Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.
Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.
Vedno več ljudi prisega na prehranske izdelke, ki so bližje naravi, za veliko kmetij, še posebej v hribih in na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijstvo pa pridelava senenega mleka in mesa lahko pomeni boljše možnosti za preživetje. V okviru Evropskega partnerstva za inovacije - v projektu Seneno meso in mleko pa v teh dneh začenjajo s predstavitvami teh prizadevanj širši javnosti. Z nami je bil Peter Apat s turistične kmetije Apat.
Minute za kmetijstvo in podeželje
“Očitno so rejci prišli do take stiske, da so se odločili, da bodo na tak način povedali... Te ljudi dolga leta poznam in sem tudi slišal njihov nagovor takrat. Tako umirjenih besed, konstruktivnih, ko so stopili do državne sekretarke, mislim, da bi lahko izrekla spoštovanje,” pravi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Celoten pogovor boste slišali v oddaji Zadružno iz Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
“Očitno so rejci prišli do take stiske, da so se odločili, da bodo na tak način povedali... Te ljudi dolga leta poznam in sem tudi slišal njihov nagovor takrat. Tako umirjenih besed, konstruktivnih, ko so stopili do državne sekretarke, mislim, da bi lahko izrekla spoštovanje,” pravi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Celoten pogovor boste slišali v oddaji Zadružno iz Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Rejci poskušajo vse mogoče, da bi živalim z bleznijo modrikastega jezika pomagali. Po preventivni aplikaciji repelentov, jim po pojavu modrikastega jezika ostane le lajšanje simptomov bolezni, ki živalim, kot poročajo, poleg problemov z zauživanjem hrane in visoko telesno temperaturo, povzroča tudi težave z dihanjem. Zato objavljamo nekaj napotkov, ki jih je pripravil veterinar in ovčjerejec Rok Jeras dr. vet. med.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Rejci poskušajo vse mogoče, da bi živalim z bleznijo modrikastega jezika pomagali. Po preventivni aplikaciji repelentov, jim po pojavu modrikastega jezika ostane le lajšanje simptomov bolezni, ki živalim, kot poročajo, poleg problemov z zauživanjem hrane in visoko telesno temperaturo, povzroča tudi težave z dihanjem. Zato objavljamo nekaj napotkov, ki jih je pripravil veterinar in ovčjerejec Rok Jeras dr. vet. med.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Zadnji dan sejma Agra se bo odvilo tudi 15. srečanje starodobnih traktorjev Steyr in ko smo že pri starodobnikih, spomnimo na novost letošnjega sejma, Muzej starih kmečkih orodij in opravil.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Zadnji dan sejma Agra se bo odvilo tudi 15. srečanje starodobnih traktorjev Steyr in ko smo že pri starodobnikih, spomnimo na novost letošnjega sejma, Muzej starih kmečkih orodij in opravil.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Pred leti smo v Sloveniji vlagali velike napore, da smo vzdrževali status države proste bolezni modrikastega jezika, v letošnjem letu pa se bolezen hitro širi in resno ogroža našo živinorejo. Bolezen ima zelo veliko različic pojasnjuje Tomo Wankmüller dr. vet. med. in predsednik Veterinarske zbornice Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Pred leti smo v Sloveniji vlagali velike napore, da smo vzdrževali status države proste bolezni modrikastega jezika, v letošnjem letu pa se bolezen hitro širi in resno ogroža našo živinorejo. Bolezen ima zelo veliko različic pojasnjuje Tomo Wankmüller dr. vet. med. in predsednik Veterinarske zbornice Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Bistvo metode dolgoročnega načrtovanja razvoja kmetij, ki jo na delavnicah predstavijo in naučijo, ni priti do neke popolne objektivne podobe kmeta kot podjetnika, njegovega posla in okolja, temveč ustvariti toliko energije in samozavesti, da lahko kmet naredi trdne in utemeljene korake naprej na podlagi čim bolj realne slike svojih možnosti in zmožnosti, utemeljuje pomen tovrstnih aktivnosti Mateja Gorše Janežič, vodja službe za ekonomiko kmetijstva in davke na KGZS.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Bistvo metode dolgoročnega načrtovanja razvoja kmetij, ki jo na delavnicah predstavijo in naučijo, ni priti do neke popolne objektivne podobe kmeta kot podjetnika, njegovega posla in okolja, temveč ustvariti toliko energije in samozavesti, da lahko kmet naredi trdne in utemeljene korake naprej na podlagi čim bolj realne slike svojih možnosti in zmožnosti, utemeljuje pomen tovrstnih aktivnosti Mateja Gorše Janežič, vodja službe za ekonomiko kmetijstva in davke na KGZS.