Is podcast Kupola za bivanje na Marsu Is podcast
Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

16. 1. 2025
Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Nataša Ličen

VEČ ...|16. 1. 2025
Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Nataša Ličen

izobraževanjetehnologijapodjetništvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|9. 1. 2025
Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

VEČ ...|9. 1. 2025
Inovativnost in razvoj podjetja Lotrič meroslovja

Združeni in usmerjeni smo močni, je trditev Jureta Thalerja, direktorja razvoja v podjetju Lotrič meroslovje. Srečali smo ga na lanskem Dnevu inovacij.  

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|2. 1. 2025
O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

izobraževanje tehnologija okolje narava družba

Ni meje za dobre ideje

O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

VEČ ...|2. 1. 2025
O boljših navadah v dobro ljudi in planeta z Lučko Kajfež Bogataj

Marsikdo se ob novem enoletnem obdobju odloči za kakšen sklep, tudi na področju rabe energije in ravnanja z okoljem. Na enem od bogatih sejemskih dogodkov smo srečali klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj in jo vprašali o boljših navadah za dobro ljudi in planeta.  

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija okolje narava družba

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|26. 12. 2024
Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

VEČ ...|26. 12. 2024
Posipi z okusi tradicionalnih jedi

Aljaž Padežnik je predstavil projekt mladih inovatorjev, ki so v posipih zaobjeli štiri kulinarične regije Slovenije. Delo je teklo v sklopu projekta ECOTROPHELIA SLOVENIJA⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|19. 12. 2024
Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

VEČ ...|19. 12. 2024
Plazemske tehnologije

Dr. Ita Junkar na Inštitutu Jožef Stefan na oddelku Tehnologija površin in optoelektronika raziskuje plazmo. V pogovoru boste slišali osnovne informacije, kaj je plazma, kje jo najdemo v naravi in kje vse si bomo v prihodnje lahko pomagali z njo. 

Nataša Ličen

izobraževanje tehnologija podjetništvo

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|12. 12. 2024
Natalija Obadič in adventne spodbude v Škofji Loki

Natalija Obadič se je v adventnem času domislila posebnih idej, za notranjo izkušnjo luči in dobrega. 

Natalija Obadič in adventne spodbude v Škofji Loki

Natalija Obadič se je v adventnem času domislila posebnih idej, za notranjo izkušnjo luči in dobrega. 

odnosi prazniki

Ni meje za dobre ideje

Natalija Obadič in adventne spodbude v Škofji Loki

Natalija Obadič se je v adventnem času domislila posebnih idej, za notranjo izkušnjo luči in dobrega. 

VEČ ...|12. 12. 2024
Natalija Obadič in adventne spodbude v Škofji Loki

Natalija Obadič se je v adventnem času domislila posebnih idej, za notranjo izkušnjo luči in dobrega. 

Nataša Ličen

odnosi prazniki

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|5. 12. 2024
Pogovorne kartice 

Helena Valenčič je ustvarila štiri pakete posebnih kartic, v vsakem z več kot stotimi vprašanji za boljše spoznavanje parov - tistih, ki so skupaj že dlje časa kot tistih, ki se šele spoznavajo, ter tudi za otroke. Na spletu pod naslovom Svet pogovora jo najdemo. 

Pogovorne kartice 

Helena Valenčič je ustvarila štiri pakete posebnih kartic, v vsakem z več kot stotimi vprašanji za boljše spoznavanje parov - tistih, ki so skupaj že dlje časa kot tistih, ki se šele spoznavajo, ter tudi za otroke. Na spletu pod naslovom Svet pogovora jo najdemo. 

izobraževanje podjetništvo odnosi otroci pogovor

Ni meje za dobre ideje

Pogovorne kartice 

Helena Valenčič je ustvarila štiri pakete posebnih kartic, v vsakem z več kot stotimi vprašanji za boljše spoznavanje parov - tistih, ki so skupaj že dlje časa kot tistih, ki se šele spoznavajo, ter tudi za otroke. Na spletu pod naslovom Svet pogovora jo najdemo. 

VEČ ...|5. 12. 2024
Pogovorne kartice 

Helena Valenčič je ustvarila štiri pakete posebnih kartic, v vsakem z več kot stotimi vprašanji za boljše spoznavanje parov - tistih, ki so skupaj že dlje časa kot tistih, ki se šele spoznavajo, ter tudi za otroke. Na spletu pod naslovom Svet pogovora jo najdemo. 

