Svetovalnica

VEČ ...|8. 8. 2022
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripravljati žlikrofe, obarno juho, ajdove žgance, koruzno poletno in štruklje, torej nekaj tradicionalnih slovenskih jedi. 

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripravljati žlikrofe, obarno juho, ajdove žgance, koruzno poletno in štruklje, torej nekaj tradicionalnih slovenskih jedi. 

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripravljati žlikrofe, obarno juho, ajdove žgance, koruzno poletno in štruklje, torej nekaj tradicionalnih slovenskih jedi. 

VEČ ...|8. 8. 2022
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripravljati žlikrofe, obarno juho, ajdove žgance, koruzno poletno in štruklje, torej nekaj tradicionalnih slovenskih jedi. 

Matjaž Merljak

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

VEČ ...|11. 10. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako se ogrejemo z juhami, peteršilj v juhi, žepki iz sala, otroški piškoti brez jajc, okrepitev imunskega sistema, krompirjev golaž, uporaba čebeljega voska, vlaganje pečenih paprik, sol pri domači vegeti ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako se ogrejemo z juhami, peteršilj v juhi, žepki iz sala, otroški piškoti brez jajc, okrepitev imunskega sistema, krompirjev golaž, uporaba čebeljega voska, vlaganje pečenih paprik, sol pri domači vegeti ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako se ogrejemo z juhami, peteršilj v juhi, žepki iz sala, otroški piškoti brez jajc, okrepitev imunskega sistema, krompirjev golaž, uporaba čebeljega voska, vlaganje pečenih paprik, sol pri domači vegeti ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

VEČ ...|11. 10. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako se ogrejemo z juhami, peteršilj v juhi, žepki iz sala, otroški piškoti brez jajc, okrepitev imunskega sistema, krompirjev golaž, uporaba čebeljega voska, vlaganje pečenih paprik, sol pri domači vegeti ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

VEČ ...|5. 10. 2021
Kuhanje marmelade in soka

Jesen je tu in v Svetovalnici smo kuhali marmelado in sok. Z nami je bila Mateja Reš, katere nasveti nam bodo prišli prav, če želimo, da bodo naši sadni pridelki na vabljiv in okusen način ostali shranjeni za zimo.

Kuhanje marmelade in soka

Jesen je tu in v Svetovalnici smo kuhali marmelado in sok. Z nami je bila Mateja Reš, katere nasveti nam bodo prišli prav, če želimo, da bodo naši sadni pridelki na vabljiv in okusen način ostali shranjeni za zimo.

svetovanjekuhanjemaremelada

Svetovalnica

Kuhanje marmelade in soka

Jesen je tu in v Svetovalnici smo kuhali marmelado in sok. Z nami je bila Mateja Reš, katere nasveti nam bodo prišli prav, če želimo, da bodo naši sadni pridelki na vabljiv in okusen način ostali shranjeni za zimo.

VEČ ...|5. 10. 2021
Kuhanje marmelade in soka

Jesen je tu in v Svetovalnici smo kuhali marmelado in sok. Z nami je bila Mateja Reš, katere nasveti nam bodo prišli prav, če želimo, da bodo naši sadni pridelki na vabljiv in okusen način ostali shranjeni za zimo.

Tanja Dominko

svetovanjekuhanjemaremelada

Svetovalnica

VEČ ...|8. 9. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakuha za govejo juho, špinačna juha, marmelada iz bezgovih jagod, blanširanje špinače in blitve, vinska omaka ob govedini ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakuha za govejo juho, špinačna juha, marmelada iz bezgovih jagod, blanširanje špinače in blitve, vinska omaka ob govedini ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakuha za govejo juho, špinačna juha, marmelada iz bezgovih jagod, blanširanje špinače in blitve, vinska omaka ob govedini ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

VEČ ...|8. 9. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakuha za govejo juho, špinačna juha, marmelada iz bezgovih jagod, blanširanje špinače in blitve, vinska omaka ob govedini ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

