Is podcast Kupola za bivanje na Marsu Is podcast
Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

16. 1. 2025
Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Nataša Ličen

VEČ ...|16. 1. 2025
Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Nataša Ličen

izobraževanjetehnologijapodjetništvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|6. 2. 2025
Inovativna živila 2025

Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Pogovarjali smo se z doc. dr. Anito Kušar

Inovativna živila 2025

Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Pogovarjali smo se z doc. dr. Anito Kušar

izobraževanje tehnologija podjetništvo kulinarika kmetijstvo

Ni meje za dobre ideje

Inovativna živila 2025

Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Pogovarjali smo se z doc. dr. Anito Kušar

VEČ ...|6. 2. 2025
Inovativna živila 2025

Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh. Pogovarjali smo se z doc. dr. Anito Kušar

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo kulinarika kmetijstvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|30. 1. 2025
Podpora podjetniških idej in inovacij

Ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška smo povabili pred mikrofon ob nedavnem odprtju Podjetniškega inkubatorja v Tržiču, prostora za razvoj podjetniških idej, inovacij in ustvarjalnosti. 

Podpora podjetniških idej in inovacij

Ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška smo povabili pred mikrofon ob nedavnem odprtju Podjetniškega inkubatorja v Tržiču, prostora za razvoj podjetniških idej, inovacij in ustvarjalnosti. 

izobraževanje tehnologija podjetništvo mladi

Ni meje za dobre ideje

Podpora podjetniških idej in inovacij

Ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška smo povabili pred mikrofon ob nedavnem odprtju Podjetniškega inkubatorja v Tržiču, prostora za razvoj podjetniških idej, inovacij in ustvarjalnosti. 

VEČ ...|30. 1. 2025
Podpora podjetniških idej in inovacij

Ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška smo povabili pred mikrofon ob nedavnem odprtju Podjetniškega inkubatorja v Tržiču, prostora za razvoj podjetniških idej, inovacij in ustvarjalnosti. 

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo mladi

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|23. 1. 2025
Spoznavanje poklicev in širine kreativnih delovnih mest

V podjetju Marmor Hotavlje z vsakoletnim dogodkom pred Informativnimi dnevi mladim predstavijo svoje proizvodnje procese in širino delovnih mest, ki jih nudijo. Izobrazba ni ključna, pač pa vrednote, pravi Helena Selak.  

Spoznavanje poklicev in širine kreativnih delovnih mest

V podjetju Marmor Hotavlje z vsakoletnim dogodkom pred Informativnimi dnevi mladim predstavijo svoje proizvodnje procese in širino delovnih mest, ki jih nudijo. Izobrazba ni ključna, pač pa vrednote, pravi Helena Selak.  

izobraževanje tehnologija podjetništvo mladi

Ni meje za dobre ideje

Spoznavanje poklicev in širine kreativnih delovnih mest

V podjetju Marmor Hotavlje z vsakoletnim dogodkom pred Informativnimi dnevi mladim predstavijo svoje proizvodnje procese in širino delovnih mest, ki jih nudijo. Izobrazba ni ključna, pač pa vrednote, pravi Helena Selak.  

VEČ ...|23. 1. 2025
Spoznavanje poklicev in širine kreativnih delovnih mest

V podjetju Marmor Hotavlje z vsakoletnim dogodkom pred Informativnimi dnevi mladim predstavijo svoje proizvodnje procese in širino delovnih mest, ki jih nudijo. Izobrazba ni ključna, pač pa vrednote, pravi Helena Selak.  

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo mladi

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|9. 1. 2025
Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

VEČ ...|9. 1. 2025
Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|2. 1. 2025
O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

izobraževanje tehnologija okolje narava družba

Ni meje za dobre ideje

O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

VEČ ...|2. 1. 2025
O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija okolje narava družba

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|26. 12. 2024
Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

VEČ ...|26. 12. 2024
Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|19. 12. 2024
Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

VEČ ...|19. 12. 2024
Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

Prikazujemo realnejšo gospodarsko sliko v Sloveniji. Naša domovina ni samo prizorišče neuspelih podjetniških zgodb, ampak smo tudi dežela inovativnih in zelo sposobnih ljudi. To dokazujemo v pogovorih, v katerih predstavljamo dobre rešitve z različnih področij.

Nataša Ličen

Nataša Ličen

Priporočamo
|
Aktualno

Za življenje

VEČ ...|8. 2. 2025
Največja kulturna vrlina je mir

Izvorno poslanstvo kulture ni izobraževanje, ampak vnašanje miru v odnose, je znana misel izrečena ob ustanovitvi Unesca. Največja kulturna dobrina je mir, v tem smislu bi bilo dobro praznovati dan kulture, pravi Alenka Rebula in doda: Kulturne vrline in humanost sta pogoja za razvoj vsega, česar se ljudje lotevamo in seveda tudi za razvoj človeštva. Vprašajmo se, koliko je naše kulturno delo v službi miru med ljudmi in koliko ne? Toliko je kulture. 