Nataša Ličen

izobraževanje podjetništvo odnosi otroci pogovor

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|28. 11. 2024
Kmečka pekarna Metličar

Na rojstni dan Radia Ognjišče smo pogledali - ja, le kam, če ne v ognjišče oziroma tja, kjer se mesijo dobrote, kjer se peče dober domač kruh in ostali krušni ter pekovski izdelki. Kmečka pekarna Metličar je prejemnica več priznanj za kakovost in inovativnost. Pogovarjali smo se z Marijo Metličar. 

Kmečka pekarna Metličar

Na rojstni dan Radia Ognjišče smo pogledali - ja, le kam, če ne v ognjišče oziroma tja, kjer se mesijo dobrote, kjer se peče dober domač kruh in ostali krušni ter pekovski izdelki. Kmečka pekarna Metličar je prejemnica več priznanj za kakovost in inovativnost. Pogovarjali smo se z Marijo Metličar. 

izobraževanje podjetništvo družba kmetijstvo

Ni meje za dobre ideje

Kmečka pekarna Metličar

Na rojstni dan Radia Ognjišče smo pogledali - ja, le kam, če ne v ognjišče oziroma tja, kjer se mesijo dobrote, kjer se peče dober domač kruh in ostali krušni ter pekovski izdelki. Kmečka pekarna Metličar je prejemnica več priznanj za kakovost in inovativnost. Pogovarjali smo se z Marijo Metličar. 

VEČ ...|28. 11. 2024
Kmečka pekarna Metličar

Na rojstni dan Radia Ognjišče smo pogledali - ja, le kam, če ne v ognjišče oziroma tja, kjer se mesijo dobrote, kjer se peče dober domač kruh in ostali krušni ter pekovski izdelki. Kmečka pekarna Metličar je prejemnica več priznanj za kakovost in inovativnost. Pogovarjali smo se z Marijo Metličar. 

Nataša Ličen

izobraževanje podjetništvo družba kmetijstvo

Ni meje za dobre ideje

Prikazujemo realnejšo gospodarsko sliko v Sloveniji. Naša domovina ni samo prizorišče neuspelih podjetniških zgodb, ampak smo tudi dežela inovativnih in zelo sposobnih ljudi. To dokazujemo v pogovorih, v katerih predstavljamo dobre rešitve z različnih področij.

Nataša Ličen

Nataša Ličen

Priporočamo
|
Aktualno

Program zadnjega tedna

VEČ ...|16. 1. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 16. januar 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Moja zgodba

VEČ ...|12. 1. 2025
Vida Tončič Kravos in Romana Žetko - pričevanji

V začetku leta 2024 je bil sodelavec SCNR dr. Renato Podbersič na delovnem obisku med Slovenci v Avstraliji in je tam posnel več pričevanj. Tokrat sta o boleči ločitvi od rodne domovine Slovenije, vznemirljivi begunski poti, prihodu v Avstralijo in tamkajšnjih začetkih novega življenja spregovorili Vida Tončič Kravos in Romana Žetko. 

Vida Tončič Kravos in Romana Žetko - pričevanji

V začetku leta 2024 je bil sodelavec SCNR dr. Renato Podbersič na delovnem obisku med Slovenci v Avstraliji in je tam posnel več pričevanj. Tokrat sta o boleči ločitvi od rodne domovine Slovenije, vznemirljivi begunski poti, prihodu v Avstralijo in tamkajšnjih začetkih novega življenja spregovorili Vida Tončič Kravos in Romana Žetko. 

Jože Bartolj

spominpolitikaemigracija AvstralijaVida Tončič KravosRomana Žetko

Sol in luč

VEČ ...|14. 1. 2025
Stefanos Ksenakis: Življenje je darilo

Kratke zgodbe Stefanosa Ksenakisa so tako prisrčne in polne življenja, nenazadnje jih je življenje tudi napisalo, da je njegova knjiga v kateri jih je zbral, kot globok vodnjak bistre vode, ki odžeja. Vabim vas, da se odžejate še ob treh iz njegovega zvezka čudežev, kot je knjigo z naslovom Življenje je darilo, poimenoval z delovnim naslovom. Izšla je pri založbi Primus.

Stefanos Ksenakis: Življenje je darilo

Kratke zgodbe Stefanosa Ksenakisa so tako prisrčne in polne življenja, nenazadnje jih je življenje tudi napisalo, da je njegova knjiga v kateri jih je zbral, kot globok vodnjak bistre vode, ki odžeja. Vabim vas, da se odžejate še ob treh iz njegovega zvezka čudežev, kot je knjigo z naslovom Življenje je darilo, poimenoval z delovnim naslovom. Izšla je pri založbi Primus.