VEČ ...|9. 8. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti zelenjavno mineštro, domače testo za lazanjo, jedi iz kolerabe, omako k nadevanim paprikam, kumarično omako, rulado in pito iz ajdove moke, domač sladoled in domačo začinko - za tokratno oddajo smo pripravili nekaj nasvetov sestre Nikoline iz našega radijskega arhiva. Več receptov in nasvetov boste našli na blogu Kuhajmo s sestro Nikolino

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti zelenjavno mineštro, domače testo za lazanjo, jedi iz kolerabe, omako k nadevanim paprikam, kumarično omako, rulado in pito iz ajdove moke, domač sladoled in domačo začinko - za tokratno oddajo smo pripravili nekaj nasvetov sestre Nikoline iz našega radijskega arhiva. Več receptov in nasvetov boste našli na blogu Kuhajmo s sestro Nikolino

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti zelenjavno mineštro, domače testo za lazanjo, jedi iz kolerabe, omako k nadevanim paprikam, kumarično omako, rulado in pito iz ajdove moke, domač sladoled in domačo začinko - za tokratno oddajo smo pripravili nekaj nasvetov sestre Nikoline iz našega radijskega arhiva. Več receptov in nasvetov boste našli na blogu Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|9. 8. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti zelenjavno mineštro, domače testo za lazanjo, jedi iz kolerabe, omako k nadevanim paprikam, kumarično omako, rulado in pito iz ajdove moke, domač sladoled in domačo začinko - za tokratno oddajo smo pripravili nekaj nasvetov sestre Nikoline iz našega radijskega arhiva. Več receptov in nasvetov boste našli na blogu Kuhajmo s sestro Nikolino

Matjaž Merljak

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

VEČ ...|26. 7. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Bučkina juha, vanilijevi rogljički, hladna kumarična juha, krhko testo, vlečeno testo, stročji fižol z ocvirki … to so bile teme, ki ste jih odprli danes. Nasvete sestre Nikoline lahko spremljate tudi v posebnem podcastu

Kuhajmo s sestro Nikolino

Bučkina juha, vanilijevi rogljički, hladna kumarična juha, krhko testo, vlečeno testo, stročji fižol z ocvirki … to so bile teme, ki ste jih odprli danes. Nasvete sestre Nikoline lahko spremljate tudi v posebnem podcastu

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Bučkina juha, vanilijevi rogljički, hladna kumarična juha, krhko testo, vlečeno testo, stročji fižol z ocvirki … to so bile teme, ki ste jih odprli danes. Nasvete sestre Nikoline lahko spremljate tudi v posebnem podcastu

VEČ ...|26. 7. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Bučkina juha, vanilijevi rogljički, hladna kumarična juha, krhko testo, vlečeno testo, stročji fižol z ocvirki … to so bile teme, ki ste jih odprli danes. Nasvete sestre Nikoline lahko spremljate tudi v posebnem podcastu

Matjaž Merljak

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

VEČ ...|12. 7. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti poletna kosila z zelo malo kuhanja ali brez njega pa jajčne omlete (z zelišči in zelenjavo), žganci (koruzni in ajdovi), ribezov sok in ribezova marmelada, rženi kruh … To so bila vaša današanja vprašanja za sestro Nikolino. Prisluhnite odgovorom. Vabljeni tudi k obisku bloga receptov in nasvetov sestre Nikoline

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti poletna kosila z zelo malo kuhanja ali brez njega pa jajčne omlete (z zelišči in zelenjavo), žganci (koruzni in ajdovi), ribezov sok in ribezova marmelada, rženi kruh … To so bila vaša današanja vprašanja za sestro Nikolino. Prisluhnite odgovorom. Vabljeni tudi k obisku bloga receptov in nasvetov sestre Nikoline

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti poletna kosila z zelo malo kuhanja ali brez njega pa jajčne omlete (z zelišči in zelenjavo), žganci (koruzni in ajdovi), ribezov sok in ribezova marmelada, rženi kruh … To so bila vaša današanja vprašanja za sestro Nikolino. Prisluhnite odgovorom. Vabljeni tudi k obisku bloga receptov in nasvetov sestre Nikoline