Največja kulturna vrlina je mir

Izvorno poslanstvo kulture ni izobraževanje, ampak vnašanje miru v odnose, je znana misel izrečena ob ustanovitvi Unesca. Največja kulturna dobrina je mir, v tem smislu bi bilo dobro praznovati dan kulture, pravi Alenka Rebula in doda: Kulturne vrline in humanost sta pogoja za razvoj vsega, česar se ljudje lotevamo in seveda tudi za razvoj človeštva. Vprašajmo se, koliko je naše kulturno delo v službi miru med ljudmi in koliko ne? Toliko je kulture. 

Nataša Ličen

vzgojaduhovnostpogovorkulturaodnosi

Naš gost

VEČ ...|8. 2. 2025
Naš gost nagrajenec Prešernovega sklada Julij Zornik

Julij Zornik se z zvokom ukvarja že 30 let. Začel je kot tehnik na radiu RGL, sledila so ozvočenja na koncertih, studijsko delo v sinhronizaciji in pri reklamah, zatem pa so se začeli odkrivati projekti, ki so se dotikali filma. Kot piše v utemeljitvi nagrade Prešernovega sklada, je njegovo delo pri filmu prepoznavno in izstopajoče zlasti zaradi izostrenega umetniškega čuta, s katerim z mnogoterimi zvočnimi elementi podpre in obogati sporočilnost in učinek filmskih del.

Naš gost nagrajenec Prešernovega sklada Julij Zornik

Julij Zornik se z zvokom ukvarja že 30 let. Začel je kot tehnik na radiu RGL, sledila so ozvočenja na koncertih, studijsko delo v sinhronizaciji in pri reklamah, zatem pa so se začeli odkrivati projekti, ki so se dotikali filma. Kot piše v utemeljitvi nagrade Prešernovega sklada, je njegovo delo pri filmu prepoznavno in izstopajoče zlasti zaradi izostrenega umetniškega čuta, s katerim z mnogoterimi zvočnimi elementi podpre in obogati sporočilnost in učinek filmskih del.

Radio Ognjišče

spominživljenjeJulij Zorniknagrajenec Prešernovega sklada

Duhovna misel

VEČ ...|13. 2. 2025
Napačno sklepati

Neka ženska je vsak dan prečkala ameriško-mehiško mejo na mopedu, oprtana z ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Napačno sklepati

Neka ženska je vsak dan prečkala ameriško-mehiško mejo na mopedu, oprtana z ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Kmetijska oddaja

VEČ ...|9. 2. 2025
O napredku pri sodelovanju za novo kmetijsko zakonodajo ter vabilo na informativne dneve

Potem, ko smo bili v sredo priča preobratu in je kmetijska ministrica napovedala, da organiziranosti službe kmetijskega svtovanja ne bodo spreminjali ter je bil podaljšan rok za oddajo pribomb na predloge kmetijskih zakonov se zdi, da gredo stvari vendarle pravo pot. V oddaji pa smo povabili tudi na letošnje informativne dneve 13 srednjih šol, ki imajo tudi kmetijske programe.

O napredku pri sodelovanju za novo kmetijsko zakonodajo ter vabilo na informativne dneve

Potem, ko smo bili v sredo priča preobratu in je kmetijska ministrica napovedala, da organiziranosti službe kmetijskega svtovanja ne bodo spreminjali ter je bil podaljšan rok za oddajo pribomb na predloge kmetijskih zakonov se zdi, da gredo stvari vendarle pravo pot. V oddaji pa smo povabili tudi na letošnje informativne dneve 13 srednjih šol, ki imajo tudi kmetijske programe.

Robert Božič

kmetijstvošolepolitikazakoni

Svetovalnica

VEČ ...|12. 2. 2025
Prof. dr. Ana Slatnar: Vrtnarska opravila ob godu sv. Valentina

Sv. Valentin ima ključ od korenin, pravi pregovor... O letošnjih prvih vrtnarskih opravilih nam je svetovala prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. 

Prof. dr. Ana Slatnar: Vrtnarska opravila ob godu sv. Valentina

Sv. Valentin ima ključ od korenin, pravi pregovor... O letošnjih prvih vrtnarskih opravilih nam je svetovala prof. dr. Ana Slatnar, redna profesorica na Katedri za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. 

Radio Ognjišče

svetovanje

Spominjamo se

VEČ ...|13. 2. 2025
Spominjamo se dne 13. 2.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 13. 2.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Duhovna misel

VEČ ...|13. 2. 2025
Napačno sklepati

Neka ženska je vsak dan prečkala ameriško-mehiško mejo na mopedu, oprtana z ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Napačno sklepati

Neka ženska je vsak dan prečkala ameriško-mehiško mejo na mopedu, oprtana z ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Rožni venec

VEČ ...|13. 2. 2025
Svetli del dne 13. 2.

Molili so radijski sodelavci.

Svetli del dne 13. 2.

Molili so radijski sodelavci.

Radio Ognjišče

Svetnik dneva

VEČ ...|13. 2. 2025
Jordan Saški