Tadej Sadar

knjigazgodbeživljenječudeži

Pogovor o

VEČ ...|15. 1. 2025
Pravica do groba ter stališče verskih skupnosti do sežiga in raztrosa umrle osebe

V oddaji smo govorili o vse večkrat okrnjeni pravici do groba ter stališču katoliške, islamske in pravoslavne Cerkve do sežiga in raztrosa umrle osebe. V središču bodo teološki razlogi za klasičen pogreb telesa s krsto, novejši pojavi odnosa do smrti in pokopavanja v družbi ter nekatera odprta vprašanja kot je odnos komunalnih služb do pogreba s krsto, zakaj nekatera pokopališča več ne omogočajo pokopa s krsto in kakšen je vpliv stroškov na odločitev za klasičen ali žarni pokop. Sogovorniki so bili veliki sarajevski mufti Nedžad Grabus, nadškof Marjan Turnšek in nekdanji direktor urada za verske skupnosti Drago Čepar.

Pravica do groba ter stališče verskih skupnosti do sežiga in raztrosa umrle osebe

V oddaji smo govorili o vse večkrat okrnjeni pravici do groba ter stališču katoliške, islamske in pravoslavne Cerkve do sežiga in raztrosa umrle osebe. V središču bodo teološki razlogi za klasičen pogreb telesa s krsto, novejši pojavi odnosa do smrti in pokopavanja v družbi ter nekatera odprta vprašanja kot je odnos komunalnih služb do pogreba s krsto, zakaj nekatera pokopališča več ne omogočajo pokopa s krsto in kakšen je vpliv stroškov na odločitev za klasičen ali žarni pokop. Sogovorniki so bili veliki sarajevski mufti Nedžad Grabus, nadškof Marjan Turnšek in nekdanji direktor urada za verske skupnosti Drago Čepar.

Meta Potočnik

žarni pokopverske skupnostipogreb s krsto

Naš gost

VEČ ...|11. 1. 2025
Jože Pavlakovič, duhovnik in mizar

Župnik Jože Pavlakovič iz Starega trga ob Kolpi bo letos dopolnil 75 let. Pred vpisom na Teološko fakulteto se je najprej izučil za mizarja in pridobil obrtno dovoljenje. Pred natanko štiridesetimi leti je bil posvečen v duhovnika. Številna so njegova zanimanja in dejavnosti, od folklornega plesa do gasilstva, med bolj izstopajočimi zgodbami pa je skupnost v pomoč fantom in možem pri zdravljenju zasvojenosti, ki je vrsto let uspešno delovala v župniji.  

Jože Pavlakovič, duhovnik in mizar

Župnik Jože Pavlakovič iz Starega trga ob Kolpi bo letos dopolnil 75 let. Pred vpisom na Teološko fakulteto se je najprej izučil za mizarja in pridobil obrtno dovoljenje. Pred natanko štiridesetimi leti je bil posvečen v duhovnika. Številna so njegova zanimanja in dejavnosti, od folklornega plesa do gasilstva, med bolj izstopajočimi zgodbami pa je skupnost v pomoč fantom in možem pri zdravljenju zasvojenosti, ki je vrsto let uspešno delovala v župniji.  

Nataša Ličen

spominživljenje

Kulturni utrinki

VEČ ...|16. 1. 2025
Tri novice s polja kulture

V Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova je na ogled razstava z naslovom Slovenec sem - in kdo je več?!, dr. Viktor Murnik. V Galeriji Murska Sobota so odprli prvo letošnjo razstavo del Mirsada Begića. Tehniški muzej Slovenije pa je pred svojo prvo celovito prenovo. 

Tri novice s polja kulture

V Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova je na ogled razstava z naslovom Slovenec sem - in kdo je več?!, dr. Viktor Murnik. V Galeriji Murska Sobota so odprli prvo letošnjo razstavo del Mirsada Begića. Tehniški muzej Slovenije pa je pred svojo prvo celovito prenovo. 

Jože Bartolj

kulturalikovna umetnostNarodni muzejViktor MurnikMirsad BegićRobert InhofRenny Rovšnik

Spominjamo se

VEČ ...|16. 1. 2025
Spominjamo se dne 16. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 16. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|16. 1. 2025
Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Kupola za bivanje na Marsu

V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.  

Nataša Ličen

izobraževanjetehnologijapodjetništvo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2025
Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

Matjaž Merljak

kuhajmo