VEČ ...|12. 7. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako pripraviti poletna kosila z zelo malo kuhanja ali brez njega pa jajčne omlete (z zelišči in zelenjavo), žganci (koruzni in ajdovi), ribezov sok in ribezova marmelada, rženi kruh … To so bila vaša današanja vprašanja za sestro Nikolino. Prisluhnite odgovorom. Vabljeni tudi k obisku bloga receptov in nasvetov sestre Nikoline

Matjaž Merljak

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

VEČ ...|28. 6. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz bučk in špargljev, uporaba govejega mesa iz juhe in izdelava “rostija”, sladice iz jagod in borovnic … to so bila vaša vprašnja za tokratno oddajo.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz bučk in špargljev, uporaba govejega mesa iz juhe in izdelava “rostija”, sladice iz jagod in borovnic … to so bila vaša vprašnja za tokratno oddajo.

svetovanjekuhanje

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz bučk in špargljev, uporaba govejega mesa iz juhe in izdelava “rostija”, sladice iz jagod in borovnic … to so bila vaša vprašnja za tokratno oddajo.

VEČ ...|28. 6. 2021
Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz bučk in špargljev, uporaba govejega mesa iz juhe in izdelava “rostija”, sladice iz jagod in borovnic … to so bila vaša vprašnja za tokratno oddajo.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhanje

Priporočamo
|
Aktualno

Naš gost

VEČ ...|4. 10. 2025
p. Marjan Čuden

Na praznik sv. Frančiška Asiškega smo gostili brata frančiškana, dolgoletnega župnika župnije svetega Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani, kamor se je letos kot župnik tudi vrnil, vmes pa je kot provincial vodil slovenske frančiškane, patra Marjana Čudna. Prisluhnite, kako Frančiškova karizma nagovarja tudi danes.

p. Marjan Čuden

Na praznik sv. Frančiška Asiškega smo gostili brata frančiškana, dolgoletnega župnika župnije svetega Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani, kamor se je letos kot župnik tudi vrnil, vmes pa je kot provincial vodil slovenske frančiškane, patra Marjana Čudna. Prisluhnite, kako Frančiškova karizma nagovarja tudi danes.

Marjan Bunič

spominživljenje

Komentar tedna

VEČ ...|3. 10. 2025
Sveto leto vabi k osebni in družbeni zavzetosti

Stopili smo v zadnje tri mesece svetega ali jubilejnega leta. Leta, ki ga zaznamujejo besede »romarji upanja«. Mislim, da je to ugoden čas, da ponovno premislimo o tem, kakšen dar lahko prejmemo in kaj lahko še naredimo. Zase in za druge, za Cerkev in za družbo. V treh mesecih se lahko veliko prejme in naredi.

Sveto leto vabi k osebni in družbeni zavzetosti

Stopili smo v zadnje tri mesece svetega ali jubilejnega leta. Leta, ki ga zaznamujejo besede »romarji upanja«. Mislim, da je to ugoden čas, da ponovno premislimo o tem, kakšen dar lahko prejmemo in kaj lahko še naredimo. Zase in za druge, za Cerkev in za družbo. V treh mesecih se lahko veliko prejme in naredi.

Igor Bahovec

komentar

Sol in luč

VEČ ...|7. 10. 2025
Trije prispevki z Aleteie.si ob prazniku Rožnovenske Matere Božje.

Psihologinja, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo, raziskava, ki potrjuje, da je Rožni venec lahko tudi oblika terapije in Kanadčana, ki sta prodala uspešno podjetje in luksuz zamenjala za Medžugorje! 
Tokrat smo prebrali tri prispevke s spletne strani Aleteia.si, ki govorijo o moči te preproste molitve.

Trije prispevki z Aleteie.si ob prazniku Rožnovenske Matere Božje.

