covid-19?

Je delodajalčeva zahteva, da se morajo njegovi zaposleni cepiti, etično vzdržen ukrep? Priporočljiv? Ustrezen? Nujen? Vključno z opozorilom, da bodo tisti, ki cepivo zavrnejo brez zdravstvenih razlogov, kaznovani s prestavitvijo na drugo delovno mesto ali celo prekinitvijo delovnega razmerja? Po svetu se to že dogaja.

Gabriel Kavčič: Je »prisilno cepljenje« etično vzdržen ukrep pri premagovanju epidemije covid-19?

Je delodajalčeva zahteva, da se morajo njegovi zaposleni cepiti, etično vzdržen ukrep? Priporočljiv? Ustrezen? Nujen? Vključno z opozorilom, da bodo tisti, ki cepivo zavrnejo brez zdravstvenih razlogov, kaznovani s prestavitvijo na drugo delovno mesto ali celo prekinitvijo delovnega razmerja? Po svetu se to že dogaja.

Radio Ognjišče

Spominjamo se

VEČ ...|1. 3. 2021
Spominjamo se dne 1. 3.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 1. 3.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Iz Betanije

VEČ ...|1. 3. 2021
Pomoč ljudem v stiski

V rubriki nam je Helena Zevnik, ki dela pri Karitas, povedala nekaj več o tem, kako pomagajo ljudem v stiski. 

Pomoč ljudem v stiski

V rubriki nam je Helena Zevnik, ki dela pri Karitas, povedala nekaj več o tem, kako pomagajo ljudem v stiski. 

Radio Ognjišče