V predvečeru dneva reformacije smo se obregnili ob ta praznik. Brali smo pesmi iz zbirke Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocjančiča.
V predvečeru dneva reformacije smo se obregnili ob ta praznik. Brali smo pesmi iz zbirke Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocjančiča.
V predvečeru dneva reformacije smo se obregnili ob ta praznik. Brali smo pesmi iz zbirke Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocjančiča.
Tokrat smo brali pesmi Irene Pajnik Beguš iz pesniške zbirke Za vse Ane na vseh vmesnih postajah.
Tokrat smo brali pesmi Irene Pajnik Beguš iz pesniške zbirke Za vse Ane na vseh vmesnih postajah.
Tokrat je bil z nami pesnik Paul Éluard, ki je preživel dve svetovni vojni, pa vendarle pesnil o ljubezni.
Tokrat je bil z nami pesnik Paul Éluard, ki je preživel dve svetovni vojni, pa vendarle pesnil o ljubezni.
Tone Pavček je angelom varuhom posvetil celotno pesniško zbirko. Preden se jim je pridružil na nebu. Del te zbirke smo slišali v tokratni oddaji.
Tone Pavček je angelom varuhom posvetil celotno pesniško zbirko. Preden se jim je pridružil na nebu. Del te zbirke smo slišali v tokratni oddaji.
Na ta del sveta, kjer trenutno domujemo, je padel mrak, na otoku pa je svetlo. Kajti pesmi ne poznajo teme, le luč. V tokratni oddaji je bila z nami pesnica Olga Orozco.
Na ta del sveta, kjer trenutno domujemo, je padel mrak, na otoku pa je svetlo. Kajti pesmi ne poznajo teme, le luč. V tokratni oddaji je bila z nami pesnica Olga Orozco.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
OTOK ni oddaja o poeziji in glasbi, temveč je oddaja s poezijo in glasbo. Nič odvečnih besed, le besede poetov … prebrane med akordi prijetne glasbe. Kratek predah za ušesa, srce in duha. OTOK bo nudil kratek postanek sredi življenja, varen privez … da se obnovijo zaloge volje, vere in smisla … S pomočjo pesnikov – prerokov sodobnega časa … bomo gledali zvezde in iskali pravo smer.
Pred nami so Vsi sveti in Vernih duš dan, dva praznika, ko smo v mislih še posebej povezani z našimi pokojnimi in bolj kot običajno poskrbimo tudi za urejenost njihovih grobov. In prav o tem je tokrat svetovala vtnarka Monika Mohar iz vrtnarstva Hortika iz Goričan pri Medvodah.
Z nami je bila dr. Andreja Poljanec, govorili smo o žalovanju. Lepo vabljeni k poslušanju.
Gost oddaje je bil klaretinec p. Branko Cestnik, tudi eden od misijonarjev na aktualnem Loškem misijonu 2024.
Po obisku mestnih gozdov Kranja, Tolmina z Novo Gorico in Novega mesta smo se odpravili na Gorenjsko. Gozdna učna pot Predtrški gozd je speljana jugovzhodno od Radovljice, dolga je približno 3 km in opremljena s poučnimi tablami. O tem, kdo jo obiskuje, kaj ponuja in kje se še lahko sprehodimo v okolici, so v ciklu Gozdovi naših mest spregovorili: vodja območne enote Bled Jernej Avsenek, upokojena gozdarka Vida Papler, predstavnik občinske uprave občine Radovljica Dominik Skumavec, Gregor Klemenčič iz družbe Slovenski državni gozdovi, vodja krajevne enote Radovljica Simon Resman, nekdanji vodja krajevne enote Igor Lampe in direktorica TIC Radovljica Kaja Beton.
»Naše življenje je nenehno iskanje in približevanje Svetlobi, dokler ne dosežemo polnost njene Bližine,« je v enega od podlistkov za Revijo Ognjišče zapisal Karl Gržan in težko bi našli lepšo misel za praznike, ki so pred nami. Zbirko teh zapisov, ki so izhajali kot podlistki, so pri Založbi Ognjišče izdali kot knjižico z naslovom Od senc k svetlobi. Za tokratno oddajo Sol in luč smo pred praznikom izbrali dve, prva ima naslov Očetov pomežik iz večnosti, druga pa, Ko odložimo ponošeno zemeljsko obleko in nam nadenejo šlajer večnosti.
Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami.
V predvečeru dneva reformacije smo se obregnili ob ta praznik. Brali smo pesmi iz zbirke Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocjančiča.
Kviz, zabavno tekmovanje med mladostjo in zrelostjo, klepet, glasba za različne generacije in dva voditelja - Jure in Marjan.
Prijavite se na moja.generacija@ognjisce.si