Psihologinja, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo, raziskava, ki potrjuje, da je Rožni venec lahko tudi oblika terapije in Kanadčana, ki sta prodala uspešno podjetje in luksuz zamenjala za Medžugorje! 
Tokrat smo prebrali tri prispevke s spletne strani Aleteia.si, ki govorijo o moči te preproste molitve.

Tadej Sadar

Za življenje

VEČ ...|4. 10. 2025
Kako živeti danes v duhu sv. Frančiška?

Vprašali smo se, ali je življenje nekaj, kar imamo, ali nekaj, kar smo? O vlogi hvaležnosti, sprejemanja in duhovne drže v življenju smo govorili na godovni dan zavetnika stvarstva Sv. Frančiška Asiškega. Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje zanj lahko pošljete za.zivljenje@ognjisce.si!

Kako živeti danes v duhu sv. Frančiška?

Vprašali smo se, ali je življenje nekaj, kar imamo, ali nekaj, kar smo? O vlogi hvaležnosti, sprejemanja in duhovne drže v življenju smo govorili na godovni dan zavetnika stvarstva Sv. Frančiška Asiškega. Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje zanj lahko pošljete za.zivljenje@ognjisce.si!

Blaž Lesnik

Frančišekduhovnostvzgojaživljenje

Duhovna misel

VEČ ...|9. 10. 2025
Sklepni dotik

Fadis je bil eden največjih kiparjev stare Grčije. Pripovedujejo, da je bil izredno pazljiv in je z izredno skrbjo oblikoval zadnje udarce, s katerimi je oblikoval ...

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Sklepni dotik

Fadis je bil eden največjih kiparjev stare Grčije. Pripovedujejo, da je bil izredno pazljiv in je z izredno skrbjo oblikoval zadnje udarce, s katerimi je oblikoval ...

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|10. 10. 2025
Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

Kremna špinača ali blitva

Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Radijski roman

VEČ ...|9. 10. 2025
Pot do Resnice, 9. del

Anin mož dokončno spozna, da se je žena odločila dokončno prekiniti stike z njim.

Ana S. T., založba Ognjišče

Pot do Resnice, 9. del

Anin mož dokončno spozna, da se je žena odločila dokončno prekiniti stike z njim.

Ana S. T., založba Ognjišče

Mateja Subotičanec

knjiga

Ob radijskem ognjišču

VEČ ...|9. 10. 2025
Beti Jurkovič, Ivica Šerfezi, Fausto Leali, Cliff Richard

V oddaji z zimzeleno glasbo, ki jo vrtimo tudi z vinilnih plošč, smo odšli v šestdeseta, sedemdeseta in osemdeseta leta minulega stoletja … Povabili smo vas k sodelovanju z glasbenimi spomini in k reševanju uganke:
0:03:59_IVICA ŠERFEZI - ZBOGOM MARIJA  
0:06:55_BETI JURKOVIČ - PRODAJALKA CVETJA  
0:09:27_SMOKIE - LAY BACK IN THE ARMS OF SOMEONE  
0:13:01_EDVIN FLISER - STARI ZVONIK  
0:16:17_Fausto Leali - A Chi  
0:20:25_Nicole - Ein Bißchen Frieden  
0:24:37_Irena Tratnik - Malo Miru  
0:28:18_CLIFF RICHARD - CONGRATULATIONS  
0:42:13_ČUDEŽNA POLJA - CVETJE V JESENI 
0:45:30_Celine Dion - Damour Ou Damitie  
0:50:42_Beatles - Please Mr. Postman  
0:53:28_FARAONI - MI LJUDJE SMO KOT MORJE  
0:58:17_PRO ARTE - LOLA  
1:01:33_PETER KENT - ITS A REAL GOOD FEELING  
1:05:50_PEPEL IN KRI - KOT NEKDO KI IMEL ME BO RAD  
1:10:17_Andrea Bocelli - Because We Believe  
1:16:34_TEREZA KESOVIJA - NONO MOJ DOBRI NONO  
1:20:10_ROD STEWART - HAVE YOU EVER SEEN THE RAIN  
1:23:02_PRETENDERS - HYMN TO HER  
1:28:09_ALENKA PINTERIČ - POVABI SREČO  