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Skupina državljanov, s prvopodpisanim Gorazdom Kovačičem, je na spletu sprožila peticijo s pozivom vladi k vrnitvi strokovnega upravljanja populacije medveda v Sloveniji. »Sprejemanje odločitev, ki so v nasprotju s strokovnimi podlagami in so preverjeno škodljive za dobrobit človeka in za varstvo medveda, ki je naša pomembna naravna dediščina, je nedopustno. Zgrešena politika izvajanja zgrešenih konceptov je porok neizbežne katastrofe. Podpisniki in podpisnice si prizadevamo, da se v Sloveniji, svetovnemu vzoru znanstveno utemeljenega in dokazano učinkovitega upravljanja s ponosa vredno naravno dediščino, ta ne bi zgodila,« so zapisali v obrazložitvi peticije, ki jo lahko najdete na tej povezavi.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Skupina državljanov, s prvopodpisanim Gorazdom Kovačičem, je na spletu sprožila peticijo s pozivom vladi k vrnitvi strokovnega upravljanja populacije medveda v Sloveniji. »Sprejemanje odločitev, ki so v nasprotju s strokovnimi podlagami in so preverjeno škodljive za dobrobit človeka in za varstvo medveda, ki je naša pomembna naravna dediščina, je nedopustno. Zgrešena politika izvajanja zgrešenih konceptov je porok neizbežne katastrofe. Podpisniki in podpisnice si prizadevamo, da se v Sloveniji, svetovnemu vzoru znanstveno utemeljenega in dokazano učinkovitega upravljanja s ponosa vredno naravno dediščino, ta ne bi zgodila,« so zapisali v obrazložitvi peticije, ki jo lahko najdete na tej povezavi.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so na naša vprašanja o registraciji zdravila in dovoljenih za testno uporabo odgovorili, da je »zdravilo, ki vsebuje izofluran in ima dovoljenje za uporabo pri kastraciji pujskov do sedmega dne starosti, na ravni EU v nekaterih državah že registrirano. Da bi za to indikacijo bilo na voljo tudi v Sloveniji, mora biti registracija priznana na nacionalni ravni. Za ta postopek je pristojna Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke.«
Minute za kmetijstvo in podeželje
Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so na naša vprašanja o registraciji zdravila in dovoljenih za testno uporabo odgovorili, da je »zdravilo, ki vsebuje izofluran in ima dovoljenje za uporabo pri kastraciji pujskov do sedmega dne starosti, na ravni EU v nekaterih državah že registrirano. Da bi za to indikacijo bilo na voljo tudi v Sloveniji, mora biti registracija priznana na nacionalni ravni. Za ta postopek je pristojna Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke.«
Minute za kmetijstvo in podeželje
Bojan Lončar, predsednik strokovnega odbora za perutninarstvo pri KGZS opozarja, da so veliki rejci kokoši nesnic v minulih letih veliko investirali v obogatene kletke in bi bilo pri spremembah zakonodaje nujno upoštevati amortizacijsko dobo. Dodaja, da »preusmeritev v drugačen način reje zahteva čas saj je treba zgraditi nove hleve, gradbena dovoljenja in postopki izvedbe pa vemo kako so pri nas dolgotrajni.«
Minute za kmetijstvo in podeželje
Bojan Lončar, predsednik strokovnega odbora za perutninarstvo pri KGZS opozarja, da so veliki rejci kokoši nesnic v minulih letih veliko investirali v obogatene kletke in bi bilo pri spremembah zakonodaje nujno upoštevati amortizacijsko dobo. Dodaja, da »preusmeritev v drugačen način reje zahteva čas saj je treba zgraditi nove hleve, gradbena dovoljenja in postopki izvedbe pa vemo kako so pri nas dolgotrajni.«
Duhovna misel
Gospod, ti veš, da nimamo časa. Oče in mati sta zelo zaposlena. Otroci prihajajo domov pozno. Oče in mati sta utrujena in izžeta. Otroci so žejni ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Doživetja narave
Tokrat smo opazovanje nočnega neba povezali s preživetjem v naravi. Obojega se namreč z delavnicami in tabori za učence loteva učitelj Bela Szomi iz Osnovne šole Domžale. Povedal je tudi, kako se je lotil postavitve observatorija v Šalovcih na Goričkem, ki ga bodo z učenci upravljali na daljavo.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 10. oktober 2025 ob 05-ih
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo nadaljevali z objavo referatov, ki so bili predstavljeni na znanstveni konferenci z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Tokrat lahko prisluhnete dr. Tamari Griesser Pečar, ki je spregovorila o Lambertu Erlichu in pa dr. Simonu Malmenvallu, ki je predstavil Franca Grivca.
Globine
Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo.
Svetovalnica
Z Lucijo Pinterič, višjo koordinatorico za področje kakovosti kmetijskega svetovanja in razvoja na področju psihosocialne podpore na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, bomo govorili o psihosocialni podpori za kmete.
Duhovna misel
Gospod, ti veš, da nimamo časa. Oče in mati sta zelo zaposlena. Otroci prihajajo domov pozno. Oče in mati sta utrujena in izžeta. Otroci so žejni ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.