Is podcast
Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti tudi spomin na bitke v vojni za Slovenijo.
Predsednik Pahor za novega ustavnega sodnika predlaga Janeza Kranjca.
Poklukar predstavil zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvu.
Povprečno število okuženih še pada, zaradi koronavirusne bolezni ni umrl nihče.
S prvim julijem se izteka vrsta ukrepov za blažitev posledic epidemije.
V Rimu zasedanje globalne koalicije proti Islamski državi; sodeluje tudi minister Logar.
Strokovnjaki opominjajo, da je duševno zdravje otrok in mladih zadeva vseh nas.
Slovenska karitas z akcijo »Otroci na potrebujejo« na proti novemu šolskemu letu.
ŠPORT: Primož Rogljič in Tadej Pogačar že v ospredju dirke po Franciji.
Vreme: Preostali del dneva in jutri bo pretežno jasno. Temperature bodo še naraščale.
Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti tudi spomin na bitke v vojni za Slovenijo.
Predsednik Pahor za novega ustavnega sodnika predlaga Janeza Kranjca.
Poklukar predstavil zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvu.
Povprečno število okuženih še pada, zaradi koronavirusne bolezni ni umrl nihče.
S prvim julijem se izteka vrsta ukrepov za blažitev posledic epidemije.
V Rimu zasedanje globalne koalicije proti Islamski državi; sodeluje tudi minister Logar.
Strokovnjaki opominjajo, da je duševno zdravje otrok in mladih zadeva vseh nas.
Slovenska karitas z akcijo »Otroci na potrebujejo« na proti novemu šolskemu letu.
ŠPORT: Primož Rogljič in Tadej Pogačar že v ospredju dirke po Franciji.
Vreme: Preostali del dneva in jutri bo pretežno jasno. Temperature bodo še naraščale.
Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti tudi spomin na bitke v vojni za Slovenijo.
Predsednik Pahor za novega ustavnega sodnika predlaga Janeza Kranjca.
Poklukar predstavil zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvu.
Povprečno število okuženih še pada, zaradi koronavirusne bolezni ni umrl nihče.
S prvim julijem se izteka vrsta ukrepov za blažitev posledic epidemije.
V Rimu zasedanje globalne koalicije proti Islamski državi; sodeluje tudi minister Logar.
Strokovnjaki opominjajo, da je duševno zdravje otrok in mladih zadeva vseh nas.
Slovenska karitas z akcijo »Otroci na potrebujejo« na proti novemu šolskemu letu.
ŠPORT: Primož Rogljič in Tadej Pogačar že v ospredju dirke po Franciji.
Vreme: Preostali del dneva in jutri bo pretežno jasno. Temperature bodo še naraščale.
Zbirnik pomembnejših informativnih oddaj v programu Radia Ognjišče.
V tednu dni smo bili priča prehodu kar dveh hladnih front, ki sta nam prinesli v enem tednu dvakrat snežno odejo in tri jutra pozebe. Vsi ki imamo doma sadno drevje se sprašujemo, ali bomo letos spet ostali brez sadja. In kako poskrbeti za drevje po pozebi. O tem je svetoval in na številna vprašanja poslušalcev odgovarjal sadjar Matjaž Maležič, dolgoletni vodja Sadne drevesnice Studenec.
Tokrat sta bila gosta v oddaji Za življenje zakonca Perko, ki sta spregovorila o vrednotah v zakonu, vabljeni k poslušanju.
Prisluhnite pogovorom, ki smo jih v Bruslju pripravili z evropskimi poslanci. Romana Tomc, Matjaž Nemec, Franc Bogovič, Irena Joveva in Ljudmila Novak so spregovorili o minulem delu v evropskem parlamentu, krizah s katerimi se sooča Evropska unija in tudi o izzivih, ki 27-terico čakajo po junijskih volitvah.
Naš gost je bil akademski slikar Lojze Čemažar, eden najvidnejših sodobnih cerkvenih slikarjev na Slovenskem, katerega slog zaznamujeta asketska figuralika in v simbolnem jeziku interpretirana tradicionalna krščanska motivika. V začetku meseca februarja so mu slovenski škofje podelili odličje sv. Cirila in Metoda in zato smo se določili, da umetnika povabimo k pogovoru.
Evropsko sodišče za človekove pravice je 9. aprila izreklo prelomno sodbo, v kateri je Švico obtožilo pomanjkljivega ukrepanja proti podnebnim spremembam. Kaj to dejansko pomeni tudi za kmetijstvo je povedal prof. dr. Jernej Letnar Černič. V oddaji pa smo se ustavili tudi ob prehodu hladne fronte in s tem povezanim nastankom pozebe v nekaterih krajih.
»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!
Sinoči (24.4.) ob 19.30 je bil v nunski cerkvi 6. koncert Sakralnega abonmaja. Nastopil je Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, ki bil naš gost.
Tomelj prinaša razmišljanje o vlogi sodobnih medijev in njihovem vplivu na javno mnenje. Avtor kritično obravnava, kako novinarji pogosto zgolj površno obravnavajo pomembne teme, s čimer bralcem preprečujejo, da bi dosegli resnično razumevanje dogajanj. S svojim pisanjem želi spodbuditi k večji preudarnosti pri sprejemanju informacij iz medijev.
Za več informacij si lahko ogledate izvirni članek na Časnik.si.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Za testo potrebujemo pol litra oz. 30 dag moke, ob strani damo slabo žličko soli, 1/3 kocke (cca. 15 dag) kvasa – dodamo malo sladkorja in toplega mleka – vstavimo v jamico na sredi moke. V testo dodamo še eno jajce, malo olja (olivnega ali sončničnega) in 1 dl toplega mleka. Če hočemo še finejše, to je bolj mehko testo, lahko v moko dodamo kakšno žlico navadnega jogurta. Testo dobro ugnetemo z roko in pustimo vzhajati, da ga je še enkrat več. Pazimo, da ne prehaja – površina ne sme biti nagubana. Nato pekač namažem s trdo maščobo - z maslom ali pa z mastjo - in testo razvaljamo skoraj na velikost pekača. Nato ga z roko prenesemo in s prsti razširimo do robov. Nadeva naredimo po želji. Sestra Nikolina je povedala, da vedno namaže paradižnikov mezgo (ki jo izboljša z žlico kuhane smetana z mleka), potrese z origanom in baziliko, potrese še sesekljano kislo kumaro, olivo, salamo, šunko, tuno iz konzerve ... na vrhu naj bo nariban sir. Pečemo v pečici pri 190 – 200 stopinjah Celzija 15 – 18 minut, da se lepo zapeče. Če pečica še ni dovolj ogreta oziroma vemo, da gostov še ne bo - koliko časa lahko pica počaka na pekaču, že obložena? Lahko tudi pol ure ali več. Boljše je, da tako počaka, kot da pečeno moramo pogrevati. Pečeno pico sicer takoj vzamemo iz pečice, je preložimo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi – postane mehka in okusnejša.