Beti Jurkovič, Ivica Šerfezi, Fausto Leali, Cliff Richard

V oddaji z zimzeleno glasbo, ki jo vrtimo tudi z vinilnih plošč, smo odšli v šestdeseta, sedemdeseta in osemdeseta leta minulega stoletja … Povabili smo vas k sodelovanju z glasbenimi spomini in k reševanju uganke:
0:03:59_IVICA ŠERFEZI - ZBOGOM MARIJA  
0:06:55_BETI JURKOVIČ - PRODAJALKA CVETJA  
0:09:27_SMOKIE - LAY BACK IN THE ARMS OF SOMEONE  
0:13:01_EDVIN FLISER - STARI ZVONIK  
0:16:17_Fausto Leali - A Chi  
0:20:25_Nicole - Ein Bißchen Frieden  
0:24:37_Irena Tratnik - Malo Miru  
0:28:18_CLIFF RICHARD - CONGRATULATIONS  
0:42:13_ČUDEŽNA POLJA - CVETJE V JESENI 
0:45:30_Celine Dion - Damour Ou Damitie  
0:50:42_Beatles - Please Mr. Postman  
0:53:28_FARAONI - MI LJUDJE SMO KOT MORJE  
0:58:17_PRO ARTE - LOLA  
1:01:33_PETER KENT - ITS A REAL GOOD FEELING  
1:05:50_PEPEL IN KRI - KOT NEKDO KI IMEL ME BO RAD  
1:10:17_Andrea Bocelli - Because We Believe  
1:16:34_TEREZA KESOVIJA - NONO MOJ DOBRI NONO  
1:20:10_ROD STEWART - HAVE YOU EVER SEEN THE RAIN  
1:23:02_PRETENDERS - HYMN TO HER  
1:28:09_ALENKA PINTERIČ - POVABI SREČO  

Matjaž Merljak, Marko Zupan

glasbaspomin

Via positiva

VEČ ...|9. 10. 2025
Lea Cok: Naučila sem se lepo delati s seboj. Duša ni zahtevna, ego je.

Lea Cok je igralka, ki se je z več odmevnimi vlogami in nastopi uveljavila v gledališču, na televiziji in filmu. Je tudi plesalka in interpretka, s pevskim talentom, skratka vsestranska ustvarjalka, ki svoja zanimanja širi na različna področja umetnosti. Izdala je tudi knjigo s premisleki, svoj prvenec z naslovom Teme o svetlem in svetloba v temi. Občasno sodeluje z Društvom za kulturo inkluzije, v pomoč otrokom s posebnimi potrebami, za njihovo večjo vključenost v družbo ter tudi pri projektu v pomoč ženskam za več samozavesti. Trenutno pa najbolj odmeva glavna vloga, ko je kot Bronja nastopila v filmu, posnetem po romanu Belo se pere na devetdeset.   

Lea Cok: Naučila sem se lepo delati s seboj. Duša ni zahtevna, ego je.

Lea Cok je igralka, ki se je z več odmevnimi vlogami in nastopi uveljavila v gledališču, na televiziji in filmu. Je tudi plesalka in interpretka, s pevskim talentom, skratka vsestranska ustvarjalka, ki svoja zanimanja širi na različna področja umetnosti. Izdala je tudi knjigo s premisleki, svoj prvenec z naslovom Teme o svetlem in svetloba v temi. Občasno sodeluje z Društvom za kulturo inkluzije, v pomoč otrokom s posebnimi potrebami, za njihovo večjo vključenost v družbo ter tudi pri projektu v pomoč ženskam za več samozavesti. Trenutno pa najbolj odmeva glavna vloga, ko je kot Bronja nastopila v filmu, posnetem po romanu Belo se pere na devetdeset.   

Nataša Ličen

družbaodnosikultura