Is podcast
Bila sta rodna brata in sta v tandemu služila pri sveti Evgeniji, ki takrat, ko sta ji služila seveda še ni bila …
Bila sta rodna brata in sta v tandemu služila pri sveti Evgeniji, ki takrat, ko sta ji služila seveda še ni bila …
Bila sta rodna brata in sta v tandemu služila pri sveti Evgeniji, ki takrat, ko sta ji služila seveda še ni bila …
Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …
Lahko se zaustavimo pri nenavadnem dejstvu, da nekdo, ki se imenuje Januarij, goduje septembra …
Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …
Vau! Res nisem vedel, da imajo tudi astronavti svojega zavetnika! Niti na kraj pameti …
Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …
Kadar me kdo, zaradi moje vere in mojih nazorov, pošlje v … mračni srednji vek …
Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …
Tvoje ime, Ljudmila, je v naših krajih kar pogosto … pa vendar poznam …
Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …
Razen nesrečnega Ivana, ki jo je zatajil, je za sinove nekako normalno, da imamo …
Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …
Ustvarjen sem kot križ. Kajti moje telo ima obliko križa … kadar …
Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …
Kakšen nepoučen človek bi zaradi vzdevka, ki so ti ga nadeli, lahko celo mislil, da si imel težave z …
Če si z nekom blizu, sta na ti in če sta na ti, si imata tudi kaj povedati in če je tisti drugi svetnik, ti lahko pove veliko. Gregor Čušin izziva svetnike preteklosti s sodobnim časom in je z njimi ves čas na ti.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
Gostili smo izjemnega poznavalca vesoljskega vremena dr. Primoža Kajdiča. Več kot 21 let je kot raziskovalec zaposlen v Mehiki na tamkajšnji državni univerzi. Spregovorili smo o vse večji aktivnosti Sonca, polarnem siju in o vplivih vesoljskega vremena na življenje na Zemlji.
Prvič sem bila na kolesarjenju, a sem se hitro nalezla romarskega duha. Ne gre le za športno dejavnost, kar dobro povzame izbrano geslo od Marije k Mariji, od prijatelja k prijatelju. V ospredju je vera, živa vera, ki veje, ko smo zbrani skupaj. Odraža se v romarjih in tistih, ki romarje sprejmejo. In kakšne sprejeme smo doživeli!
Tokrat smo razmišljali o odgovorih na vprašanja današnjega časa, ki jih lahko daje Cerkev po občestvu. Kaj sploh je živo občestvo in kako skrbeti za njegovo rast? Kakšna je vloga duhovnika v njem in kako vanj pritegniti oddaljene od Cerkve? Z nami je bil župnik iz župnije Ljubljana – Kašelj / Zalog Andrej Maksimilijan Gósek.
V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so poimenovane Svetogorske sobotnice, bo v soboto 21. septembra ob 17:30 koncert vokalne skupine DíVoX. Na koncert nas bo povabil umetniški vodja in vokalist Jani Klančič.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Spodnja Savinjska dolina je srčika hmeljarstva, pivovarstvo pa ena od pomembnejših dejavnosti. Ob razmišljanju, kako pivo butičnih, manjših pivovarjev predstaviti širši javnosti, so prišli na idejo o fontani. Prvi na svetu so jo uresničili, pogovarjali smo se z mag. Markom Repnikom.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.